Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
AIK
AIK

Eftersnack omgång 43: BIK - AIK 1-0

23 februari 2022 23:00

Det är inte ofta som det matchavgörande målet kommer blott drygt tre minuter in i matchen men så blev det idag. Vi följer upp matchen med målskytten Gustaf Franzén, den assisterande debutanten Marc-Olivier Roy samt Lars Volden som höll sin tredje nolla.


Efter en spelfri helg tog BIK på onsdagskvällen emot tabellsjuan AIK hemma i Nobelhallen.

BIK låg inför kvällens omgång fortfarande trea i en rejält haltande tabell där tvåan MoDo låg fyra poäng före men med tre matcher mer spelade. Jagande Björklöven, på fjärde plats, låg åtta poäng efter och hade en match mer spelad.

AIK kom till spel med två riktigt tunga skalper i bältet från förra veckan - en 4-1-seger över MoDo i söndags och en 6-1-knock mot Björklöven i torsdags.

I BIK saknas alltjämt Edwin Lindström, Mikael 'Daggen' Eriksson och Henrik Björklund. Vad gäller 'Björka' är en comeback inte långt borta - han förväntas vara spelklar till nästa veckas matcher. Vårt transatlantiska nyförvärv Marc-Olivier Roy hann dessutom bli spelklar och gick in i kvällens förstalina tillsammans med Gustaf Franzén och Aleksi Rekonen.

Nya backen Philip Eriksén får dock vänta på sin debut.

Matchfakta omgång 43: BIK Karlskoga - AIK 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)

Skottstatistiken: 0-0 (14-5, 11-11, 6-16)

Målskyttar (assisterande):

1-0 Gustaf Franzén (Marc-Olivier Roy & Aleksi Rekonen)

Första perioden 1-0, skotten 14-5

Drömstart för BIK - och debuterande Marc-Olivier Roy - när Gustaf Franzén efter 3.17 tog ledningen med 1-0 till hemmalaget. Roy serverade påpassligt pucken från bakom målet och noterades därmed för sin första poäng redan i sitt andra byte. Även tredje kedjelänken, Aleksi Rekonen, assisterade.

Varsitt numerärt överläge i första perioden: 8.14 in i matchen tilldömdes AIK matchens första powerplay. 11.16 var det BIK:s tur att få spela med en man mer.

Andra perioden 0-0, skotten 11-11

Andra perioden blev mållös men fartfylld och med chanser för båda lagen. Även den här perioden fick lagen varsitt powerplay.

Tredje perioden 0-0, skotten 6-16

Friläge för Sebastian Fakt några minuter in i perioden, snyggt framspelad av Henrik Larsson. AIK-keepern Niklas Lundström räddade dock.

Powerplay för BIK strax efter men hemmalaget lyckades inte etablera något längre spel. Chanser för båda lagen efter detta, men med lite längre anfall för BIK och fler giftiga spelvändningar för AIK.

Momentum för AIK när laget med 2.23 kvar tilldömdes ett powerplay. Gästerna tog timeout innan nedsläpp. Konstant press av AIK, som mot slutet av det numerära underläget även tog ut målvakten men uppoffrande spel av BIK som slängde sig och täckte skott.

Ett effektivt försvar med Lars Volden i centrum innebar att BIK kunde hålla undan, trots att AIK vann periodens skott med 6-16.


Kvällens seger var BIK:s sjätte raka hemmaseger och innebär att laget vunnit tio av de tretton matcher man hunnit spela så här långt under 2022. Segern innebar dessutom tre viktiga poäng i kampen mot MoDo om andraplatsen i den just nu haltande tabellen.

Lägg därtill att BIK:s målvakter fortsätter att visa vägen som liggans bästa par. Lars Volden kunde vid slutsignalen räkna in ytterligare en hållen nolla - hans tredje för säsongen. Han väljer dock att hylla laget.

"Skönt, men vi spelar på ett bra, stabilt sätt och täcker skott. En riktig krigarinsats och tre väldigt sköna poäng."

"AIK har ett bra lag och de har gått bra på slutet. Vi visste att de skulle komma ut hårt och det gäller att hålla dem på utsidan och vara starka framför egen kasse. Det tycker jag att vi är, precis som vi brukar. Det ger en bra stabilitet och ger laget en trygghet."

Du och Marcus Hellgren-Smed är ligans bästa målvaktspar med ett snitt om 2.15 insläppta per match. Det innebär att ni ger laget chansen att vinna i så gott som varje match.

"Det är ju vårt jobb och dessutom får vi bra hjälp. Det finns ett bra samarbete bakom de här siffrorna. Idag ligger grym laginsats bakom segern, starkt att kunna vinna med 1-0 och viktigt, inför det som väntar, att vi tar hem även de här riktigt tajta matcherna."


Kvällens enda målskytt blev alltså Gustaf Franzén - det tillhör inte vanligheterna att det matchavgörande målet görs redan när matchen pågått i dryga tre minuter.

"En skön match att vinna", summerar han matchen eftråt. "Vi gör mål i andra bytet och sedan håller vi det i 60 minuter på grund av stabilt försvarsspel. Bra jobb av våra killar i PK, penalty kill, dessutom och 'Larsa' är riktigt bra i kassen."

**Berätta om målet, 'Frasse'!"

"Jag har två ytterforwards som forecheckar jättebra och ligger själv som tredjegubbe. Jag ser pucken komma mot mig, vet att det är lite trångt där så jag försöker få iväg skottet snabbt och högt - och den går ju in."


En av de ytterforwards som målskytten Gustaf refererar till är förstås Marc-Olivier Roy som alltså i sitt blott andra byte för BIK assisterade till målet.

"Jag var lite nervös innan matchen", erkänner 'Marco' strax efter att han deltagit i sin första segersång i omklädningsrummet. "Men jag försökte fokusera på mitt spel och göra det jag brukar. Skönt att få börja med en seger."

En riktigt bra start, får man väl säga med poäng redan i andra bytet!

"Sånt är förstås jättebra för självförtroendet och extra kul att det dessutom blev det matchvinnande målet! Men det var en jämn match idag och alla kämpade verkligen tillsammans för att vinna. Det var häftigt att se killarna slänga sig och täcka skott i slutet. Det känns väldigt bra så här långt i BIK."

Den passningen du gör till Gustaf, från bakom målet, brukar kräva en samspelt kedja och ni har ännu inte hunnit träna så mycket tillsammans. Berätta mer om förspelet till målet!

"Det är en plats jag gillar, där jag försöker hitta fria spelare i slottet. Det är härligt när de där går fram och går in, det blir en liten extrabonus. 'Reko' är dessutom en bra forecheckare som är det är kul och enkelt att spela med. Jag har ju främst spelat som center under de senaste säsongerna så det är lite ovant att spela ytterforward. Det är lite annorlunda och jag kommer nog att behöva lite tid för att anpassa mig helt, men det kommer bli bättre och bättre ju fler matcher jag spelar."

**Du hade läst på en del om svensk hockey och HockeyAllsvenskan innan du kom hit. Nu när du har spelat din första match - var spelet ungefär som du förväntat dig?*'

"Ja, jag har ju spelat tillsammans med svenska hockeyspelare tidigare och vet att svenska spelare är skickliga. Hockeyn här är snabb, lagen försvarar sig på ett bra sätt och nivån är bra."

Efter matchen fick du för första gången vara med om ett segerfirande där sången "We have only each other" är en stående tradition. Hur var den upplevelsen?

"Det var riktigt kul! Laget har en fantastisk kemi och jag måste verkligen lära mig den där sången. Det var verkligen underbart! Det är förstås smidigt att den är på engelska men jag måste definitivt lära mig lite mer svenska så jag kan hänga med i allt det andra som sägs."

Nu är premiären avklarad - vad tar du med dig från debuten?

"Jag ska studera matchen, lära mig av det jag ser och fortsätta att anpassa mig till spelet här så jag är så redo som möjligt till nästa match!"


Nu väntar tre raka bortamatcher för BIK - på fredag mot Västerås, på måndag mot AIK och kommande onsdag mot Västervik.

Nästa hemmamatch är årets viktigaste match - BIK-kronanmatchen - som går av stapeln fredag 4/3. Då är det gratis inträde i hallen och ett spännande program väntar vid sidan av själva matchen där Tingsryd står för motståndet.

Dagen efter, lördag 5/3, möter sedan laget HV71 hemma i Nobelhallen. Innan matchstart kommer Christian 'Cribbe' Carlssons tröja att hissas till taket.

Biljetter köper ni här.