Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Mora
MIK

Eftersnack BIK - Mora IK 4-5 (1-3, 1-2, 2-0)

8 januari 2020 21:30

BIK fick en tuff start på matchen när gästande Mora ledde med 3-0 drygt 15 minuter in i den första perioden. BIK spelade upp sig och klev upp till 4-5 i tredje perioden men lyckades inte komma ikapp. Vi följer upp matchen tillsammans med Nikola Pasic och Staffan Lundh.


Bronsmedaljören från JVM, Nikola Pasic, var tillbaka i laget inför onsdagens hemmmatch mot Mora IK. Henrik Lundberg började mellan stolparna och juniorspelaren Hugo Ek Koskela fanns med som extraforward. Skadade Jesper Alasaari saknas fortfarande, liksom långtidsskadade August Gunnarsson.

Henrik Lundberg och BIK fick en tuff start när Mora fick utdelning redan på sitt första riktiga avslut. När gästerna gjorde 2-0 i mitten av perioden valde BIK att byta målvakt och Tim Juel kom in. Gästerna var fortsatt effektiva: 15:16, efter att ha spelat fem mot fyra i blott 12 sekunder, gjorde gästerna 3-0. BIK fick dock in en viktig reducering i slutminuten när Jesper Kokkonen gjorde 1-3. Skotten i den första perioden skrevs till 7-8.

Mora tog hem även den andra perioden, som slutade 1-2, vilket innebar 2-5 inför den tredje perioden. BIK:s andra mål gjordes av Dennis Fröland och kom i powerplay. BIK vann skotten med 10-7.

BIK inledde den tredje perioden i powerplay och det mesta kom att handla om hemmalaget resten av perioden - där BIK vann skotten med 14-3. BIK fick in en reduceringspuck till 3-5 genom Max Wennlund och tog ut målvakten för att spela med en extra utespelare i slutminuterna. Där reducerade Tor Immo till 4-5 och BIK hade även bud på kvitteringsmål under matchens sista sekundrar men lyckades inte få in pucken. Matchen slutade därmed 4-5.


Nikola Pasic hyllades inför nedsläpp av klubben för sin insats i JVM och fick en vacker blombukett av Torsten Yngvesson. Efter matchen är det dock en dämpad medaljör som jag möter i ett knäpptyst omklädningsrum.

Först och främst: Grattis till bronset, Nikola. Har du hunnit landa efter JVM?

"Tack så hemskt mycket! Ja, jag kom hem i måndags kväll, stämde av med Staffan redan då och kände mig fräsch så vi bestämde att jag skulle spela idag. Det var inga problem. Det var jättekul att få spela JVM, en dröm som gick i uppfyllelse, och skönt att vi fick avsluta med brons efter att ha torskat i semin."

Du kommer hem till ett BIK som har det lite jobbigt just nu. Berätta om hur du upplevde dagens match!

"Under de två första perioderna åker vi runt och väntar på att grejer ska hända och spelar inte som vi ska. I den tredje perioden tar vi tag i det lite grann och då ser vi att vi är ett bra lag och gör också två mål. Men vi måste vara däruppe från start om vi ska börja vinna matcher igen, vi kan inte börja spela först i tredje perioden."

Hur gick snacket i omklädningsrummet inför tredje perioden?

"Vi sa att vi skulle vända det här. Gå ut hårdare, åka mer skridskor och vinna fler närkamper. Det tycker att att vi gjorde, till viss del, men inte tillräckligt och framför allt lite för sent."

Hur tacklar man situationen mentalt för att få det att vända under en lite tyngre period?

"Det gäller att börja redan på träningen. Göra alla saker rätt, köra stenhårt och göra bra träningar. Då tror jag att det kommer att föras över till matcherna."


Staffan Lundh är, precis som sina mannar, besviken och självrannsakande efter matchen.

"Matchen idag består av lite olika delar. Vi har varit hyfsat bra på träningarna och jag vet inte riktigt vad som händer när vi kliver ut till match. Vi såg samma syndrom mot Västervik och mot Björklöven. Jag vet just nu inte riktigt de dåliga starterna beror på, men det är dåligt försvarsspel, dåligt spel överhuvudtaget både med och utan puck och dåligt på de flesta plan."

Idag blev den dåliga starten kostsam.

"Ja, de blir ju ofta det. Även om man lyfter upp sig och trycker på mot slutet, som vi gjorde idag, bär man ju med sig det bagaget hela matchen."

Sista perioden vann vi med 2-0 och skotten med 14-3. Förmågan finns uppenbarligen där...

"Så är det och det är väldigt synd att vi inte visar det tidigare. Man kan fundera över vad det beror på, vi ligger ju trea i tabellen men spelar mentalt som om vi vore ett bottengäng. Är man inte beredd att göra jobbet, beror det på någon form av trötthet? Där har vi inte svaren idag men vi jobbar på det. Vi ska analysera detta närmare under morgondagen och se till att vara 'redo', eller vad man nu ska kalla det, från start på fredag när vi möter Södertälje på bortaplan."

Kan det vara farligt att börja tänka för mycket och kanske överanalysera siutationen?

"Ja, så kan det definitivt bli. Vi sa det, inför tredje perioden, att nu släpper vi ned axlarna och går ut och jobbar och kör på istället. Framför allt handlar det om att vara beredd att offra det där sista, det kommer att krävas en del för att komma tillbaka dit vi vill vara", avslutar Staffan Lundh bestämt.


Matchfakta: BIK - Mora IK 4-5 (1-3, 1-2, 2-0)

Skottstatetstik:31-18 (7-8, 10-7, 14-3)

Publik:2201

Första perioden 1-3, skotten 7-8

0-1 1:33 Smakstart för Mora som gjorde mål på sitt första skott på mål.Adam Masuhr gjorde målet, Brant Harris assisterade.

0-2 9:35 0-2 Adam Masuhr noteras för sitt andra mål för matchen, Viktor Amnér och Brendan Ranford assisterade. Målvaktsbyte för BIK efter målet, då Tim Juel kom in istället för Henrik Lundberg.

15:04 Utvisning 2 minuter på Filip Roos för en hög klubb innebar powerplay för gästerna som också fick omedelbar utdelning:

15:16 0-3 Mattias Nörstebö, assisterad av Daniel Ljunggren. Spel fem mot fyra.

19:22 1-3 Viktig reducering av BIK genom Jesper Kokkonen, assisterad av Gustaf Thorell och Fredrik Forsberg. Strax efter höll 'Kokko' sånär på att trä in ett nytt mål köksvägen.

Andra perioden 1-2, skotten 10-7

6:23 Utvisning Wilhelm Westlund, 2 minuter interference.

6:50 1-4 Mora var fortsatt effektivt i powerplay. Målskytt den här gången var Johan Persson, assisterade gjorde Daniel Ljunggren och Mattias Nörstebö.

15:24 1-57. Brant Harris utökade gästernas ledning, assisterad av Dustin Gazley.

15:38 Powerplay för BIK när Moras Oskar Svanlund utvisades i två minuter för tripping.

17:24 2-5 Ny viktig reducering av BIK i slutet av perioden. Dennis Fröland gjorde målet, assisterad av Tor Immo och Filip Ahl. Målet kom i spel fem mot fyra.

19:32 Nytt powerplay för BIK i slutsekunderna av perioden, den här gången med Tomas Skogs på botbänken för en hakning

Tredje perioden 2-0, skotten 14-3 Mycket BIK i periodinledningen, även efter att gästerna blivit fulltaliga.

3:14 Powerplay för BIK, med Viktor Amner utvisad för en slashing. Bra läge för Gustaf Thorell i samband med utvisningen. Stenhård stolpträff av Alexander Anderberg i powerplay och ett par bra lägen men ingen utdelning.

8:21 Nytt powerplay för BIK med Johan Persson utvisad i 2 minuter för en slashing. Motigt powerplay till en början men:

10:15 3-5 Max Wennlund, assisterad av Filip Ahl och Dennis Fröland. Spel fem mot fyra.

16:32 Tidig timeout av BIK som tog ut Tim Juel för att spela med en extra utespelare.

19:18 4-5 Tor Immo tände hoppet med sin reducering i spel med sex utespelare. Alexander Anderberg assisterade. Riktigt nära kvittering i slutsekunderna med flera avslut.