Nobelhallen

Nobelhallen är en ishall som byggdes 1972 i Karlskoga. Nobelhallen rymmer 5 400 åskådare varav 1 100 sittande och 4 300 stående. Arenan är hemmaarena för BIK Karlskoga.

Nobelhallen invigdes år 1973 vilket också var året då KB flyttade dit sin verksamhet. Den allra första matchen som spelades i Nobelhallen var en träningsmatch mellan KB och Djurgården. I den matchen gjordes också det första målet i hallens historia av KB-spelaren Stefan Canderyd.

I Nobelhallen har bland annat spelats både elitseriematcher, landskamper och träningsmatcher mot både svenska som utländska ishockeylag. Nobelhallen har även röstats fram av ishockeyspelare till en av Sveriges 10 finaste ishallar ett flertal gånger.

Numera är Nobelhallen hemmaarena för BIK Karlskogas och HC Flyers ishockeylag. Arenan utnyttjas av två seniorlag, tre juniorlag och cirka 275 ungdomar i åldern 8-15 år. Därtill utnyttjas arenan av allmänheten samt RIK och Friluftsfrämjandet. Nobelhallen används även för olika slags arrangemang, till exempel dansgalor, konserter, mässor med mera.

Det var i Nobelhallen som Färjestad den 23 mars 1986 blev svenska mästare genom att finalbesegra Södertälje SK med 3-2 i finalseriens femte och avgörande match.

År 2013 påbörjade Karlskoga kommun en omfattande upprustning av Nobelhallen. Kostnaden för upprustningen beräknas till 12 miljoner kronor, vilket kan jämföras med kostnaden för att bygga arenan år 1971-1972 som då uppgick till 15 miljoner kronor. Till upprustningen hör en modernisering och en utökning av antalet omklädningsrum samt en ny restaurangdel. I samband med upprustningen minskar antalet sittplatser, men kommunstyrelsens ordförande Olov Axelsson uppger att frågan ställts om fler sittplatser önskas och att svaret har varit nej. Enligt Axelsson föredrar ishockeypubliken i Karlskoga att stå upp.

I Nobelhallen finns idag åtta stycken loger, en nätverksloge, två allmänna pubar och en restaurang.

Våren 2022 planerar Karlskoga kommun att påbörja en totalrenovering av Nobelhallen för att uppdatera den till modern standard. Detta bland annat för att anpassa sig efter krav för spel i SHL och för att ha möjlighet att hålla större event men också för att skapa välbehövligt utrymme åt stadens växande barn- och ungdomshockey och staden andra ishockeyföreningar. 

Planen är att den nya arenan ska kunna invigas inför säsongen 23/24.