Juniorkollen: Seriepremiär för två av tre

18 september 2021 08:30

Under helgen spelar två av klubbens tre juniorlag sina första matcher. I säsongens första Juniorkollen möter vi lagens tränare och kaptener som berättar om försäsongen, läget inför seriepremiären och årets målsättningar.


Idag drar äntligen juniorernas säsong igång på allvar och vi törs nästan gissa att årets seriepremiär är lite extra efterlängtad av alla parter. I och med att pandemin stoppade seriespel redan förra hösten har många av spelarna inte spelat någon tävlingsmatch på nästan ett år.

Juniorkollen är tillbaka och under säsongen kommer vi återkommande och regelbundet rapportera om våra tre juniorlag. Varannan tisdag är det inledningsvis som gäller.

Den första Juniorkollen är lite längre och mer omfattande då vi inleder med att presentera våra lag och möter lagens headcoacher och kaptener.


BIK Karlskogas juniorer består av tre lag som finns representerade i totalt fyra serier. På grund av namnbyten på serierna inför fjolårssäsongen kan en liten presentation av dem var på sin plats:

J20 spelar i J20 Regional Västra (tidigare J20 Elit Västra), vilket är landets näst högsta serie. Högstaserien J20 SuperElit, som klubbens äldsta juniorer varit uppe och nosat på ett bra tag, heter numera J20 Nationell.

J18-spelarna spelar i J18 Regional Vöstra (tidigare J18 Elit Västra) respektive J18 division 1 Västra.

J18 Regional spelas fram till jul då de fem första i de olika divisionerna går vidare till den nationella, tvådelade serien J18 Allsvenskan Norra/Södra, som så småningom mynnar ut i ett SM-slutspel. De lag som inte kvalificerat sig för en plats i Allsvenskan gör upp om en plats i SM-slutspelet genom att spela en fortsättningsserie.

J18 Division 1, eller J18 1 som den förkortas, består av lokala serier. BIK Karlskoga kommer att representeras i två serier – Värmland och Örebro - med de officiella namnen J18 Division 1D Västra respektive J18 Division 1C Västra.

Utökningen av klubbens hockeygymnasium som nu, förutom elitidrottsgymnasiet NIU, även har en LIP-del (lokal idrottsprofil), har inneburit en rejäl utökning av spelare på juniorsidan. LIP-varianten startades för att fler lokala hockeyspelare skulle få möjlighet att fortsätta spela hockey i Karlskoga trots att de inte fått en av de mycket begränsade antalet platserna på NIU. LIP kan kombineras med i princip vilket gymnasieprogram som helst och innebär att man tränar hockey på skoltid precis som NIU-eleverna. Det är en breddsatsning men också ytterligare en väg för killar och tjejer som vill satsa på sin hockey. NIU-eleverna tillhör J18 R medan LIP-eleverna tillhör J18 1, men det finns inget som hindrar att spelare kan gå mellan lagen. Läs mer om klubbens gymnasier här.

I helgen drar serierna igång för J20 L och J18 R. För J18 1:s del startar Värmlandsserien igång nästa helg och Örebroserien startar helgen efter.


J18 R – Headcoach Linus Rundgren och kaptenen Edwin Sandahl

Headcoach Linus Rundgren kan du läsa mer om i den här intervjun. Han är, förutom huvudtränare för klubbens J18 R-lag även instruktör på HG och ansvarig för LIP.

Linus är nöjd med lagets försäsong:

”Ja, vi kommer från en bra försäsong där vi hela tiden har tagit de steg vi vill. Vi har lyckats vinna tuffa matcher och har hunnit med det vi behöver inför seriestarten."

J18 R-laget har spelat totalt sju träningsmatcher: Färjestad, Grums och Mora två gånger vardera och så har man mött Borås en gång.

”Det är tufft motstånd om än lite olika typer av lag. FBK är kanske lite mer spelande, Mora lite mer brunkiga och Grums är en blandning av dem båda. Det har varit bra för oss att få möta olika motstånd.”

För J18 R:s del väntar Valbo HC i premiären. Matchen spelas i Nobelhallen i morgon söndag med start 13.00.

Fjolårssäsongen var ett extraordinärt år för alla och för unga hockeyspelare under utveckling snudd på katastrofalt i och med att seriespelet stoppades redan tidigt och lagen under långa perioder inte ens fick träna på is tillsammans. Men allt är inte nattsvart:

”Fysen är riktigt bra, kanske delvis på grund utav att vi bara kunnat köra fys i typ ett år, haha. Men faktum är att allas fysresultat har tagit rejäl fart i positiv riktning. Det är jätteroligt att se.”

Hur ser du på motståndet i vinter?

”J18 R Väst är en riktigt bra serie där i stort sett alla lag är tuffa att möta och några är riktigt bra. Kanske till och med i Sverige-toppen. Det kommer bli roliga matcher hela tiden och mycket utmanande för oss på alla sätt och vis.”

Vilka utropstecken ser du just nu?

”Gruppen har kommit ihop bra och snabbt. Alla säger att de har roligt ihop och att de umgås med varandra. Det är jätteroligt och kommer vara en styrka i vinter.”

Vilka utmaningar ser du just nu?

”Att hela tiden fortsätta ta nästa steg och att få ihop spelet ännu mer. Trots att vi har haft en bra försäsong finns det hela tiden saker att förbättra.”

Har ni hunnit sätta någon målsättning?

"Vår första målsättning är att komma till Allsvenskan efter jul."

Lagets 17-åriga kapten, forwarden Edwin Sandahl, kommer från Filipstad och går andra året på NIU.

”Jag gillar att vara offensiv men har med åren blivit lite mer defensiv", beskriver han sig själv och listar Patrick Kane som sin förebild.

Vilken är drömmotståndaren i vinter?

”Drömmotståndare är Färjestad, det är täta matcher med mycket fart och det är alltid kul att få vinna över dem som vi gjorde senast förra veckan.”

Det är en spelsugen kapten vi möter.

”Det var tråkigt att det blev så få matcher i fjol men nu på försäsongen har vi fått spela ganska många matcher på kort tid. Det är väldigt kul att få spela match igen och jag är väldigt förväntansfull inför att säsongen ska dra i gång. Det ska bli intressant att se var vi står mot lag som vi inte mött än. Valbo (premiärmotståndaren) är ett av dem men vi har en bra, positiv känsla.”

Inte heller han ser bara nackdelar med den mycket speciella säsongen 20/21.

”Det var mycket fys och vi fick ett bra schema från Rasmus och Linus och har kört på bra. Dessutom har man lagt in lite egna pass och varit på is någon gång då och då även under sommaren. Det känns som om hela truppen är stark från start.”

Edwins personliga mål är givet:

”Att få spela Allsvenskan efter jul är även ett personligt mål men förutom det vill jag vara med och driva laget framåt.”


J18 Div 1 - Headcoach Christian ’Cribbe’ Carlsson och kaptenen Gustav Östlund

Christian 'Cribbe' Carlsson behöver ingen presentation för någon som har koll på BIK Karlskoga. Med sina 20 säsonger i A-laget är han den spelare som har spelat flesta säsonger för klubben tillika en av grundarna av BIK-andan och 21 januari kommer vi att hissa hans tröja till taket. Han har nu återvänt till moderklubben som ansvarig för J18 1-laget. Laget består i nuläget av 28 spelare. Alla utom en går på hockeygymnasiet LIP.

Så här summerar 'Cribbe' försäsongen:

”Det har varit mycket upp och ned, framför allt i vissa matcher. Några har varit väldigt bra, andra har varit mindre bra. Matchmässigt har det gått upp och ned. Hälften av laget, 05:orna, är nya som ska komma in och lära sig dels mer uppstyrt spel samtidigt som 04:orna som var nya i fjol inte heller fått chansen att lära sig än på grund av coronan. Med så mycket nytt för alla tycker jag inte att det är konstigt att det varit en del upp och ned så här långt. Nu ska vi traggla sådana saker under träning så att alla vet sin position och så vi får vårt grundspel att fungera.”

Sunne är premiärmotståndaren i Värmlandsserien och den matchen spelas på söndag om en vecka, närmare bestämt 16.30 26/9. Exakt en vecka senare kör Örebroserien i gång. Eftersom båda serierna har samma matchdag kan det bli aktuellt att fylla på med spelare från U16 men alla detaljer kring detta är ännu inte klara.

Exakt vad som väntar är svårt att säga.

”Vi vet inte så mycket om serierna än och lagen kan skilja mycket från år till år beroende på årskullen. Jag tror att Värmlandsserien har varit bättre tidigare år men det finns inga garantier för att det fortsätter vara så.”

Vilka utropstecken ser du i det här läget?

”Alla försöker lära sig och det är kul att se. Det kommer att ta tid men fortsätter vi att jobba på så här kommer allt sätta sig i ryggmärgen. Helheten med laget är positiv, bra också att vi blivit fler.”

Vilka utmaningar ser du i det här läget?

”Att få alla att ta till sig och förstå grundspelet är den största utmaningen just nu.”

Målsättningen var vid vårt samtal ännu inte satt men skulle diskuteras i samband med fredagens träning.

”Vi har pratat lite om mål i de personliga samtalen och det är väl egentligen att vinna serien som alla sagt. Det finns inget att tveka på där, tycker jag.”

Två träningsmatcher återstår för laget innan seriepremiären nästa helg: Skara (idag lördag) och Köping (nästa onsdag).

”Det är fantastiskt att BIK har startat upp den här verksamheten”, avslutar ’Cribbe’. ”Det är viktigt att ungdomarna förstår att det finns andra vägar att gå, att man kan fortsätta spela och utvecklas även om man inte kommer in på NIU. Jag får även positiva kommentarer från folk från andra städer som tycker att Karlskoga gör en jättebra satsning. Många söker och vi har faktiskt till och med en spelare som har flyttat hit för att gå LIP. Riktigt häftigt!”

"Vi har två spelare, Carl Palmberg och Malte Carlsson, som har fått spela med (HC) Flyers och en spelare, Sebastian Sääf, som spelar med J18 R. Också kul att se."

Forwarden Gustav Östlund är inne på sin andra säsong på LIP och därtill också sin andra säsong som kapten.

”Kul att få det förtroendet”, säger han själv. "Jag har spelat i BIK sedan jag var liten knatte. När jag inte kom in på NIU sökte jag LIP istället. Jag tyckte att jag var för ung för att flytta någon annanstans så det passade mig perfekt att LIP startade."

Beskriv dig själv som spelare, Gustav!

”Jag är en stor rightskytt som försöker vara en tvåvägsforward och även sätta dit lite puckar ibland.”

Vilken är din största förebild?

”Min farsa, Björn Östlund, spelade här i BIK ett antal säsonger. Jag försöker ta efter honom och får en del tips och tricks från honom.”

Endast sex matcher hann J18 1 spela ifjol.

"Förra året var riktigt tungt", konstaterar Gustav. "Det fanns stunder när man tänkte att det var jäkligt tråkigt, var kom det här ifrån egentligen? Coronan påverkade ju allt, man fick sitta hemma nästan hela tiden och skolarbetet tog stryk i och med att det blir lätt att man gör annat."

"Men nu i sommar har vi kört på jäkligt bra. Vi har kört tio veckor med laget, sex dagar i veckan och nästan alla har varit med alla gångerna. VI har kört på väldigt bra och har skapat förutsättningar för att göra en bra säsong.”

Även årets säsong har börjat lite tufft för Gustav personligen.

”Jag har varit skadad och suttit på läktarna under de senaste matcherna men nu har jag hunnit träna tre pass och känner mig redo för spel. Visst har det gått lite upp och ned för laget. Men till exempel när vi mötte TV-puckslaget tyckte jag att vi gjorde en bra match och vann välförtjänt. Jag tycker att vi haft en bra försäsong.”

Till sist, vilket är ditt personliga mål för säsongen?

"Mitt personliga mål är väl att få producera en del framåt”, säger han och konstaterar att han ser fram lite extra emot att få möta Hagfors och Grums . ”Det är roliga matcher.”


J20 R - Headcoach Marcus Kull och kaptenen Alexander Josefson

Marcus började sin tjänst i BIK i somras och kommer närmast från Sundsvall. Förutom att vara huvudtränare för J20, klubbens äldsta juniorer, är han juniokoordinator och intruktör på HG. Mer om honom kan du läsa i den här intervjun från i somras.

Hans J20-lag kommer från en försäsong med syftet att förbereda laget för att ta nästa steg.

”Vi har mött riktigt bra motstånd i form av tre lag från J20 Nationell. Det tror jag aldrig att BIK har gjort tidigare under försäsongen och att vi får den möjligheten är är väl ett kvitto om något på att vi har gjort det bra i J20 Elit under de senaste åren", konstaterar han. "I den första matchen hade vi inte en chans, den andra var helt okej och den tredje, mot Västerås, var riktigt bra. Jag tycker att vi visade dem att vi under säsongen kommer att kunna möta dem på ett bra sätt.”

”Sedan har vi mött seriekonkurrenter som till exempel Grums, som vi besegrade relativt lätt i båda matcherna. Borås slog vi i sudden och så vann vi över ett Mariestad som jag tror kan bli ett topplag i Södra i genrepet. Viktigast av allt är att vi har blivit bättre och bättre allteftersom försäsongen gått. Det är en del nytt i spelet för många spelare, dels i och med att många tagit steget upp, dels för att vi har plockat in en del från A-lagets spel. Men jag tycker att vi har visat att vi klarar det. Summa summarum en bra försäsong, skulle jag säga.”

Grums IK står för motståndet i seriepremiären, som spelas idag lördag hemma i Nobelhallen med nedsläpp 12.00.

”Spontant tror jag att vi ligger bra med. Vi har höga målsättningar och dem tror jag att vi följer.”

Vilka utropstecken ser du så här långt?

”Visst har vi toppar men det är kollektivet som vinner matcher och hos oss är kollektivet starkt. Jag tycker att vi har ett jäkligt jämnt lag med fyra bra linor. Ska jag nämna några som sticker ut lite så tycker jag att forwarden Alexander (Josefson) har gjort det väldigt bra och på backsidan har även Gustaf Palmberg och Jesper Ahl och några därtill har tagit stora kliv.”

Jesper Ahl debuterade för övrigt i BIK:s A-lag på torsdagen när han fick hoppa in och följa med till Hovet och bortamatch mot AIK. Några byten hanns med och Jesper fick beröm av Karl Helmersson för sin insats. Både Jesper och Alexander fick dessutom spela med samarbetsklubben i HockeyEttan, Lindlövens IF, på fredagskvällen.

Vilka utmaningar ser du för lagets del inför säsongen, Marcus?

”Utmaningen är att vi klarar av att utmana varandra på träning och att vi orkar hålla fokus under en längre period. Många har höga förväntningar på oss, BIK har vunnit serien i ett x antal år nu, så den största motståndaren är vi själva. Det ska bli intressant att tackla, det är lätt att komma in i en slentrian. Men ska vi ha en chans när säsongen slutar gäller det att vi utmanar varandra hela vägen.”

J20:s målsättning efter flera år i topp i serien är inget att hymla om.

”Jag nämnde ordet målsättning det första jag gjorde och då skrattade de åt mig", ler Marcus. "Laget vill till Nationell, klubben vill till Nationell. Någon annan målsättning finns egentligen inte även om vi har delmålsättningar längs vägen.”

Nämnde Alexander Josefson är alltså kapten för J20 i år efter att tidigare ha varit assisterande. Sistaårsjunioren har BIK som moderklubb och har gått HG (NIU) och alla juniorstegen i klubbens regi. I våras tog han studenten och arbetar nu som elektriker på Ljungs El, vid sidan om hockeyn.

”Visst kan det var tufft vissa dagar efter en lång dag på jobbet men över lag funkar det bra att kombinera hockey och jobb. Jag ska inte klaga. Vi är flera i laget som gör det och det är inga problem.”

Hur skulle du vilja beskriva dig själv, Alexander, och vilken är din främsta förebild?

"Jag vill göra mina lagkamrater bättre och sedan är det alltid kul att få nypa dit någon puck ibland. Jag vill vara en tvåvägsspelare. Förebilden är väl främst Niclas Lidström, en bra ledare både på och utanför planen och omtyckt av många.”

Drömmotståndarna får han möta redan idag:

”Grums. Inte så roliga att möta, kanske, men ett värmlandsderby är något lite extra.”

Hur är din känsla inför premiären?

”Det känns bra. Vi har ju mött Grums tidigare under försäsongen och vet vad som väntar. Det kommer bli väldigt roligt.”

Alexander menar att han och hans lagkamrater trots allt gått stärkta ur fjolårssäsongen.

”Helt klart har det påverkat, men man har fått göra det bästa av situationen. Det var ju lägen när man inte fick vara i hallen att träna men vi hade en jäkla bra grupp som hjälpt varandra att hålla motivationen uppe. Vi körde fys utomhus i minus tio och snöblandat regn och så här i efterhand har det bara stärkt oss.”

Vilka tror du kommer bli det svåraste motståndet i vinter?

”Oss själva. Om vi spelar som vi ska kommer vi att kunna vinna många matcher i vinter. Det gäller att hålla nivån uppe.”

Kan det vara negativt att vara favorit till seriesegern?

”Ja, det kan det absolut vara. Alla lag förväntar sig att vi ska vinna. För oss gäller det att gilla läget och gå ut och tycka att det är roligt att spela. Att vinna är kul och man spelar ju för att vinna så det ska inte vara något problem.”

Till sist, hur ser ditt personligt mål för säsongen ut?

"Det personliga är att få vara med och ta upp det här laget till J20 Nationell. Sedan vill jag gärna vara en producerande spelare."


Till sist ett tips till dig som vill kunna följa klubbens juniorer och ungdomar även på bortaplan. Svensk Hockey TV AB sänder många av matcherna och ett abonnemang kostar 129 kronor i månaden. Väljer du ett årskort får klubben ett välbehövligt ekonomiskt tillskott i form av 200 i bonus. Läs mer om tjänsten och hur du skaffar den här.