Torsten Yngveson: "Allt sånt får man bara lägga åt sidan nu."
Publicerad: 2020-11-23
Vi satte oss ned med klubbchefen Torsten Yngveson för ett längre snack om säsongen så här långt, pandemins påverkan av förutsättningarna samt den ovissa framtiden.

Förra veckan berättade BIK:s Marknads- och försäljningsansvariga, Jakob Bengtzén, om hur pandemin påverkar marknadssidans arbete med att bygga bra förutsättningar för klubben. Missade du den artikeln hittar du den här.

Idag följer vi upp denna med ett snack med klubbchef Torsten Yngveson för att få hans syn på det sportsliga läget just nu och en tämligen svåröverblickbar närmaste framtid.

Det kom nya restriktioner förra veckan och det har varit lite oklart vad som ska gälla för idrotten. Har ni hunnit få koll på vad som kommer att gälla framöver, Torsten?

”Ja, det har vi nog kanske för nuet. Men det bubblar hela tiden saker i bakgrunden – vi hör att det är nya restriktioner på gång. Så jag ska inte påstå att vi sitter lugnt och säkert och har koll på läget. Däremot är vi förberedda på att det kommer bli ändringar.”

Vilka signaler har ni fått om ytterligare förändringar?

”Just nu är läget oförändrat jämfört med för någon vecka sedan – det är 50 som gäller. Regeringen lade över ansvaret på regionerna men för någon timme sedan hörde jag ryktas om att regeringen planerar att peka med hela handen och uppmana regionerna att inte godkänna fler än åtta. I så fall är det i praktiken det som kommer att gälla, samtidigt som alla undantag som till exempel sittande gäster, loger och restauranger tas bort. Skulle det läget uppstå är det lika bra att inte släppa in någon, att hålla på och ta ut åtta besökare till varje match är ingen idé.”

Jag tänkte att vi ska börja med att titta lite i backspegeln. Men lite distans - hur påverkades BIK av den i förtid avslutade fjolårssäsongen?

”Rent ekonomiskt blev det inledningsvis ett hårt slag mot vår likviditet. Slutspelspengarna är en fin krydda på slutet av säsongen som rustar oss inför skiftet mellan säsongerna och de tuffa sommarmånaderna då vi inte har några intäkter. Men i år uteblev de ju. Det är svårt att säga exakt hur mycket vi förlorade på det inställda slutspelet men vi kände ändå att kompensationen som vi fick av regeringen var rimlig. Men den kom ett par månader sent, inte förrän i juni-juli. Som tur var har vi väldigt förstående partners som tillät oss fakturera omedelbart. Det innebar att vi på det ekonomiska planet tog oss igenom sommaren ganska bra, trots allt.”

”Emotionellt, däremot, var det ett hårt slag. Det kändes tungt att inte få spela färdigt säsongen och det var ganska deppigt här emellanåt.”

Påverkades ditt lagbygge inför den här säsongen av restriktionerna och den ovisshet som rådde inför vad som väntade?

”Jag tror inte det. Budgeten för kommande säsong sätts ju redan så här års och jag hade redan fått påskrifter från många av spelarna när pandemin var ett faktum.”

Hur tänker klubben i år med tanke på att budgeten för nästa säsong planeras just nu, när ovissheten är större än någonsin?

”Jag kan nog nästan garantera att spelarbudgeten inte kommer att öka i alla fall. Sedan får vi se om den sänks. Men det går inte att ligga hur lågt som helst, det kan bli dyrare i slutändan om man inte har ett slagkraftigt lag. I värsta fall kan det komma med ett oerhört högt pris! Jag hoppas och tror att vi kommer att ligga på samma nivå som i år.”

BIK har valt att inte ta in NHL-proffs. Hur resonerade du och klubben där?

”Huvudskälet är att vi tror på den trupp vi har. Men inledningsvis var vi någon spelare kort och hade ytterligare någon med skavanker och kände oss lite sårbara för skador. Då pratade vi om det och sa att om vi ska ta in någon här ska det vara någon som passar in väldigt bra och inte innebär för höga kostnader. Just nu har vi inga från orten, men vi ville ha spelare från det absoluta närområdet i så fall. De här kriterierna smalnade av utbudet ganska rejält. När det inte fanns någon som passade in på våra krav blev det naturligt för oss att satsa på att bygga långsiktigt på spelare som vi vet kommer var kvar hela säsongen.”

”När vi sedan fick en känsla för att (Gustaf) Franzén eventuellt skulle bli ledig la vi alla tankar på NHL-förstärkning åt sidan. Att han kom blev en kanonlösning för oss, nu sitter vi trygga med en spelare som stannar hela säsongen. Samtidigt börjar NHL-spelarna droppa av i andra lag. Man har ju inte något att jämföra med och därför kan man aldrig veta om man valt rätt men vi kör på vår inslagna väg, och vi tror på den.”

Årets säsong började minst sagt tufft med coronasmitta i laget, karantän och inställda försäsongsmatcher. Vilka följder ser du av detta?

”Även om jag gärna vill skylla dåliga insatser på det vi var med om då tycker jag inte att man kan göra det längre. Vi har kommit så pass långt och enats om ett spel, framför allt ett försvarsspel, där vi börjar kugga i lite bättre nu. Vi för statistik på allt och kan se att vi börjar släppa färre målfarliga chanser mot oss nu och det ser jag som ett kvitto på detta."

"Men visst påverkades vi av det som hände, långt in i först omgångarna. Spelarna sa själva att de kände sig sega långt efteråt och matchandet innan blev på tok för lite. Vi hade väl egentligen bara en bra träningsmatch, den mot Västerås, dagen innan coronan slog till. Vi slängde in en match mot Mariestad när vi frisknat till och så två matcher mot Mora på två dagar, på liten rink i Lysekil, som väl inte var optimala för oss just då. Det var alldeles för lite matcher, det märkte vi ju”, konstaterar han och kan skratta åt eländet nu, så här i efterhand.

Trist också att inte matchen mot Färjestad blev av…

”Ja, det var verkligen ruttet. Men vi hoppas att få en ny chans igen, längre fram.”

Om vi ska titta på de ekonomiska följderna av restriktionerna kring publiken så här långt under hösten, hur skulle du vilja sammanfatta dem?

”Det är naturligtvis ett hårt slag. På ett eller annat sätt är alla våra intäkter knutna till att det är publik i Nobelhallen. Våra partners som exponerar sig i hallen gör ju det för att folk ska se dem, även om de såklart syns i TV blir det annorlunda. Försäljningen runt matcherna är också en viktig intäkt och då måste ju folk vara här. Det handlar om miljonbelopp som går förlorade. Sedan får vi se hur mycket vi kan få i kompensation, men det ligger längre fram och just nu är det omöjligt att överblicka den biten.”

Hur ser du på lagets prestation och tabellplacering så här långt – med reservation för att tabellen haltar rejält?

”Egentligen behöver man slå ut ett snitt av poäng och göra en tabell efter det och då ligger vi nog någonstans i mitten. Vi ligger femma inför kvällens match (Väsby, min anm) men några lag har färre matcher spelade medan vi, å andra sidan, har vi mött en del topplag som till exempel två matcher mot Timrå. Det gör det lite svårt att säga något om tabelläget. Men utifrån hur vårt spel har sett ut på slutet känns det som om vi är på väg upp. En femteplats, rent placeringsmässigt, är helt okej. Sedan var, förstås, matchen mot Väsby hemma i fredags ett riktigt bottennapp.”

Prestationerna har gått lite upp och ned under matcherna där bra perioder har varvats med sämre. Där känns det dock som att det går åt rätt håll med jämnare insatser över 60 minuter.

”Ja, det tycker jag absolut. Vi har inte haft den där riktiga dippen under de senaste matcherna. Matcherna mot Timrå och Södertälje var bra, trots att vi förlorade. Vi mötte två bra lag och förlorade i förlängning respektive med uddamålet. Vi kan inte skylla på en svacka när de gör 2–3 mål. Mot Mora hemma tycker jag att vi klarade oss bra – de gjorde visserligen två mål på ganska kort tid men det händer ibland. Mot Tingsryd tyckte jag inte heller att vi dippade – vi släppte bara 17 skott mot oss. Sedan var det för många som gick in, men det berodde på tillfälligheter och några andra faktorer. Så överlag tycker jag att vi fått bättre kontroll.”

Hockeyfans runt om i Sverige vittnar om att de inte tycker att hockeyn är lika intressant och lockande i år. Det handlar alltså inte bara om BIK-supportrar utan fans till olika klubbar och olika ligor. Det handlar både om de sportsliga aspekterna med inställda omgångar och en haltande tabell samt ovissheten kring stängningar och spelstopp men också om att de är utestängda från arenorna. Ser du någon risk för att intresset för hockey – både på kort och lite längre sikt – kan minska?

”Ja, absolut. Kanske inte hos kärnsupportrarna som alltid brukar vara här utan främst hos de supportrar som brukar gå på match 2–3 gånger i månaden. De har kanske hunnit hitta andra sysselsättningar och glömmer bort oss här i Nobelhallen? Jag vet inte, men jag hoppas och tror att det arbete vi lagt ned under de senaste åren för att bygga en större stomme ska hjälpa folk att hitta hit även efter pandemin. Men visst ser jag en fara i detta.”

”Men jag förstår dem som tycker att det är svårt att hitta den rätta entusiasmen, det är bara att gå till sig själv. Jag och Jakob (Bengtzén) pratade om det så sent som häromdagen – det är bara att vara ärlig och säga att det inte känns likadant under matchdag som det gjorde förut när man såg fram emot ett bubblande Nobelhallen!”

Hur ska vi hitta tillbaka till den känslan framöver?

”Ja, vi får slå våra kloka huvuden ihop när det blir läge för att ta in publik igen. Just nu är det mycket som talar för att det inte kommer att tillåtas någon publik alls under den här säsongen. Då får vi ta sommaren till hjälp för att marknadsföra oss och få folk att komma tillbaka till Nobelhallen. Sedan hoppas vi förstås att få en rejäl skjuts i intresset när den nya arenan är klar säsongen 23/24.”

Många klubbar har flaggat för att man inte kommer att överleva den här säsongen ekonomiskt – hur ser BIK:s läge ut?

”Det beror lite på hur man definierar ’överleva’. Det vi fokuserar på just nu är vår likviditet – att vi har tillräckligt med pengar på banken för att kunna betala ut löner och leverantörer och liknande fram till sista april. Det ser väldigt kämpigt ut men vi har en plan som vi tror på för hur vi ska krångla oss igenom detta. Efter en bit in i januari väntar några mörka månader när vi inte riktigt vet hur vi ska lösa allt. Men vi ska greja det här, jag måste tro på det.”

Kravet på eget kapital har tillfälligt pausats. Vad innebär det? Hur tänker du kring det?

”Allt sånt får man bara lägga åt sidan nu. Det kommer inte bli några tre miljoner i eget kapital för BIK Karlskoga nu, det kan jag säga! Men jag vet att andra har en betydligt värre situation än oss. Vi skulle ha klarat den förra nivån (2,5 miljoner) och det är klart att det är bättre utgångspunkt än att redan ligga under kontrollår. Men under de här förhållandena försvinner 2,5 miljoner väldigt fort. Enligt beräkningarna just nu ligger vi uppskattningsvis 5 – 6 miljoner back på bara publiktappet och allt vad det innebär. Vi har en omsättning på ungefär 28 miljoner.”

Ett nytt stöd från regeringen ska nu fördelas. Det ryktas om att klubbar som varit försiktigare och mer ekonomiskt ansvarsfulla i sina värvningar inför säsongen ska premieras. Hur ser egentligen kriterierna ut, vem bestämmer dem och hur ser du på dem?

”Jag har inte hört något om någon sådan premie. Vi har fått fylla i och skicka in formulär där vi redogör för vilka tappade intäkter vi har. Det är väldigt hårt reglerat och man måste kunna jämföra med tidigare år och på det sättet bevisa att uppgifterna stämmer. Det handlar nu om tredje kvartalet och till exempel vilka träningsmatcher som vi tappade samt uppstarten av serien. Det har inte varit svårt för oss att ta fram tillförlitliga uppgifter till detta.”

”Det handlar om två olika stöd. Dels ett till föreningen BIK utifrån vad den förlorat och dels ett där Riksidrottsförbundet skickat pengar ned till bland andra SHL och Hockeyallsvenskan. Utifrån våra inskickade uppgifter fördelas sedan pengarna ut till klubbarna.”

Kan vi förvänta oss en del diskussioner mellan klubbarna när pengarna ska fördelas?

”Ja, i våras blev det stundtals ganska heta diskussioner om hur slutspelspengarna skulle fördelas. Det var intressant att man kunde tänka och tycka så olika. Men de gjorde ett bra jobb och det blev ganska bra till slut, tycker jag.”

Hur fungerar det när matcher bli framflyttade på grund av covid-utbrott, som till exempel förra helgen när Kristianstad med kort varsel ställde in? När och hur ska de spelas?

”De ska vara spelade innan grundserien är över i mars. I första hand ska klubbarna själva försöka komma överens om ett nytt speldatum som passar båda. Det är sannerligen inte lätt – vi ser det just nu i diskussionen med Kristianstad när ett datum som kanske passar bra för ett av lagen innebär orimligt täta matcher för det andra laget. Sånt är viktigt för att inte ge skador och andra problem. Lyckas vi inte lösa det får Hockeyallsvenskan ta över.”

Ser du några sportsliga risker i det här med den haltande tabellen och matcher som inte kan spelas?

”Ja, det går inte att komma ifrån att det inte blir helt sportsligt rättvist. Schemat har blivit lite konstigt – ett exempel för vår del är att vi spelar borta mot Västerås en fredag och så borta mot Mora dagen efter. Övriga lag har back-to-back den helgen, det vill säga ett hemma- och ett bortamöte med samma lag. Att vi flyttade fram seriestarten några matcher eftersom vi hoppades att det skulle innebära att vi skulle spela för publik var, med facit i hand, inte något bra beslut. Med tanke på att det inte blev någon publik hade det varit bättre att starta direkt.”

Även om det är Svenska ishockeyförbundet som måste ta det formella beslutet; har ni i HA:s styrelse diskuterat en tillfällig stängning av ligan nedåt?

”Inte på central nivå. Man hör rykten om att vissa klubbar tycker att det skulle vara en bra idé men det har inte lyfts på något möte ännu. Det handlar nog mycket om var man befinner sig och vad man eventuellt vinner eller förlorar på det.”

Till sist: Vad önskar du dig som klubb/sportchef allra mest just nu?

”Haha, det är inte svårt att gissa: Att den här skiten ska vara över, rent utsagt. Ett vaccin är väl en del av lösningen.”

Marie Angle