Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Almtuna
AIS

Eftersnack BIK - Almtuna 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)

20 januari 2021 21:56

Segersviten lever sedan Almtuna besegrats med 3-0. Lägg därtill lagets nionde nolla, tillika Tim Juels sjunde totala och tredje i rad. Vi pratar med Juel samt målskytten Gustaf Thorell.


För motståndet i onsdagens match stod Almtuna, inför kvällens omgång på sjunde plats med 45 inspelade poäng under 32 två matcher. BIK huserade fortsatt på andra plats med 62 poäng på 34 matcher, i en fortfarande mycket haltande tabell. Lagen hade mötts två gånger tidigare under säsongen, båda med Almtuna som hemmalag, där Almtuna vann den första med 6-3 och BIK den andra på straffar (3-4).

Tim Juel stod i mål i kvällens match, med Stefan Steen som backup. Victor Berglind och David Lilja var tillbaka i spel, vilket innebär att skadelistan just nu består av Robin Carlsson (nära spel), David Lindqvist (någon vecka från spel) samt långtidsskadade August Gunnarssson. Carl Berglund började på bänken. Lilja gick in mellan Sebastian Fakt och Mikael Eriksson, och Joel Kiirikki, Edwin Lindström och Åke Stakkestad bildade en ren juniorkedja.


Efter en mållös första period, där BIK vann skotten med 12-4, kom utdelningen i andra perioden. Gustaf Thorell (Aleksi Rekonen) gjorde tidigt 1-0 i powerplay och innan perioden var över hade Gustaf Franzén snott åt sig pucken, åkt sig till friläge och gjort 2-0 i numerärt underläge.

I den tredje perioden kraftsamlade gästerna för en reducering men BIK höll inte bara undan utan kunde också sätta spiken i kistan genom Tor Immos 3-0-mål efter starkt förarbete av Henrik Björklund och Filip Roos. 3-0 slutade därmed matchen, som innebar en sjunde nolla för Tim Juel och en nionde totalt för BIK den här vintern.

Ni som vill ha mer matchfakta hittar det som vanligt längst ned i inlägget. Vi andra går ned till omklädningsrummet och pratar med Gustaf Thorell och Tim Juel.


Gustaf Thorell är med sina 34 poäng tvåa i lagets interna poängliga, endast överträffad av kedjekollegan Henrik Björklund. I matchen mot Almtuna öppnade han kvällens målskytte med sitt 1-0-mål drygt två minuter in i den andra perioden.

Ännu en seger, sviten fortsätter, Gustaf. Vad är nyckeln bakom ännu en vinst?

"Att vi fortsätter spela som vi gör och inte går ifrån det spel vi haft under de senaste matcherna. Vi fick en jäkla skjuts under roadtrippen när vi visade hur bra vi kan spela och det har vi tagit med oss. De senaste matcherna har slutat i två ganska klara segrar, tycker jag."

Ta oss igenom kvällens match, ur ditt perspektiv! Vi börjar med första perioden.

"Känslan var att den första perioden var vår bästa idag, även om vi inte fick utdelning då. Trots att utdelningen uteblev gick vi inte ifrån vårt spel utan spelade med tålamod, trummade på och började inte fuska. Vi kände ju att vi hade övertaget."

I den andra perioden kom så utdelningen redan efer 2.04 när du gjorde 1-0 i powerplay. Berätta om målet.

"Jag kom in från byte, vi fångade dem i en spelvändning, Rekonen passade mig och vi kom i en två-mot-etta. Jag försökte skjuta några gånger men fick inte iväg pucken. Det blev en liten dragning istället."

I tredje kraftsamlade Almtuna för en reducering och skapade lite press men det blev aldrig riktigt nervöst för oss på läktarna. Hur kändes det nere på isen?

"Almtuna är ett bra lag och som aldrig lägger sig ned och dör. Det är klart att de kommer att skapa lägen under matchen och då gäller det att hålla dem på utsidan. Vårt sista byte idag var väl ganska talande - Björka var inne i typ tre minuter men låg hela tiden på insidan, vann pucken och såg till att vi kunde kontra in ett. Ett bra avslut!"

3-0-segern innebar ytterligare en nolla, den nionde för laget så här långt.

"Ja, det kommer av bra målvaktsspel och ett bra försvarsspel överlag. Man kan inte räkna med en nolla i varje match men fortsätter vi spela bra i försvaret kommer vi att hålla ned baklängesmålen."

Nu väntar en ny liten roadtrip med backtoback-möte med Kristianstad i helgen. Tankar inför den resan?

"Det gäller att fortsätta som vi gör nu, ligga rätt och inte börja fuska med någonting. Precis som Almtuna är Kristianstad ett lag som kämpar hårt och som kanske inte riktigt fått den utdelning de vill ha. Bara för att de ligger längre ned i tabellen är de inte något dåligt lag."


Tim Juel fortsätter att leverera nollor. På onsdagen noterades han för sin sjunde nolla, dessutom den tredje på raken i sina senaste starter.

Det här börjar bli en trevlig vana, Tim!

"Ja, jätteskönt, men nollorna inbegriper hela laget", betonar han. "Vi jobbar på ett bra sätt över hela isen nu. Jag får kliva upp ibland och de kliver upp för mig ibland. Det ligger ett bra samarbete bakom alla våra nollor."

Något personligt rekord för Tim är det dock inte tal om.

"Nej, jag har nio eller tolv eller något sådant under en säsong i ettan, beroende på hur man räknar grundserie och slutspelunder. Det krävs i alla fall betydligt fler för att tangera det och det dessutom i en helt annan liga."

Glad, analytisk och ödmjuk. Men så där värst sentimental över nollorna är inte Tim - det är sällan som en puck får följa med hem.

"Nej. Den första brukar jag behålla men jag har redan ett par stycken hemma. Det räcker gott med dem, haha."

Man brukar ofta tala om att den andra säsongen efter en stark debut kan vara lite tuffare, men du trummar på. Hur ser du själv på din säsong så här långt?

"Jag tycker att det har varit bra. Jag fortsatte där jag slutade förra året och jobbar vidare på det som gjort mig framgångsrik. Jag har slipat lite på det mesta."

"Samtidigt tycker jag att det är enklare för mig i egen zon i år, dels för att jag läser spelet lite bättre nu och dels för att utespelarna gör det lättare för mig. Jag har helt enkelt inte haft lika mycket att göra så här långt den här säsongen. Heta chanser kommer förstås fortfarande men jag har dessutom hittat ett bra sätt att 'slå på' när jag stått en stund och inte haft något att göra."

Känner du att du mått bra av rutinen som du fått efter att ha hunnit spela en säsong i Hockeyallsvenskan?

"Haha, jag är ju ingen ungdom längre (Juel fyller 27 i augusti). Men ju äldre man blir, desto mer erfaren blir man ju vad gäller allt från rutiner och skador till vinster och förluster. Den här rutinen och de här kunskaperna som man får lägger grunden till framgången."

Laget är inne i en rejäl formtopp just nu. Vad ligger bakom?

"Jag tycker att vi har fått en bra kontinuitet i gruppen och i hur vi ska spela. Visst dippar vi ibland men vi svävar inte iväg. När vi blir tillbakapressade hjälps vi åt på ett bra sätt. Men det är viktigt att inte förlora ödmjukheten och tro att vinsten är vår bara för att vi har det största puckinnehavet."

"I slutet av matchen idag tog Almtuna över lite när vi ville försvara oss lite väl mycket. Det var starkt att hålla tätt som vi gjorde."


Matchfakta BIK - AIS 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)

Skottstatistik: 30-22 (12-4, 9-6, 9-12)

Publik: 8 + 230 soffbiljetter

Första perioden 0-0, skotten 12-4

Kamp, böljande och lite hafsigt spel i matchinledningen. Allt eftersom perioden gick började BIK ta över lite mer och skapa längre anfall, vilket också avspelade sig i skottstatistiken. Almtuna försvarade sig dock bra.

Inspirerande spel av fjärdekedjan där Kiirikki, Stakkestad och Lindström tog för sig på ett befriande respektlöst och kreativt sätt och bet sig fast i Almtuna-zonen.

Andra perioden 2-0, skotten 9-6

I andra perioden kom så utdelningen för BIK.

1.05 Matchens första powerplay tilldömdes BIK med Almtunas Calle Åsell utvisade i två minuter för en tripping.

2.04 1-0 Gustaf Thorell, assisterad av Aleksi Rekonen. Mål i fem mot fyra.

6.51 Powerplay för BIK med Almtunas Victor Aronsson utvisad i två minuter för delaying the game.

9.26 Powerplay för Almtuna med Tor Immo utvisad i två minuter för en interference.

12.01 Nytt powerplay för gästerna, den här gången med Victor Berglind utvisad i två minuter för en interference.

13.23 2-0. Gustaf Franzén åker sig till friläge och utökar ledningen, trots att BIK har en man mindre på banan.

Tredje perioden 1-0, 9-12

8.02 Powerplay för BIK med Almtunas Oscar Pentler på botbänken i två minuter för en holding the stick.

Almtuna låg under andra halvan av perioden på för en reducering och skapade stundtals hårt tryck mot Juel och BIK-försvaret. Men någon nerv blev det aldrig riktigt, hemmalaget stod emot och kunde istället utöka ledningen och punktera matchen.

16.59 3-0 Tor Immo, assisterad av Henrik Björklund och Filip Roos.