Juniorkollen

Varje måndag kommer vi under säsongen att summera den gångna veckan och blicka framåt mot den kommande tillsammans med J20- och J18-tränarna Lars Englund och Robert Lilja. 

J20 Elit Västra är nu färdigspelad och BIK står som seriesegrare med hela 27 poäng ner till tvåan Grums. Den gångna veckans båda matcher, mot just Grums samt tabellfyran Valbo, bjöd på två väldigt olika scenarion.

Tisdagens bortamatch kom att sluta med lagets andra förlust i grundserien. Grums tog ledningen med 2-0, men BIK utjämnade så småningom till 3-3 innan Grums gjorde det matchavgörande 4-3-målet i powerplay. Wille Hedqvist (Ludvig Vesterlund & Emil Svensson), Robert Basth (Hugo Bergström & Vesterlund) samt Emil Svensson (Anton Gustavsson & Vesterlund). William Kias vaktade BIK-kassen.

”Vi gör en jättedålig match mot Grums där vi inte är tillräckligt ödmjuka inför uppgiften”, konstaterar tränaren Lars Englund. ”Samtidigt är det bra att få en sån här väckarklocka ibland just för att vi ska behålla ödmjukheten.”

Eftersnacket kom dock främst att handla om alla utvisningar och de matchstraff som dömdes ut. Totalt noterades BIK för 75 utvisningsminuter (varav två matchstraff) och Grums för 62.

”Det blev en konstig match och jag och Grums tränare var överens efteråt om att det inte var en särskilt stökig eller ful match egentligen. Vi gick igenom matchen direkt efteråt och killarna pratade om vad som brustit och vilka lärdomar vi tar med oss. Vi har lagt matchen långt bakom oss vid det här laget och gjorde en bra träning dagen efter och en bra avslutande match hemma mot Valbo.”

Ja, BIK studsade tillbaka med besked på lördagseftermiddagen när Valbo i grundseriens sista omgång besegrades med klara 8-0. BIK ledde med 4-0 efter första perioden och vann skotten totalt med 41-22. Victor Stark stod för ett hattrick, övriga målskyttar var Douglas Byrkjeland (2), Anton Gustavsson (2) samt Hugo Bergström. Albin Andersson var BIK:s målvakt för dagen.

Nu är grundserien avklarad med 25 vunna, en oavgjord och två förlorade matcher samt en överlägsen serieseger som facit.

**Lars, hur skulle du vilja sammanfatta säsongen så här långt? Vad tar ni med er och vad kan bli bättre?**

”Vi gör en jättebra grundserie. Spelarna har verkligen tagit till sig det vi pratat om och alla har gjort ett jättejobb. Laget som helhet har utvecklats mycket och det är främst laginsatsen som har imponerat mest på mig. Att laget kommer ihop på ett bra sätt som grupp är en viktig förutsättning för att få spela länge i vår och det har det här laget gjort.”

Vi har tidigare rapporterat om en skadeskjuten juniortrupp överlag men just nu ser läget i J20 bra ut. I och med att Edwin Lindström är tillbaka efter sjukdom är alla spelarna tillgängliga för spel.

Nu väntar, som vi tidigare berättat, play off-spel. Play off drar igång först nästa vecka, vilket innebär att laget har en vecka att förbereda sig.

”Vi har detaljer att arbeta med och en vecka på oss att jobba lite extra med dem. Vi gjorde en bra grundserie men den är inget värd nu, nu är det helt nya förutsättningar och svårare motstånd och nu gäller det att vara fokuserad i varje match. Nu ska vi slipa på formen och se till att vara redo när play off drar igång nästa vecka.”

Det är redan klart att BIK möter just Valbo i första play off-omgången. Varje omgång avgörs i bäst av tre och BIK inleder på bortaplan onsdag 27/2. Lagen möts sedan i Nobelhallen och en eventuell avgörande tredje match spelas redan dagen efter, söndagen 3/3, också den i Nobelhallen.

Att BIK vann grundseriens sista möte med 8-0 spelar ingen som helst roll. Det är historia nu och Englund höjer ett varnande finger:

”Valbo kommer bli en svår nöt att knäcka och det kommer inte bli någon enkel match på bortaplan på onsdag. Vi måste spela bra och jobba hårt för att vinna och från och med nu måste vi tänka match för match. Inte längre än så.”

---

J18-tränaren Robert Lilja var, som trogna Juniorkollen-läsare kanske minns, smått lyrisk efter en fin insats av laget när vi talades vid förra veckan. Och det är positiva tongångar även den här veckan:

”Ja, jag är riktigt glad", säger Lilja när vi talas vid på söndagskvällen. "Vi har nu i stort sett punkterat Fortsättningsserien där vi på pappret till typ 99,8 procent har tagit hem seriesegern. Med tre omgångar kvar att spela har vi tio poäng mer än tvåan Grums. Det är i praktiken bara Falun, som har 18 poäng och en match mindre spelad, som kan komma ikapp men i så fall krävs att de tar full pott samtidigt som vi inte tar en enda poäng till på tre matcher och dessutom förlorar 20 plusmål i målskillnad.”

J18 har spelat en match den gångna veckan och den innebar hemmamatch mot just Falun på söndagseftermiddagen. 5-2 slutade matchen, men faktum är att Falun ledde med 2-0 efter första perioden.

”Ja, jag var lite besviken på vår förstaperiod men samtidigt visade den killarna att vi aldrig någonsin får slappna av. Ibland tror vi att det ska gå lättare än det gör och blir lite bekväma. Men vi kom igen bra i andra, vann perioden med 4-0 och den tredje perioden med 1-0.”

BIK:s mål gjordes av Emil Saarinen-Ek, Joel Kiirikki (i boxplay), Åke Stakkestad, Alexander Josefson och Lukas Smith (i powerplay). Kiirikki noterades dessutom för två assist. William Kias stod i BIK:s mål.

Den här veckan spelar J18 borta mot Grums på söndag. Nästa vecka avslutas Fortsättningsserien med match hemma mot Borlänge på torsdagskvällen och bortamatch mot Hudiksvall på söndagseftermiddagen.

”Det känns väldigt skönt att vi, med tre matcher kvar, inte har kniven på strupen när vi åker till Grums på söndag”, erkänner Lilja. ”Nu har vi nått vårt mål, det enda vi kunde tänka på efter jul när vi hade missat Allsvenskan. Det är en styrka i laget att vi fixade det, trots att vi haft ont om folk. Nu kan vi vara lite mer avslappnade och spela ut.”

Med facit i hand är han väldigt tillfreds med att det blev som det blev.

”Ja, att få spela i Allsvenskan efter jul var ju vårt ursprungliga mål men det hade vi inte mäktat med på grund av alla skador vi drabbats av den här säsongen. Nu fick vi istället en jäkligt rolig avslutning på J18 Elit Västras fortsättningsserie, och upplägget har varit perfekt för oss. Nu gäller det bara att ladda för fortsättningen!”

Skade- och sjukdomseländet har varit en återkommande punkt i Juniorkollen under den här säsongen och än så länge saknas flera viktiga pjäser och J18-truppen är i tunnaste laget. Det finns hopp om att några av dem som har drabbats av sjukdom är på väg tillbaka, bland annat spelade tidigare nämnda Edwin Lindström med laget under söndagen och såg, enligt Lilja, ut att ha klarat av comebacken utan problem även om man givetvis måste ge honom lite tid att komma i form efter frånvaron.

Den här veckan väntar sportlov för Karlskogas skolelever och så även för lirarna på 'HG'.

”Ja, de ska få sportlov från måndag till och med onsdag så att de som vill kan åka hem. På torsdag träffas vi igen för träning torsdag och fredag. På lördag kör vi ett fyspass tillsammans och så hoppas vi att alla är friska och krya till matchen på söndag”, avslutar Robert Lilja.