Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Björklöven
IFB

Eftersnack Semifinal 1: BIK - IF Björklöven 4-3 e sudden (0-1, 2-2, 1-0, 0-0, 0-0, 1-0)

5 april 2021 00:26

Det krävdes nästan dubbel matchtid, sex perioder, för att avgöra den första semifinalen. Vi följer upp suddensegern med några av huvudpersonerna.


På påskdagens kväll var det så äntligen dags för nedsläpp i semifinal 1. För motståndet i semifinalserien i bästav sju matcher står, som bekant, tabelltrean Björklöven och allt var därmed redan på förhand upplagt för en tuff och jämn batalj.

Det hade gått sex dagar sedan BIK säkrade semifinalplatsen och den gångna veckan hade ägnats åt vila, träning och laddning. Härföraren Mikael Eriksson, David Lindquist, Filip Roos och Wilhelm Westlund är fortsatt på skadelistan och ingen av dem bedöms i nuläget som aktuella för spel under semifinalserien. Joel Kiirikki var extraspelare i laget som i även övrigt såg ut som senast.

Inför nedsläpp firades Carl Berglund för sina 600 seniormatcher i BIK-tröjan.


Björklöven satte press mot BIK-kassen direkt från start i den första perioden och fick också tidig utdelning då Francis Perron (Ottosson & Manberg) gjorde 0-1 redan efter 1.57. BIK jobbade sig dock in i matchen och anfallen blev allt längre, dock utan att få till några riktigt giftiga avslut då Björklöven försvarade sig mycket bra. BIK tilldömdes ett powerplay efter 11.33 men Björklövens boxplay var effektivt och fortsatte att hålla BIK-spelarna på utsidan.

Tim Juel stod för en viktig plockräddning när han, strax efter att gästerna blivit fulltaliga, hamnade ensam med Tyler Vesel i Björklövens förstakedja. Med 2.48 kvar av första perioden fick också Björklöven en chans i powerplay. Även BIK visade upp ett bra boxplay, täckte skott och höll därmed undan. Skotten i första perioden skrevs till 12-4 i gästarnas favör.

I andra perioden var det BIK som kom ut piggast och ett skott av Gustaf Franzén i inledningen gick strax utanför bortre stolpen. BIK närmade sig ett ledningsmål, men istället kunde Björklöven efter 5.19 utöka sin ledning till 0-2 genom Olle Liss (Possler) då man skoningslöst utnyttjade en felpassning i mittzonen till en snabb två-mot-etta.

En olycka kommer sällan ensam - 28 sekunder senare fick Björklöven spela powerplay och var då en ramträff från ytterligare ett mål. En tuff minut för hemmalaget, men Gustaf Franzén åkte sig till ytterligare ett bra avslut i det numerära underläget där IFB-keepern räddade med ett av benskydden. Fler vassa avslut för BIK följde, som tagit sig allt närmare inpå kassen och nu på allvar testade Poulin. Tor Immo och Robin Carlsson skapade visst trubbel för målvakten genom luriga avslut.

I spel fyra mot fyra, på grund av dubbelutvisning, reducerade til sist Henrik Björklund (Thorell & Leandersson) efter 17.47 till 1-2 genom ett välplacerat skott i krysset.

Men målskyttet tog inte slut där - med 59 sekunder kvar av perioden utökade Björklöven till 1-3 genom Alexander Deilert (Eronen). Med 21 sekunder kvar reducerade BIK ännu en gång när Henrik Björklund tryckte in sitt andra mål för kvällen bakom en överspelad Poulin. 2-2 i perioden och 2-3 totalt efter två spelade perioder. Även skotten andra var jämna - 10 vardera till båda lagen.

I den tredje perioden ville BIK, av förklarliga skäl, mest och skapade också mest medan Björklöven lade mycket kraft på solitt försvar och kontrollerade spelvändningar.

5.55 in i den tredje perioden fick BIK ett gyllene läge i powerplay. Högt tempo och bra etablering i det numerära överläget men också ett bortalag som försvarade sig mycket bra och som därmed kunde hålla tätt.

Linus Karlsson var ytterst nära en kvittering drygt halvvägs genom perioden där dock Poulin nöp pucken mellan benskydden i sista sekund.

BIK:s kvittering till 3-3 kom istället efter 12.53 när nämnde Karlsson med en backhand flippade in Gustaf Thorells passning från bakom målet. Även Lukas Pilö assisterade.

17.45 verkställes en avvaktande utvisning som innebar två minuter i powerplay för Björklöven. Gästerna skapade hårt tryck mot BIK-målet och både Juel och boxplay-gänget fick verkligen bekänna färg. 3-3 stod sig dock perioden ut, vilket innebar att matchen gick till sudden death.

Under period fyra hade BIK mycket av spelet och skapade också de vassaste lägena. Bland annat hade Linus Karlsson och Carl Berglund varsitt bra läge där dock skotten gick utanför. Men även Björklöven hade något läge - Sebastian Selin fick pucken perfekt mellan tekningscirklarna men Juel hade bra sikt och skottet gick utanför.

Hela hallen tystnade när Carl Berglund med nästan sju minuter kvar av perioden träffades av pucken i huvudet när han täckte skott. Lyckligtvis kunde 'Bulan' till sist resa sig och åka till båset för egen maskin men han utgick senare. Period 4 blev mållös och BIK vann skotten med 9-2.

Period 5 hade hunnit bli drygt en minut gammal när Rekonen avlossade ett stenhårt skott som gick strax utanför målet. BIK fortsatte att ligga på och skapade läge efter läge. Efter 6.26 fick BIK spela i powerplay under 2 minuter och radade då upp lägen. Efter att man blivit fulltaligt flyttade gästerna upp spelet och skapade några lägen. BIK fick ytterligare ett numerärt överläge efter 17.38 men lyckades inte förvalta detta.

Med tanke på alla heroiskt täckta skott under matchen lär det finnas många nyanser av blått på spelarns i båda lagen i morgon. Även den här perioden blev mållös, den här gången med skotten 9-7.

3.18 in i period 6 avgjorde till slut BIK genom Gustaf Franzén, assisterad av Henrik Björklund och Lukas Pilö.


Nästa match går av stapeln redan på tisdag då lagen på nytt möts i Nobelhallen. Starttid är 19.00.

Matchfakta hittar ni som vanligt längst ned. Vi andra beger oss till omklädningsrummet för eftersnack med några av huvudpersonerna - Henrik Björklund, Arvid Aronsson och Gustaf Franzén.

Först ska vi dock få en kort matchanalys och en tidig skaderapport från headcoach Karl Helmersson.

Karl, blev matchen som du tänkt dig?

"Inte alls som planerat. I förstaperioden är vi inte med alls, Björklöven får komma hit och styra och ställa. Men allteftersom matchen rullar på kommer vi in i det. Vi kommer tillbaka från underläge, vilket är starkt, och i förlängningen är det vi som vågar mest. Skönt att vi får utdelning för det."

Det är lätt att det blir en press när man jagar kvittering men det kändes relativt lugnt idag...

"Ja, vi sa det under powerbreak:et när det var tio minuter kvar att vi har gott om tid, vi ska inte jaga utan jobba på som vi gör och efter våra grunder och ha tålamod. Då brukar chanserna komma och det gjorde de idag också."

Kan du ge oss en tidig rapport om skadeläget efter kvällens match?

"Carl Berglund har åkt till sjukhuset för kontroll efter skottet han fick i huvudet. Vi får se hur det utvecklar sig. Johan Larsson utgick på grund av lite känningar, även där får vi återkomma."

Även Karl Jonsson och David Lilja åkte båda på smällar men spelade vidare och kände sig okej efter matchen.


Lagets (och grundseriens totala) skyttekung, Henrik Björklund noterades för två mål och en assist i matchen. Förstakedjan gjorde totalt 3+4 där Gustaf Thorell stod för tre assist och Linus Karlsson stod för kvitteringsmålet till 3-3. Helt nöjd med lagets och kedjans insats från start är dock inte 'Björka' när jag träffar honom i omklädningsrummet en stund efter segern.

"Nej, vi kom inte alls ut och fick den starten som vi ville. Björklöven var inledningsvis det klart bättre laget och vi hamnade på efterkälken. Tim räddade oss egentligen kvar. Så minns jag även den andra perioden, men då fick vi några psykologiskt viktiga mål och tuggade oss in i matchen. Från den tredje perioden tog vi över mer och mer och i förlängningen var det helt klart vi som förde spelet och var det större laget!"

I den första perioden kändes det som om Björklöven lyckades hålla er på utsidan - trots en hel del tid i deras zon fick ni inte fram så många eller så vassa avslut vilket syntes i skottstatistiken 4-12.

"Ja, vi pratade om det i pausen. Vi fick upp pucken helt okej från backarna men kom inte in riktigt.

I andra perioden började det se lite bättre ut, ni dyrkade upp deras försvar och skapade flera avslut vilket även det avspelade sig i såväl skottstatistiken som i målprotokollet.

"Ja, men jag tycker nog att vi fortfarande hade en del att jobba på då. Det varväl egentligen bara några spelare, som 'Frasse' och 'Bulan som gick i bräschen och verkligen fick upp energin. När vi andra såg hur hårt de jobbade och hur bra de lirade tog resten av laget efter och kom igång mer och mer."

Det är lätt att det blir pressat när man jagar kvittering så som ni gjorde i tredje perioden men ni såg pigga och kreativa ut. Kvitteringen kändes ganska logisk sett till hur spelet såg ut. Håller du med?

"Ja, fick ned puckarna lite rakare på dem och därifrån kunde vi spela vårt spel. Ju längre matchen gick, desto bättre förstod vi vad som skulle krävas för seger. Vi fick mer energi medan de fick mindre och mindre."

I förlängningen förde ni sedan spelet mer eller mindre konstant medan Björklöven satsade på spelvändningar.

"Ja, jag tycker att vi förde spelet och även om de förstås fick några lägen när det studsade fel eller vi tog något felbeslut stod Tim där stabil i målet. Det var ändå vi som skapade flest chanser och tryckte ned dem så det var skönt att vi fick avgöra till slut."

Själv noterades du för två mål och en assist. Hur tänker du kring din egen insats?

"Det första var väl mest ett slumpmål som vi inte riktigt förtjänade men jag tycker att vår lina verkligen lyckas få ned pucken djupt på dem. Från halva matchen och framåt tycker jag att vår insats är bra."

Första matchen är spelad - vad tror du att vi kan vi förvänta oss av resten av den här semifinalserien?

"Det kommer bli fortsatt tajta matcher. Nu gäller det att nollställa sig och få till en lite bättre start i nästa match. Det kommer säkert hetta till mer stundtals framöver och det gäller att vara smarta och ha en bra energi."


Arvid Aronsson spelar i backpar med Victor Berglind och han är smått lyrisk efter segern.

"Det här är de skönaste matcherna, utan tvekan. Det är ju nu det gäller. De två första perioderna var inte så bra, de kommer ut hetare än oss och både vi själva och Karl sa till oss att vi måste steppa upp nu inför tredje. Det tycker jag att vi gör, vi tar tag i matchen och det hänger med genom samtliga förlängningsperioder. Under förlängingen är vi starkare än dem och det det är även starkt att vi fortsätter att nöta på och vara noggranna trots att vi inte får in pucken."

"Vi sa i pausen att vi har en matchhjälte i vårt omklädningsrum och den här gången var det 'Frasse'. Otroligt skönt nu efteråt."

Hur gick snacket inför seminfialseriens start - vad förväntade ni er?

"Vi vet att Björklöven är ett otroligt bra lag, det är alla lag som tagit sig till semi. Det är därför de tagit sig hit. Vi har ingen press på oss utan ska bara gå ut och spela det spel som gjort oss framgångsrika under lång tid. Spelar vi som vi ska göra kommer vi slå ut dem!"

Du är en viktig kugg i försvarsarbetet, som efter en framgångsrik grundserie nu ställs på hårda prov i slutspelet, inte minst i viktiga boxplay där ni idag var hundraprocentiga. Hur upplever du att det gått så här långt?

"Slutspelsmatcher är otroligt kul, då gäller det att sätta ribban högt och vara stenhård hela tiden. För mig finns det en otroligt stolthet i att försvara vårt mål. hJag och 'Berra' trivs väldigt bra tillsammans, vi vet var vi har varandra. Går han hänger jag med. Vi har ett bra boxplay där alla köper sin roll, tar ett skott för laget och hjälper Tim i målet. Alla har köpt spelidén och många matcher som idag avgörs i special teams så det är bra att vi har ett starkt boxplay."

I skrivande stund är det drygt 42 timmar till nedsläpp i semifinal 2. Vad händer nu?

"Nu gäller det att suga på den här karamellen och njuta lite i kväll. I morgon är det samling här i hallen 11.00 och då är det upp på hästen igen. Då ska vi göra allt som krävs för att vara redo när pucken släpps på tisdag."


Gustaf Franzén har klivit fram under slutspelet och såg het ut redan från start. Han fick också beröm av 'Björka' för sättet som han och 'Bulan' gick i bräschen i andra perioden när resten av laget inte riktigt fått upp ångan. Efter att ha varit nära mål flera gånger under ordinarie tid fick han så till sist, välförtjänt, avgöra matchen i inledningen av den sjätte perioden.

Var det pizzan som ni åt mellan period 4 och 5 som gjorde susen, 'Frasse'?

"Haha, jag åt faktiskt inte någon pizza. Jag var inte sugen. Däremot tror jag att jag åt tio bananer under matchen."

Nu tycker jag i rättvisans snamn att du kom ut pigg och inspirerad redan från start. Hur kände du själv inför matchstarten?

"Det kändes väldigt bra. Som du sa kände jag mig pigg, även om jag inte tror att jag kan säga att jag kände mig lika pigg i den sjätte perioden, haha. Det har känts bra hela slutspelet, måste jag säga, så det är bara att fortsätta åka skridskor och köra på utan att tänka för mycket."

Gustaf lånades ut till BIK från Oskarshamn i slutet av oktober efter en tuff start på säsongen med skada och tycker själv att säsongen varit lite upp och ned.

"Grundserien är glömd nu, det är det som är så härligt med slutspelet. Men visst har det varit upp och ned - först operation och allt kring den, inte så mycket speltid och så kom jag hit och fick visserligen matchtid men hade nog lite för höga förväntningar på mig själv vilket satte press. Det låste sig helt enkelt. Det gick bra och så gick det sämre och så där, men nu är vi här och spelar säsongens roligaste matcher. Det känns skönt att kroppen är med mig nu."

Det blev nästan dubbel matchtid idag i och med två hela extra perioder och så ytterligare 3.18 i en tredje. Hur mycket snack blir det i pauserna?

"Alla försöker ju fylla på med energi men lite snack blir det alltid om än inte så mycket detaljer. Det kändes ju bra i förlängningsspelet, där vi styrde det mesta av spelet och det försökte vi trycka på och pusha varandra att fortsätta med. Om vi fortsatte att gnugga på som vi gjorde var vi övertygade om att målet skulle komma till slut och det gjorde det ju också. Jätteskönt!

Ja, det blev du som avgjorde till slut - berätta om ditt mål!

"Jag kommer typ inte ihåg, haha. Jag har inte sett det själv än men jag minns att jag fick pucken av 'Björka' mitt i slottet. Jag tog emot den och försökte bara få den mot målet. Det var någon som sa att han trodde att deras keeper trodde att pucken skulle gå till bortre backen på blå. Hur som helst hade jag mycket att skjuta på, även om jag inte visste det när jag sköt. Jag tittade bara ner och sköt, men jäklar vilken skön känsla det var när jag såg den gå in!"

Hur taggar man ned efter en sådan lång, tuff och spännande match som vi såg idag och gör sig redo för nästa?

"Hur tråkigt det än låter gäller det att förstå i morgon när vi vaknat har vi vunnit match 1 av 7- Det innebär att det är väldigt mycket kvar att spela om. Nu gäller det att komma hem, sova och sedan ta hand om kropparna och se till att vara redo till nästa match."


Matchfakta semifinal 1: BIK - IF Björklöven 4-3 e sudden (0-1, 2-2, 1-0, 0-0, 0-0, 1-0)

Skottstatistiken: 43-36 (4-12, 10-10, 9-5, 9-2, 9-7, 2-0)

** Publik: 8+ 166 soffbiljetter**

Första perioden 0-1, skotten 4-12

1.57 0-1 Francis Perron, assisterad av Axel Ottosson och Sebastian Manberg)

11.33 Utvisning Björklöven, Pontus Andreassson 2 minuter hooking

17.12 Utvisning BIK, Lukas Pilö 2 minuter holding

Andra perioden 2-2, skotten 10 - 10

5.19 0-2 Olle Liss, assisterad av Gustav Possler

5.47 Utvisning BIK, Tor Immo 2 minuter roughing

13.54 Utvisning Björklöven, Axel Ottosson 2 minuter interference

16.12 Dubbelutvisning, Carl Berglund och Olle Liss 2 minuter vardera för roughing. Spel fyra mot fyra.

17.47 1-2 Henrik Björklund, assisterad av Gustaf Thorell och Alexander Leandersson

19.21 1-3 Alexander Deilert, assisterad av Teemu Eronen

19.38 2-3 Henrik Björklund, assisterad av Gustaf Thorell och Victor Berglind

Tredje perioden 1-0, skotten 9-5

5.55 Utvisning Björklöven, Teemu Eronen 2 minuter tripping

12.53 3-3 Linus Karlsson, assisterad av Gustaf Thorell och Lukas Pilö

17.45 Utvisning BIK, Henrik Björklund 2 minuter för tripping

Fjärde perioden 0-0, skotten 9-2

Femte perioden 0-0, skotten 9-7

6.26 Utvisning Björklöven, Kevin Poulin 2 minuter tripping (Sebastian Manberg satt av straffet)

17.38 Utvisning Björklöven, Justin Crandall 2 minuter delaying the game (puck out)

Sjätte perioden 1-0, 2-0

3.18 4-3 Gustaf Franzén, assisterad av Henrik Björklund och Lukas Pilå