Hemma
Västerås
VIK
Borta
Karlskoga
BIK

Inför Västerås IK – BIK Karlskoga

9 november 2019 07:00

Dags för match igen efter en veckas uppehåll när tredjeplacerade BIK Karlskoga tar sig an femteplacerade Västerås IK på bortaplan. Nedsläpp sker 15:15 i ABB Arena.


Dagens motståndare Västerås har startat Hockeyallsvenskan positivt och tagit 31 poäng på de 17 inledande matcherna, vilket ger ett poängsnitt på 1,82 poäng/match. Senast kommer laget från en stabil 4–1 seger mot Mora IK på hemmaplan.

– Vi sätter spelet direkt i första perioden och skapar otroligt mycket målchanser. I den andra perioden fortsätter vi att tugga på, får långa anfall och tröttar ut dem. Tredje perioden spelar vi av ganska bra, Mora har några riktigt fina chanser på slutet men Kruse kommer upp stort, säger Thomas Paananen efter segern mot Mora.

Backen Jerome Gauthier Leduc toppar VIK:s interna poängliga på 15 poäng, fördelat två mål och 13 assist. På en delad andraplats hittar vi Fredrik Johansson och Kelsey Tessier, båda på 10 poäng.

Västerås är ligans fjärde bästa lag i powerplay och utnyttjar 24,14%. I numerärt underläge är laget ännu bättre och klarar av hela 88,24% alla utvisningar, tvåa i serien.

I Västerås-kassen hittar vi BIK-bekantingen Emil Kruse som hittills har spelat 12 av 17 matcher med en räddningsprocent på 90.31. Bland utespelarna har vi två spelare med BIK-bakgrund, nämligen backen Morgan Hassel och centern Isac Skedung.


BIK har även dem inlett serien starkt och har skrapat ihop 35 poäng på 17 matcher. I söndags blev det vinst med 5-2 mot Tingsryds AIF på bortaplan, efter två mål vardera av Fredrik Forsberg och Nikola Pasic.

– Vi gjorde en bra bortamatch. De två första perioderna hade varit jämna och tuffa. I tredje tycker jag att vi tog udden av Tingsryd, sa tränare Staffan Lundh efter matchen mot TAIF.

Fredrik Forsberg toppar den interna poängligan på 21 poäng, tätt följt av Filip Ahl (19p) och Tor Immo (18p).

BIK är statistiskt sett ligans andra bästa lag i numerärt överläge och gör mål på fina 28,77%. I boxplay har laget desto större problem och reder endast ut 71,43% av alla utvisningar, vilket är sämst i serien.

Kort snack med huvudtränare Staffan Lundh inför dagens match.

Dags för match igen efter ett litet uppehåll, hur har veckan sett ut?

Vi var lite lediga måndag och tisdag. Därefter har vi haft tre bra träningspass onsdag, torsdag och fredag.

I eftermiddag väntar VIK borta, hur beskriver du motståndet?

Ett intensivt och fysiskt lag. Västerås är ett av få lag som ändringar lite saker i deras spel från match till match, så det gäller att man som motståndare är vaken mot VIK.

Micke Johansson gör debut i laget, tankar kring det?

Såklart jäkligt roligt att honom i spel. En skicklig lirare med otrolig blick för spelet. Sen ska vi komma ihåg att han inte har spelat match på länge så det kommer säkert kännas annorlunda även för honom.

Flera avbräck för tillfället, vad kan vi säga kring skadeläget?

Ja, vi är lite tunna just nu. Berglind, Thorell, Leandersson, Lilja och Gunnarsson spelar ej på grund av skador. Nikola Pasic är på landslagsläger. Det gör att vi lånar in Karlskoga-killen Jesper Alasaari från Lindlöven.

Du har själv tränat Alasaari, berätta lite kort om honom!

En kille som varit i BIK:s A-lag några matcher tidigare. Han har även testat på spel i Tingsryd i Hockeyallsvenskan. De senaste säsongerna har han spelat division ett och kvalade till HA så sent som i fjol med Tranås.


Övrig info

BIK Support arrangerar resa till Västerås och det finns fortfarande platser kvar i bussen. Anmäl dig här!

BIK Karlskoga släpper kvällens lag runt lunch. Håll utkik på våra sociala medier.

Förköpsbiljetter till matchen hittar ni här!

Matchen sänds som alltid via Cmore

Har du inte köpt säsongskort till BIK Karlskogas alla hemmamatcher ännu, gör det här!

Nästa match spelas redan på måndag 11 november då AIK Hockey gästar Nobelhallen, nedsläpp 19:00!