Hemma
Västerås
VIK
Borta
Karlskoga
BIK

Eftersnack omgång 4: Västerås IK- BIK Karlskoga 1-4

6 oktober 2021 22:15

Segersviten lever och utökades till fyra raka i och med onsdagens bortaseger över Västerås. Vi följer upp matchen med Karl Helmersson som nu ser fram mot en tidig seriefinal mot HV71 på fredag.


Två rivaler med lång, het historia och dessutom två lag som inte gör någon hemlighet av att de vill vara med i toppen och slåss om SHL-platsen. Fjärde omgången av årets förmodade getingbo till HockeyAllsvenskan var därmed på förhand riktigt intressant. Lagen hade hunnit mötas en gång under försäsongen, närmare bestämt den 9/9 hemma i Nobelhallen då Västerås till slut vann en jämn, hetsig match med 4-3 efter att ha tryckt in det matchavgörande målet med bara 47 sekunder kvar av den tredje perioden.

Västerås har inlett grundserien med en förlust (4-1 borta mot HV71) och två segrar (5-2 hemma mot Tingsryd i premiären och 8-4 hemma mot Vita Hästen senast). BIK kom till spel med full pott, tre vinster och nio inspelade poäng i de tre inledande omgångarna. En unikt bra start, trots flera tuffa skador. För BIK var kvällens match i ABB Arena Nord den fjärde raka bortamatchen av totalt sex innan hemmapremiären mot Västervik lördag 16/10.

I nuläget saknas Henrik Larsson, Edwin Lindström, Sebastian Collberg, Åke Stakkestad och Anton Wiklund. Joel Kiirikki är tills vidare utlånad till Lindlöven.

Till spel i kvällens match kom i stort sett samma lag som vann över Troja-Ljungby i fredags. Enda skillnaden var att Lars Volden klev in mellan stolparna med Marcus Hellgren Smed som back up i båset.


Matchfakta omgång 4: Västerås IK - BIK Karlskoga 1-4 (0-1, 1-1, 0-2)

** Skottstatistik 30-33 (8-11, 10-15, 12-7)**

Målskyttar (assisterande): 0-1 Mikael Eriksson i PP (Johan Larsson & Jenne Tavi). 1-1 Alexander Lunsjö (August Tornberg & Lukas Zetterberg), 1-2 Henrik Björklund i BP (David Lindquist), 1-3 Albert Lyckåsen (Aleksi Rekonen & Henrik Björklund), David Lilja (Janne Tavi & Gustaf Franzén)

Mer matchfakta hittar ni på stats.swehockey.se

Första perioden 0-1, skotten 8-11

Böljande och lätt hafsigt spel i matchinledningen med chanser för båda lagen. Målvakterna, Lars Volden och Johan Gustafsson, fick båda bekänna färg från start. Björklund var närmast utdelning för BIK medan Volden å sin sida fick vissa besvär med en lurigt rullande puck från Ludvig Östman.

Båda lagen har så här långt under säsongen varit mycket framgångsrika i powerplay där BIK var bäst i ligan inför omgång 4 med 46,15 % och VIK tvåa med 42,86. Det var BIK Karlskoga som tilldömdes matchens första numerära överläge drygt fem minuter in i matchen. Och visst blev det utdelning även den här gången – dock inte med någon av de vanliga powerplaymålskyttarna. I slutsekunderna av spelet fem mot fyra vann Mikael Eriksson tekningen i anfallszonen och rusade sedan mot kassen där han styrde in 0-1-målet på passning från Johan Larsson. Även Janne Tavi noterades för en assist.

BIK fick tilldömdes ytterligare ett powerplay som dock blev resultatlöst innan VIK drygt halvvägs in i perioden fick sitt första numerära överläge. BIK försvarade sig dock bra – den hundraprocentiga sviten levde vidare. Första perioden slutade 0-1 med skotten 8-11.

Andra perioden 1-1, skotten 10-15

VIK kvitterade två minuter in i den andra perioden genom en snabb spelvändning där Alexander Lunsjös avslut letade sig in mellan benen på en lätt skymd Volden.

Oscar Lawner blev strax efter liggande med smärtor i sarghörnet men återkom i spel ganska direkt. BIK skapade mest under den andra perioden, till exempel en ren men överraskad Kalle Jellvert som inte fick träff och ett högt backskott av Arvid Aronsson vållade Gustavsson viss smärta.

BIK fick ytterligare en chans i powerplay men Västerås höll undan trots stark press under i stort sett två minuter.

Västerås andra powerplay i matchen skulle komma att innebära två händelserika minuter. Bra läge i slottet för Wilhelm Westlund vid spelvändning i det numerära underläget och stolpträff för hemmalaget strax efter. När sedan David Lindquist i ytterligare en spelvändning med 25 sekunder kvar av VIK:s powerplay hakades upp och domaren höjde handen för en avvaktande utvisning slog Henrik Björklund påpassligt in returen, som innebar 1-2.

1-2 blev också resultatet efter två spelade perioder.

Tredje perioden 0-2, skotten 12-7

Den tredje perioden hann bara bli 20 sekunder gammal innan BIK gjorde 1-3. Albert Lyckåsen klev obemärkt upp på kanten och passades fram snyggt av Aleksi Rekonen från bakom målet. Ett kliniskt avslut strax ovanför Gustavssons ena benskydd innebar Lyckåsens första mål i BIK-tröjan.

Lägen för båda lagen och en tidig time-out för hemmalaget redan efter tre spelade minuter.

Hockeygodis av BIK:s pigga andrakedja ledde några minuter senare till 1-4. Gustaf Franzén spelade Janne Tavi som serverade målskytten David Lilja.

Powerplay för Västerås drygt halvvägs genom tredje perioden men BIK vägrade fortsatt ge vika. Tvärtom kunde man kontrollera matchen ganska bra genom den sista perioden och bortsett från ett friläge i slutet låg man nära och gav inte hemmalaget något utrymme. Detta i kombination med bra spel av Volden i målet gjorde att segern aldrig var hotad.

BIK kunde därmed räkna hem sin fjärde raka seger, vilket innebär att man fortsatt är obesegrad i årets HockeyAllsvenskan och ligger i topp tillsammans med HV71. Även de har 12 poäng och plus 10 i målskillnad. Det bådar för ännu ett intressant möte på fredag när de båda lagen möts i Jönköping.


"Överlag skulle jag vilja säga att vi spelar disciplinerat och kontrollerar matchen på ett bra sätt idag", summerar headcoach Karl Helmersson matchen. "Det gäller att vara där hela tiden, man måste ha rätt fokus och hålla koncentrationen uppe under 60 minuter och se till att laget är samlat. Det tycker jag att vi gör i stort sett genom hela matchen, även om vi släpper till något onödigt friläge där i slutet."

Ta oss genom matchen period för period, ur ditt perspektiv, Karl!

"De kom ut ganska hårt på oss från start. Inte särskilt konstigt i och med att det är deras hemmaplan och de hade publiken i ryggen. Men vi stod emot bra, höll dem på utsidan och lyfte snart upp vårt eget spel. Målet i powerplay gjordes av 'Daggen', vilket förstås inte är så vanligt men ändå ganska typiskt - bra trafik och press mot deras kasse."

"I den andra perioden fick vi ett psykologiskt viktigt mål när 'Björka' gjorde 1-2 i boxplay ganska snart efter deras tidiga kvitteringsmål. Det är tydligt hur viktigt ett bra spel i boxplay är och vi fortsätter hålla tätt i den spelformen. Skönt när man dessutom kan utnyttja det till att göra mål framåt. VIK skapade några bra lägen men också vi hade kunnat göra fler mål i den andra perioden om vi utnyttjat våra lägen."

"Den tredje perioden tycker jag, som sagt, att vi kontrollerar bra. Skönt med ett tidigt mål (1-3) av Albert där och jag tycker att vi fortsätter att spela vårt spel genom hela perioden. Sedan utnyttjar vi ett läge där de dräller lite med pucken till att göra 1-4. Snyggt spel av killarna där!"

Har du några särskilda plus som du vill dela ut?

"Laget som helhet gör det bra men jag tycker att Volden återigen står för en riktigt bra insats. Han agerar lugnt i målet, vilket ger trygghet både till försvarsspelet och laget som helhet."

Fyra raka segrar i säsongsstarten och obesegrade så här långt, vilket är unikt i klubbens historia. Dina tankar om det?

"Det är klart att vi är nöjda med den här starten. Det är inte helt lätt att plocka poäng i årets serie, inte minst på bortaplan. Nu njuter vi av den här segern i kväll och sedan börjar vi ladda för bortamatchen mot HV på fredag. Det är ju en tidig seriefinal och det mötet ser vi förstås fram emot."


Biljetter till hemmapremiären i Nobelhallen kl 18.00 lördag 16/10 köper du här. Köp snart - vi har inte många sittplatsbiljetter kvar och restaurangen är fullbokad.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.