BIK-liraren Sebastian Collberg: "Min dotter kör BIK-ramsan därhemma!"

16 januari 2022 13:00

Dagens BIK-lirare är forwarden Sebastian Collberg som bland annat berättar om sin roll i laget, bristvaran sömn samt vad begreppet stolt BIK:are betyder för honom.


Han fick ingen rolig start på säsongen, dagens BIK-lirare, forwarden Sebastian Collberg. Först en långtidsskada som han oturligt ådrog sig under den allra sista träningen innan seriestarten och när han väl återkom från den kom nästa skadesmäll. Men 27-åringen (som fyller 28 i februari) från Mariestad har jobbat sig tillbaka. Första seriemålet för BIK gjorde han 18/12 när Västerås besegrades med 4-2 hemma i Nobelhallen och det har blivit totalt 6 (2+4) poäng så här långt. Senast i fredagens match mot Mora noterades han för två assist.

Till Karlskoga kom han närmast från spel i Tyskland, där han i fjol noterades för 40 (17+23) poäng på totalt 44 matcher i Löwen Frankfurt (DEL2). Han har en spännande och gedigen bakgrund med bland annat två JSM-guld (J18 och J20), tre JVM (2 silver och ett guld), spel i SHL och HockeyAllsvenskan samt AHL. Läs mer om hans väg till BIK i den här intervjun från i somras.

Fråga 1. Beskriv dig själv som spelare. Vilken roll har du i laget?

"Klart att man vill göra många mål och alltid ribba in, haha. Nej, men jag skulle nog beskriva mig själv som en offensiv spelare, som jobbar hårt och vill bidra med energi och fart och fläkt ute på isen. Jag har alltid ett leende på läpparna när jag kommer in här och jag är glad som person och det kommer man alltid få av mig, jag försöker sprida glädjen till alla andra runtomkring mig."

Du fick en tuff start på säsongen med två skador som höll dig borta från spel länge. Men känslan är att spelet nu, efter lite inkörning, har börjat lossna för dig med 2+2 så här långt. Hur upplever du själv situationen just nu?

"Det var skönt att få göra mål och så poäng två matcher i rad. Sånt bygger upp självförtroendet på ett sätt som är viktigt i den här sporten. Med tanke på den tuffa starten med lång skadefrånvaro men också på att jag inte hade spelat i Sverige på två säsonger börjar jag komma in i det mer och mer nu på slutet."

Fråga 2. Beskriv din gameday på hemmaplan, från det att du kommer till hallen tills du somnar efter matchen! Vad måste vara med? Vad får inte vara med?

"Jag får nog tyvärr inte lika lång sovmorgon som de flesta av mina lagkamrater. Min dotter ska nämligen till förskolan så det är bara att gå upp och ta tag i det. Det brukar vara jag, 'Daggen' och 'Kingen' som är här först på mornarna. Den frivilliga isen börjar först elva och vi brukar vara här redan vid halv nio. Det blir med andra ord en del tid i hallen på mornarna, haha. En sak jag alltid försöker få till är att sova en stund efter lunchen, det tycker jag är viktigt. I övrigt har jag inget speciellt som måste vara med. Jag brukar äta lunch hemma, en matlåda med pasta eller ris som jag oftast förberett dagen innan."

Deltar du i det prestigefulla tvånuddspelet?

"Nej, jag kör en enskild uppvärmning. Jag spelat fotboll på värmning tidigare men numera, när man blivit lite äldre, haha, behöver kroppen lite annan förberedelse för att väckas."

Några andra rutiner som brukar vara med?

"Man skapar sig alltid några allteftersom säsongen beroende på skavanker och annat som gör att man lägger lite extra tid på vissa förberedelser. Jag har inga grejer som måste göras med utrustningen eller på värmningen."

Har du, som många andra spelare, svårt att sova?

"Ja, men det kan även bli så att jag somnar men vaknar vid tre och inte kan somna om. Då är det bättre att hålla emot och få sova längre när man väl somnat. Det är alltid lättare att slappna av efter en seger men även den egna insatsen kan påverka, speciellt om det har gått lite sämre. Då blir det gärna så att man börjar analysera situationerna om och om igen i skallen."

Kollar du något i sociala medier efter matchen?

"Ja, det gör jag nog oavsett resultat men jag tänker inte så mycket på vad som skrivs. Det kanske jag gjorde mer när jag var yngre, på senare år lägger jag inte någon större vikt vid det. Det handlar mer om mig själv och min egen skalle, hur jag själv tycker att jag har spelat."

Fråga 3. Det roligaste du vet…

"Jag gillar att göra saker med familjen och min dotter (Elvira, snart 3). Dessutom tycker jag att det är väldigt roligt att spela golf. Om jag är bra? Ja, jag är väl okej på det, får man väl ändå säga. Jag har två-komma-någonting i handicap." (Sebastian är blygsam, han är i bäst i laget.)

Fråga 4. Det värsta du vet… "Det är när Elvira vaknar på nätterna, det är nog det värsta som finns numera. Hon brukar sova jättebra men när det väl händer är det inte kul. Vi hade en riktigt tuff natt i natt när hon ville vara vaken mellan två och fem."

Åh, då blir man seg! Vi går vidare med fråga 5: Något som få vet om dig är?

"Hm, vad svårt... Jag är ju en väldigt öppen person så det känns som om alla vet det mesta om mig, haha.

Fråga 6. Vilken match är den viktigaste du spelat (och varför)?

"Det måste nog vara när vi vann JVM-finalen 2012.**

Till sist: Fråga 7. Vad betyder Stolt BIKare för dig?

"Att ha kul tillsammans samtidigt som man jobbar hårt. Gemenskapen är viktig, det var tydligt från start och det har jag känt hela tiden. Till och med min dotter har lärt sig BIK-ramsan som hon kör stenhårt med därhemma!"


Köp din biljett till dagens match mot SSK här.

Det är sista den sista hemmamatchen innan de nya restriktionerna som begrönsar antalet till 500 träder i kraft 19/1 så passa på att se hockey live i Nobelhallen! Vaccinationsbevis och ID krävs för alla över 18. Var på plats i god tid och ha covidpass och ID redo för att undvika köer.