Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
MODO
MODO

Eftersnack BIK - Modo 7-0 (3-0, 2-0, 2-0) - Juel och 'Foppa' om segern

1 december 2019 20:30

Vilket målfyrkeri det blev när BIK besegrade Modo med 7-0 och tog över andraplatsen. Fantastiskt målvaktsspel av Tim Juel i målet, en effektiv offensiv med bra utdelning i powerplay och ett stabilt boxplay låg bakom segern. Vi följer upp matchen tillsammans med Tim och tvåmålsskytten 'Foppa'.


Tim Juel vaktade målet när tabelltvåan Modo på söndagskvällen gästade Nobelhallen för ännu ett toppmöte. BIK låg inför matchen på en tredjeplats två poäng efter Örnsköldsvikslaget men med en match mer spelad.

Dagens arrangemang, Barnens dag, blev en succé med 130-talet barn som deltog i förmiddagens isvärmning och för de 560 av lagets yngsta supportrar som dök upp på matchen väntade en massa spännande aktiviteter – från godispåsar och ansiktsmålning till tv-spelshörna samt autografskrivning med hela laget efter matchen. Mer om det kan ni läsa i separat inlägg med massor av bilder.


BIK trampade gasen i botten redan från start och utnyttjade dubbla powerplay i matchinledningen till att ta ledningen med 1-0 genom Filip Ahl. Innan perioden var över hade hemmalaget utökat ledningen till 3-0 efter mål av Fredrik Forsberg och Gustaf Thorell (det senare i powerplay).

I den andra perioden klev ett effektivt BIK ifrån till 5-0 trots bara fyra officiella skott på mål – dock med ett antal ribb- och ramträffar. ”Foppa” blev tvåmålsskytt genom sitt 4-0-mål (powerplay) och Wilhelm Westlund gjorde 5-0. Modo forcerade under andra perioden men Tim Juel var glödhet i kassen och redde, tillsammans med ett stabilt försvar ut såväl frilägen som numerära underlägen.

I inledningen av den tredje perioden utökade Dennis Fröland ledningen till 6-0 och BIK hade bud på fler mål. Modo fortsatte att pressa på för reducering men istället kunde Fredrik Höggren sätta 7-0 som också blev slutresultatet. Tim Juel nollade därmed Modo och blev, mycket välförtjänt, matchens lirare. Modo vann skottstatistiken med 41-20. Fantastiskt målvaktsspel, en effektiv offensiv med bra utdelning i powerplay och ett bra försvarsspel, inte minst i boxplay blev kvällens segerrecept.

I och med segern tog BIK över andraplatsen, låt vara i en något haltande tabell.


Artikelns bild är ganska talande för matchen - Modo stångade sig blodiga mot BIK:s försvar med Tim Juel i spetsen. Juel, en mycket vältjänt matchens lirare, höll sin första nolla i Hockeyallsvenskan och hyllades stort efter matchen för sin fina start på sin första säsong på allsvensk nivå. I skrivande stund ligger han på andra plats i seriens målvaktsliga med fina 93,16 i räddningsprocent, endast slagen av Björklövens Joe Cannata på 94,38.

Grattis till segern och nollan, Tim! Berätta om matchen från din position.

"Mycket att göra och en riktigt rolig match för min del. Vi bjuder väl på några lägen, men någon gång ibland ska man ha lite tur i lägen där det kanske annars skulle ha varit mål. Men det var skönt att få hålla nollan för första gången."

Fint facit också i boxplay idag utan ett enda baklängesmål.

"Ja, killarna blockar mycket, ligger bra i linje så att jag kan se puckarna och samtidigt begränsar de skottytorna. Riktigt bra! Vi höll dem bra ganska bra på utsidan, men vi kan bli lite tuffare runt kassen. Betydligt bättre än i inledningen av säsongen och jag tycker att vi gradvis blivit bättre ju längre säsongen gått."

...och när utespelarna inte fanns där, då stod du i vägen!

"Ja, som sista utpost får man ju rädda någon gång emellanåt, haha."

Om vi ska titta tillbaka lite på säsongen så här långt - du kom till BIK och Hockeyallsvenskan från division 1 och ligger med i toppen av målvaktsligan. Hur tycker du själv på din start här i Karlskoga?

"Det har gått över förväntan även om man vetat att man säkerligen skulle kunna hålla en hög nivå. Omställningen har inte varit särskilt stor, jag har kommit in i det bra och sedan har det bara rullat på. Jag började lite halvdant i min första match, tycker jag, men det blev vinst och jag har fått fortsätta stapla upp bra prestationer och då blir det roligt och lätt att spela."

Hur har det påverkat dig och din utveckling att bilda målvaktspar med Henrik Lundberg?

"Jag har fått ett fantastiskt välkomnande från alla grabbar i laget men ett lite extra bra sådant från 'Henke'. Vi är ju konkurrenter och rivaler men ändå väldigt kompisar. Hans mottagande har betytt väldigt mycket för mig och det känns som om vi kan prata om allt. Det är förstås en viktig faktor."

BIK hänger på i toppen, i enlighet med målsättningen. Hur ser din egen målbild för resten av säsongen ut?

"För egen del vill jag försöka ge laget chansen att vinna i alla matcher som jag står och det tycker jag väl ändå att jag gjort så här långt. Nu gäller det att fortsätta så."


En Fredrik Forsberg på sprittande spelhumör stod för två mål och ett assist i söndagens match.

Det blev ett riktigt målfyrverkeri idag, Fredrik Forsberg!

"Ja, verkligen. Idag var det maxutdelning. Med lite jippo här i arenan och mycket folk på plats måste man visa upp sig från sin bästa sida och det tycker jag nog att vi gör."

Hur skulle du beskriva matchen?

"Matchen är väl kanske lite jämnare än resultatet men vi är effektiva och har en grym målvakt, ett bra boxplay och ett bra powerplay."

Ja tre mål framåt i powerplay och inget insläppt i boxplay idag...

"Ja, powerplay har ju sett ganska bra ut så här långt i år med två riktigt bra powerplayuppställningar som bidrar och som skapar konkurrens. Boxplay har haft lite strul i början, men har börjat komma igång och idag var de grymt bra. Modo kom inte till de farligaste lägena i powerplay utan snarare i spel fem mot fem."

Själv stod du för två mål idag. 2-0 i första perioden och så 4-0-målet i powerplay i den andra perioden.

"Jätteskönt. Det var två ganska snygga mål, tycker jag själv, och det är alltid kul att få göra några snygga också, haha. Om man nu får kategorisera dem."

Det blev en bra helg och avslutning på veckan - först tre poäng borta mot Karlskrona och ytterligare tre poäng i kväll!

"Ja, det är skönt att få visa att vi hör hemma i toppen och kan slå topplagen. Vi har inte kommit upp som vi vill mot Timrå och Björklöven, speciellt inte i de senaste matcherna, så den här segern var viktig."

I och med segern tog ni över andraplatsen från Modo, förvisso i en något haltande tabell där de spelat en match mindre.

"Ja, även om de har en mindre match spelad visar vi att vi är med däruppe och fajtas om topplaceringarna och att det inte är något tillfällig, liten grej heller. Vi ska vara med där hela säsongen, det har vi kvalitet för och det tvekar jag inte en sekund på."


Matchfakta: BIK Karlskoga – Modo 7-0 (3-0, 2-0, 2-0)

Skottstatistik: 20-41 (8-8, 4-13, 8-20)

Publik: 2628


Första perioden 3-0, skotten 8-8

Två täta utvisningar för Modo i matchinledningen innebar spel fem mot tre för BIK i nästan en minut.

5:21 1-0 Filip Ahl (Max Lindholm & Tor Immo). Efter ett par bra lägen blev det till sist Filip Ahl som, med några sekunder kvar i spel fem mot fyra tog ledningen åt sitt BIK.

Två täta utvisningar för BIK strax efter innebar ombytta roller när gästerna fick chansen att spela fem mot fyra i drygt en minut. Bra boxplayspel innebar dock att Modo gick lottlösa ur sitt numerära överläge.

11:28 2-0 Fredrik Forsberg, assisterad av Gustaf Thorell.

Nytt powerplay för BIK efter 12:37 och fortsatt bra powerplayspel:

13:43 3-0 Gustaf Thorell (Wilhelm Westlund & Nikola Pasic)

14:40 Nytt powerplay för BIK som dock avbröts när Jesper Kokkonen utvisades för en hakning men Juel och boxplay-teamen höll undan ännu en gång när Modo skapade press i BIK-zonen.

Andra perioden 2-0, 4-13

1:57 4-0 Fredrik Forsberg, assisterad av Nikola Pasic och Wilhelm Westlund. Ännu ett powerplaymål med BIK-bekantingen Henrik Björklund på botbänken.

Modo forcerade efter 4-0-målet och Tim Juel fick en del att göra.

Gästerna fick även spela powerplay när Dennis Fröland utvisades för en interference men Tim Juel fortsatte att storspela i kassen och hade dessutom god hjälp av sina utespelare. Han stod även för en dubbelräddning, 12 minuter in i perioden, när Patrik Karlkvist och Adam Tambellini kom så gott som ensamma med honom.

14:29 Powerplay för BIK avbröts 15:19 när Oliver Eklind fick en tvåa för Unsportsmanlike conduct efter att ha protesterat mot ett domslut. Men inte ens det stoppade ett glödhett hemmalag:

16:16 5-0 Wilhelm Westlund klev upp på kanten och avslutade stenhårt och kliniskt. Dennis Fröland assisterade.

17:56 Ny utvisning, även den här gången Oliver Eklind för en lite oturlig highstick.

Tredje perioden 2-0, skotten 8-20

3:16 6-0 Dennis Fröland dundrade in pucken, assisterad av Max Lindholm och Gustaf Thorell.

Bud på fler mål för BIK – bland annat en stolpträff av Max Wennlund och ett par avslut av Max Lindholm.

11:41 7-0 Fredrik Höggren, assisterad av Jesper Kokkonen och Dennis Fröland.

14:34 Powerplay för gästerna med Jesper Alasaari på botbänken för en interference men BIK höll undan och Tim Juel nollade därmed gästerna.