BIK på besök - uppdrag: En bra kompis

29 augusti 2019 09:30

På onsdagseftermiddagen var det dags för ännu ett BIK på besök i skolan - den här gången fick årskurs 3 på Karlbergsskolan besök och dagens tema var "En bra kompis". Sjysta kompisar och en trygg grupp är ju viktigt både i en skolklass och i ett hockeylag!


På onsdagseftermiddagen diskuterade årskurs 3 på Karlbergsskolan gemensamma regler i klassen och på fotbollsplanen och varför de måste finnas och respekteras. Man pratade också om hur man är en bra kompis och hur mycket det betyder för alla i gruppen att man stöttar och tar hand om varandra. Detta är förstås något som är viktigt för att man ska må bra och trivas även om man är vuxen, hockeyspelare och spelar i BIK Karlskoga och därför passade det bra att fråga några BIK-spelare hur de arbetar med detta.

Carl Berglund, ansvarig för projektet ’BIK på besök i skolan’, hade tagit med sig lagkompisarna Tor Immo, August Gunnarsson, Henrik Lundberg, Kevin Ekman Larsson och Alexander Anderberg och spelarna berättade om sina egna erfarenheter av lagarbete och kompisskap, både i BIK Karlskoga och när de själva växte upp.

Spelarna berättade bland annat om hur de själva gör för att nya spelare ska känna sig välkomna och hur man kan hjälpas åt att få en lagkamrat som inte mår bra att känna sig bättre. De förklarade också att lagets motto – Vi har bara varandra – är grunden till allt eftersom man i laget ska kunna känna sig trygg och att man alltid får vara sig själv.

Lärarna hade delat upp i eleverna i olika grupper och i den ena – fotbollsgruppen – diskuterade man fram nya regler tillsammans med Henrik och August. Såväl fotboll på rasten som hockey i Nobelhallen behöver ju regler för att fungera och då gäller det att vara överens och följa reglerna även när resultatet går emot. Att man ser till att alla får vara med och hur man tacklar motgång var andra viktiga saker som man pratade om.

Projektet ’BIK på besök’ i skolan sjösattes i våras efter kontakter mellan personal i Karlskogas grundskolor och klubben. Tanken är att spelarna i sin roll som förebilder ska hjälpa skolan genom att förmedla att skolan är viktig samt arbeta tillsammans med personalen i värdegrundsfrågor som till exempel antikränkningsarbetet. Just det hade de tre lärarna Therese Philipsson, Michaela Källström och Amanda Kvick i klass 3A och 3B på Karlbergsskolan tagit fasta inför spelarnas besök.

”Vi vill få en bättre sammanhållning mellan eleverna, med bättre kamratskap, och så vill vi belysa vad mobbningar och kränkningar kan vara. Vi vill visa barnen att det faktiskt finns likheter mellan en skolklass och ett hockeylag och låta BIK visa hur de arbetar för att bygga ett tryggt lag”, säger de.

”Innan spelarna kom startade upp med en fråga i klassrummen om vad mobbing är för något och utifrån det diskuterade vi olika saker. När spelarna kom berättade dom om sina tankar och erfarenheter och utifrån det pratade vi om hur man är en sjyst kompis och lagkompis”, berättar Michaela.

”I mitt klassrum jobbade vi med teater för att visa vad mobbning kan vara och hur man kan göra istället för att lösa problemet”, tillägger Amanda.

Efter att de tre grupperna pratat ihop sig i klassrummen gick alla ut på skolgården och lekte lekar, gjorde övningar och spelade fotboll och basket ihop för att testa om reglerna och det man bestämt fungerade i verkligheten.

”Dels gjorde vi samarbetsövningar där vi delade in barnen i grupper om åtta elever och en spelare. Grupperna fick olika uppdrag att lösa genom att samarbete. Dessutom passade vi på att köra de sporter där det brukar kunna bli en del konflikter för att få BIK-spelarnas hjälp att påminna eleverna om någon glömde vad vi bestämt. Det funkade väldigt bra, tyckte vi.”

Lärarna var nöjda med eftermiddagen och konstaterade att eleverna verkligen hade uppskattat besöket.

Nu planerar de att arbeta vidare med det som sades under onsdagens diskussioner. Bilder och anteckningar har sparats och kommer användas som påminnelse om det som man kommit överens om.

Två av det sextiotal elever som deltog i onsdagens BIK-besök var Leija och Alva.

”Det var roligt", tycker Leija. "Jag brukar kolla på hockey men bara på tv. På rasten lekte jag lekar med kompisarna, jag var i Kevins lag. Det gick bra för oss!”

Alva brukar vara i Nobelhallen och titta på hockey ibland och BIK är favoritlaget. Hon var också nöjd med eftermiddagens kompis-tema:

”Roligast var när spelarna kom! Vi pratade om mobbing och vi fick en del bra tips från dem.”