Boforsrinken

Fakta, bilder och text och olika citat kommer mycket från boken ”Nedsläpp” skriven av Gunnar Rosbro 1997. Övriga bilder från Karlskoga Idrottsveteraner.

BOFORSRINKEN DET STORA BYGGET
Boforsrinken, en av landets första konstfrysta isbanor, invigdes den 5 november 1955. Den betecknades med rätta som en av de märkligaste prestationer som en idrottsförening mäktat med. En insamling startades och offerviljan var överraskande stor. Frivilliga krafter ställde upp varje arbetskväll, lördag och söndag. AB Bofors och Karlskoga kommun gav sitt stöd.

Det hela började rulla vid årsmötet med IFK Bofors i november 1954. Endast ett fåtal trodde att drömmen skulle gå i uppfyllelse. En månad senare startade insamlingen, en så kallad ”kronrullning”. Målet var 10.000 kronor. På två veckor flöt det in 20.000 kronor, efter tre veckor hade man nått 36.000 kronor. Nu fanns ingen återvändo. Kontrakt tecknades för köp av en anläggning. Priset var 180.000 kronor. Allmänhetens stöd satt fint i ryggen på de entusiaster som bar det tunga lasset och som offrade all fritid under hela byggnadstiden.

Våren 1955 startade man på allvar ute i Stackfallsskogen. Kärntruppen bestod av ett 40-tal frivilliga, men många andra hjälpte till. Plåtverkstaden i Bofors arbetade frivilligt med läktarbygget, många andra drog sig inte för att hjälpa ull. I november 1955 hade Boforskamraterna och deras supportrar klarat av det. TV med Bengt Bedrup i spetsen gjorde ett reportage om bragden, som han kallade den. Tidningarna skrev och den 5 november detta år var det klart för invigning.

Så här skrev Rune Olsson, en av ledarna för bygget, i invigningsprogrammet:
Utan Din hjälp hade vi inte haft någon isbana. Du vågade kanske inte själv tro på projektet när vi startade, men Du kom ändå för att jobba vidare. I dag ser Du resultatet. Denna gång är det inget idrottsresultat mätbart i poäng, sekunder eller centimeter. Det är ett resultat av kamratanda och offervillighet som finns inom idrotten även då tävlingsbanan är lämnad.

Så var det! Ett tack till alla som hade medverkat till att IFK Bofors på detta unika och beundransvärda sätt i egen regi skaffat sig landets första klubbägda konstisbana, landets andra i sitt slag för ishockey på konstis. Endast Stadion i Stockholm var före.

HELGE BERGLUND INVIGDE
Vid Boforsrinkens invigning hölls det naturligtvis vackra och välformulerade tal. Först i raden var föreningens ordförande Erik Reinholdz. Han lovprisade de ideella insatser, som gjorts under byggnationen. Han såg också fram mot en god framtid för föreningen och dess ishockey.

För Boforsbolaget talade därefter direktör Helmer Nordqvist. Denne var föreningens förste ordförande. Han gav några glimtar ur föreningens historia samtidigt som han önskade lycka till i framtiden. Så var det då dags för invigningsanförandet. Detta hölls av Svenska Ishockeyförbundets ordförande, borgarrådet Helge Berglund. Han uttalade sin tillfredsställelse över att på två dagar invigt två nya konstfrusna isbanor, Johanneshov under lördagen och nu Boforsrinken. Han berörde även ishockeyns framtid, som han förutsåg vara ljus och positiv. Så förklarade han den nya konstfrusna isbanan invigd och fastslog att namnet i framtiden skulle vara Boforsrinken.

INVIGNINGSMATCHEN
Det var ett miserabelt väder, då man lördagen den 5 november 1955 spelade invigningsmatchen på den nya anläggningen. Leksands IF stod för motståndet och det blev en rafflande ishockeymatch med verkliga svängningar. Då hemmalaget ledde med 6-1 i sista perioden tyckte man nog att segern var klar. Men det var då dalmasarna började spela och inbjöd till en verklig ”daladans”.

Boforsarna tog ledningen i första perioden med 3-1 efter mål av Valter Karlsson. Stig Stålberg och Sven Tallberg. Mellanperioden blev tämligen lam och mållös. Bättre takter blev det i slutperioden. Det började med att hemmalaget ökade på sin ledning till 6-1 genom mål av Bengt Stålberg, Valter Karlsson och ”Läppe” Nordh.
Men så fick masarna något av en ”Lidnersk knäpp”. Inom loppet av sex minuter hade man både reducerat, och kvitterat. Under en minut forcerade man in tre puckar på ett till synes lamslaget motståndarlag.

Publiken uppskattade hörbart leksingarnas kämpaglöd och man fick uppleva något så ovanligt att publiken hejade på bortalaget, trots att man naturligtvis hoppades på hemmaseger. Men så spelade också stjärnorna Åke Lassas, Vilgot Larsson och ”Lollo” Lassas stundtals ett bländande spel. ”Läppe” Nordh, Ove Granath och Stig Johnsson fick bästa betyget av hemmaspelarna.

Bofors laguppställning i denna smått historiska match var:

Sven Skotte – Stig Johnsson, Pelle Jakobsson – Stig Stålberg, Lars-Erik ”Läppe” Nordh – Heldor Remmelg, Ove Granath, Valter Karlsson, Bengt Stålberg, Åke Brask, Bo Hagstrand, John Pettersson, Sven Tallberg och Arne Arvidsson