Truppen 23/24: Välkommen Filip!
Publicerad: 2023-05-08
Forwarden Filip Sveningsson, närmast från HockeyAllsvenska mästarna MoDo, är klar för BIK Karlskoga och ansluter redan idag. Varmt välkommen till klubben, Filip!

För bara en vecka sedan, i match sju av maximalt sju, avgjorde till sist hans MoDo den HockeyAllsvenskan finalen och tog därmed klivet upp till SHL. Filip Sveningsson själv deltog visserligen inte i själva finalen på grund av en skada, men han noterades för 23 (10+13) poäng under grundserien – där MoDo stod som slutsegrare. Nu är det klart att Filip representerar BIK Karlskoga under den kommande säsongen.

Filip, som har småländska Gislaveds SK som moderklubb, fyller 24 i sommar och har, trots sin relativt unga ålder, redan hunnit bygga upp en spännande meritlista. Hockeygymnasiet tillbringade han i HV71:s juniorakademi, där han även debuterade i SHL, och han representerade Sverige på landslagsnivå hela vägen från U16 till JVM med juniorkronorna. Från ungdomsåren har han med sig ett JSM-guld med J20 och ett mästerskapsbrons med U17-landslaget. I draften 2017 valdes han av Calgary Flames i runda sju (#202).

Värt att notera är också att avancemanget med MoDo inte heller är hans första. Hans genombrott på seniornivå kom när han som 19-åring, säsongen 18/19, var med och spelade upp Oskarshamn till SHL. Han stod då för 27 (15+12) poäng under 43 grundseriematcher, vilket innebar att han gjorde flest mål OCH flest assist av alla juniorer i HockeyAllvenskan den säsongen.

Tänkt toppforward 

För tre säsonger sedan värvades han till MoDo där han trots konkurrensen fortsatt producera. Under fjolåret följde han upp 22 (10+12) poäng under totalt 31 grundseriematcher med ytterligare 10 (5+5) poäng under 10 slutspelsmatcher och lämnar nu alltså klubben som vinnare av både HockeyAllsvenskan och den HockeyAllsvenska finalen.

Filip är 182 centimeter lång, ytterforward och leftare. 

Kontraktet med BIK Karlskoga sträcker sig över den kommande säsongen och Filip kommer att flytta till Karlskoga och ansluta till laget på heltid i mitten av maj.

I Filip ser sportchef Torsten Yngveson en tänkt toppforward som kommer att passa in bra i det nya lagbygget.

”En välskolad spelare som fortsatt prestera på hög nivå även som senior och som, trots att han ännu inte fyllt 24, har varit delaktig i två avancemang till SHL. Förutom att han producerar poäng kan han spela fränt och stå upp för laget. Vi tror att han kommer att bli väldigt uppskattad i Nobelhallen i vinter!”

Vill bidra i offensiven - och ta nästa steg

Filip själv säger så här om sitt val av ny klubb:

”Jag känner att jag körde fast litegrann i MoDo och vill komma någonstans där jag kan få en viktig roll och fortsätta utveckla mitt spel för att ta nästa steg. Sen har man alltid hört gott om BIK Karlskoga, både från nuvarande och gamla spelare som spelat i klubben och det finns ju bevisligen många spelare som tagit nästa kliv i deras karriärer genom att spela i BIK och det siktar jag också på att göra.”

”Mina förväntningar inför kommande säsongen är att vi ska vara med och störa i toppen, såklart. HockeyAllsvenskan som liga är bättre än den någonsin varit med många lag som storsatsar och särskilt lag som åker ur SHL har ju lite andra förutsättningar. Men BIK har alltid varit med i toppen och så ska det även förbli kommande säsong.”

”Mina egna förväntningar är såklart att jag vill vara med och bidra i offensiven, jag vet att jag har det i mig. Mycket handlar om kontinuitet i saker och ting, även förtroende från ledare och spelare såklart. Har man det så kommer både självförtroende och produktion som ett brev på posten och det är väl det som jag saknat litegrann och som jag tror kan lyfta i BIK.”

”Sen givetvis vill man alltid bidra med ett stenhårt jobb för klubbemblemet, laget men även fansen. Just fansen och att komma till Nobelhallen som bortalag har varit riktigt tufft. Alltid ett jäkla drag och ståhej från läktarplats och det hoppas jag även på i år, den enda skillnaden är att man nu har dom på sin sida och inte emot sig, vilket jag verkligen ser fram emot!”

Förbered dig du också!

I Bofors pågår förberedelserna för fullt inför nästa säsong. Förbered dig du också!

Boka ditt serie-/säsongskort här! Fram till 15/8 får du fjolårets låga priser.

Stolt BIK:are? Bli medlem här! Fler medlemmar innebär ett starkare BIK Karlskoga!

Marie Angle