Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Kristianstad
KIK

Eftersnack omgång 19: BIK Karlskoga - Kristianstad 2-4

24 november 2021 22:30

Kristianstad avgjorde i tom kasse mot ett jagande BIK och i BIK-lägret var man inte alls nöjda med kvällens insats. Vi följer upp matchen med Kalle Jellvert och Oscar Eriksson. Eriksson noterades för övrigt för sitt första mål i BIK-tröjan.


Som vi konstaterade häromdagen resulterade helgens roadtrip i 4 av 6 möjliga poäng och BIK låg inför onsdagens omgång 19 på tredje plats med 35 inspelade poäng efter ettan HV71, som dragit ifrån i toppen med sina 45 poäng, och tvåan MoDo som bara hade en poäng mer. Efter oss jagade Björklöven, två poäng efter, och sedan Västerås (29) och Kristianstad (28).

På fredag väntar just Björklöven borta och onsdagens motståndare var Kristianstad som på slutet befunnit sig i en närmast hysterisk form, med en med 7-4-förlust mot SSK i sin senaste match som enda plump i protokollet. BIK vann med 2-1 på bortaplan i seriepremiären men det senaste mötet vann Kristianstad med 4-1.

I BIK var Viktor Lennartsson tillbaka efter sin skadefrånvaro och inledde som extraforward. När nu flera av våra långtidsskadade är på väg tillbaka eller redan kommit tillbaka har truppen blivit lite för bred, vilket innebär att lånet Hugo Pettersson återvänt till Växjö.

Fortfarande saknas Åke Stakkestad och Henrik Larsson, som dock båda förväntas vara tillbaka inom några veckor. Edwin Lindström väntar på operation och har därmed tvingas lägga den här säsongen åt sidan. Johan Larsson, som har en dag-till-dag-skada, är inte tillgänglig för spel.


Matchfakta omgång 19: BIK Karlskoga - Kristianstad 2-4 (0-0, 0-1, 2-3)

Skottstatistiken: 36-38 (11-12, 12-7, 13-19)

Målskyttar (assisterande):

0-1 Robin Carlsson (Amil Krupic & Erik Flood) 0-2 Kristoff Kontos, u assist 1-2 Wilhelm Westlund (Kalle Jellvert & Emil Öhrvall) 1-3 Trevor Cheek (Theodor Pistek & Deven Sideroff) 2-3 Oscar Eriksson (Kalle Jellvert) 2-4 Deven Sideroff, i tom målbur (Kristoff Kontos & Trevor Cheek)

Första perioden 0-0, skotten 11-12

Hemmalaget tog kommandot från start och det dröjde nästan sex minuter innan Kristianstad fick sitt första riktigt långa anfall. Men då blev det farligt direkt - Marcus Hellgren-Smed räddade flera avslut och fick i ett fall när pucken låg bakom honom även hjälp av en utespelare.

Powerplay för Kristianstad efter drygt åtta minuter och fortsatt bra boxplayspel från BIK där 'Daggen' & co inte bara bet sig kvar i KIK-zonen utan också fick fram ett par skott mot Olof Lindbom i Kristianstadsmålet. Strax efter att BIK blivit fulltaligt plockade Lindbom ett lurigt skott av David Lindquist.

Spelet blev mer böljande halvvägs in i perioden och KIK fortsatte vara giftiga i sina omställningar.

Med drygt tre minuter kvar av perioden fick även BIK chansen att spela powerplay men även gästerna försvarade sig bra i spelformen. BIK fick å sin sida inte igång något bra spel och istället åkte sig KIK:s Malte Sjögren sig till friläge där dock Hellgren-Smed räddade.

Andra perioden 0-1, skotten 12-7

Chanser för båda lagen i inledningen av den andra perioden och överlag fortsatte målvaktsspelet att stå i centrum med två bra och stabila keepers:

Trevor Cheek utmanade Hellgren-Smed under den första matchminuten men den sistnämnde gick vinnande ur vad som utvecklades till en dubbelchans.

BIK:s tredjekedja best sig strax efter kvar i anfallszonen ända nästa kedja tog vid och skapade flera lägen. Lindbom plockade strax efter ett högt skott från Henrik Björklund.

Mot mitten av perioden hade istället Kristianstad en period med hög press som stressade BIK:s uppspel och gjorde det svårt för laget att ens komma ur zonen. Detta resulterade bland annat i en stolpträff för Malte Sjögren. BIK tog sig dock genom detta och tilldömdes strax efter ett powerplay. Även detta powerplay blev blekt. Fjärdekedjan som kom in strax efter skapade desto mer, men Lindbom var omutlig.

Matchens första mål kom 13.21 in i perioden när Robin Carlsson (i BIK i fjol) genom ett distinkt avslut tog ledningen med 0-1 för gästerna.

Båda lagen fortsatte att skapa lägen men resultatet stod sig perioden ut.

Tredje perioden 2-3, skotten 13-19

1.03 in i den tredje perioden utökade Kristianstad sin ledning till 0-2 efter att ha stulit pucken bakom BIK-målet. Målskytten Kristoff Kontos kom perfekt i slottet framför Hellgren-Smed och avslutade kliniskt.

Fyra minuter senare var gästerna nära att utöka ledningen ytterligare vid en snabb spelvändning som innebar ett två mot ett-läge för tredjekedjan, men istället kom en reducering genom Wilhelm Westlund efter 5.58. Kalle Jellvert och Emil Öhrvall assisterade till 1-2-målet som gav hemmalaget nytt hopp.

En dryg halvminut senare kom dock en snabb replik från Kristianstad som utökade till 1-3 genom Trevor Cheek. BIK fortsatte att jobba för en reducering men Kristianstad var hetare framför kassen och kändes vassare generellt denna kväll och det det blev tydligt i den tredje perioden.

Powerplay för gästerna lite mer än havvägs genom perioden stoppade tillfälligt BIK:s jakt på reducering men 12.03 reducerade BIK återigen, den här gången genom Oscar Eriksson som i sitt första mål för klubben genom ett klassiskt backskott tryckte in 2-3. BIK radade upp flera bra lägen och valde att chansa med en extra utespelare istället för målvakt efter en timeout med 2.16 kvar av perioden.

Men kraftsamlingen kom lite för sent och Kristianstad var fortsatt mer beslutsamma och kunde avgöra i tom kasse genom Deven Sideroff. 2-4 blev därmed slutresultatet.


"Jag tycker inte att vi kommer ut med den energi som Kristianstad kommer ut med idag", säger en besviken Kalle Jellvert efter matchen. "Det sätter tyvärr prägel på hela matchen, vi kan bättre än så här!"

Att han assisterade till bägge BIK-målen är ingen tröst.

Vi jagade in i slutminuten men det kändes ändå inte som om det var i slutet eller ens i den sista perioden som vi förlorade den här matchen...

"Ja, det stämmer. Det här är verkligen inte vår bästa match. Vi har inte den pondus som vi tidigare haft utan slår dåliga passningar, sätter oss själva i skiten och får ingen flow i spelet. Då blir man straffade!"

Vi kommer från en ganska positiv trend med segrar, bortsett från söndagens match mot MoDo. Varför tror du att vi hamnar här idag?

"Det är alltid svårt att sätta fingret på det så här direkt efteråt. Man kan förstås inte prestera bra i varenda period under varenda match en hel säsong men varför det blev så här idag vet jag inte riktigt. Vi vet att Kristianstad är en svår motståndare, de har bra spelare och har ett bra flow just nu. Vi å andra sidan hamnar lite på hälarna. Nu gäller det att komma upp på fötterna direkt. Vi får kolla video och analysera matchen närmare efter det."

Lite extra skönt idag att en ny match väntar om ungefär 46 timmar?

"Absolut, så är det alltid. Nu vill man ha revansch. Det är äta, sova och ladda bra för att vara redo. Vid niotiden i morgon bitti går bussen mot Umeå."


För Oscar Eriksson, lånet från Skellefteå AIK som under kvällens match gjorde sitt första mål för BIK i HockeyAllsvenskan, överskuggas den glädjen av lagets tunga förlust.

"Jag trivs bra här. Det är sköna grabbar, en bra förening och jag börjar komma in i spelet mer och mer. Så kom målet på det också, det är klart att det är kul. Men tråkigt med förlust", säger han dämpat.

Hur upplevde du som back matchen idag?

"De fick snurr på oss och vi fick inte fast dem i mittzonen. Det gjorde att de fick skölja över oss hela tiden. Vi var inte tillräckligt starka i egen zon idag. Men vi har spelat bra tidigare och har nyligen vunnit flera matcher i rad. Nu gäller det att hålla fast vid det och fortsätta på det sättet vi arbetade då varje dag."


På fredag väntar som sagt ännu en viktig match då laget möter Björklöven uppe i Umeå. Björklöven klev i och med sin 5-2-vinst i kvällens möte med AIK förbi både Modo och BIK i tabellen och ligger på andra plats. BIK, med en match mer spelad, än övriga topplag, ligger nu på fjärde plats medan Kristianstad tog klivet upp till femte plats.

På söndag väntar en väldigt speciell match, årets Barnens dag-match, då Almtuna gästar Nobelhallen. Matchen börjar 15.00 men hela dagen är vikt åt barn i alla åldar, med möjlighet att åka skridskor med idolerna på förmiddagen och så en massa spännande aktivieteter under och efter matchen. Spela NHL med vårt esportlag i samarbete med Elgitanten, tävla med Intersport, träffa spelarna och få deras autografer efter matchen. Alla barn som vill får sitt ansikte målat och en gratis godispåse. Träffa hjältarna i AjabajaCancer och deras hemliga gäster och stötta dem i deras viktiga arbete.

Som alltid har barn under 19 år gratis inträde till Nobelhallen.

Köp din biljett Barnens dag-matchen och kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.


Missa inte heller att anmäla dig till BIK Supports bortaresa till AIK den 3/12. Anmälan stänger på söndag 28/11. Läs mer och anmäl dig här.