Stolta BIK:are: Volden & Hellgren-Smed om säsongsstarten, konkurrensen & maskerna

3 november 2021 13:00

Landslagsaktuella Lars Volden och Marcus Hellgren-Smed förbereder sig båda för varsin intensiv kommande vecka. Vi satte oss ned och pratade säsongsstart, samarbete och val av motiv på maskerna.


Målvaktsparet Lars Volden och Marcus Hellgren-Smed har fått en bra start i BIK Karlskoga och som en del i ett tajt försvar med ett boxplay i ligans toppskikt har de fått en hel del uppmärksamhet. För Lars Voldens del har hans fina insats så här långt inneburit att han åter är landslagsaktuell. Nästa vecka är han uttagen till en turnering med det norska herrlandslaget.

”Vi samlas nästa vecka för att spela två matcher, en mot Danmark och en mot Lettland, i Danmark”, berättar Lars själv. ”Det ska så klart bli jättekul även om det känns lite konstigt eftersom vi samtidigt spelar tre täta matcher här hemma. Jag vet inte riktigt hur det blivit så att HockeyAllsvenskans uppehåll lades veckan innan, men det går ju inte att göra något åt.”

Ett uttalat mål med säsongen för Lars, när vi talades vid i sommarens Ny i laget-intervju, var just att få mer speltid i BIK Karlskoga. Det har han både fått och gjort det bästa av:

”Jag har fått spela mycket här och tycker själv att det har gått bra. Kul att de sett det och tagit ut mig.”

Han fortsätter:

”Det har varit väldigt roligt att komma hit till BIK och jag trivs väldigt bra, det är ett skönt gäng grabbar här och jag har blivit väldigt varmt mottagen. Det är förstås också kul att ha fått komma till ett topplag där vi varje dag jobbar hårt och strävar efter att nå vårt mål om att vara med och spela om en SHL-plats i slutet av säsongen och förhoppningsvis då också ta steget upp. Det är bara positiva känslor och det här är en rolig och spännande resa att få vara med på.”

Båda målvakterna är nya för i år och även kollegan Marcus Hellgren-Smed har redan hunnit visa upp ett fint målvaktsspel. I och med att laget spelar tre matcher nästa vecka (Kristianstad borta 10/11, AIK hemma 12/11 och Södertäljer borta 13/11) kommer det bli en intensiv och spännande vecka även för honom. Vem som blir hans back-up är i skrivande stund inte klart. Mer om Marcus tankar inför säsongen kan du läsa i hans Ny i laget-intervju..

Ett starkt försvar är grundförutsättningen för framgång och där ingår ju ni som den sista utposten. Vi har fina siffror i boxplay och – med undantag för några få matcher – väldigt få insläppta mål. Hur ser ni på försvarsspelet så här långt?

”De har varit bra försvarsspel från hela laget”, tycker Lars. ”Vi har tränat mycket på det genom hela försäsongen och tagit med oss det in i säsongen. Nu har vi haft en period på slutet där hela laget har haft det lite tyngre men det gäller att fortsätta göra samma sak hela tiden och inte börja ändra på saker. Vi vet att vi har funkar bra, det gäller bara att se till att ha skärpan och jobba på.”

Ett bra försvarsspel handlar bland annat om att ligga rätt på motståndarna och försöka styra när och varifrån avsluten kommer. Det blir ganska tydligt en dålig dag, då skotten blir fler och svårare. Hur upplever ni den skillnaden som målvakter?

”Resultatet är ju en kombination av olika delar”, konstaterar Marcus. ”Sedan tycker jag att laget i matcherna mot Tingsryd och Troja-Ljungby blev mer straffade än vi kanske blivit i tidigare matcher. Men det är precis som Lars säger, det kommer alltid matcher som man inte är helt nöjd med och då gäller det bara att lägga dem åt sidan, fortsätta jobba på och se till att komma tillbaka ännu starkare.”

Som målvakt befinner man sig ju i en ganska unik situation då bar en målvakt normalt kan spela per match. Ni är förstås vana vid detta men hur hanterar ni båda kombinationen samarbetspartners och konkurrent?

”Klart att man konkurrerar men samtidigt gynnar det knappast laget om vi skulle gå runt och inte vara vänner och inte vilja att den andra ska få spela bra”, säger Lars. ”Spelar ’Mackan’ bra blir jag glad och jag är säker på att han känner samma sak för min skull. Att vi två tävlar varje dag och krigar för att få spela är något som bidrar till lagets framgång.”

”Jag tycker att det fungerar bra och jag och Lars har en bra dialog. Som målvakter är vi ganska ensamma i det vi gör och då är det skönt att ha någon man kan prata med när saker händer under träningen eller under matcher. Lars har ett sätt att spela, jag ett annat och en del saker gör vi lika. Det är alltid bra att få hans perspektiv. Sedan är förstås Håkan (Eriksson, målvaktstränare, min anm) också ett väldigt bra bollplank för oss.

För några veckor sedan anlände målvakternas nya masker, gjorda av den skickliga, Haparandabaserade motivlackaren Anton Johansson. Lars och Marcus har i allra högsta grad varit med och påverkat hjälmarnas utseende och de är mycket nöjda med resultatet. Längst ner i inlägget kan du se dem i närbild.

”Grundfärgen är så klart blå, sedan har jag (BIK) Karlskogas logga i pannan”, berättar Lars när han visar upp sin. ”På sidorna valde jag att ha kanoner – det här är ju en kanonstad! Sedan har jag kommunmärket, mitt nummer på hakan och på bakplattan har jag den norska flaggan och ’TBS’ som står för första bokstaven i mina föräldrars och min brors förnamn. TBS har jag haft med på hjälmen de senaste tio åren, i alla fall.”

Är det svårt att bestämma motiven på hjälmen?

”Jag tycker att det är svårt eftersom jag inte har så mycket fantasi”, säger Volden och skrattar. ”Jag brukar bolla lite med den som ska göra motivet och den här gången kom jag och Anton tillsammans fram till hur den skulle se ut. Jag är väldigt nöjd med resultatet, det var så här jag såg den framför mig när vi först började prata.”

Hur mycket koll hade du på staden innan du valde kanonen som motiv?

”Jag hade inte jättebra koll när jag kom så jag frågade runt lite i omklädningsrummet vad Karlskoga var känt för. Det var ju en del vapen och kanoner och jag åkte faktiskt upp och kollade på kanonen. Jag tycker att det passade bra med en sådan klassisk kanon på hjälmen.”

Även Marcus lade ned lite research när det var dags att välja motiv och han har fokuserat en del på stadens historia.

”Jag ville ha med Bofors på sidan, det är en stor del av klubben historia och jag vet att många fortsatt kallar klubben för Bofors. Det ville jag få med. Jag gillar den här snygga gripen, som ju också är starkt förknippad med staden och som jag har valt att ha på sidorna. Ovanpå hjälmen står det BIK Karlskoga uppe på toppen. På baksidan har jag BIK och så Boforspilen. På baksidan har jag även tagit med ’Brödrakärlek’, en hyllning till min bror som har varit med på mina masker på slutet.”

Marcus galler är inte lackat utan matchar silvret i motiven. Gallret på Voldens hjälm har lackats i en snygg blå nyans som även den matchar färgvalet på hjälmen.

”Mitt var också silver från början men jag frågade honom om han kunde lacka även gallret så att det skulle matcha färgen på masken. Det är första gången, jag har alltid haft vitt eller silverfärgat galler och jag tycker att det blev jättebra. Det gjorde mycket för utseendet.”

Synfältet påverkas inte negativt av det lackade gallret.

”Nej, det är vitare på insidan så det är inga problem", förklarar han och vänder upp masken för att visa en betydligt ljusare och för ögonen vilsam insida.

Precis som för utespelarna på herrsidan, då gallertvånget försvinner, förändras kraven på målvakternas galler när man fyller 18.

”Det finns regler för detta och gallret man använder är ganska standard. Fram till man fyller 18 måste man ha en extra stolpe i gallret som skyddar lite extra men efter dess får man ha så kallade ’cat-eyes’ som ger lite större öppning”, berättar Marcus.

”Pucken ska inte kunna komma igenom och det har aldrig hänt mig men jag har sett på youtube att det har hänt andra”, inflikar Lars. ”Som tur är händer det extremt sällan.”

Många målvakter som jag har pratat med erkänner att utrustningen och kanske då framför allt masken var det som lockade dem att ställa sig i mål från första början. Håller ni med?

”Ja, masken var definitivt en del av det men jag skulle säga utrustningen över lag, när man var liten. Det var mysigt att få plocka med den. När man fick se de här motiven som de vuxna målvakterna hade tyckte man att det var coolt”, konstaterar Marcus och får medhåll av Volden. Och visst är vi nog många fler som håller med!?


Nästa hemmamatch är Ladies Hockey Night fredag 12/11 mot AIK. Köp din biljett till den och kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.