Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Björklöven
IFB

Eftersnack Semifinal 7: BIK - IF Björklöven 5-8 (1-3, 0-2, 4-3)

16 april 2021 23:40

En tung start gav uppförsbacke som aldrig riktigt planade ut, trots heroisk avslutning. Vi följer upp matchen och semifinalserien med Karl Helmersson och Linus Karlsson (3+1).


BIK:s 5-1-seger uppe i Umeå i onsdags när Björklöven hade matchboll innebar alltså en sjunde och avgörande match på fredagskvällen. Nu skulle bataljen avgöras.

I BIK var Mikael Eriksson tillbaka i laget, medan Tim Juel, Filip Roos och Wilhelm Westlund alltjämt är kvar på skadelistan. 'Daggen' gick in i fjärdelinan med David Lilja och Carl Berglund. Robin Carlsson började som extraspelare. Stefan Stéen vaktade målet med Daniel Rosengren som back up i båset och Edwin Mustafic anmäld som tredje målvakt.


Det blev uppförsbacke direkt från start för BIK. 38 sekunder tog det innan Björklöven tog ledningen med 0-1 genom Justin Crandall (Hutchings) efter hög press. Målet videogranskades för eventuell hög klubba men godkändes till slut. Även BIK skapade lägen men Björklöven var lite hetare i närkamperna och betydligt effektivare. 3.44 utökade gästerna ledningen till 0-2 genom Fredric Andersson (Wiklund).

BIK hämtade sig och replikerade genom Lukas Pilö (Lilja) till 1-2 mindre än två minuter senare. Dessvärre knockades Lilja i samband med målet och fick gå ut. Han provade igen men kunde inte fullfölja. BIK fick viktig energi av målet och började vinna fler puckar.

13.25 kunde dock Björklöven genom Justin Crandall (Alexander Deilert) gå ifrån till 1-3 i powerplay, trots uppoffrande spel från BIK-boxen.

En Björklövenutvisning i första periodens allra sista sekund innebar att BIK inledde andra perioden i powerplay. Björklöven försvarade sig bra, låg tätt inpå och gjorde det svårt för BIK att komma ned djupt och hitta lägen, vilket innebar att det numerära överläget blev resultatlöst. Drygt halvvägs genom perioden fick BIK ytterligare ett numerärt överläge som även det blev mållöst. BIK hade fortsatt svårt att komma ned riktigt djupt ned i anfallszonen och bygga långa anfall.

13.17, i spel fyra mot fyra efter varsin utvisning för lagen, utökade Björklöven till 1-4 genom en rejäl stänkare av backen Alexander Deilert.

Stéen stod för några viktiga räddningar i slutminuterna, bland annat när Sebastian Manberg sånär lyckades tråckla in pucken under hans benskydd. Men Björklöven fortsatte att ligga på och skapa långa anfall och innan perioden var över hade Alexander Deilert (Liss & Andreasson) gjort 1-5 till Björklöven i spel fyra mot fyra.

BIK:s förhoppning inför tredje var en bättre samspel, fler vunna närkamper och snabb reducering men bara 49 sekunder in i perioden utökade Alex Hutchings (Vesel) till 1-6.

BIK visade prov på sin omvittnade moral när man oförtrutet gick framåt för mål. BIK chansade tidigt på att, i samband med två täta powerplay halvvägs genom perioden, ta ut Stéen i utbyte mot en extra utespelare. Symptomatiskt nog för matchen träffade ett skott av Björklund först stenhårt i stolpen för att sedan studsa rakt i ansiktet på Thorell som dock ruskade på huvudet och spelade vidare. Men en reducering skulle komma i spel fem mot tre med 10.41 på matchklockan. Linus Karlsson (Björklund & Immo) gjorde då 2-6, ett mål som gav nytt hopp åt hemmalaget.

När båda lagen drabbades av täta utvisningar som innebar spel fyra mot fyra chansade BIK åter med en extra utespelare och inför nedsläpp i Björklöven-zonen med 6.20 kvar att spela tog coacherna time-out. Ett lyckodrag skulle det visa sig då Linus Karlsson (Larsson & Björklund) från backposition stänkte in 3-6 direkt efter. BIK fortsatte spela med en extra utespelare och bara 41 sekunder senare slog Henrik Björklund (Karlsson & Thorell) in 4-6 ur snudd på omöjlig vinkel.

17.07, i powerplay och med en extra utespelare, gjorde Linus Karlsson (Larsson) genom sitt tredje mål för kvällen 5-6 och gav matchen rejält med nerv. BIK jagade in i kaklet med en extra utespelare, testade Kevin Poulin i Björklöven-målet rejält och kom ytterst nära kvittering.

Björklöven kunde trots stark BIK-press till slut få ut pucken och genom Gustav Possler (Andreasson & Liss) samt Alexander Deilert under de sista 30 sekunderna göra både 7-5 och 8-5 i tom målbur.

Segern innebar att Björklöven nu går vidare till final, med start på söndag, där Timrå IK väntar. För BIK är säsongen 20/21 över.


Tremålskytten Linus Karlsson är besviken men samlad när vi träffas i omklädningsrummet efter matchen.

Det började med uppförsbacke - 0-2 redan efter 3.44 - och så fortsatte det i stort sett genom hela matchen.

"Jag håller med, det är uppförsbacke hela vägen egentligen. Från 40 sekunder in i matchen till slutsignalen. Det är jobbigt och vi sätter oss i en skitsituation men samtidigt har vi en sjukt stark moral i det här laget. Jag är så stolt över att ha fått vara med och spela i det här laget! Den upphämtningen vi gör är helt galen men tyvärr räcker det inte riktigt hela vägen och det känns förstås väldigt pissigt just nu."

Det var nära en bragd där i tredje där du bland annat gör tre mål. Vad sa ni i omklädningsrummet inför tredje, hur såg planen ut för att försöka vända på 1-5?

"Det blir ju klyschigt här men vi sa bara att vi skulle gå ut och köra. Vi trodde på det hela vägen. Sedan fick vi ju in två snabba och då var det match igen. Det gav oss energi och vi kom så nära men ändå så långt ifrån..."

Även om det kanske är svårt att se helheten så här nära inpå har vi ändå fått se en fantastisk matchserie med kamp hela vägen och en stark insats från BIK:s sida. Det var många som förutspådde en smidig resa för Björklöven...

"När man har fått landa lite kommer man nog bara känna en stor stolthet. Vi har spelat sju matcher med många skador och alla killarna har jobbat stenhårt. Det har varit fint att se!**

Vad händer nu närmast?

"Ja, du, det undrar jag också. Nu ska vi smälta det här och sedan blir det väl att träffas och snacka om säsongen. Jag har inte hunnit vara med om det så många gånger, men jag antar att det blir lite möte och någon form av avslutning."

Om vi ska försöka oss på en tidig summering, hur ser du själv tillbaka på din egen och din kedjas fina säsong?

"När jag har fått smälta det här kommer jag nog att vara både nöjd och stolt med säsongen här i Karlskoga. Men så här direkt efter den här sura förlusten är det svårt att känna någon glädje."


Även Karl Helmersson känner sig, av förståeliga skäl, ganska tom efter att säsongen så abrupt nu är över.

"Det blev en konstig match med en tuff start för oss. Vi slarvar lite i första perioden då vi inte får igång spelet riktigt nedfrån egen zon. Det blir stopp i anfallszonen och istället vänder de upp. Det var ju det vi gjorde så bra senast upp i Umeå i onsdags."

Ja, det kändes som en scenförändring med ombytta roller idag jämfört med i semifinal 6!

"Ja, vi har kommit ut och gjort väldigt bra förstaperioder tidigare men nu var det en scenförändring idag. Men återigen visar vi vilken moral vi har i laget när vi inte ger upp. Vi gör en heroisk insats i slutet och det är bara centimeter ifrån att vi får in en kvittering där på slutet. Det är tufft just nu att det är slut."

Det är ju väldigt tätt inpå men hur skulle du spontant vilja summera semifinalserien? "Ja, det är match hela vägen in i kaklet. Stundtals är vi bättre än Björklöven, men så hamnar vi i lägen som i matchinledningen idag eller under de där tio minuterna i andra perioden i förra hemmamatchen som blir tuffa. Det har varit lite sådan sekvenser som sänkt oss. Men sett över hela semifinalserien ska grabbarna, när de har låtit det sjunka in lite, gå väldigt rakryggade och vara stolta över sin insats. Men just nu känns det bara ledsamt."

En tidig summering av säsongen som helhet då, din första i BIK Karlskoga?

"Det började lite svajigt och det tror jag beror på coronan som vi tidigt hade i laget. Vi fick inte den försäsong som vi hade behövt. Men allteftersom säsongen gick stegrade vi som lag och efter 52 omgångar slutar vi på en andraplats. Det tycker jag är starkt av oss. Vi tar sedan med oss det in i slutspelet och visade att vi var att räkna med hela vägen."

Vad händer under de närmaste dagarna?

"Först kommer vi att ha enskilt samtal med varje spelare och gå igenom säsongen med dem. Det blir nog i början av nästa vecka. Sedan ska vi sy ihop den här säsongen i någon form av utvärdering. Planeringen inför nästa säsong måste komma igång snabbt med tanke på att vi redan passerat mitten av april och där jobbar klubben parallellt där vår fystränare Tobias Thunberg har börjat förbereda den biten. Men innan vi kör igång nästa säsong måste vi låta den här säsongen få ett avslut och sjunka in."

Vad tar du personligen med dig från den här säsongen?

"Jag tar med mig många saker. Att göra det dagliga jobbet, hela tiden. Det är 52 matcher bara i grundserien och man kan inte slå sig till ro en enda stund. Det gäller att vara noggrann i allt man göra varenda dag och jobba hårt för det. Jag tycker att vi har gjort det och att grabbarna i laget har ställt upp på ett fantastiskt sätt."


Matchfakta Semifinal 7: BIK - IF Björklöven 5-8 (1-3, 0-2, 4-3)

Skottstatistik:30-26 (8-11, 7-10, 15-5)

Publik: 8+732 soffbiljetter

**Första perioden 1-3, skotten 8-11 **

0.38 0-1 Justin Crandall (Alex Hutchings)

3.44 0-2 Fredric Andersson (Alexander Wiklund)

5.25 1-2 Lukas Pilö (David Lilja)

11.30 Utvisning, BIK. Victor Berglind, 2 minuter tripping

13.25 1-3 Justin Crandall (Alexander Deilert) Powerplay, spel fem mot fyra

19.59 Utvisning, Björklöven. Zach Palmquist, 2 minuter tripping

Andra perioden 0-2, skotten 7-10

8.57 Utvisning, Björklöven. Pontus Andreasson, 2 minuter tripping

11.21 Utvisning, Björklöven. Sebastian Selin, 2 minutergoaltender interference

11.30 Utvisning, BIK. Henrik Björklund, 2 minuter interference

13.17 1-4 Alexander Deilert (Olle Liss)

15.43 Dubbelutvisning: Johan Larsson, 2 minuter hooking och Axel Ottosson, 2 minuter diving. Spel fyra mot fyra.

16.45 1-5 Alexander Deilert (Olle Liss & Pontus Andreasson) Spel fyra mot fyra

Tredje perioden 4-3, skotten 15-5

0.49 1-6 Alex Hutchings (Tyler Vesel, Karl Johansson)

9.08 Utvisning, Björklöven. Tyler Vesel, 2 minuter crosschecking BIK tog ut Stéen för att spela med en extra utespelare och gjorde så löpande.

9.35 Utvisning, Björklöven. Adam Plant, 2 minuter hooking

10.40 2-6 Linus Karlsson (Henrik Björklund & Tor Immo) Powerplay, spel fem mot tre

12.41 Utvisning, BIK. Lukas Pilö, 2 minuter holding

12.57 Utvisning, Björklöven. Justin Crandall, 2 minuter tripping

13.40 Time out, BIK

13.59 3-6 Linus Karlsson (Johan Larsson & Henrik Björklund. Spel fyra mot fyra

14.40 4-6 Henrik Björklund (Linus Karlsson & Gustaf Thorell) Spel fem mot fem, BIK med en extra utespelare istället för Stéen.

15.44 Utvisning, Björklöven. Pontus Andreasson, 2 minuter highsticking

19.29 5-7 Gustav Possler (Pontus Andreasson & Olle Liss) Mål i tom kasse

19.59 5-8 Alexander Deilert, utan assist. Mål i tom kasse.