Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Västervik
VVIK

Eftersnack BIK - Västerviks IK 4-3 e str (0-1, 1-2, 2-0, 0-0, 1-0)

28 december 2019 23:00

Vilket drama lördagens hemvändarmatch mot Västerviks IK utvecklades till! BIK, i underläge med 3-1 inför tredje perioden, kvitterade med med dryga sekunden kvar på matchuret och avgjorde sedan på straffar genom Tor Immo. Vi följer upp matchen tillsammans med honom och Staffan Lundh.


Lördagens straffseger hemma mot Västerviks IK slutade som en riktig nagelbitare till sportfilm. En kväll där verkligheten överträffar sagan. Med en dryg sekund kvar av tredje perioden kom kvitteringen som fick taket på en redan pulserande Nobelhallen att lyfta. Några minuter senare var vändningen från 1-3 inför den tredje perioden till straffseger med 4-3 fullbordad, och vi var nog många som frågade oss vad som egentligen hade hänt.

Men innan vi frågar huvudpersonerna själva måste vi börja i rätt ände - med en kort återblick på matchen:

Omstart efter julfirandet och 2804 hockeysugna hade på lördagskvällen begett sig till Nobelhallen för hemvändarhockey och mötet mellan BIK och gästande Västerviks IK. Resultaten i de båda tidigare seriemötena lagen emellan den här säsongen är intressanta - BIK vann det första med hela 9-1 på hemmaplan men föll med 2-1 i förlängningen i Plivit Arena.

Västervik låg inför omgång 33 på elfte plats i tabellen medan BIK hade kanat ned till tredje plats efter att Modo vunnit sin match borta mot Västerås under fredagen och därmed för tillfället kommit i kapp i en haltande tabell. Under söndagseftermiddagen möts för övrigt Modo och fyran Timrå i en även för BIK högintressant uppgörelse om viktiga poäng i toppstriden.

Tränarduon Lundh och Schoultz hade valt att fortsätta med Henrik Lundberg - som höll nollan borta mot AIK i sista matchen innan juluppehållet - i målet. Förutom långtidsskadade August Gunnarsson saknas Nikola Pasic (JVM) på forwardssidan samt backen Jesper Alasaari, som fick en smäll i matchen mot AIK. Prognosen på Alasaari är några veckors skadefrånvaro. Juniorforwarden Victor Stark fick chansen tillsammans med Fredrik Höggren och David Lilja i fjärdeformationen. Noterbart var också att kedjan med Ahl, Eklind och Immo var återförenad inför kvällens match.

Bra drag i hallen inför nedsläpp satte fart även på matchen. BIK tog taktpinnen men Västervik försvarade sig bra och släppte inte till särskilt många bra lägen under den första perioden. Trots att BIK fick en chans i powerplay var det gästerna som lämnade isen med ledningen 1-0 efter första perioden, efter mål i spel fyra mot fyra.

Powerplay för Västervik med blott tio sekunder spelade av den andra perioden gav gästerna ett tidigt 2-0-mål och BIK en mental uppförsbacke. BIK gav dock inte upp utan skapade ett par bra lägen, där ett av Oliver Eklind stod ut lite extra. Resten av perioden blev grinig med flera powerplay för BIK men reduceringen till 1-2 kom i spel fem mot fem och gjordes av Dennis Fröland, assisterad av Filip Ahl. Innan perioden var över kunde Västervik dra ifrån till 1-3 genom Victor Wänghult.

BIK reducerade i powerplay i drygt 6 minuter in i den tredje perioden och låg sedan på konstant för kvittering. Med matchklockan på 19.59 lyckades så till sist Wilhelm Westlund kvittera och lyfte därmed taket på Nobelhallen. Tiden för kvitteringen korrigerades visserligen, efter noggrann granskning, i efterhand till 19:58, med officiella 1,5 sekunder till godo, men marginalen är ändå makalös. Efter en mållös förlängning avgjorde så Tor Immo i straffläggningen och fullbordade därmed kvällens makalösa vändning.


Tor Immo avgjorde alltså matchen framför tillresta nära & kära - och en extatisk publik firade med laget genom gemensam sång, dans och hyllningar.

"Jag tycker att vi gör det ganska bra och har mycket av spelet men hamnar tyvärr lite för ofta på utsidan", summerar Tor matchen. "Sedan har de en bra målvakt som gör många fina räddningar åt dem. När vi sedan hamnar i underläge med 3-1 blir det svårt, det är tufft att mala på som vi gör utan att få utdelning."

Ja, det måste ha känts tungt i båset när de gjorde 3-1 i slutet av den andra perioden!

"Ja, det kändes ändå som om vi hade haft chanserna att kunna trycka dit pucken. Sedan släppte vi själva till en del chanser, det var lägen åt båda hållen. Men vi lyckas ändå få in den till slut. Lite flyt ska man ha ibland. Det var så skönt att se Willes puck gå in och då kände man att, det här kommer vi ta hem. De är ju redan på väg ut för att fira sina tre poäng och då är det svårt att ställa om."

Det finns ju inte för inte ett berömt nordamerikansk talesätt som säger att en hockeymatch aldrig är över förrän 'den feta damen' (matchsignalen) sjunger...

"Ja, det där stämmer verkligen. Jag har varit med om det ett par gånger under min karriär och man tror verkligen inte att det ska kunna hända med 59:59 på tavlan. Men likväl dimper pucken in ibland."

Märkte ni spelare av publikstödet idag?

"Ja, satan vilket tryck det var. Det blir så mycket roligare att spela då, man får en sådan positiv känsla i kroppen! De sjunger, sätter tryck och matchen får en extra krydda med en sådan fantastisk publik! Sjukt kul! Att dessutom få vinna på det här sättet framför dem gör inte saken sämre."

Kedjan med dig, Oliver Eklind och Filip Ahl hade återförenats inför kvällens match. Dina tankar om det?

"Skönt! Vi fick ett litet wake-up-call när vi blev delade under några matcher och idag tycker jag att vi gjorde det ganska bra. Vi borde kanske ha satt någon mer puck men vi hittar varandra bra och skapade lägen ändå. Det finns lite mer att slipa på men på det stora hela tycker jag att vi gjorde en godkänd match som bådar gott inför framtiden."

Till sist vill vi förstås höra hur du upplevde ditt straffavgörande. Hade du till exempel bestämt innan hur du skulle avsluta?

"Ja, jag hade två alternativ. Gurra ville ta första och Wille andra så då sa jag att jag tar tredje och avgör, haha. Nej, skämt åsido, jag kände ingen press på mig alls utan bara allt att vinna. Jag såg att målvakten stod ganska långt ut under straffarna så jag hade på känn att det skulle gå bra. Magiskt att få avgöra framför den här publiken!"


"Matchen fick en fantastisk avslutning - kanske till och med roligare än att vinna med 5-0 i en match där det bara rullar iväg", konstaterar Staffan Lundh. "Med tanke på att det blev som det blev var det kul för publiken att det slutade så här och att de fick jubla lite extra."

"Men vi hamnade i trångmål på grund av att vi inte fick in pucken under den första perioden, hade vi lyckats med det hade vi nog fått en bättre resa och tre poäng. Men så här blir det ibland, vi var kanske lite för bekväma framför målet och hade inte riktigt stinget i powerplay heller och hamnade i brygga när de får utdelning. Men på något vis har vi styrkan att ta oss ur den och med lite mer desperation och fler skott i tredje löste det sig."

Vad tar du med dig från den här matchen, Staffan?

"Styrkan och moralen att kunna vända ett underläge. Det krävs lite mer än att spela i medgång.**

Hann du njuta något av den häftiga inramningen på läktarna?

"Jajamensan! Det är jättekul med så mycket folk som tjoar, hejar och lever med i matchen. Det var drag på såväl ståplats som sittplats, jättekul!"


Matchfakta BIK Karlskoga - Västerviks IK 4-3 e str (0-1, 1-2, 2-0, 0-0, 1-0)

Skottstatistiken:31-21 (8-7, 6-8, 12-3, 3-3, 1-0)

Publik: 2804

Första perioden 0-1, skotten 8-7

Bra drag på läktarna från start tände även spelarna.

Resultatlöst powerplay (5:45 Rob Bordson, interference) för BIK i matchens inledning.

12.30 0-1. I spel fyra mot fyra, efter en dubbelutvisning på Carl Berglund och Oscar Drugge för roughing, tog gästerna ledningen genom Victor Öhman, assisterad av Darren Nowick och Erik Ullman.

Andra perioden 1-2, skotten 6-8 Med endast tio sekunder spelade av den andra perioden utvisades Jesper Kokkonen för en tripping. Gästerna utnyttjade läget direkt:

00:27 0-2 Rob Bordson, assisterad av Adam Plant och Erik Nyström.

Uppförsbacke, men BIK drog inte ned på tempot utan skapade flera och lite vassare lägen än i första, bland annat ett av Oliver Eklind.

6:41 Powerplay för BIK med Erik Ullman på botbänken för en interference. Stolpträff av Kokkonen var närmast men reduceringen kom istället just som när gästerna blivit fulltaliga:

8:45 1-2 Dennis Fröland, assisterad av Filip Ahl.

Heta känslor på isen under andra perioden. Två täta powerplay för BIK, först efter 10:15 med 2 minuter roughing på Jesper Kokkonen och 2+2 fighting på Lukas Wernblom och sedan efter 12:19 med två minuter för en highstick på Henrik Malmström.

5:43 1-3 av Victor Wänghult, assisterad av Lukas Wernblom. Riktigt surt!

Rökarskott strax ovanför krysset av Alexander Anderberg i slutminuten.

Tredje perioden 2-0, skotten 12-3

Intensiv BIK-press i inledningen av den tredje perioden och Arvid Ljung fick kämpa hårt i Västerviks-kassen för att hålla emot.

5:13 Viktigt läge med Västerviks Rob Bordson utvisad i 2 minuter för en hooking. Ett momentum som BIK använde på bästa sätt: 6:03 2-3 Jesper Kokkonen, assisterad av Gustaf Thorell och Max Wennlund.

BIK låg på för en kvittering in i det sista och tog med 2:21 kvar av perioden timeout och ersatte Lundberg med en extra utespelare.

19:59 3-3 Det allra sista, desperata skottet avlossades med bara millisekunder kvar - och gick in! Målskytten Wilhelm Westlund fick taket på Nobelhallen att lyfta. Jesper Kokkonen och Gustaf Thorell assisterade.

Förlängning 0-0, skotten 3-1

2:07 Powerplay för BIK med Västerviks Erik Nyström utvisad två minuter för en tripping.

Straffar 1-0, skotten 1-0 Tor Immo avgjorde för BIK genom att göra straffavgörandets enda mål. Övriga straffläggare för BIK var Gustaf Thorell och Wilhelm Westlund.