Hemma
Björklöven
IFB
Borta
Karlskoga
BIK

Eftersnack Semifinal 6: IF Björklöven - BIK 1-5 (0-1, 1-2, 0-2)

14 april 2021 23:00

Med kniven på strupen tog BIK en övertygande seger och tvingade fram en avgörande match på fredag. Här delar Helmersson & Thorell med sig av sina tankar efter matchen.


Semifinalmatch nummer sex innebar matchboll för hemmalaget Björklöven efter att de vunnit match fem i Nobelhallen i måndags.

BIK kom till spel i denna 'måstematch' med samma lag som tidigare, det vill säga med Stefan Stéen i målet och med Mikael Eriksson, Filip Roos, Wilhelm Westlund och Tim Juel på skadelistan.


Matchinledningen karaktäriserades av kamp med chanser för båda lagen. För BIK:s del var det främst förstalinan som bet sig fast i anfallszonen och skapade lägen. Allteftersom perioden fortgick tog BIK över alltmer.

6.59 in i perioden tilldömdes BIK matchens första powerplay där ett stenhårt skott i utsidan av stolpen av Henrik Björklund var närmast ett ledningsmål.

Även Aleksi Rekonen hade en klingande stolpträff under den första perioden.

13.16, i ännu ett powerplay, tog så BIK genom Gustaf Thorell (Karlsson & Björklund) ledningen med 0-1.

Med drygt tre minuter kvar av perioden tilldömdes Björklöven sitt första numerära överläge men BIK höll undan och vann perioden med 1-0 och skotten med 20-8.

Näsblod hos Åke Stakkestad efter en handske i ansiktet ledde till powerplay i 2 minuter i inledningen av den andra perioden. BIK fortsatte att vara effektiva i powerplay då David Lilja passade fram Gustaf Thorell, som genom sitt andra mål för kvällen gjorde 0-2. Målet godkändes efter snabb videogranskning för att avgöra om pucken hade varit inne i mål.

Glödhete Thorell var sedan nära hattrick med en styrning som gick längs med mållinjen när BIK nästan halvvägs in i perioden fick ytterligare en chans i numerärt överläge. Inget mål den här gången men fortsatt mycket BIK under andra perioden även om skotten skrevs till 12-12.

Hemmalaget fick spela powerplay efter 13.15 men BIK försvarade sig bra och höll undan. Istället kom en reducering med 3.15 kvar då Karl Johansson (Liss & Andersson) gjorde 1-2 bakom en skymd Stéen. Målet granskades på måldomarens begäran men godkändes.

En dubbelutvising och så ytterligare en Björklöven-utvisning i slutminuterna innebar spel fyra mot tre för BIK som då passade på att utöka till 1-3 genom Henrik Björklund (Larsson & Thorell). 1-3 var också resultatet efter två spelade perioder.

Avvaktande Björklöven-utvisning verkställdes 3.27 in i den tredje perioden men Björklöven spelade bra i boxplay och skapade nästan mer än BIK under de här två minuterna.

Istället kunde BIK efter drygt 8 minuter spel gå ifrån till 1-4 genom en backhand ur dålig vinkel av Linus Karlsson, smart framspelad av Gustaf Franzén. Även Johan Larsson noterades för en assist.

Uppoffrande spel och täckta skott räddade BIK från baklängesmål under ett nytt powerplay och möjligt momentum för Björklöven, som sedan tog time out och valde att spela med en extra utespelare istället för Poulin. Detta redan med nästan sju minuter kvar av perioden.

Thorell (Björklund) träffade först stolpen innan han gjorde hattrick och punkterade matchen genom sitt 1-5-mål. Björklöven valde att sätta in sin målvakt igen efter målet.BIK fick avsluta matchen i powerplay efter en sen Björklöven-utvisning.


I och med att BIK utjämnade till 3-3 i matcher blir det en sjunde och avgörande semifinaldrabbning i Nobelhallen på fredag med nedsläpp 19.00.

Matchfakta hittar ni som vanligt längst ned i artikeln, vi andra hör vad headcoach Karl Helmersson och trippemålskytten Gustaf Thorell har att säga om matchen.


Karl Helmersson, 'starkt' och 'krigarinsats' berömmer supportrarna i våra sociala medier. Hur skulle du vilja sammanfatta dagens insats?

"Jag håller med dem och lägger till att vi samtidigt kombinerar kampen med att spela det spel som vi bestämt att vi ska spela."

En viktig skillnad är att vi spelar alla 60 minuterna idag istället för 50 senast... Hur gick snacket om det inför matchen?

"Vi valde att visa det vi gjorde bra senast och fokusera på att få mer av det. Det är bättre än att prata om det dåliga. Budskapet gick fram och spelarna stod för en heroisk insats idag."

Trots att Björklöven jagade reducering i slutperioden hotade de er aldrig riktigt idag och vi kunde istället göra ytterligare två mål.

"Istället för att bli passiva som senast fortsätter vi att vinna puck, agera och gå framåt. Det är viktigt att hålla fast vid kommandot eftersom Björklöven är ett så skickligt lag."

Dessutom bra spel i special teams - tre powerplay-mål och inget insläppt i boxplay.

"Ja, vi vet ju vikten av boxplay och powerplay på den här nivån och det är en klar fördel när det ser så bra ut som det gjorde idag. Fint med det uppoffrande spelet i boxplay!"

En stark laginsats lägger grunden men det blir, med rätta, stort fokus på förstakedjan där Thorell (3+1), Björklund (1+2) och Karlsson (1+1) totalt stod för 5+4 poäng idag.

"Ja, förutom alla poäng gör de ett grymt jobb. Jag är imponerad över hur de fortsätter att prestera i byte efter byte. Roligt! Sedan är det klart att hela laget ska ha cred. Ingen viker ned sig, alla jobbar stenhårt och tar energi från motståndarna."

Berätta om vägen till sjunde och avgörande på fredag!

"I morgon förmiddag är det frivillig is(träning) här i Umeå. Som vanligt handlar det om att ta hand om kropparna på bästa sätt, fylla på med energi och vätska samt se till att vara redo inför nästa match."

Daggen är sugen på comeback, hörde vi...

"Jepp, han är sugen, haha. Han stannade hemma för att träna med juniorerna istället och meddelade att han varit bäst på träningen. Det låter ju lovande. Vi får se hur det ser ut på fredag."


Gustaf Thorell noterades alltså för ett hattrick och två assist i matchen och tillsammans med kollegorna i förstafemman ledde han laget till seger i måstematchen.

Kniven på strupen idag men det märktes inte på isen, Gustaf!

"Nej, för första gången under den här serien var det vi som hade pressen på oss och jag tycker att vi klarade av det bra. Idag spelade vi i 60 minuter och det är ett måste mot ett så skickligt lag som Björklöven. Efter tio dåliga minuter mot ett sådant lag så kan matchen vara över."

Trots att det var bistert i omklädningsrummet efter förlusten i måndags slog ni fast att ni skulle åka upp hit med gott självförtroende.

"Vi har genom hela matchserien känt att vi har varit bättre. Det är väl egentligen bara i den första, som vi ändå vinner, som jag tycker att de har varit bättre än oss."

Har snacket på förhand, där många redan innan slutspelet drog igång placerade Björklöven och Timrå i final, bidragit med tändvätska?

"Vi fokuserar bara på vårt eget spel. Timrå och Björklöven har två på pappret väldigt starka lag och med alla de skador vi drabbats av var det enkelt att snabbt räkna ut oss. Men vi vet vad vi kan och har väl visat att man aldrig ska räkna bort BIK. Många har klivit fram i de skadades frånvaro, inte minst Stefan Stéen. Han har verkligen imponerat, från att inte ha spelat på länge har han klivit in och kan avgöra matcher åt oss."

Nu väntar en natt på hotell. Hur blir det med sömnen?

"Inga problem. Jag delar alltid rum med 'Björka' och han är trygg. Han är pappan i rummet trots att han är yngre, haha."

Buss upp och flyg hem. Vilket föredrar du?

"Det spelar ingen roll. Oavsett hur många gånger man åker hit blir man lika förvånad varje gång över hur långt det är!"

Till sist, dina tankar inför sjunde och avgörande på fredag?

"Det ska bli riktigt häftigt. Det känns som om matchserien svängt över till vår fördel och nu gäller det att vi utnyttjar det!"


Matchfakta semifinal 6: IF Björklöven - BIK 1-5 (0-1, 1-2, 0-2)

Skottstatistik: 32-38 (8-20, 12-12, 12-6)

Första perioden 0-1, 8-20

6.59 Utvisning, Björklöven. Zach Palmquist, 2 minuter tripping

13.03 Utvisning, Björklöven. Pontus Andreasson, 2 minuter hooking

13.16 0-1 Gustaf Thorell (Linus Karlsson och Henrik Björklund) Mål i powerplay, spel fem mot fyra.

16.26 Utvisning, BIK. Arvid Aronsson, 2 minuter charging

Andra perioden 1-2, skotten 12-12

1.47 Utvisning, Björklöven. Olle Liss, 2 minuter intercerence

2.23 0-2 Gustaf Thorell (David Lilja) Powerplay, spel fem mot fyra.

8.44 Utvisning, Björklöven. Alexander Deilert, 2 minuter slashing

13.47 Utvisning, BIk: Johan Larsson, 2 minuter slashing

16.44 1-2 Karl Johansson (Olle Liss & Fredric Andersson)

16.56 Dubbelutvisning: Tyler Vesel, 2 minuter slashing och Åke Stakkestad, 2 minuter roughing. Spel fyra mot fyra

17.03 Utvisning, Björklöven. Axel Ottosson, 2 minuter crosschecking

18.48 1-3 Henrik Björklund (Johan Larsson & Gustaf Thorell ) Powerplay, spel fyra mot tre.

Tredje perioden 0-2, skotten 12-6

3.27 Avvaktande utvisning Björklöven verkställs. Gustav Possler, 2 minuter goaltender interference

8.16 1-4 Linus Karlsson (Gustaf Franzén & Johan Larsson)

10.14 Utvisning, BIK. David Lilja, 2 minuter tripping

13.07 Time out, Björklöven. Björklöven tar ut målvakten i samband med detta.

15.10 1-5. Gustaf Thorell (Henrik Björklund)

Björklöven sätter in målvakten igen efter 1-5-målet.

19.13 Utvisning, Björklöven. Daniel Norbe, 2 minuter interference