Från slagskott till pistolskott - uppskattad teambuildingaktivitet på Bofors Test Center

19 augusti 2021 13:00

På onsdagsförmiddagen bytte spelarna rinken mot skyttebanan när laget åkte på teambuilding på Bofors Test Center. Vi hängde med nybörjargruppen.


Molnen var mörka och tunga men himlen sprack upp lagom tills vi åkte in bakom grindarna till Bofors Test Center där vd Stefan Krol och Anders Persson väntade tillsammans med fler instruktörer från den egna skytteföreningen, Bofors Skjutfälts Skyttekår. Sedan samtliga utrustats med de obligatoriska hörselskydden och skyddsglasögonen och tagit del av säkerhetsföreskrifterna bar det ut på det drygt hundraåriga skjutfältet.

Under eftermiddagen fick spelarna prova på skytte i olika varianter - mot tavla och på bana, lerduva och hagel innan man senare under kvällen avslutade med en god middag på Bofors Hotel.

Vår partner Bofors Test Center har anordnat den uppskattade aktiviteten under flera säsonger nu, vilket innebär att många spelare hunnit vara med tidigare. För elva av spelarna var det dock första gången, vilket innebar att fick utgöra en egen grupp. Utöver nybörjargruppen hade restena av spelarna delat in sig i en grupp med äldre och en grupp med yngre.

Vi tog rygg på nybörjargruppen när de, under ledning av skytten Jon Toreheim med medhjälpare, fick bekanta sig med vapen och lära sig allt om säkerhet och hantering av vapnet.

Efter testskjutning mot tavla gick gruppen vidare till den bana som utgjorde station 1. Där skulle skyttarna röra sig runt och skjuta mot såväl papp- som ståltavlor. Såväl tid som antal träffar räknades och tillsammans utgjorde de resultatet där 13 sekunder, enligt Jon, var en bra tid för en lite vanare skytt och 60 poäng innebar full pott vad gäller måltavlorna.

Med tanke på att de flesta aldrig hållit i ett vapen förut kunde man ana en viss nervousitet och Anton Wiklund, som i egenskap av att vara gruppens yngste fick gå ut först, satte en hög standard genom en snabb och träffsäker första runda. Hans 58 poäng av 60 möjliga var den högsta poäng som uppnåddes i gruppen även om fler spelare nådde detta fina resultat.

"Som yngst är det bara att gilla läget och gå ut först", säger han efteråt. "Det kändes väl inte som det gick så bra därute som det sedan visade sig, men det var väldigt roligt. Adrenalinpåslaget var riktigt skönt!"

Johan Larsson, som tillsammans med Marcus Hellgren utgjorde gruppens enda vänsterhänta, uttryckte vissa tvivel om hur banan skulle funka för dem men det skulle visa sig att båda fick en placering i toppskiktet. Johan blev rentav bäst i gruppen totalt med en tid strax under 20 sekunder och 58 av 60 möjliga poäng. Snabbast av alla var Sebastian Collberg som gick runt på strax under 19 sekunder.

"Det enda jag skjutit tidigare är slagskott", konstaterar Johan när det är dags att röra sig vidare mot nästa station. "Man kände nog kanske ännu mer idag än förut att man ska ha respekt för vapen, det var riktigt pirrigt, faktiskt. Men kul att vinna i rookiegruppen, sedan får man väl se hur det resultatet står sig mot de mer erfarna."

Både Johan och Anton tycker att aktiviteten är ett bra och roligt avbrott från den hårdträning som laget just nu genomgår. Mersmak för skytte har de definitivt fått.

"Vem vet, jag kanske sadlar om?", funderar Johan och får medhåll från Anton: "När jag slutar med hockeyn kanske det blir pistolskytte sedan!"

Jon Toreheim var imponerad av sina nybörjaradepter:

"Ja, det var alldeles fantastiskt. Snudd på tårögd, faktiskt. Som jag sade till dem, tröttnar de på hockeyn vet de var de ska vända sig. Går det hälften så bra i serien som det gjorde här idag ska de vara väldigt nöjda!"

Stort tack till Bofors Test Center och suveräna instruktörer för en mycket uppskattad teambuildingdag!

Vill du se videoklipp från eventet hittar du dessa på våra sociala mediekanaler.