Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
MODO
MODO

Eftersnack BIK - Modo 2-4 (1-1, 1-1, 0-2)

6 mars 2020 21:32

Två gånger om tog ett piggt BIK ledningen men Modo kvitterade och tog sedan ledningen i inledningen av tredje perioden. BIK låg på för kvittering men istället avgjorde Modo genom 4-2 i tom kasse. Vi pratar om matchen och det som väntar med målskytten Filip Cederqvist, Mikael Eriksson och Johan Schoultz.


På fredagskvällen väntade årets sista grundseriematch. Tabelltvåan Modo stod för motståndet.

För BIK:s del var det klart redan innan matchstart - oavsett utgången skulle laget sluta på en fjärdeplats inför slutspelsserien. Med betryggande 17 poäng ned till femman och sexan Södertälje och Västerås (VIK med sämre målskillnad) och ointagliga sju poäng upp till trean Timrå inför kvällens omgång var matchen betydelselös ur den synvinkeln.

Men med 98 inspelade poäng fanns chansen att nå milstolpen och rekordet 100 poäng och laget kunde dessutom teoretiskt sett vara med och skapa dramatik i kampen om andra- och tredjeplatsen om man besegrade Modo efter full tid (förutsatt att Timrå tog tre poäng borta mot Kristianstad och dessutom tog in 12 mål i målskillnaden).

BIK kom till matchen med en fin svit om tre raka segrar. Oliver Eklind var tillbaka efter sin avstängning. Simon Krekula (sjukdom) och Carl Berglund, som utgick skadad i matchen mot Karlskrona i onsdags, spelade inte. David Lilja, Karl Jonsson och August Gunnarsson är fortsatt skadade. Tim Juel vaktade målet.

Inför nedsläpp kritade kaptenen och kulturbäraren Mikael 'Daggen' Eriksson på isen och inför en jublande publik på kontraktet för ytterligare en säsong. Detta kan ni läsa mer om här.


BIK inledde inspirerat och med bra fart och lät sig inte nedslås av ett tidigt numerärt underläge. När laget själv fick chansen i powerplay efter drygt sju minuters spel bet man sig fast i Modo-zonen och skapade flera lägen. Man fortsatte att trumma på efter att gästerna blivit fulltaliga och 9.18 gjorde Filip Cederqvist 1-0 genom sitt första mål i BIK-tröjan. Innan perioden var över hade dock Modo kvitterat till 1-1 i powerplay. BIK hade för övrigt fyra stolpträffar under den första perioden!

Andra perioden slutade även den 1-1. Fredrik Forsberg återtog tidigt i perioden ledningen till BIK, den här gången i powerplay, men gästerna replikerade snabbt till 2-2. Tim Juel stod för flera viktiga räddningar i perioden, där gästerna vann skotten med 10-5.

Modo tog ledningen i inledningen av den tredje perioden. BIK låg på för en kvittering, skapade lägen och också fick ett par chanser i powerplay, däribland 39 sekunder i spel fem mot tre. I slutminuterna tog man även ut Juel för att spela med en extra utespelare, men Modo lyckades hålla undan och kunde istället avgöra i tom kasse. Matchen slutade därmed 4-2 till Modo.


Kapten 'Daggen' - som stod för en stark insats med bland annat en stolpträff - hade givetvis hoppats på en annan utgång på matchen.

"Jag trodde att vi skulle slå vårt poängrekord idag. Jag tycker att vi var fantastiskt bra, framför allt i första perioden när vi hade minst tre i stolpen. Sedan dör vi lite i andra perioden, med mycket utvisningar som blir kännbara eftersom vi får jobba hårt i boxplay. Det kändes även i tredje perioden."

Du kom ut riktigt inspirerat där efter underskriften och stod bland annat för en av stolpträffarna.

"Ja, jag tycker att vår kedja funkade riktigt bra idag. 'Högga' gjorde det bra istället för Calle. Det blev en väldigt bra avslutning på grundserien för oss och vi tar med oss en bra känsla inför slutspelsserien."

Strax innan nedsläpp kritade du, inför en jublande publik och tv-kamerorna, på för ytterligare en säsong. Hur kändes det?

"Fantastiskt kul! Det var ingen snack om saken. Jag vill spela i BIK Karlskoga, det är den föreningen som gäller och ingenting annat! Jag och Torsten har haft en bra dialog."

På onsdag drar play off igång. Dina tankar inför det?

"Vi börjar med en tuff bortamatch mot Timrå. Vi har haft lite problem däruppe tidigare i år men samtidigt har vi haft en hetta i laget på slutet som kommer att passa bra mot Timrå. Vi måste ligga på dem lite mer än vi gjort tidigare. Men det ska bli jäkligt kul, vi har en riktigt skön känsla i gruppen. Det här har man väntat på länge - så gôtt att det drar igång!"

Filip Cederqvist, nyförvärvet från Växjö Lakers, gjorde i och med sitt 1-0-mål även sitt första mål för BIK Karlskoga.

"Det kändes väldigt bra idag, måste jag säga även om slutresultatet känns lite orättvist. Vi låg på och skapade mycket mer än Modo, och vi hade lite otur när de fick de båda sista målen. Men vi har en skön känsla i laget inför slutspelsserien."

Du gjorde ditt första mål för klubben idag.

"Det stämmer, och det var skönt, helt klart. Det har varit ett tufft år för mig och att få komma hit till ett Karlskoga som tror på mig och låter mig spela mer regelbundet har hjälpt mig och kommer säkert att ge mig lite mer självförtroende. "

Hur har de här första veckorna i BIK Karlskoga varit?

"De har varit väldigt bra. Klubben är ju känd för att det är speciellt att komma hit, alla tar hand om en bra och jag har kommit in i gruppen på ett bra sätt. Jag är helnöjd så här långt och verkligen tacksam."

Var det ett tufft beslut att flytta till Karlskoga?

"Nej, när de hörde av sig satt jag ganska fast i Växjö. Jag var mest trettonde forward och fick inte spela så mycket. Det kändes väldigt bra när jag fick chansen att avsluta säsongen här."

Nu väntar slutspelsserien. Vilka förväntningar har du på den?

"Det känns som om vi har byggt upp något bra. Vi har ju radat upp ett gäng vinster innan dagens match och jag tycker att vi spelade bra idag också. Det kommer bli väldigt roligt!"


Tränaren Johan Schoultz kan, trots den avslutande förlusten, blicka tillbaka på väl genomförd grundserie där BIK förbättrat sig på fler plan jämfört med fjolårets.

"Jag tycker att vi har gjort en bra grundserie och en bra säsong så här långt. Vi gjorde 98 poäng, fler än i fjol, och hakade nästan på topplagen. Stundtals har vi gjort det riktigt bra och kunde under hösten bygga upp en buffert av poäng som har hjälpt oss i tuffare perioder. Vi ser också att vi har varit lite stabilare i vårt försvarsspel sett över de tio sista matcherna och vi har även jobbat lite på andra detaljer."

Laget hade en svacka efter julen. Hur gick tankarna då?

"Staffan och jag var ganska kalla där. Vi tittade på hur många poäng man behövde ta per match i snitt för att komma topp 8, som var vårt grundmål, och då krävs ungefär 1,5 poäng per match. Vi har haft i snitt 1,92 per match, jämfört med 1,67 i fjol. Vi har kunnat se på det sansat, man får inte bli för desperat och tro att allt är skit när det går dåligt. Vi har hela tiden titta framåt, på kommande 13 matcher, och fokuserat på om vi behöver äta oss i kapp eller vad som gäller just då."

"Oavsett hur formkurvan har sett ut har vi trots allt skapat tillräckligt med poäng per match i snitt för att sluta topp fyra. Det har gjort att vi har kunnat känna ett lugn genom säsongen. Sedan var januari helt klart en sämre månad för oss, men vi har förstås analyserat och tagit fram siffror på varför det såg ut så. Detta har vi också jobbat med att förbättra och vi kan se det i vår statistik att det förbättrats. Vi hoppas kunna ta med oss de här förbättringarna i slutspelsserien och göra en riktigt bra insats där."

Hur är känslan hos er tränare inför det som väntar?

"Det känns bara kul. Vi har tre hemmamatcher och dem gäller det att göra något riktigt bra av. Det gäller att ta en majoritet av poängen. Då kan vi sätta oss i en riktigt bra sits."


För BIK:s del fortsätter nu alltså säsongen i form av slutspelsserien. Som tabellfyra tar man med sig 2 bonuspoäng in i serien där alla lag på plats 3-8 i grundserien möts en gång. Trean Timrå får med sig tre bonuspoäng och femman Västerås får med sig en bonuspoäng. Laget med flest poäng efter att sista matchen spelats 19/3 går vidare och får möta laget som förlorat den hockeyallsvenska finalen. I den möts i år tabellettan Björklöven och tabelltvåan Modo.

För BIK ser play off-schemat ut som följer:

Onsdag 11/3 19.00 Timrå IK - BIK Karlskoga

Fredag 13/3 19.00 BIK Karlskoga - Västerås IK

Söndag 15/3 15.00 BIK Karlskoga - Västerviks IK

Tisdag 17/3 19.00 Södertälje SK - BIK Karlskoga

Torsdag 19/3 19.00 BIK Karlskoga - HC Vita Hästen

Lösa biljetter släpps på måndag klockan 10.00 på hemsidan.


BIK - Modo Hockey 2-4 (1-1, 1-1,0-2)

Skottstatistik: 25-26 (11-8, 5-10, 9-8)

Publik:2643

Första perioden 1-1 (11-8) 2.26 Gästerna fick ett tidigt powerplay då Mikael Eriksson utvisades för en highsticking. BIK höll dock undan.

7.18 Powerplay för BIK med Henrik Björklund på botbänken för en crosschecking. BIK skapade flera lägen där en stolpträff för Kokkonen var närmast. BIK bet sig kvar i Modo-zonen efter att gästerna blivit fulltaliga och då kom också utdelningen:

9.35 1-0 Filip Cederqvist, assisterad av Tor Immo.

Bra energi och fart hos BIK som fortsatte att trumma på efter målet. Även Mikael Eriksson fick till en klingande stolpträff.

12.43 Ny stolpträff, den här gången på backskott från Valtteri Parikka.

18.26 Tor Immo, utvisad för tripping.

18.40 Modos första mål gjordes av Patrik Karlkvist, assisterad av Jonathan Johnsson och Adam Tambellini, i powerplay.

Med knappt en minut kvar av första perioden hördes ytterligare klangen av en puck på stolpe för BIK.

Andra perioden 1-1 (5-10) 2.11 Utvisning Tobias Enström, 2 minuter interference, innebar powerplay för BIK.

3:09 2-1 Fredrik Forsberg återtog ledningen åt BIK i powerplay. Linus Karlsson och Wilhelm Westlund assisterade.

Nära ytterligare BIK-mål direkt efter målet då Filip Cederqvist höll på att tråckla in pucken bakom Erik Hanses.

3:45 2-2 Snabb replik av Modo och Adam Tambellini, assisterad av Jonathan Johnsson.

5.48 Ny utvisning för Modo: Magnus Häggström, 2 minuter för hooking. Fortsatt bra fart och rörelse i powerplay men inte så många avslut den här gången.

Gästerna bröt och åkte sig till ett två-mot-ett-läge där Tim Juel stod för en viktig räddning.

12.58 Utvisning Valtteri Parikka, 2 minuter interference. Bra tryck från Modo i det efterföljande numerära överläget. Juel stod återigen för flera bra räddningar.

15.13 Utvisning Jesper Kokkonen, 2 minuter slashing.

Juel fick ont efter att Jonathan Johnsson fallit över honom i målgården men reste sig och kunde spela vidare. Nära mål i numerärt underläge efter att Fredrik Höggren brutit Modos passning och Max Wennlund lyckades så när lirka in pucken bakom Erik Hanses.

Fortsatt het Tim Juel räddade friläge av Kim Rosdahl med drygt två minuter kvar.

20.00 Lagstraff för BIK Karlskoga, 2 minuter abuse of officials. Satts av av Linus Karlsson.

Tredje perioden 0-2 (9-8)

I och med lagstraffet efter den andra perioden inledde BIK i numerärt underläge, fyra mot fem i två minuter. Bra boxplay-spel med hög press gjorde att BIK kunde hålla undan.

3.45 2-3 Kalle Jellvert styrde in Linus Petterssons skott. Även Mattias Norlinder fick en assist. Inte mycket för Juel att göra på den styrningen.

8:29 Avvaktande utvisning på Jonathan Johnsson för en slashing verkställdes efter långt tryck mot Modos kasse.Wilhelm Westlund fick en smäll mot ansiktet men kunde fortsätta spela.

12.14 Ny chans i powerplay för BIK med Kim Rosdahl utvisad i 2 minuter för interference.

13:35 Ny utvisning för gästerna innebar 39 sekunder i spel fem mot tre för BIK Oscar Hedman utvisades i 2 minuter för holding.

19.13 Modo gjorde 4-2 i tom kasse efter att BIK tagit ut Tim Juel för att spela med en extra utespelare. Jonathan Johnsson gjorde målet, utan assist.