Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Väsby
VSB

Inför BIK Karlskoga vs Väsby

14 januari 2021 22:55
Foto: Johan Dali / Frilansfotograferna
#BIKvsVHK

Väsby styr kosan mot Värmland och Karlskoga under fredagen för att klockan 18 ta sig an seriens för närvarande formstarkaste lag BIK Karlskoga. En på förhand otroligt svår match och där Väsby behöver prestera på sin yttersta nivå för att kunna plocka med sig poäng.


4,17%, 0% samt 2,86%. Man kan tro att det handlar om fluktuerande marknadsräntor men det är istället Väsbys mindre smickrande skotteffektivitet i deras matcher år 2021. Det är dessutom rätt talande över varför laget trots fint spel inte tagit mer än en poäng på sina tre hitintills spelade matcher. Egentligen smått otroliga siffror med tanke på att Väsby skottat iväg hela hundrafyrtiotvå skott mot motståndarnas mål under dessa tre matcher.

Förklaringen till siffrorna är heller inte att skotten kommit ur dåliga lägen och där de egentligen inte kan kategoriseras som målchanser. Snarare är det så att Väsby skapat tio till femton högkaratiga målchanser varje match men där avsluten absolut inte varit av den kvaliteten såsom spelet fram till dem varit. Motståndarmålvakterna har förvisso storspelat i dessa tre matcher men avsluten har oftast varit längs med isen eller precis i den höjd där målvakterna gillar att få avsluten. Det finns med andra ord förbättringspotential att ta med sig för Väsbys del inför matchen på fredag och förhoppningsvis är det inte en fråga om utan när det ska lossna även i målskyttet.

Defensivt finns det inte speciellt mycket att klaga på i Väsbys spel för närvarande. Laget har inte släppt till speciellt många målchanser bakåt och det är något som Väsby gärna får fortsätta med vilket lär behövas mot ett glödhett BIK Karlskoga.

Senast som Väsby var på besök i Karlskoga stod laget för en förnämligt bra insats där just försvarsspelet stod i fokus. Det eftersom hemmalaget till och med nollades och där Väsby vann med siffrorna 3-0 och där Linus Ryttar motade allt som kom i hans väg. I sista matchen före juluppehållet blev det även ett positivt möte mot värmlänningarna där Väsby vann hemma med 3-2 efter ett avgörande i overtime. Ett av dessa tre mål stod Väsbys amerikanska back Phil Kemp för. Jag har tagit några ord med Phil inför matchen och hans tankar om Väsbys måltorka och vad vi kan göra för att bryta den, kan ni läsa om här nedan.

Hi Phil! Another cruel defeat for us against AIK despite we created lots of good chances. What do you have to say about the game?

-The loss against AIK was tough. We are showing signs of playing good hockey we just have to play a full 60 minutes.

It´s almost unbelievable how we can create so much offensively but score so few goals. How can me make it better from now?

-Our offense will come, were creating a lot of chances. We believe in each other and will keep driving the net hard and force that puck in.

You have now been in Sweden for over a month and have played eleven games for us. What do you think about your time In Väsby so far?

-I've loved playing in Vasby! We have a great opportunity here we just have to turn the corner and win hockey games.

We will now face BIK Karlskoga that is a great winning team at this very moment. How do you think we can surprise them at Friday?

-BIK is a great team, its gonna take a full 60 minutes from us. We need to play aggressive but hard defensively. Follow our game plan and we will be successful.

Finally Phil, why do you think we´ll beat BIK Karlskoga and how will you try to lead our team on and off the ice?

-We have a lot of good players on our team. Its gonna be a full team effort. We believe in each other that we can get it done.

// # 5 Phil Kemp

BIK Karlskoga som alltså väntar Väsby under fredagskvällen, vad kan man då säga om dem?

Ja, framförallt att det är lag som helt klart verkar ha roligt ute på isen för närvarande. De är som jag redan skrivit, seriens formstarkaste lag där de spelat in nitton poäng på sina sju senaste matcher. Det är nästan full pott i varje omgång och det är klart att ett sådant gäng blir svåra för Väsby att tas med.

De är ett ganska komplett lag med bra målvakter, rejäla backar samt att de har ett kvickt gäng som dessutom är rätt hårda i nyporna och som kan grisa om det behövs grisas. Enda aber de har inför matchen är väl om orken börjat tryta något med tanke på att de har haft ett rätt tufft spelschema på sistone där de bland annat varit uppe på en Norrlandsturné, måndag-onsdag vilket innebar två raka segrar mot såväl Björklöven som MODO.

En av alla de formstarka spelarna heter Axel Bergkvist. Det är duktig back, bördig från Dalarna som draftades i sjunderundan år 2019 av Arizona Coyotes. Jag har tagit några ord med Axel som får sätta ord på lagets starka form.

Hej Axel! Ni är seriens formstarkaste lag och tog i måndags en riktig stark skalp när ni slog tillbaka Björklöven på bortais med 0-1. Berätta lite kort om den matchen och vad gjorde att ni till slut kunde vinna?

-Hej! Vi gör en bra match med få misstag och jobbar efter våra riktlinjer. Det var två bra lag som möttes men vi lyckades dra det längsta strået.

Vad tycker du framförallt klaffar i ert spel för närvarande?

-Försvarsspelet har varit bättre de senaste matcherna och det är något som vi har tryckt lite extra på.

Du är själv ny i laget efter att du under fjolåret tillbringade en säsong i kanadensiska juniorligan OHL. Vad tycker du kännetecknar BIK Karlskoga och vilken typ av ishockey försöker ni spela?

-Vi är ett lag som sätter de hårda jobbet först, sedan kommer skillsen som vi också har. Vi åker mycket skridskor och har ett bra försvarsspel.

Du har som back stått för tolv poäng på tjugoåtta matcher. Är du nöjd med din säsong så här långt?

-Jag är nöjd men vet att jag har mer att ge, mitt spel har blivit bättre de senaste matcherna.

Vilka i ditt gäng tycker du stått för särdeles fina insatser på sistone och som du tycker att vi i Väsby ska kika in lite extra?

-Kedjan med Björklund, Thorell och Karlsson har gjort mycket mål och är duktiga och nyttiga över hela banan. Sen har vi en bra backuppsättning över lag tycker jag.

På fredag möts vi igen i Nobelhallen. En hall där Väsby vann senast med 0-3. Varför tror du att ni kommer att ta revansch på oss?

-För att vi är inne i ett bra flow nu och har en bra känsla i gruppen.

Senast vi möttes gick vi också segrande ur en jämn batalj som avgjordes i overtime. Vad kommer du ihåg från våra två senaste möten?

-Att Väsby åker mycket skridskor och går hårt på mål.

Tycker du att det finns något i vårt spel som särskiljer oss mot andra lag i Hockeyallsvenskan och är det ett spel som passat er sämre med tanke på att vi vunnit de två sista matcherna?

-Som jag sa, att Väsby åker mycket skridskor och är lite oberäkneliga. Och nej, det påverkar inte oss på det sättet.

Slutligen Axel, vilka nycklar kommer ni att trycka på inför fredagens match och vad tror du kommer att fälla avgörandet?

-Jag vet inte, det tar vi på fredag. Det kommer att vara två hårt jobbande lag men matchen får utvisa vilka som är bäst.

// # 7 Axel Bergkvist – BIK Karlskoga

Läget i Väsby inför matchen är att nyttiga Colin Smith tyvärr missar matchen. Han åkte på en skada mot AIK i den sista perioden och beräknas dessvärre vara borta i någon eller ett par veckor. Vidare missar Gustav Bouramman missar matchen på grund av skada likt Pontus Karlsson som ännu inte är i matchdugligt skick. Det är ännu oklart när de är tillbaka igen.