Hemma
HV71
HV71
Borta
Karlskoga
BIK

Eftersnack omgång 5: HV71 - BIK Karlskoga 7-2

8 oktober 2021 22:00

Säsongens första förlust kom i omgång fem borta mot toppkonkurrenten HV71 som till slut vann med 7-2 efter bland annat straffmål och mål i tom målbur i sista perioden. Vi följer i vanlig ordning upp matchen med Karl Helmersson.


Fyra raka segrar på lika många matcher. Alla dessutom på bortaplan. Ja, det råder ingen tvekan om att BIK har fått en bra start på säsongen. På fredagskvällen väntade en mycket tidig seriefinal då serieledande HV71, på lika många poäng (12) och samma målskillnad (+10), tog emot hemma i Husqvarna Garden i Jönköping.

HV71 hade således inför kvällens möte fått samma fina start som BIK med full pott i samtliga fyra omgångar.

Lagen har mötts två gånger på försäsongen, hemma och borta. Det blev två mycket jämna matcher där HV vann den första på övertid med 4-3 och den andra under ordinarie tid med 3-2 där dock BIK jagade en kvittering hela vägen in i kaklet och också var nära att ta matchen vidare till förlängning. Minnesvärt från det senaste mötet var att HV:s samtliga mål kom i powerplay och gjordes av BIK-bekantingarna Fredrik Forsberg (2) och Jesper Kokkonen.

I BIK Karlskoga saknas alltjämt skadade Åke Stakkestad, Henrik Larsson, Sebastian Collberg och Edwin Lindström samt Anton Wiklund. Färjestad BIK meddelade sent under torsdagskvällen att man återtar lånet Oscar Lawner. Sportchef Torsten Yngveson har, som tidigare meddelats, istället lånat in 19-åriga forwarden Hugo Pettersson från Växjö Lakers. Hugo debuterade redan i kvällens match där han tog Lawners plats bredvid 'Daggen' och Emil Öhrvall.

I övrigt mönstrade BIK samma lag som senast.

Matchfakta omgång 5: HV71 - BIK Karlskoga 7-2 (3-2, 1-0, 3-0)

Skottstatistiken: 31-29 (12-7, 7-10, 12-12)

Målskyttar:

1-0 Tommi Huhtala PP (Jesper Kokkonen & Emil Andrae), 2-0 Tomi Huhtala (Gustav Salmi-Lilja & Daniel Bertov), 2-1 Henrik Björklund (Albert Lyckåsen & Johan Larsson), 3-1 Taylor Matson (Simon Önerud & Andrae), 3-2 Henrik Björklund (David Lindquist & Aleks Rekonen), 4-2 Marcus Davidsson SH (Andrae & Önerud), 5-2 Fredrik Forsberg straff, 6-2 Tyler Vesel tom målbur (Bertov) och 7-2 Fredrik Forsberg (Vesel & Chad Billins).

Publik: 6741

Mer detaljerad statistik hittar ni på stats.swehockey.se


Första perioden 3-2, skotten 12-7

HV71 satte hård press från start och första halvan av perioden tillbringades uteslutande i BIK-zonen. 5.47 in i perioden tilldelades hemmalaget matchens första powerplay. BIK:s fyra matcher långa hundraprocentiga boxplay-svit såg länge ut att äverleva, tack vare en parad av räddningar av Volden. Men med 22 sekunder kvar i spel fem mot fyra gjorde HV71:s senaste nyförvärv Tommi Huhtala 1-0, framspelad av Jesper Kokkonen. Även Emil Andrae noterades för en assist.

BIK började flytta upp sitt spel alltmer efter målet men innan man fick fram sitt första skott mot Johan Gunnarsson i HV-målet kunde istället Huhtala lirka in 2-0 ur snäv vinkel vid Voldens första stolpe. Gustav Salmi-Lilja och Dniel Bertov assisterade.

Huhtala och HV71 hade bud på fler mål innan BIK efter 14.12 tilldömdes ett powerplay. Trots att BIK inför matchen hade seriens bästa powerplay (43 %) blev det inget mål i den spelformen denna gång. Det kom dock blott en (1) sekund efter att hemmalaget blivit fulltaligt och Henrik Björklunds 2-1-reducering kom på lagets första skott på mål. Albert Lyckåsen och Johan Larsson assisterade.

HV71:s replik dröjde bara 14 sekunder. Tyler Matson slog in en retur med skridskon och 3-1-målet godkändes efter granskning för misstänkt spark. Simon Önerud och Emil Andreae assisterade.

17.36 blev Henrik Björklund tvåmålsskytt när han, ensam i slottet, tryckte in 3-2 när HV-keepern Johan Gunnarsson var överspelad. David Lindquist och Aleksi Rekonen assisterade.

Andra perioden 1-0, skotten 7-10

Jämnare spel i den andra och tidigt powerplay för BIK efter 2.29. Men istället för kvittering för BIK kunde Marcus Davidsson, lämnad helt ensam med Volden, utöka hemmalagets ledning till 4-2 i numerärt underläge. Emil. Andrae och Simon Önerud assisterade.

Ytterligare ett powerplay för BIK Karlskoga strax efter och BIK behöll trycket även efter att hemmalaget blivit fulltaligt.

Båda lagen hade lägen men andra perioden slutade 1-0 med skotten 7-10.

Tredje perioden 3-0, skotten 12-12

Av uppenbara skäl mycket BIK i den tredje perioden men det var hemmalaget som stod för målen.

BIK tillbringade mycket tid i HV-zonen och skapade en del lägen. Lindquist lyckades till exempel sånär tråckla in pucken köksvägen men Gunnarsson fick i sista stund ett benskydd emellan.

Med drygt fem minuter kvar av perioden tilldömdes HV71 ett straffslag som Fredrik Forsberg omsatte till 5-2.

Powerplay för BIK med 4.07 kvar ledde till lägen för bland andra dubbla målskytten Björklund men HV höll undan.

Med 2.47 kvar att spela tog BIK time out inför nedsläpp i mittzonen och kom sedan till spel med sex utespelare istället för målvakt. Tyler Vesel (Bertov) kunde då sätta spiken i kistan genom att göra 6-2 i tom kasse. Fredrik Forsberg (Vesel & Chad Billins) gjorde sedan 7-2 i slutminuterna.


En jämnare match än resultatet avslöjar, sa HV-tränaren Tommy Samuelsson efter matchen. Håller du med, Karl Helmersson?

"Ja, kanske. Vi fick en jobbig start där de ständigt kom över oss och det är något som vi måste lära oss att hantera till vårt nästa möte. Men vi jobbade oss in i matchen och den andra perioden blev jämnare. Vi vann fler kamper och skapade mer. 4-2 på tavlan inför sista och vi gjorde ett bra försök och skapade en del halvlägen. Men när de gjorde 5-2 på straff gick luften ur oss lite och sedan blev det några mål för mycket på slutet."

Det var inget tacksamt läge för debut för Hugo Pettersson som kom in i direkt hetluften utan att ens ha hunnit träna med laget...

"Nej, han hade ju inte ens träffat laget innan så jag tycker att han gjorde det bra idag utifrån förutsättningarna. Det har ju varit lite samma läge för alla våra nya som tillkommit."

Vad tar vi med oss från den här matchen?

"Det går fort när HV spelar och det gäller att visa att vi kan hänga med i tempot. Det känns lite fel att säga det efter en 7-2-förlust men när vi väl kommer upp i normal standard tycker jag ändå att vi visar att vi kan hålla jämna steg. Idag handlade det om smågrejer som blev avgörande, misstag som straffade oss och om hur vi till exempel släppte in 3-1 strax efter att vi gjort 2-1. Men jag tycker att det är bra att vi fick en liten väckarklocka, som tog ned oss lite på jorden och visade oss vad som kommer krävas av oss framöver."

Det var bra drag i Husqvarna Garden med 6741 på läktarna och en hel del BIK-supportrar på plats. Hur mycket märkte ni av dem?

"Det var bra tryck i hallen idag och det är klart att vi hörde våra supportrar! Jag vet att killarna sätter stort värde i stödet vi får från våra fans och vi vill tacka för deras insats idag."

Nu återstår en bortamatch, på onsdag borta mot Vita Hästen, innan det äntligen är dags för hemmapremiär mot Västervik nästa lördag. Hur ser vägen dit ut?

"Nu får vi två dagar ifrån varandra innan vi återsamlas på måndag. Då ska vi ha analyserat den här matchen så att vi kan lägga den bakom oss men samtidigt har lärt oss det vi behöver. Vad var det till exempel som stressade oss idag och hur kan vi åtgärda detta? Sedan laddar vi inför resan till Norrköping. Det är klart att vi längtar till hemmapremiären och en kokande Nobelhallen men först måste vi fokusera på matchen mot Vita Hästen och klara av den på ett bra sätt."


Biljetter till hemmapremiären i Nobelhallen kl 18.00 lördag 16/10 köper du här. Köp snart - vi har inte många sittplatsbiljetter kvar och restaurangen är fullbokad.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.