Ny i laget: Albin Eriksson "Jag står gärna i trafiken framför målet"
Publicerad: 2022-07-28
Trots att forwarden Albin Eriksson nyligen fyllde 22 har han redan lång erfarenhet av seniorhockey. Här berättar han om viktiga lärdomar, vikten av bra kommunikation samt om resan han vill göra med BIK Karlskoga.

Forwarden Albin Eriksson tog sina första skridskoskär i Bollnäs IS. En betydande del av sin skolning fick han dock i Skellefteå AIK dit han kom redan som 15-åring. Säsongen 17/18 debuterade han i SHL med klubbens A-lag och säsongen efter spelade han totalt 44 matcher i högstaligan med 16 (9+7) poäng som facit. I januari 2020 gick han till Färjestad där det blev en och en halv säsong innan han, inför den gångna säsongen, lämnade Sverige för spel i Ässät i den finska högstaligan. Han har även landslagsmeriter på juniornivå, bland annat har han tagit brons i Ivan Hlinka Memorial säsongen 17/18 och i JVM med juniorkronorna 19/20. 2018 draftades han av Dallas Stars i den andra rundan (#44 totalt).

Inför säsongen 22/23 återvänder han alltså till Värmland för att spela för BIK Karlskoga. Kontraktet gäller över kommande säsongen.

Torsten Yngveson ser i Albin en spelare som han tror kommer passar bra in i laget:

”Albin har, trots att han bara är 21, hunnit spela SHL-hockey under fyra säsonger med Skellefteå och Färjestad och har dessutom spelat ett år i den finska högstaligan med Ässät. Han har en bra storlek och fin räckvidd och vi tror att han i rätt roll och miljö kan bidra med både hårt arbete och produktivitet.”

Bollnäs ,där Albin föddes i juli 2000 och växte upp, är klassisk bandymark och Bollnäs Bandy spelar i högstaligan, Elitserien. Bandy är ett stort intresse men att det skulle bli hockey för Albin stod klart ganska tidigt.

"Pappa spelade hockey och tränade dessutom både några ungdomslag och även A-lag. Jag växte upp med det där och gick väl lite i hans fotspår", konstaterar han själv. "Det var lite olika läger där man höll på med antingen bandy eller hockey och varken han eller jag spelade bandy. Det var lite antingen eller, dels av ekonomiska skäl men framför allt för att det skulle ha blivit körigt att hålla på med två vintersporter med matcher under helgerna. Men självklart följer jag bandyn, min bästa kompis Philip Flodstam och flera andra som jag känner spelar i A-laget."

Lite enklare var det att kombinera hockeyn med fotboll, en sport där Albin gjorde bra ifrån sig under försäsongens fotbollsmatch mellan BIK:s äldre och yngre. Ett möte som de yngre vann.

"Jag blev ju lite tjurig när de satte ned mig på backen, haha. Men jag var väl hyfsat duktig när jag växte upp och skulle ha spelat med distriktslaget. Men jag lade av i den vevan, det började bli svårt att kombinera det med hockeysatsningen. Jag kan sakna fotbollen idag, det var väldigt rolig att spela själv och det är fortfarande ett stort intresse. Jag följer den italienska ligan nära."

"Sedan Ronaldinho gick dit 2008 har AC Milan varit ett favoritlag. Det har varit några tuffa år innan 'Ibra' kom tillbaka, haha. Kul att det går bättre för klubben nu och jag tror att det är bra även för ligan som ju också haft det tungt."

Det har varit en del turer och skandaler kring ligan…

"Ja, så är det och det är färstås inte bra. Men det är samtidigt en del av tjusningen, det är lite kul med presidenter och pampar där det inte står rätt till, haha. Det är roligt när det inte är alltför städat och jag gillar att ligan inte är särskilt glamorös."

Inför nian, säsongen 14/15, lämnade som sagt Albin Bollnäs och moderklubben Bollnäs IS för att ansluta till Skellefteå AIK:s ungdomsverksamhet (U16). Då hade han redan som fjortonåring hunnit spela seniorhockey med Bollnäs A-lag i division 3 där han noterades för 18 (12+6) poäng på 20 grundseriematcher. Albin, som idag mäter 195 i strumplästen, var redan då storväxt men det är förstås en rejäl fysisk och psykisk skillnad mellan vuxna män och en lirare i yngre tonåren.

"Haha, ja, så är det förstås. Jag tyckte att det var stort att få prova på seniorhockey och det VAR väldigt kul men det smällde ganska bra och man var tvungen att lära sig att hantera det. Det var en bra lärdom, men det mesta jag lärt mig kommer ändå från tiden i Skellefteå."

Ja, det blev totalt nästan fem säsonger i SAIK - först U16, sedan hockeygymnasiet och produktiva år i J18 och J20-ligorna på högsta nivå innan du, även där tidigt, fick prova på seniorhockey. Du spelade ett drygt åttiotal SHL-matcher med klubben redan innan du fyllt 20. Vad tar du med dig av dina år i Skellefteå?

"Jag har dem att tacka för nästan allt. Hockeygymnasiet är tufft med hårt klimat och det är väldigt jobbigt. Då är det viktigt att ha bra folk omkring sig, kompisar framför allt, som gör allt mycket lättare. Kombinationen mellan en tuff miljö och ett bra umgänge gör det väldigt utvecklande."

På vilket sätt är det tufft?

"Hög konkurrens, mycket och hård träning. Man får inte heller be om ursäkt för sig själv. Alla kanske inte uppskattar det i så tidig ålder men mig passade det väldigt bra. Det var en väldigt bra skola för att bli professionell hockeyspelare."

"De minnen jag främst tar med mig från Skellefteå är helgerna och matcherna. Gymnasieåren innebär för många alkoholdebut och en del festande men allt sådant offrar man som hockeyspelare. Sånt finns inte, det går bara bort. Med J20 SuperElit (Idag Nationell, min anm) spelade man fredag, lördag och söndag i princip varje helg under säsong. Det innebär att det blir en otroligt stark sammanhållning i laget, allt kretsar kring hockey och man umgås nästan bara med varandra."

Kan det finnas en fara i det här att hockeyn är allt, till exempel under en lite tyngre period, tror du?

"Ja, det tror jag. Men man lever ju lite som man lär under den här tiden, man får helt enkelt lära sig att hantera situationerna allteftersom de uppstår. Sedan finns det förstås människor runt laget att vända sig till men mycket handlar om att utvecklas både som person och spelare. För mig var det en positiv, stärkande upplevelse."

SHL-debuten säsongen 17/18 minns han väl och Skellefteåledningen måste ha gillat det de såg eftersom det blev totalt 17 grundseriematcher och ytterligare några i slutspelet för Albin under debutsäsongen. Skelleftå gick till final i SM-slutspelet där det blev silver efter förlust mot Växjö Lakers.

"Debuten var borta mot Örebro i Behrn Arena. Det var bra tryck i hallen och en häftig upplevelse. Jag var inte jättenervös med tanke på att jag visste att jag skulle få väldigt begränsat med istid. Jag fokuserade på att försöka göra de byten jag fick så bra som bara möjligt. Det är kanske lite missvisande att titta på antalet matcher eftersom speltiden var så begränsad men jag fick vara med A-laget mycket och det var väldigt lärorikt."

Under junioråren blev det också debut i landslagssammanhang där Albin representerade Sverige på såväl U17 som U18 och U20-nivå. Säsongen 17/18 var han, som tidigare nämnts, med och tog brons i den prestigefulla Ivan Hlinka Cup (numera Hlinka Gretzky Cup) och 19/20 tog han brons med Juniorkronorna i Junior-VM.

"Det jag tar med mig från landslaget är framför allt alla roliga upplevelser - att få åka ut och se sig omkring och spela i olika arenor i Europa. Det häftigaste ögonblicket är definitivt JVM! När jag spelade var vi inte och flashade i Kanada, haha. Jag kommer ihåg att vi bodde på ett hotell vid den polska gränsen som kostade 150 kronor natten. Det var inget fel på hotellet, inramningen var superhäftig och vi hade väldigt kul. Man fattar hur det hade varit att bo på ett hotell i Kanada men jag tar hellre en upplevelse som den vi hade."

Vad var det som var så coolt?

"Att vi inte ens visste var vi var, haha! Vi var någonstans men jag minns inte ens var eller vad stan hette. Men där var vi, i mitten av ingenstans, i en egen liten bubbla och spelade JVM."

Under den sista säsongen i Skellefteå (19/20) blev han först utlånad till MoDo där han gjorde tre matcher innan han lämnade Norrland för spel i Värmland och Färjestad BK.

"Allt blev bara fel i MoDo. Strul och lite miss i kommunikationen, tror jag. Jag spelade bara tre minuter i första matchen och andra matchen gick dåligt för hela laget och i den tredje spelade jag inte alls. I Färjestad var vi en bra grupp för att vara en så pass seriös elitklubb. Jag tror att de flesta trivs där oavsett hur mycket man får spela och jag var en av dem."

Inför fjolårssäsongen, 21/22, blev det dock spel i den finska högstaligan, Liiga, där han gick till Ässet och senare också lånades ut till konkurrenten Ilves.

"Tyvärr hamnade jag lite snett även i Finland, på grund av kommunikationen. Coacherna pratade inte engelska och jag hade nog behövt lite mer feedback än de gav. När coacherna inte pratar med en under försäsongen och man tror att man har spelat skitdåligt… Jag har höga krav på mig själv och då börjar man gräva ned sig men så, när man väl tar kontakt med tränarna visar det sig att de tycker att man har spelat bra. Jag kände mig helt off. Men på det stora hela var det väldigt lärorikt på flera sätt och hockeyn var kul."

**Lite mer tuta och kör än här i Sverige, brukar många spelare med erfarenhet av båda ländernas högstaligor sammanfatta Liiga."

"Ja, det stämmer. De flesta lagen i ligan spelar dessutom på mindre rink och det är bra träning. Det här året har bara varit positivt för min utveckling, jag tror att jag är en bättre spelare idag än före tiden i Finland."

Albin fyllde 22 år så sent som för bara en dryg vecka sedan och har alltså hunnit vara med om en del tuffa perioder och utmaningar redan under sina första seniorår.

"Allt detta har stärkt mig mentalt. Jag gillar egentligen inte att titta bakåt särskilt mycket, men det känns väldigt bra nu när jag kommit till BIK. Jag är otroligt sugen att få åstadkomma något i grupp. Som hockeyspelare har jag blivit en bättre lagspelare och mognare person. Jag tror inte att jag har ändrat på mig allt för mycket men lite småjusteringar har det nog blivit som en del av mognadsprocessen."

Hur gick tankarna när du valde BIK inför den kommande säsongen? Dels har jag hört mycket gott om föreningen, inte minst när jag var i Färjestad där flera har gått den vägen. Jag har fått höra att det är en bra plats att växa på. Sedan hoppas jag också att det här kan vara en plats att känna trygghet på. Det är få förunnat i den här branschen att få känna den tryggheten och jag tror att det är något som många spelare strävar efter."

Ja, det är en speciell bransch och ett yrke där man i princip söker nytt jobb efter varje säsong och baserat på prestation…

"Ja, så är det ju. Vi har inte pratat så mycket om den roll jag ska ha här än men det kommer vi att göra inför säsongen. Det är viktigt att veta vilken uppgift som klubben har tänkt att man ska ha så att man sedan kan utföra den så bra som möjligt."

Vad vill du själv bidra med i BIK Karlskoga i vinter? Vad kan klubben förvänta sig att få från dig?

"Jag ska bidra med mitt eget spel. Det innebär att jag gärna står i trafiken framför målet och försöker skjuta mycket. Jag är inte den som tråcklar med pucken på utsidan, jag vill vara därinne. Framför allt vill jag utveckla mitt fysiska spel, där tycker jag att jag har en ganska bra råvara. När jag spelar fysiskt spelar jag ofta bra och jag tror att detta är en bra plats att utveckla den biten på."

Spelar du bäst när du är lite förbannad eller är det iskall kyla som gäller?

"Jag är bäst förbannad, när jag inte tänker för mycket, haha."

Vilken skulle du säga är din största styrka?

"Det är att jag är ganska oöm och att jag tar kampen framför målet. Och så skjuter jag, som sagt, mycket."

Mål eller assist, vilket föredrar du?

"Där säger jag så klart mål, haha."

Flyttlasset från Finland kom i mitten av juni och efter några inledande veckor på hotell hann Albin med sambo bo i en egen lägenhet i centrala Karlskoga i några veckor innan semestern. Albin har därmed kört hela försäsongsträningen tillsammans med laget.

"Karlskoga är ett jättemysigt ställe! Jag har hunnit träffa en del folk både i och utanför hockeyn och har fått ett bra välkomnande. Skönt också att ha fått ett eget krypin där man kan bygga upp trivsel och känna harmoni. Jag är väldigt motiverad inför det som väntar."

Till sist, vilka personliga mål har du inför säsongen?

"Jag vill gå upp i SHL med BIK Karlskoga. Det är den första, viktigaste grunden så får det andra komma sedan. Det jag ser fram emot allra mest just nu är seriepremiären!"


Är SHL även din dröm? Hjälp oss fylla Nobelhallen! Här köper du ditt serie- och säsongskort.

Är du en stolt BIK:are? Här visar du ditt stöd som medlem.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle