Hemma
Björklöven
IFB
Borta
Karlskoga
BIK

Eftersnack omgång 20: IF Björklöven - BIK Karlskoga 4-2

26 november 2021 22:20

Vi följer upp matchen mot Björklöven med headcoach Karl Helmersson som trots förlusten ändå fick några positiva besked.


Efter nitton spelade omgångar var det trångt i toppen efter ledande HV71 med många lag som vill vara med och slåss om topplaceringarna. Björklöven hade, i och med sin 5-2-vinst i onsdagens möte med AIK, klivit förbi både Modo och BIK i tabellen och låg därmed på andra plats. MoDo tog dock tillbaka andraplatsen redan på torsdagen i och med straffsegern över Södertälje. BIK låg inför kvällens omgång på fjärde plats på 35 poäng, det vill säga en poäng mindre än Björklöven och tre poäng efter Modo. Strax efter jagar Kristianstad och Västerås.

Omgång 20 innebar för BIK Karlskogas del bortamatch mot Björklöven i Winpos Arena i Umeå. Tränarduo Helmersson & Schoultz var inte nöjda med lagets insats i onsdagens 2-4-förlust mot Kristianstad och hade valt att möblera om en del i laget. Så här såg de nya formationerna ut:

Westlund, Pethrus, Lilja, Lindquist och Björklund

Aronsson, O Eriksson, Rekonen, Franzén och Collberg

Leandersson, Lyckåsen, Tavi, Persson och Lennartsson

-, -, Fakt, Jellvert och M Eriksson

Extra: Öhrvall

Volden tog över i målet med Hellgren-Smed som back-up.

Björklöven hyllade inför matchen sin 'pensionerade' spelare Alexander Hellström och det innebar 5002 åskådare på läktarna, en utsåld ståplats och rejält tryck i arenan. .

Matchfakta omgång 20: IF Björklöven - BIK Karlskoga 4-2 (1-0, 2-2, 1-0)

Skottstatistiken: 33-30 (13-11, 12-11, 8-8)

Målskyttar (assisterande):

1-0 Ryan Gropp, spel fem mot fyra (Jesper Lindgren & Christopher Bengtsson) 1-1 Henrik Björklund (David Lilja & David Lindquist) 1-2 Gustaf Franzén (Aleksi Rekonen & Alexander Leandersson) 2-2 Ryan Gropp (Alex Hutchings & Joona Voutilainen) 3-2 William Eriksson (Jesper Lindgren & Kim Johansson) 4-2. Fredric Andersson (Sebastian Selin & Axel Ottosson)

Första perioden 1-0, skotten 11-13

Två powerplay vardera för lagen och även om BIK:s powerplay var bättre än senast var det bara hemmalaget som fick utdelning. Efter 16.56, i spel fem mot fyra, tog nämligen Björklöven ledningen med 1-0. Målskytten Ryan Gropp styrde en isare från Jesper Lindgren som via en BIK-försvarare gick in i mål. Även Christopher Bengtsson fick en assist.

1-0 blev också ställningen efter en jämn förstaperiod där skotten skrevs till 13-11.

Andra perioden 2-2, skotten 12-11

Två bra lägen för BIK i periodinledningen - först för Sebastian Collberg och så en ribbträff för David Lindquist. Däremellan hade Alex Hutchings en bra möjlighet men BIK kändes hetare den här perioden och utdelningen skulle också komma:

4.30 kvitterade Henrik Björklund till 1-1, snyggt framspelad av David Lilja. Assist också till David Lindquist. Bara 21 sekunder senare tog BIK ledningen med 1-2 sedan Aleksi Rekonen passat fram Gustaf Franzén. Assist även till Alexander Leandersson.

BIK hade bud på ytterligare ett mål genom Tavi när istället Björklöven vände spelet och Hutchings passade fram Gropp till ett friläge som denne omsatte till 2-2. Även Joona Voutilainen noterades för en assist. Hemmalaget valde att ta time-out direkt efter sitt mål.

Bra BIK-spel till trots skulle Björklöven komma att lämna perioden i ledning med 3-2 efter att William Eriksson påpassligt vallat in pucken via Voldens skridsko. Jesper Lindgren och Kim Johansson assisterade. Hemmalaget hade i slutminuterna även ett powerplay som dock BIK:s boxplay neutraliserade.

Tredje perioden 1-0, skotten 8-8

Läge för Gustaf Franzén direkt i inledningen men hemmalaget försvarade sig och sin ledning bra.

BIK:s jakt på en kvittering avbröts tillfälligt när hemmalaget tilldömdes ett powerplay. BIK höll återigen undan men i en snabb spelvändning strax efter att BIK blivit fulltaligt och vaskat fram ett eget bra läge, utökade istället Björklöven till 4-2. Fredric Andersson gjorde målet, assisterad av Sebastian Selin och Axel Ottosson.

Uppförsbacke för BIK som fortsatte kämpa och så småningom tog både time-out och ersatte Volden med en extra utespelare. Detta dock utan att få in någon reducering och Björklöven vann till slut därmed en överlag jämn match med 4-2.

Tabellfemman Kristianstad, som besegrade BIK i onsdags, vann för övrigt kvällens match mot HV71 med 2-1 och närmar sig därmed i tabellen. BIK, fortfarande på fjärde plats, ligger bara en poäng före.


"En betydligt bättre insats än senast", konstaterar Karl Helmersson efter matchen. "Man kan förlora på olika sätt och idag ser vi en stor skillnad på vår prestation. Sedan släpper vi tyvärr till några lägen som vi straffas hårt för, till exempel några av målen där vi slarvar och de skoningslöst utnyttjar detta."

Vi följde upp en bra förstaperiod med en riktigt stark andraperiod. Men istället för 3-1 på Tavis chans vänder Björklöven spelet och gör 2-2. Ändå tar de time-out direkt efter sitt mål, uppenbarligen missnöjda med sitt spel...

"Ja, de var i gungning där. Vi hade ett jätteläge att dra ifrån men blir istället lite breda när de vänder spelet, vilket resulterar i ett friläge för dem. Väldigt surt. Sedan hade 'Frasse' ett riktigt bra läge i inledningen av den tredje perioden. Långa stunder gör vi det väldigt bra idag och den här matchen hade lika gärna kunnat få en annan utgång."

"Det vi måste komma åt är att vi inte får sjunka så mycket i prestation som vi gjorde i matchen mot Kristianstad. Om vi klarar att hålla oss på den nivå som vi spelade på idag är vi svårslagna. I matchen mot Almtuna ska vi bevisa för oss själva att vi kan fortsätta på den här nivån och vi ska låta Almtuna sota för kvällens förlust."

Tyckte du att ommöbleringarna gav önskad effekt?

"Ja, den slog väl ut, bortsett från några detaljer då som vi blir lite straffade för. Överlag tycker jag att laget skötte sig bra idag."

'Daggen' spelade inte så mycket. Några besked om varför?

"Ja, han fick vila på grund av skadekänning. Det handlar om underkroppen och vi får undersöka närmare och utvärdera läget när vi kommer hem."


Laget sover kvar i Umeå och åker hem i morgon förmiddag. Vid 20-tiden på kvälen beräknas man vara hemma.

På söndag spelar BIK alltså mot Almtuna hemma i Nobelhallen. En match som inte bara är viktig för att hänga på i toppen utan också är årets Barnens dag-match med massor av aktiviteter och överraskningar för våra yngsta Stolta BIK:are. Givetvis är inträdet till Nobelhallen gratis för alla under 19 år, precis som vanligt. Läs mer om dagen - som börjar redan på förmiddagen med skridskoåkning i Nobelhallen - och boka din biljett här!