Hemma
Västerås
VIK
Borta
Karlskoga
BIK

Eftersnack kvartsfinal 4: VIK - BIK 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)

29 mars 2021 22:40

I och med segern i kvartsfinal 4 tar sig BIK vidare till semifinal mot Björklöven. Vi följer upp segern och pratar om det som väntar med Karl Helmersson.


Måndagskvällens Kvartsfinal 4 i ABB Arena innebar en ny chans för BIK att säkra semifinalplatsen.

Laget saknar fortsatt ett gäng viktiga spelare - på skadelistan fanns sedan tidigare Filip Roos, Wilhelm Westlund och David Lindquist och inför kvällens match var även kaptenen och härföraren Mikael Eriksson (som satt i båset men inte spelade match 3) indisponibel.

Lyckligtvis var dock backklippan Johan Larsson tillbaka efter sin två matcher långa avstängning. Joel Kiirikki var extraspelare. Tim Juel fortsatte mellan stolparna och Robin Carlsson tog plats i fjärdelinan tillsammans med Carl Berglund och Edwin Lindström. I Västerås vaktade Emil Kruse fortsatt målet.


Första perioden kännetecknades av kamp och med stegrande fart och VIK kom ut hetast. Trots chanser för båda lagen blev den mållös med skotten 13-10 i Västerås favör.

BIK tog ledningen drygt tre minuter in i den andra perioden när Carl Berglund vann puck i mittzonen och passade fram Robin Carlsson som petade in pucken mellan benen på Kruse i VIK-målet. Målet gav viktig energi och efter det började BIK vinna allt fler kamper

Efter 5.15 tilldömdes BIK matchens första powerplay sedan VIK:s Alex Trivellato utvisats i 2+10 för en checking from behind på David Lilja. Lilja kunde lyckligtvis spela vidare. Powerplay blev resultatlöst.

Med knappt tre minuter kvar av perioden fick även VIK chansen att spela powerplay sedan Axel Bergkvist utvisats i två minuter för en tripping. Även detta powerplay blev mållöst och BIK lyckades hålla undan när hemmalaget fortsatte att pressa på i slutminuten.

Västerås fick ännu en chans att spela powerplay i inledningen av den tredje perioden med Carl Berglund på botbänken för en tripping men Juel och boxplayteamet höll tätt. Hemmalaget hann spela powerplay i ytterligare en halv minut halvvägs in i perioden medan BIK avtjänade ett lagstraff för too many players men det numerära överläget bröts genom en VIK-utvisning (Henrik Hetta, 2 minuter tripping).

VIK fortsatte jaga kvittering och vann till slut periodens skottstatistik med 12-3 men BIK försvarade sig lugnt och metodiskt. 18.38 tog hemmalaget time out inför tekning i anfallszonen och valde då även att ta ut Emil Kruse för att spela med en extra utespelare. BIK-spelarna fortsatte dock att jobba fokuserat och täckte skott i viktiga lägen. 0-1 stod sig därmed perioden och matchen ut, vilket innebar att BIK vinner även hela kvartsfinalserien och nu är klar för semifinal.

Juel blev en av segerorganisatörerna och stod bland annat för en matchvinnande trippelräddning med bara 24 sekunder kvar. Kvällens seger innebar hans tionde nolla för säsongen.


Efter att Timrå direkt efter matchslut valt Västervik som semifinalmotståndare blev det klart att BIK Karlskoga kommer att möta Björklöven i en semifinalserie där bäst av sju vinner. Serien inleds på söndag då BIK börjar på hemmaplan.


Karl Helmersson är efter matchen nöjd med den täta och stundtals lite griniga kvartsfinalserien.

"Jag tycker att den blev precis som slutspelsmatcher ska vara, mycket känslor och två lag som bjuder upp till en bra fight. Det har varit bra stämning på isen. Det är bara tråkigt att publiken inte fick uppleva detta på plats i år."

"Grabbarna hade verkligen tagit till sig det vi pratade om inför matchen och spelade ett helt annat spel idag - vi åker mer skridskor, sätter press på motståndarna och håller dem på utsidan så att Tim ser puckarna när de kommer. När de tryckte på, till exempel i powerplay, jobbade vi bra, jäktade dem och satte press och blockade skott där så krävdes."

Det pratades en del bland experterna om att ni såg trötta ut senast, och att VIK kändes lite piggare i den första perioden. Kommentar till det?

"Det här var fjärde matchen i en tuff kvartsfinalserie och då finns det alltid en del småskavanker i laget. Men någon trötthet eller brist på energi har jag inte märkt av. "

Idag klev fjärdelinan fram och avgjorde, ett bra tecken att vi har olika som kan kliva fram och avgöra...

"Ja, och det var verkligen jätteroligt att just de fick göra det idag. De här killarna gör ett stort jobb varenda dag och jag gläds verkligen med dem och med Robin som fick göra målet."

Några enskilda plus i den här matchserien väljer dock Karl att inte dela ut och han motiverar det så här:

"Det är svårt att lyfta fram en specifik spelare när det är laget som gör det. Det här är en grym grupp som tillsammans tagit oss hit."

På söndag väntar alltså första semifinalen mot tabelltrean Björklöven, mot vilket BIK haft ett gäng spännande bataljer under årets grundserie. Förutom 7-1-förlusten i det andra mötet har det varit jämna matcher - första mötet vann Björklöven med 5-4, tredje mötet vann BIK med 1-0 och det sista mötet vann Björklöven först på straffar (3-4).

"Ja, den matchserien ser vi verkligen fram emot", säger Karl. "Förutom den stora förlusten har våra matcher varit jämna och vi vet att vi kan slå dem. Vi ska inte ändra på något utan fortsätta jobba på och spela på det sätt som tagit oss hit."

Karl räknar inte med att få tillbaka någon av de skadade spelarna till semifinalen drar igång.

"Nej, vi räknar inte med det alls, det är bara bonus om någon skulle komma tillbaka under semifinalserien. Nu ska spelarna få ledigt i några dagar för att vila så att vi sedan kan återsamlas och börja ladda och träna på bästa sätt för semifinal 1 på söndag."


Matchfakta kvartsfinal 4: VIK - BIK 0-1 (0-0, 0-1, 0-0 )

Skottstatistik: 29-23 (13-10, 4-10, 12-3)

Första perioden 0-0, skotten 13-10

Andra perioden 0-1, skotten 4-10

3.15 0-1 Robin Carlsson (Carl Berglund och Johan Larsson)

5.25 Utvisning VIK, Alex Trivellato utvisades i 2+10 för checking from behind.

12.23 Utvisning BIK, Gustaf Thorell utvisades i 2 minuter för hooking.

12.23 Utvisning VIK, Henrik Hetta utvisades i 2 minuter för en late hit.

14.08 Utvisning BIK, David Lilja utvisade i 2 minuter roughing.

14.08 Utvisning VIK, Anthon Eriksson utvisades i 2 minuter för roughing.

16.47 Utvisning BIK, Axel Bergkvist utvisades i 2 minuter för en tripping.

Tredje perioden 0-0, skotten 12-3

3.09 Utvisning BIK, Carl Berglund utvisades i 2 minuter för en tripping.

9.29 Utvisning BIK, lagstraff i 2 minuter för too many players.

9.59 Utvisning, VIK, Henrik Hetta utvisades i två minuter för en hooking.

18.38 Time out, VIK.

18.38 VIK tar ut målvakten för att spela med sex utespelare.