Marcus Kull är ny juniorkoordinator

4 juni 2021 09:00

BIK Karlskoga välkomnar värmlänningen Marcus Kull, närmast från IF Sundsvall, som går in som instruktör på hockeygymnasiet samt tränare för klubbens J20-lag.


Snart 28-årige Marcus Kull är född och uppvuxen i Slottsbron och började redan som knatte spela hockey i laget han kom att bli trogen i princip hela sin aktiva karriär – Nor IK.

Minnesgoda hockeyintresserade minns säkert hur Nors 93:or, tränade av Thomas Fröberg och med framtida stjärnor som Linus Fröberg och Jacob De la Rose i truppen, våren 2009 tog sig hela vägen till SM-semifinal i U16. Laget splittrades strax efter när spelarna gick vidare till hockeygymnasiet och för Marcus del tog spelarkarriären slut i och med en bruten handled redan under första året. Men hockeyn var han långt ifrån färdig med.

"Jag tappade sugen lite grann i och med skadan", berättar han. "Men jag har alltid haft ett enormt intresse för sporten, kollar mycket matcher och tycker att ledarskapsbiten bara blir roligare och roligare. Redan när jag gick i grundskolan brukade en av mina lärare säga att jag skulle bli ledare. ’Vad var det jag sa’, sa han faktiskt när vi träffades igen för några år sedan."

Steget från backplats till coach tog Marcus redan innan han hade gått ur gymnasiet.

"Under mitt tredje år på gymnasiet fick jag praktik på ishallen i Grums där ’Feffe’ (Fredrik Jonsson, numera i FBK:s juniorverksamhet) fick med mig in i ledarstaben. Han blev min första mentor. Även Johan Pennerborn (numera headcoach för FBK:s A-lag) fanns då i staben och jag fick en bra start som ledare där jag kände att Grums tidigt satsade på mig."

Säsongen 18/19 hade han avancerat till headcoach för klubbens U18-lag och när IF Sundsvall hörde av sig inför säsongen 19/20 kände han sig redo för att testa en ny omgivning. Två säsonger har han nu avverkat i norrlandsklubben, varav den senaste som General Manager för J18 och Headcoach för J20.

"Det kändes som om det var läge för att prova något nytt och jag har haft två fantastiskt roliga och lärorika år i Sundsvall. Men det är svårt att förstå vilka avstånd det rör sig om innan man varit med om det - 60 mil enkel resa hem till Värmland och väl i Sundsvall är det ändå ytterligare 100 mil upp till Kiruna. Jag minns särskilt en bortaresa dit upp i full snöstorm och blåst som nog var en av de sjukaste jag någonsin varit med om. Just resorna kommer jag nog inte att sakna, haha."

Den gångna säsongen blev tuff för alla lag med juniorverksamhet eftersom coronarestriktionerna stoppade nästan allt spel och försvårade möjligheterna att träna och Marcus fick från och med november hoppa in och assistera i klubbens A-lag i Hockeyettan. Kontraktet med Sundsvall sträckte sig även över nästa säsong men Marcus kände tidigt att det var dags för en förändring och meddelade detta till klubben.

"Jag ville upp en nivå från den mellannivå som Grums och Sundsvall ligger på och pratade faktiskt med fler klubbar. Men när ’Leo’ (Marcus Leandersson) hörde av sig kände jag direkt att BIK var intressant. BIK Karlskoga är definitivt ett steg i rätt riktning för mig och jag gillar de tankegångar som Torsten, ’Leo’ och Johan (Schoultz) har presenterat för mig. Jag har mött BIK med Grums många gånger genom åren och har alltid framhållit klubben som ett bra exempel vad gäller attityd och träningskultur. Den vill jag vara en del av och även vara med och utveckla. Jag tycker att klubben, från att ha varit jämbördig med Grums för några år sedan, har tagit enorma kliv och dragit ifrån."

Marcus titel är juniorkoordinator och hans roll i BIK:s juniorverksamhet blir mångfacetterad.

"Ja, jag ska vara instruktör på såväl NIU som LIP tillsammans med Johan och Linus Rundgren. Dessutom är jag ansvarig för J20-laget och juniorkoordinator."

Att klubben numera har två hockeygymnasier ser han som mycket positivt.

"Klubbens NIU (Elitidrottsgymnasium) håller toppklass i Sverige och det är kul att se att även LIP (Lokal idrottsprofil) redan från start har bra med sökande. Jag ser det som en härlig utmaning att få köra båda. Det är viktigt att ta hand om alla och hjälpa dem att utvecklas. Kanske kan vi även på LIP hitta någon late bloomer som tar steget upp?"

Marcus vision för J20-laget är glasklar:

"Inget snack om saken – klubbens målsättning är att vi ska ha ett lag i högsta serien (J20 SuperElit). BIK har varit med i toppen av J20 Elit under flera år och visat att man har kapaciteten. Precis som alla lag har man ett tufft coronaår bakom sig med nästan ingen matchning men vi kommer att träna som ett J20 SuperElit-lag och vara väl förberedda när väl chansen kommer."

Trots utmaningarna i att bedriva juniorverksamhet och ta in nya spelare till Hockeygymnasiet under den mycket speciella gångna säsongen har Marcus goda förhoppningar om en framgångsrik säsong 21/22.

"Jag har ju själv arbetat med Sundsvalls rekrytering och i år har det verkligen varit svårt när man inte kunnat hålla try-outer och det dessutom varit få livematcher. Man har fått förlita sig mycket på video och referenser. Men gänget här i BIK är proffsigt och jag tycker att årets intag ser väldigt intressant ut. 04- och 03-kullarna har visat att de håller hög nivå i J18 Elit och det kommer säkert fortsätta även på J20-nivå. Vi har en hög sportslig målsättning och nu är det upp till oss ledare att kommunicera ut den."

Marcus är fortfarande kvar uppe i Sundsvall för att göra klart sina åtaganden där men kommer finnas på plats i Nobelhallen på heltid från och med första augusti.

"Det ska bli skitkul att få komma till BIK. Inte bara för egen del utan framför allt för att få möjlighet att vara med och uppfylla spelarnas drömmar. Åren på hockeygymnasiet är en speciellt viktig tid i en spelares karriär men också i deras liv, en tid som aldrig kommer tillbaka och som ska vara rolig, spännande och utvecklande!"

Så här kommenterar Torsten rekryteringen:

"Vi är väldig glada över att vi fått in Marcus i vår organisation. Han har, trots att han bara är 28 år gammal, redan hunnit med många år både som juniortränare och instruktör på hockeygymnasium. Han är seriös och målinriktad, vilket passar väldigt bra in på vår fortsatta juniorsatsning. Vi tänker lika i mycket kring träning och matcher, vilket så klart känns väldigt bra. Marcus börjar sin tjänst i augusti och det ser vi verkligen fram emot!"