BIK-liraren Lars Volden: "Min roll är att ge laget chansen att vinna varje match!"

14 januari 2022 15:00

BIK-liraren Lars Volden vaktar målet i kvällens match mot Mora. Här berättar han bland annat om rollen i laget, sin gameday och det bästa han vet (förutom hockey).


Välmeriterade keepern Lars Volden kom till BIK Karlskoga inför årets säsong och har en gedigen bakgrund med spel bland annat i det norska landslaget, de finska högstaligorna och i såväl HockeyAllsvenskan som SHL. Läs mer om hans tidigare erfarenheter i intervjun från i somras som du hittar här.

Säsongen så här långt i BIK har varit lyckad för Lars och målvaktskollegan Marcus Hellgren-Smed. Målvaktsparet är ligans mest effektiva och har varit en starkt bidragande orsak till ett solitt försvarsspel och ett bra boxplay. För Voldens egen del har han under hösten åter fått ta på sig landslagströjan.

I onsdagens möte med toppkonkurrenten och serieettan HV71 var han ett av segervapnen när BIK vann med 4-3.

Fråga 1. Beskriv dig själv som spelare, Lars. Vilken roll har du i laget?

"Jag är en butterflymålvakt som försöker spela ett lugnt spel, vara aktiv i målet och prata mycket och hjälpa laget så mycket det går. Min roll är ge laget chansen att vinna i varje match jag spelar men jag vill också vara med och se till att vi har det kul tillsammans, vid sidan om."

Fråga 2. Beskriv din gameday på hemmaplan, från det att du kommer till hallen tills du somnar efter matchen. Vad måste vara med? Vad får inte vara med?

"Värmning på förmiddagen sedan lunch när jag gärna går ut och går med hunden (Spike, engelsk staffordshireterrier) en sväng och på det blir det lite vila. När jag vaknar blir det kaffe, en dusch och så till hallen. Jag försöker att göra min uppvärmning på samma sätt inför varje match, till exempel med samma övningar och samma spellista, eftersom det ger en trygghet. Eftersom man har gjort det så många gånger förut blir låten man lyssnar på eller rörelsen man gör även ett bra sätt att tala om för kroppen vad som väntar, så att den blir redo."

Är du en av lagets tvånuddare?

"Haha, nej det är jag inte. Jag har faktiskt aldrig varit med på den grejen eftersom jag gillar att värma på egen hand."

Har du, som många andra, svårt att slappna av och somna efter matcherna?

"Ja, det är svårt! Det blir många sena nätter. Efter match är man så uppe i högvarv med mycket adrenalin i kroppen. Men man får göra sitt bästa, det är ju träning redan på morgonen efter. Något tips? Haha, nej det är bara att stänga ögonen och kämpa på."

Fråga 3. Det roligaste du vet… "Förutom att spela hockey och vinna matcher? Jag tycker om att vara med vänner och min familj. Framför allt min son William, som föddes 21:e december."

Fråga 4. Det värsta du vet… "Även det utanför hockeyn? Hmm, det var svårt. Jag gillar inte att bli uttråkad! Det ska hända saker hela tiden, jag är en sådan som gärna hittar på saker."

Fråga 5. Något som få vet om dig...

"Att jag faktiskt kan prata lite finska efter mina fyra år i Finland. Jag pratar lite med 'Reko' och Tavi, men det blir väl mest saker som hej och hejdå. Så någon expert är jag knappast, haha."

Fråga 6. Vilken match är den viktigaste du spelat (och varför)?

"Dels den med juniorlandslaget när vi kvalade för att gå upp till högsta divisionen. Dels matcherna när jag kvalade med Rögle (våren 2015) och vi gick upp till SHL."

Fråga 7. Till sist – vad betyder Stolt BIKare för dig?

"Det betyder hårt jobb och att man bryr sig om varandra och jobbar för varandra."


Här kan du köpa biljetter till kvällens match mot Mora, med nedsläpp 19.00.

OBS! Vaccinationsbevis + giltigt ID måste uppvisas vid entré. Kom gärna i god tid och ha allt redo för att undvika kö.