Utökning på juniorsidan: Linus Rundgren blir BIK:are på heltid

14 juni 2021 08:00

Förra året klev han in som huvudcoach för J18 Regional. Från och med augusti är Linus Rundgren i BIK på heltid, bland annat som ansvarig för LIP.


Linus Rundgren är inte något nytt ansikte i BIK Karlskoga. Inför fjolårssäsongen kom han till klubbens juniorverksamhet för att bli huvudtränare för J18-laget och inför den här säsongen har hans tjänst utökats från cirka 40 % till heltid. Det innebär att han, förutom att fortsätta som huvudansvarig för J18 regional-laget också kommer att vara instruktör på NIU-gymnasiet och ansvarig för LIP-gymnasiet.

Linus kommer med en gedigen ledarutbildning och erfarenhet, trots att han fyllde 30 så sent som i december. Han är, som han själv konstaterar, en del av riktig hockeyfamilj där hans far Mikael (numera assisterande coach för U18-landslaget) har en lång karriär som ungdoms- och juniorcoach och där brodern Rasmus fungerar som Linus assisterande coach tillika sommarens fyscoach i J18-laget.

Hans egen spelarkarriär började hemma i Örebro där han tillbringade ungdomsåren och hockeygymnasiet i Örebro Hockey Ungdom respektive Örebro Hockey. På seniornivå har han, förutom Örebro (då i division 1), representerat IFK Arboga, Lindlövens IF samt IFK Hallsberg. Skador tvingade honom att lägga av vid 24 års ålder men redan då hade han siktet inställt på en fortsatt karriär inom hockeyn.

”Jag kände redan när jag var 20 att jag inte skulle komma så långt som jag önskade i min egen spelarkarriär och började då planera för en annan väg genom att bland annat läsa programmet Sportmanagement på Örebro universitet", berättar han själv. "Men att det skulle gå så snabbt som det sedan gjorde hade jag kanske inte förväntat mig.”

Vännen Anders Falk, då sport- och utvecklingsansvarig i Örebro Hockey ungdom, hade hört av sig tidigare, men vid den tidpunkten hade Linus ännu inte varit riktigt redo att ge upp sin egen karriär. Men redan säsongen efter att han lagt skridskorna på hyllan (15/16) gick han in som coach i föreningens U14-lag. Sista säsongen innan han gick över till BIK var han headcoach för IFK Hallsbergs J20-lag, ett lärorikt år som han själv anser var en mycket bra förberedelse inför jobbet i BIK Karlskoga.

”Det blev förstås ett väldigt speciellt år första år här i BIK med tanke på coronan, men jag tycker ändå att det blev okej sett till förutsättningarna. Vi har påbörjat något riktigt bra som kommer bli kul att bygga vidare på.”

Augusti till oktober 2020 såg ut ungefär som vanligt, förutom det uppehåll som hela klubben tvingades till när coronasmitta upptäcktes. Men från och med 11:e november, 12 matcher in på säsongen och med BIK på en andraplats i tabellen i J18 Regional Väst, tog det tvärstopp när den totala nedstängningen kom. De enda träningar som fortgick var hockeygymnasiets (som ju är en del av gymnasieskolans verksamhet) och där kom det att handla mycket om distansundervisning med genomgångar via teams och fys i hemmet. Men Linus kan ändå se ljuspunkter i den gångna säsongen.

”Ja, när kylan kom i februari-mars gjorde ’Leo’, Peter och vaktmästarna ett kanonjobb när de spolade upp en stor isyta bakom hallen som vi kunde köra på. Det gjorde att vi kunde få till lite mer matchlik träning trots att det inte blev några fler matcher. För killarna har den här säsongen, av förståeliga skäl, varit tuff men de har jobbat på stenhårt genom hela säsongen och de kommer få betalt för sitt slit i år.”

Seriesystemet har nyligen bytt namn, där J18 Elit har blivit J18 Regional. I stället för att spela om en plats i Allsvenskan efter jul kvalificerar sig de bästa lagen i J18 Regional nu vidare till J18 National som är det slutspel där man är med och slåss om JSM-titeln.

Dessutom kommer klubben ha två lag på J18 Lokal-nivå, där ett lag kommer att spela i Värmlandsserien och ett i Örebro-Västmanlands serie. Christian ’Cribbe’ Carlsson ansvarar för dessa båda lagen. I höst börjar den andra kullen på LIP-programmet, det vill säga klubbens lokala breddsatsning där spelarna kombinerar valfritt gymnasieprogram med hockey som tillval i form av lokal idrottsprofil.

”Väldigt kul att se det stora intresset för LIP-gymnasiet och jätteroligt att vi fått in våra första tjejer”, säger Linus, som i sin uppgift som ansvarig för LIP kommer att ha en stor kontaktyta mot olika parter. ”Att vi kör två lag i J18 Lokal kommer att säkerställa att alla får spela mycket.”

Han tycker också att BIK:s samarbete med hans gamla klubb, Lindlöven, är mycket positivt: ”Lindlöven är en bra, seriös förening att ha ett utbyte med och samarbetet kommer att ge BIK:s äldre juniorer fler möjligheter att nå vidare dit man vill.”

Linus ledarskapsfilosofi bygger på kommunikation och delaktighet:

”Ja, Rasmus och jag ser likadant på sporten och ledarskapet. Vi står för ett modernt ledarskap med öppen dörr där dialogen går åt båda hållen. Vi vill att spelarna ska vara med och planera arbetet, det är viktigt att de känner sig delaktiga. Det växer de av. Dessutom jobbar vi mycket med video, både efter matcherna för att se och utvecklas av och för att scouta motståndarlagen. Det är också väldigt uppskattat av spelarna.”

Inom kort flyttar familjen Rundgren till Karlskoga. I augusti börjar Linus sin nya, utökade tjänst - något som han ser fram emot väldigt mycket.

”Jag är väldigt sugen på att allt ska dra i gång, inte minst med tanke på fjolåret. Det ska bli kul att lära känna nya spelare och att jobba vidare med befintliga. Vi har ett skickligt lag som jag tror kan göra en mycket bra säsong, både som lag och på individuell nivå."