Sugen på att se hockey i Nobelhallen? Här hittar du viktiga frågor och svar

17 juli 2021 09:00

Vi vet att många är sugna på att se hockey live i Nobelhallen i höst och får ofta frågan om publik kommer att tillåtas. Här berättar vi vad vi vet just nu och ger svar på de vanligaste frågorna.


Det är många som är sugna på att se hockey i Nobelhallen och ni ska veta att vi längtar efter att få träffa er där! Publik i arenan är otroligt viktigt för oss, både ur ett sportsligt och ett ekonomiskt perspektiv.

Samtidigt förstår vi att ni som funderar på att skaffa säsongskort har frågor, som till exempel om publik i arenorna kommer att tillåtas med eller utan restriktioner. Det är väldigt viktigt för oss att våra supportrar ska känna sig trygga med sin investering i BIK och här kommer därför information om vad vi vet just nu, hur vi tolkar signalerna vi fått samt hur vi förbereder oss för olika scenarion.

Hur ser restriktionerna ut just nu?

När vi avslutade säsongen i våras innebar restriktionerna för inomhuspublik max 8 personer i publiken. Besökare i restaurang och loger räknades dock utöver dessa och för detta fanns särskilda bestämmelser, bland annat att restaurangerna måste stängas klockan 20.30.

Nu, några månader senare, ser läget annorlunda ut. På grund av det förbättrade smittläget i Sverige och att många nu hunnit vaccinerats, har regeringen gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att sätta ihop en plan i flera steg för att gradvis dra ned på restriktionerna och öppna upp Sverige igen. De två första stegen trädde i kraft 1 juni respektive 1 juli och det senaste, steg 3, trädde i kraft så sent som i torsdags.

För BIK Karlskogas del innebär planen i korthet att vi, om allt fortlöper som tänkt, kommer att få spela inför publik i höst!

Hur ser de olika stegen i planen ut och vad innebär de för oss som vill se hockey i Nobelhallen?

Steg 1 trädde alltså i kraft 1 juni och innebar bland annat att antalet deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar höjdes från 8 till 50, utöver restauranger och loger. Restauranger (”serveringsställen”) får ha öppet till 22.30, vilket innebär att vi vid matchstart 19.00 slipper stänga och skicka hem våra matgäster efter två perioder.

Steg 2 genomfördes den 1 juli, efter att folkhälsomyndigheten kunnat se att smittan inte ökat trots de minskade restriktionerna som steg 1 innebar.

Steg 2 innebär ytterligare höjt deltagartak för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster. För vår del innebär det att vi, utöver restaurang och loger, kan ha 300 personer i form av sittande publik redan under våra försäsongsmatcher som drar i gång i augusti.

Här hittar du schemat för våra träningsmatcher.

I steg 2 kan vi även ordna fysiska möten och aktiviteter för partners och publik, fortfarande givetvis med lämpliga smittskyddsåtgärder. Reglerna för serveringsställens öppettider tas bort helt.

Observera att publiktaket för idrottsevenemang utomhus ser lite annorlunda ut. Där är högsta antal i skrivande stund officiellt 3000 sittande personer. Men siffran sätts proportionerligt efter hur många platser arenan vanligtvis har och efter möjlighet att dela in publiken i sektioner. Därför har vi kunnat se publiksiffror på drygt 15 000 (Friends Arena) under vissa matcher i Fotbollsallsvenskan och betydligt färre än 3000 på arenor med mindre kapacitet. Här är dock alltså inte vi, som håller till inomhus, riktigt än.

Steg 3 infördes alltså i torsdags, den 15 juli. De påverkar inte vår verksamhet så mycket då lättnaderna främst handlar om att begränsningar i kollektivtrafiken och regleringar kring kvadratmeter per person i till exempel butiker, gym och nöjesparker försvinner. Den som driver verksamheten ansvarar för att trängsel ändå inte ska uppstå och olika sällskap ska även fortsättningsvis hålla minst en meters avstånd till varandra.

Den del av steg 3 som påverkar oss är att det högst tillåtna antalet personer i ett sällskap som t ex besöker Nobelhallens restaurang höjs från fyra till åtta personer.

Steg 4 i regeringens plan för återöppnandet är planerat till september, ännu ej med specifierat datum. Deltagarbegränsningarna för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster kommer då försvinna helt. Restriktionerna för antal personer per sällskap ska också ses över och troligen försvinna.

För oss i BIK Karlskoga innebär steg 4 således att vi, från att i steg 2 ha fått släppa in 300 sittande personer, äntligen kan öppna upp Nobelhallen för publik såsom vi är vana vid.

Observera dock att eftersom exakt datum för steg 4 ännu inte är satt är det inte helt säkert att premiäromgången 24/9 omfattas. Men eftersom BIK, på grund av ombyggnaden i arenan, börjar med sex bortamatcher och spelar hemma först lördag 16 oktober mot Västervik innebär detta att vi kan få ett fullsatt, kokande Nobelhallen i vår hemmapremiär!

Det låter ju fantastiskt! Om steg 4 träder i kraft kommer jag alltså att kunna gå på hockey som vanligt och använda mitt säsongskort fullt ut?

Ja, det stämmer, så tolkar vi den information vi fått.

Vi kan dock inte lämna några garantier för att steg fyra hunnit aktiveras som planerat. Det kommer träda i kraft först om Folkhälsomyndigheten anser att Sverige fortsätter att hålla en god vaccinationstakt, på en stabil nivå lyckas begränsa smittan samt bibehåller ett lågt tryck på sjukvården. Våra beslutsfattare kan också välja att backa tillbaka något eller några steg om smittspridningen skulle ta fart igen.

Just nu ser det positivt ut. Trots lättnader i tre steg ligger antalet smittade fortsatt på en låg nivå i Sverige med en låg belastning på vården. Lägg därtill att vaccinationerna fortsätter enligt plan med god täckning.

Orosmolnet är att den nya delta-varianten nu sprids snabbt i världen och har börjat dominera även här i Sverige. Det finns också en risk för att ökat resande och att vi börjar slarva med att följa rekommendationerna kring till exempel karantän och umgänge kan få smittspridningen att ta fart igen.

Anders Tegnell konstaterade dock i en intervju i SVD 16/7 att man noga följer utvecklingen och inte ser några tecken på att Sverige ska följa den negativa utvecklingen i Europa, där man på flera håll märkt av en högre smittspridning. Framför allt, konstaterar han, rör sig nya fall i Sverige främst om unga, ännu ovaccinerade svenskar, som inte blivit så sjuka att de ökat belastningen på sjukvården. Dessutom ser man främst lokala utbrott, som han misstänker oft kan kopplas till resor utomlands.

Utifrån Folhälsomyndighetens simulering av Deltavariantens förväntade påverkan på smittläget har man dragit slutsatsen att antalet fall kan komma att öka i september. Planen för ett återöppnande av Sverige ligger trots detta i nuläget fast.

Nu är det upp till oss alla att gemensamt ta ansvar, följa rekommendationerna och förhindra att virusets spridning får ny fart.

Men hur ska jag som funderar på att köpa säsongskort tänka? Vågar jag köpa ett redan nu?

Vi ser en efterfrågan på säsongskort, såväl bland partners som bland supportrar, och får en del frågor om publik på plats i arenan kommande säsong. Svaret är att varken vi i BIK Karlskoga eller någon annan hockeyklubb säkert vet hur det kommer att bli. Vi följer de råd och direktiv som kommuniceras och förhåller oss endast till dessa. Men vi vill vara tydliga med att vi löpande kommer att se till att ni är informerade och att ingen ska behöva tveka inför att köpa säsongskort.

Du bestämmer själv när du vill köpa ditt säsongskort. Många BIK-are har redan valt att köpa sina kort för att försäkra sig om att få sin (favorit)plats i arenan. Köper du ditt kort innan september får du dessutom ett extra förmånligt pris.

Genom att köpa säsongskort är du med och finansierar vår spelartrupp och hjälper oss i jakten på vår gemensamma dröm.

Vad händer om jag köper ett säsongskort och steg 4 aktiveras först några omgångar in på säsongen eller inte alls?

Precis som inför förra säsongen kommer det att finnas möjlighet att välja mellan att låta pengarna stå kvar eller att begära återbetalning för de matcher du missar. Om du väljer det förstnämnda kommer du delta i utlottningen av de platser vi har tillgängliga till varje match. Om steg 3 är aktiverat, men inte steg 4, kommer vi enligt förslaget ha 300 sittplatser att lotta ut och det kommer innebära en relativt god chans för dig som säsongskortsinnehavare att få gå på hockey.

Om steg 4 mot förmodan inte skulle aktiveras alls utan publikrestriktionen kvarstår gäller samma som i fjol – du kan efterskänka summan, begära återbetalning eller låta säsongskortet gälla för kommande säsong i stället.

Jag valde att pausa mitt säsongskort ifjol. Hur går jag tillväga för att använda det i år i stället?

”Ta kontakt med oss på kontoret. Just nu har vi semester och lite längre svarstid men du når oss via [email protected]

Vad krävs för att steg 4 ska aktiveras och hur vet ni att det blir så?

Vi får vår information från regeringen och Folkhälsomyndigheten precis som alla andra. I nuläget ser det, som sagt, mycket positivt då vaccinationstakten, antal smittade och trycket på sjukvården följer planen.

Vi i BIK kommer förstås noggrant att följa utvecklingen och agera utefter hur situationen utvecklas under sommaren. Vi meddelar er så snart vi vet mer.

Vill du läsa mer om vad som gäller just nu i Sverige? På Krisinformation.se uppdaterar myndigheterna ständigt med aktuell information om rekommendationer och gällande restriktioner.

Läs mer om våra säsongskort och teckna ditt eget.

Här kan du läsa mer om våra olika säsongskort och teckna dig för ditt alldeles egna utifrån vad som passar dig.

Medlemskap – visa dina blåvita färger!

Vi hoppas givetvis också att du som stolt BIK-are väljer att bli medlem i föreningen. Som medlem får du, förutom möjlighet att vara med och påverka beslut, också fina förmåner och bidrar dessutom till vår satsning framöver. Här kan du läsa mer och bli medlem.

Vår eminenta supporterklubb, BIK Support, förtjänar också stöd. Läs mer här om deras aktiviteter och hur du blir medlem.