Juniorkollen: Ny organisation för ungdoms- och juniorlagen

30 juni 2022 15:00

Nu är det klart hur organisationen för juniorer, våra HG och det äldsta ungdomslaget, U16 R, kommer att se ut.


Nu är organisation för våra äldsta ungdomsspelare, juniorerna samt våra båda hockeygymnasier klar.

Vad gäller klubbens båda hockeygymnasier, NIU (riksintag) och LIP (lokal idrottsprofil), flyttas ansvaret för den sistnämnda till BIK Karlskoga Ungdom. Detta då intresset för det nya gymnasiet - som är öppet för både tjejer och killar - har varit stort under de två första åren. Glädjande förstås, men det har samtidigt krävt resurser på juniorsidan som inte finns. Föreningens styrelse tog därför beslutet att kontakta Ungdom och fråga om ett samarbete och det är den lösning som nu är klar.

"LIP-gymnasiet gör att även elever som inte kommer in på NIU kan fortsätta spela hockey i BIK och detta ger oss möjlighet att driva juniorlag. Innan LIP fanns var det svårt att få ihop spelare". konstaterar Jerry Lindgren, verksamhetsledare för BIK Karlskoga Ungdom. "Bland 04:orna och 05:orna valde alla spelare som inte kom in på NIU att fortsätta, vilket förstås var väldigt roligt och det innebär att vi idag har en stor grupp spelare på LIP. Vi har också två tjejer som valt den lokala profilen."

"Rent hockeymässigt blir det ingen skillnad för eleverna, de kommer ha samma instruktörer som tidigare under HG-passen dagtid. Kvällstid blir det dock lagens egna tränare som ansvarar för träningspassen."

Följande lag kommer till spel i vinter:

Juniorsidan

J20 Region Precis som i fjol är det Marcus Kull som är ansvarig för vårt äldsta juniorlag som spelar i J20 Regional (fd J20 Elit). Vid sin sida får han nu Christian 'Cribbe' Carlsson, som kommer från en fin säsong som coach för klubbens J18-1-lag.

J20-1 (Division 1) Ett nystartat lag som är en direkt följd av att sistaårsseleverna på LIP-gymnasiet blivit för gamla för spel i J18-1. Björn Östlund (f d U16, headcoach) och Fredrik Nylén (assisterande) står för coachningen. Nylén känner säkert många igen som back, med flera säsonger i bl a BIK:s Alag och med BIK som moderklubb.

J18 Region Här har vi redan presenterat ett starkt nyförvärv från Färjestad BK - Markus Karlsson - som går in som headcoach. Vid sin sida har han 22-årige Emil Amgård Falk, som själv kom till Karlskoga för att gå hockeygymnasiet i klubbens regi och därefter har spelat för både HC Flyers och Karlskoga IK.

J18-1 (Division 1) Här spelar normalt eleverna som går LIP-varianten och i fjol var de så många att det krävdes två matchlag för att säkerställa speltid åt alla. I och med att ett gäng spelare nu blivit överåriga och går till J20-1 blir det i år bara ett lag. Den kommer att ledas av Jan Weidenhag, som var med redan i fjol, och Niklas Hahne. Hahne tränar även Karlskoga IK.

Generellt spelar eleverna på NIU i J10 Region och J18 Region medan LIP-spelarna spelar i J20 Division 1 och J18 Division 1. Det är dock inga vattentäta skott mellan lagen, vilket innebär att spelare kan få prova på spel i andra lag än sitt ordinarie.

J20-1 och J18-1 kommer att ha en gemensam träningsgrupp.

Ungdomssidan

U16 Region Ungdomssektionens äldsta lag spelar i Region, f d Elit. Laget kommer att coachas av Jerry Lindgren och Tommy Jakobsson. Jakobsson har även han ett förflutet i BIK:s A.lag, också han som back. Han kommer närmast från att ha coachning inom Örebro Ungdom.