Ny i laget: Gustav Willman Borvik "Jag gillar att få plocka fram en lite grisigare sida!"

2 augusti 2022 15:00

En mångårig norsk landslagsman som gillar när det hettar till och som går raka spåret på mål: Möt forwarden Gustav Willman Borvik!


Det är svårt att tro det när man pratar med honom men den 23-årige forwarden Gustav Willman Borvik är norsk medborgare och född och uppvuxen i Lillehammer. Att han pratar svenska helt utan brytning - ja, utan någon som helst antydan om att det inte är hans modersmål - är dock inte så konstigt.

"Min mamma är visserligen svensk men i familjen pratar vi alltid norska. Däremot flyttade jag till Sverige redan som 14-åring och har därmed tillbringat en stor del av mitt liv här i Sverige. Dessutom är min flickvän Olivia svensk och från Värmland", berättar Gustav själv.

Ja, Gustav valde alltså redan inför nionde klass att satsa fullt ut på hockey och följa med sin storebror Robert till Mora IK, där den sistnämnde då gick HG.

"När jag växte upp höll jag på med det mesta i sportväg hemma i Norge - längdskidor, fotboll, skidskytte och hockey", minns han. "Hockey var inte det jag var bäst på just då men det var roligast och när brorsan valde att satsa på hockeyn följde jag i hans fotspår."

Det kan inte ha varit helt lätt att flytta hemifrån och dessutom till ett nytt land som 14-åring!

"Det är klart att det var väldigt tidigt att flytta hemifrån som 14-åring och mamma och pappa var skeptiska till en början. Samtidigt visste de ju att det var det här jag ville. Brorsan hade dessutom flyttat dit ett år tidigare och det hade gått bra."

"Det var föstås en utmaning att lära sig att klara sig själv. De gav mig en kokbok i inflyttningspresent och sa att sådär, nu löser det sig, haha. Om jag har blivit bra på att laga mat? Jag är ganska duktig, skulle jag nog säga. I alla fall över genomsnittet."

Ja, omställningen gick bra och Gustav gick även de två första åren på hockeygymnasiet i Mora. Inför det sista året, säsongen 16/17, drog han ännu en gång upp bopålarna och begav sig till Luleå.

"Ja, jag har rört på mig en del under min karriär och det är kanske en lite otraditionell väg men det har funkat bra för mig. Jag har fått med mig många viktiga erfarenheter. Luleå är en väldigt proffsig förening där träningen var väldigt viktig. Det var ett snäpp upp mot jag jag varit van vid tidigare. Mörka vintrar men en väldigt utvecklande plats, haha."

Under den andra och sista säsongen i Luleå noterades han för fina 31 (12+19) poäng på 32 grundseriematcher i dåvarande högstaligan J20 SuperElit. Han fick också göra SHL-debut med A-laget och noterades för totalt sex matcher.

"Jag hade två bra år i Luleå, det var en rolig tid. Jag minns hur häftigt det var att få möta Frölunda i en fullsatt Coop Arena. Jag hade egentligen inte någon tanke på att lämna Sverige efter det men så ringde de mig och frågade om jag ville komma till Finland och det ville jag förstås prova på."

Sagt och gjort, inför säsongen 18/19 gick flyttlasset till finska Sport som huserar i högstaligan Liiga. I Finland blev det spel både i Liiga och Mestis (andraligan) via utlån till Hermes samt i det egna J20-laget.

"Det var väldigt kul att få spela seniorhockey i Liiga som 19-åring och även det blev en bra erfarenhet. Det är en lite annan typ av hockey där och jag trivdes med den. Tyvärr blev det dock en ryckig säsong som tog slut tidigt på grund av skador."

Inför säsongen 19/20 vände Willman Borvik "hemåt" till Sverige och Kristianstad för spel i HockeyAllsvenskan. Hans andra säsong blev tuff för Kristianstad, som skulle ha tvingats kvala om inte pandemin satt stopp för detta. Gustav noterades ändå för 22 (16+6) poäng på 51 grundseriematcher. Inför fjolårssäsongen gick han till Södertälje, som även de fick en jobbig säsong som avslutades med negativt kval. Detta hindrade inte Gustav från att producera 22 (14+8) poäng i grundserien - vilket gjorde honom till lagets bästa målskytt - och ytterligare två mål under de ssex kvalseriematcherna mot Troja/Ljungby. . Ett av målen avgjorde förlängningen i den sjätte matchen och säkrade därmed fortsätt allsvensk kontraktt för Södertälje.

Du har med en del erfarenhet från att möta BIK som motståndare. Hur skulle du beskriva de mötena?

"BIK Karlskoga är alltid jobbiga att möta och matcherna här är alltid tuffa. Som motståndare gruvar man sig helt enkelt för att komma till Nobelhallen. Samtidigt är det alltid roliga matcher mot BIK, jag älskar när det blir grinigt och temperamentsfullt. Jag gillar att få plocka fram en lite grisigare sida av mig själv och ser fram emot att få göra det i höst."

Har du under de här åren haft någon biff med någon av spelarna i laget?

"Haha, många! Pethrus och Stakkestad, till exempel. Jag hamnade faktiskt på samma midsommarfest som Edwin Lindström i år och vi har också haft en del duster tidigare. Nu när det blivit klart att jag ska spela i BIK påminde mig Edwin om dem och sa att han och resten av killarna tycker att det är bra att få mig i samma lag."

Hur kom det sig att det blev BIK?

"Så länge som jag har varit i Sverige har BIK varit en klubb som varit med och krigat i toppen. Klubben har ett bra rykte bland spelarna som säger att man trivs här. Jag pratade med några kompisar om laget och fick veta att det fanns ett intresse för mig från klubbens sida. Då pratade jag med agenten och så tog vi det därifrån."

En av de aktuella vännerna är, inte helt otippat, målvakten och landsmannen Lars Volden.

"Ja, han hade bara positiva saker att säga om BIK Karlskoga", konstaterar Gustav. "Vi känner varandra väl sedan landslaget där vi faktiskt varit rumskamrater. Perfekt att få honom i laget också så att jag kan hålla igång norskan, haha!"

Gustav har minst sagt gedigna landslagserfarenheter då han representerat sitt land under åtta av de nio senaste säsongerna. Från U16 till seniorlandslaget. Senast nu i våras spelade han hockey-VM för sitt Norge och här finns också det bästa landslagsminnet så här långt:

"Jag har många roliga minnen från landslaget och det är alltid fint att få representera sitt land. Men bäst så här långt var nog när vi vann på straffar över Sverige i en träningsmatch inför VM i våras. Sedan var det förstås häftigt när jag gjorde fyra mål i min juniorlandslagsdebut när vi mötte Lettland."

Gustav och sambon Olivia var på plats i Karlskoga redan på måndagen, en vecka före lagets återsamling, för påskrift och för att bekanta sig lite med lokalerna och klubben. De flyttar i dagarna till en lägenhet i Karlskoga och Olivia, som är mångårig vän med Wilhelm Westlunds fru och Alexander Leandersons sambo, ser fram emot att kunna träffa dem mer regelbundet.

Vilka förväntningar har du inför säsongen, Gustav?

"Vi ska vara ett lag som är med i toppen, som vanligt, och jag vill vara med när vi tar nästa steg. Jag vill bidra med mitt spel, och det grundar jag på hårt jobb som kompletteras med ett offensivt spel med förhoppningsvis en del mål framåt. Personligen förväntar jag mig att fortsätta utvecklas här i BIK Karlskoga, både de bitar jag redan är bra på och de bitar jag är lite sämre på."

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som spelare?

"Jag är främst (ytter)forward då det är den plats jag spelat på mest under de senaste åren. Som spelare är jag kraftfull och snabb och tar alltid den närmaste vägen mot mål. Jag gillar att skjuta mycket och jobba hårt."


Här köper du ditt serie- och säsongskort.

Är du en stolt BIK:are? Här visar du ditt stöd som medlem.