Hemma
Tingsryd
TAIF
Borta
Karlskoga
BIK

Eftersnack omgång 2: TAIF - BIK 1-4

29 september 2021 22:20

Det blev seger med 4-1 i säsongens andra match då Tingsryds AIF stod för motståndet. Vi följer upp matchen med headcoach Karl Helmersson.


Det var en alldeles speciell kväll som väntade när BIK och kvällens motståndare, Tingsryds AIF, intog isen i Nelson Garden Arena. Från och med idag, 29/9, är taket för deltagarantal och så gott som alla andra restriktioner som har påverkat hockeyarrangemang runt om i landet lyfta.

Det innebär att 1357 åskådare hade sökt sig till arenan och stöttade hemmalaget genom sång, klapp och vrål. Nu hoppas vi förstås även god uppslutning här hemma i Nobelhallen när det är dags för hemmapremiär 16/10.

Tingsryd kom från en 5-2-förlust borta mot Västerås i den första omgången medan BIK vunnit sin seriepremiär borta mot Kristianstad med 2-1.

BIK har ju, som bekant, drabbats av en del skador redan nu. Förutom Stakkestad, som bröt armen i träningsmatchen mot Västerås 9/9, hade laget även juniorbacken Anton Wiklund på skadelistan.

På träningen inför bortapremiären skadade sig dessutom, som tidigare rapporterats, Sebastian Collberg och under matchen tvingades Henrik Larsson (knä) och Edwin Lindström (överkropp) kliva av. När lagets läkare under onsdagen kollade läget konstaterades att Åkes opererade arm läker enligt plan, Collberg väntar på vidare undersökning under torsdagen, Edwin kommer undersökas vidare under veckan och att 'Kingen' beräknas vara borta från spel i tre månader från och med skadetillfället.

Förutom forwarden Oscar Lawner (#21), som gjorde Karl mycket nöjd med sin debut i seriepremiären, har ytterligare två nyförvärv presenterats under den gångna veckan. Rutinerade forwarden Janne Tarvi, i tröja nummer 13, och unga och lovande backen Albert Lyckåsen, i tröja nummer 8) kom båda till Karlskoga igår och debuterade direkt i onsdagens match.

Albert gick in i första backparet med Johan Larsson och Janne spelade i andrakedjan med Gustaf Franzén och David Lilja.


13-4 skrevs skotten till i den första perioden då hemmalaget kom ut hårdast och med mycket fart. Lagen hade varsitt powerplay men bara BIK fick utdelning då William Pethrus (David Lilja & Gustaf Franzén) siktade in 0-1 i krysset. Det blev också periodens enda mål. Lars Volden fick god hjälp av försvaret men stod för flera fina räddningar där en plock på ett distinkt backskott av Simon Åkerström drygt fem minuter in i matchen stack ut. Närmast mål för hemmalaget kom Kim Tallberg, bland annat genom ett lurigt skott i slutminuten.

Nära mål för BIK i inledningen av den andra perioden när Franzén och Tavi samspelade fint framför Daniel Rosengren i TAIF-målet. Ett powerplay för BIK strax efter blev resultatlöst trots bra spel. Viktig räddning av följsam Volden på två-mot-läge efter cirka sju minuters spel och bra räddning av kollegan i andra buren, Daniel Rosengren, några minuter senare när Wilhelm Westlund klev upp och gick på avslut själv. Även Emil Öhrvall var nära ett mål efter ett rappt försök via köksvägen.

En glödhet David Lilja fick till sist utdelning när han efter 15.37 utökade till 0-2 vid en snabb spelvändning. Gustaf Franzén och Janne Tavi assisterade – vilket alltså innebar att Tavi noterades för sin första hockeyallsvenska poäng redan i debuten. Kedjan med Lilja, Franzén och Tavi skapade för övrigt mycket trots att de inte hunnit spela tillsammans mer än på dagens värmningar.

Tingsryd replikerade dock direkt efter 0-2-målet genom Sebastian Åkesson som 59 sekunder senare prickade krysset, vilket innebar 1-2. Jakob Heljemo och Alexander Lindelöf assisterade. 1-2 blev ställningen efter två spelade perioder, och den här gången skrevs skotten till 5-13.

Tredje perioden präglades av en del utvisningar. Tidigt powerplay för hemmalaget innebar ett gyllene läge att kvittera. BIK fortsatte dock att spela bra i boxplay och kom att lämna matchen fortsatt hundraprocentiga.

Dubbelutvisning och spel fyra mot fyra efter gruff framför BIK-målet övergick sedan i powerplay för BIK. Henrik Björklund ökade då på till 1-3, assisterad av Wilhelm Westlund och Aleksi Rekonen.

Tingsryd fortsatte att jaga en reducering och fick ytterligare en chans i powerplay som alltså också den blev resultatlös. Med strax under fyra minuter kvar tog hemmalaget timeout men drabbades snart av ett lagstraff för för många spelare som satte stopp för forceringen. Istället kunde Gustaf Franzén sätta spiken i kistan genom att göra 1-4 i det numerära överläget, assisterad av Arvid Aronsson och Lilja.


Matchfakta TAIF - BIK 1-4 (0-1, 1-1, 0-2)

Skottstatistik 30-26 (13-4, 5-13, 12-9)

Målskytt TAIF: 1-2 Sebastian Åkesson (Jakob Heljemo & Alexander Lindelöf)

Målskyttar BIK: 0-1 William Pethrus (David Lilja & Gustaf Franzén, powerplay) 0-2 David Lilja (Gustaf Franzén & Janne Tavi), 1-3 Henrik Björklund (Wilhelm Westlund & Aleksi Rekonen, powerplay) och 1-4 Gustaf Franzén (Arvid Aronsson & David Lilja, powerplay)

Mer fakta hittar ni på stats.swehockey.


"Tingsryd kommer ut ganska hårt på oss och spelar, som alltid, med hög fart. Vi sa att det nog till och med gick snabbare i år än i fjol. Men vi är samtidigt där, är starka framför vårt mål och ger dem inte så mycket tid. Volden fortsätter att vara bra i målet och vi hjälper honom dessutom på ett bra sätt. Vi blir bättre och bättre ju längre matchen gick, skapar fler och längre anfall och får också in ett riktigt snyggt mål i powerplay. Jag vet attt det är en variant som killarna har tränat på och William avslutar med ett bra skott."

"I andra perioden slarvar vi några gånger då vi bland annat sprätter iväg puckar i mittzonen och sånär ger dem frilägen. Där måste vi bli lite mer noggranna och jag tycker nog att det blir bättre i tredje perioden. Vid Liljas mål spelar vi precis så som vi vill."

Kedjan med Lilja (1+2), Gustaf Franzén (1+2) och Janne Tavi (0+1) kändes riktigt het - trots att de bara hunnit spela tillsammans under dagens värmning. För Lilja har det dessutom börjat bra med mål i båda matcherna och 'Frasse' känns oerhört nyttig.

"Ja, det är helt klart en spännande lina. Lilja spelar med fart och fläkt och det är klart att det stärker självförtroendet att få den utdelning som han fått så här långt. 'Frasse' står för ett oerhört hårt jobb och är aktiv även i båset där han driver på sin enhet. Numera spelar han inte boxplay utan fem mot fem och powerplay och det i sig säger en del om stegen han tagit. Tavi kommer in och spelar väldigt klokt. Det syns vilken rutin han har och han kommer att bli nyttig för oss i vinter."

Fortsatt hundraprocentiga i boxplay och med fortsatt bra effektivitet i powerplay (tre nya mål idag). Tankar om det?

"Bra special teams är viktigt, det skapar bra förutsättningar. Vi vet hur vi ska jobba och vi spelar med stor offervilja."

Har du några särskilda plus som du vill dela ut?

"Ja, det vill jag ge både Tavi och Albert Lyckåsen. De kommer båda in och gör det bra i sina debutmatcher trots att de knappt har hunnit träna med oss. Det känns som om de redan kommit in bra i gänget."

Match mot Troja-Ljungby på fredag och ni stannar kvar därnere. Hur ser vägen till nedsläpp ut och vad förväntar du dig av det första mötet med liganykomlingen?

"Nu åker vi till Växjö där vi ska sova i två nätter. Det blir lätt träning i morgon och sedan en dag i Växjö där vi nog ska hitta något bra sätt att fördriva den på. Nu ska vi först njuta en timma av den här segern, sedan börjar uppladdningen inför fredagen. Laget ska fylla på sina depåer och jag ska sätta mig ned och se videos och sätta mig in lite mer i hur Troja-Ljungby spelar."


Beställ dina biljetter till hemmapremiären och övriga grundseriematcher här. Läs mer om och boka ditt säsongskort här.

Stöd på bortaplan är också viktigt. BIK Support planerar bortaresor till kommande veckas svåra matcher: Västerås onsdag 6/10 och HV71 fredag 8/10. Priset är mycket förmånligt. Boka omgående via BIK Supports hemsida.