Hemma
Björklöven
IFB
Borta
Karlskoga
BIK

Eftersnack Semifinal 3: IF Björklöven - BIK 1-2 OT (0-0, 0-0,1-1, 0-1)

8 april 2021 22:43

Gustaf Thorell avgjorde iskallt i fjärde perioden men matchvinnare när BIK tog ledningen i semifinalserien var utan tvekan en storspelande Stefan Steen. Vi följer upp matchen med honom och Karl Helmersson.


Efter Björklövens seger i tisdags stod det 1-1 i matcher inför nedsläpp i semifialmatch 3 i A3 Arena i Umeå på torsdagskvällen.

BIK, som kommer att stanna kvar i Umeå över semifinal 4 och därmed beger sig hemåt först på söndag, saknade förutom Mikael Eriksson, Filip Roos och Wilhelm Westlund även Tim Juel som tvingades kliva av i första perioden i tisdags. Positivt var dock att centern David Lindquist var tillbaka i laget. 'Linkan' gick in i tredjekedjan med Åke Stakkestad och Sebastian Fakt.

Stefan Steen vaktade målet med Edwin Mustafic som back-up i båset.


Mycket kamp, tajt försvarsspel och få avslut i inledningen av matchen. Det första riktigt vassa läget för BIK jobbade sig fjärdekedjan till i den sjunde matchminuten och därefter handlade väldigt mycket om BIK. Laget tilldömdes strax efter matchens första powerplay och skapade rejält tryck framför Kevin Poulin i Björklövenkassen. Drygt halvvägs genom perioden var skotten 1-8 i BIK:s favör.

Stefan Stéen stod för en viktig räddning med nästan två minuter kvar av perioden då Björklövens förstakedja försökte forcera in ett ledningsmål. Första perioden slutade därmed 0-0 där BIK vann skotten totalt med 16-9.

Ombytta roller och mycket Björklöven i den andra perioden . Hemmalaget kom med hög fart men BIK låg nära och försvarade sig på ett bra sätt med Stéen som viktig utpost längst bak.

Drygt fem minuter in i perioden fick Björklöven spela sitt första powerplay av två under perioden men BIK spelade strålande i boxplay och lyckades stundtals bita sig fast i anfallszonen.

Stéen stod strax efter att laget blivit fulltaligt för ytterligare en viktig räddning i två-mot-ett-läge vars efterspel renderade i ett powerplay för BIK. Björklöven fortsatte att sätta Stéen på prov under perioden, där man vann skotten med totalt 18-3, men Stéen storspelade mellan stolparna och höll laget kvar i matchen.

Ett av få lägen för BIK under perioden hade Linus Karlsson som i slutminuterna fick pucken strategiskt mellan tekningscirklarna men sköt utanför.

I inledningen av den tredje perioden var spelet mer jämt fördelat mellan lagen.

2.37 fick Björklöven ett numerärt överläge, men BIK fortsatte spela bra i boxplay och höll undan. Strax efter att BIK blivit fulltaligt hade dock Björklöven en klingande stolpträff och i situationen efter räddade Stéen ännu en gång. Hemmalaget fortsatte att rada upp chanser och BIK klarade sig undan med blotta förskräckelsen. Björklöven tilldömdes dock ytterligare ett powerplay.

Men istället för utdelning för Björklöven kunde BIK under en snabb spelvändning i boxplay ta ledningen med 0-1 genom ett iskallt avslut av Aleksi Rekonen (Berglund). Nära ännu ett mål av Thorell strax efter, men Poulin räddade. Halvvägs genom perioden fick BIK spela powerplay men hemmalaget höll undan.

Med mindre än tre minuter kvar kom dock kvitteringen när Gustaf Possler styrde in Pontus Andreassons skott och ställde Stéen. Resultatet 1-1 stod sig efter tre spelade perioder vilket innebar förlängning och sudden death.

3.36 in i den fjärde perioden fick BIK momentum i form av ett powerplay. David Lilja räddade skickligt kvar pucken i anfallszonen när hemmalaget försökte rensa och via Henrik Björklund kom pucken till Gustaf Thorell som ensam med Poulin fick gott om tid och iskallt kunde finta in pucken och avgöra.


Matchfakta hittar ni som önskar längst ned i artikeln. Vi kontaktar nu omklädningsrummet och låter i vanlig ordning några av huvudpersonerna komma till tals.

Stefan Stéen stod för en fantastisk insats med 35 räddningar och en räddningsprocent på en bra bit över 97.

Stefan, du har kastats rakt in i hetluften och där ser du ut att trivas!

”Ja, det är jättekul att spela och det blev ju en viktig seger. Hela laget visar på fin form, tycker jag, och det är ju roliga tider nu – solen skiner och vi spelar slutspel!”

Det måste ändå ha varit lite tufft att bli inkastad som du blivit efter att ha suttit bredvid ett tag?

”Ja, det kändes att jag inte spelat på ett tag i förra matchen och jag låg inte riktigt rätt i tajmingen. Men till dagens match hade jag hunnit skrapa bort rosten. Idag kände jag mig förberedd och redo."

"Grabbarna jobbade så bra i första att de knappt behövde någon målvakt och i andra perioden, när jag fick mer att göra, var det min tur att steppa upp. Bra teamwork lade grunden till dagens seger.”

Vad händer nu?

”Just nu sitter jag på cykeln för att trampa ned. Nu handlar det om att ta hand om kroppen, jobba för snabb återhämtning och att se till att vara redo när pucken släpps på lördag. Vi har två matcher kvar att vinna och det ska vi göra!”


Headcoach Karl Helmersson var av förklarliga skäl nöjd med dagens match.

”Ja, första perioden är jättebra från vår sida där vi kommer ut precis som vi bestämt. Skottstatistiken talar sitt tydliga språk och jag är jättenöjd med vår insats där. I andra tar visserligen Björklöven kommandot men jag var ändå inte särskilt orolig eftersom vi vågar fortsätta spela vårt försvarsspel och gör det bra. Man måste räkna med att det ser ut så här i en bortamatch i en semifinalserie, och jag tycker att vi hanterar det bra."

"Visst var det surt när de kvitterade i slutet av tredje men vi hade goda vibbar inför förlängningen med tanke på tidigare möten och kände att någon i vårt omklädningsrum skulle bli hjälte. Idag blev det Thorell. Underbart!”

Det finns många härliga ögonblick – som Aleksis mål i boxplay och Thorells iskalla dragning vid suddenmålet men man får väl ändå säga att Stefan är kvällens huvudperson tillika matchvinnare!?

”Absolut är det så! Han kommer upp och gör en jättebra match, trots att han inte spelat så mycket under säsongen. Han är lugn och ger trygghet till laget så han ska ha stort cred idag.”

Förutom ledning i semifinalserien med 2 -1, vad tar du med dig från dagens match?

”Att vi är starka och vinner i förlängningen och att det här är en grym grupp att jobba med. Attityden där alla ställer upp på varandra och på vårt spel och jobbar stenhårt. Det är något att bygga vidare på.”

Hur fördriver ni tiden i Umeå fram till nedsläpp i semifinal fyra på lördag?

”Spelarna vilar och ser till att få i sig vatten och energi. I morgon förmiddag kör vi frivillig isträning. Nu gäller det att se till att vara fräscha och redo inför nästa match. Någon sightseeing blir det inte den här gången, vi är här för att spela hockey, haha.”


Matchfakta Semifinal 3: IF Björklöven - BIK Karlskoga 1-2 (0-0, 0-0, 1-1, 0-1)

Skottstatistik: 36-28 (9-16, 18-3, 14-6, 1-4)

Första perioden 0-0, 9-16

8.38 Utvisning, Björklöven. Francis Perron, 2 minuter slashing

Andra perioden 0-0, 18-3

5.04 Utvisning, BIK. Tor Immo, 2 minuter slashing

5.13 Dubbelutvisning Justin Crandall och Arvid Aronsson, 2 minuter vardera roughing. Utvisningarna kvittas.

7:41 Utvisning, BIK. Axel Bergkvist, 2 minuter rouging. Utvisning, Björklöven. Teemu Eronen, 2 minuter crosschecking och Sebastian Manberg, 2 minuter roughing. Detta innebär powerplay och spel fem mot fyra för BIK.

11.57 Utvisning, BIK. Tor Immo, 2 minuter highsticking

15.37 Dubbelutvisning Justin Crandall och Åke Stakkestad, 2 minuter vardera för unsportmanlike conduct. Spel fyra mot fyra.

Tredje perioden 1-1, skotte 14--6

2.37 Utvisning, BIK. David Lilja, 2 minuter interference

7.11 Utvisning, BIK. Arvid Aronsson, 2 minuter crosschecking

8.27 0-1 Aleksi Rekonen, assisterad av Carl Berglund. Shorthanded, spel fyra mot fem.

10.00 Utvisning, Björklöven. Olle Liss, 2 minuter unsportsmanlike conduct

17.06 1-1 Gustav Possler, assisterad av Pontus Andreasson och Teemu Eronen.

**Fjärde perioden 0-1, skotten 1-4 **

3.36 Utvisning, Björklöven. Pontus Andreasson, 2 minuter tripping

5.02 1-2 Gustaf Thorell, assisterad av Henrik Björklund och David Lilja.