BIK-liraren: Joel Kiirikki "Det är många som inte tror mig..."

30 oktober 2021 11:00

Matchens BIK-lirare är unge centerforwarden Joel Kiirikki som bland annat berättar om sin game-day, den perfekta sommardagen och vad begreppet stolt BIK:are betyder för honom.


Dagens BIK-lirare, 19-årige centerforwarden Joel Kiirikki, har Kristinehamns hockeyteam som moderklubb men har spelat för BIK sedan ungdomstiden – och tog redan inför fjolårssäsongen steget upp till seniorhockeyn.

Han är en av våra unga talanger som i höst har fått värdefull speltid genom spel i HockeyEttan (1+3 på 7 matcher) med samarbetsklubben Lindlövens IF och med J20-laget (2 matcher, 2 mål).

Nu är han tillbaka i A-laget där han för närvarande spelar center i fjärdelinan.

1. Beskriv dig själv som spelare, Joel. Vilken roll har du och vad bidrar du med?

”Just nu är jag en fjärdelinacenter som gör allt för laget. Framför allt trycker jag på lite extra i närkamperna, både i forecheck och i sarghörnen i egen zon.”

Du är fortfarande väldigt ung och har fått spela en del både med Lindlöven och J20 med goda resultat. Hur funkar det, tycker du?

”Tro det eller ej men det är faktiskt lättare att spela Division 1 och HockeyAllsvenskan än med J20! Juniorhockey är ofta mer tuta och kör medan seniorhockeyn har en tanke bakom allt och det gör det lite annorlunda och ovant när man kommer tillbaka. Sedan är tempot också en stor skillnad. Det är förstås roligast att spela i HockeyAllsvenskan men det känns samtidigt bra att få viktig speltid och jag har fått mycket förtroende i Lindlöven.”

2. Beskriv din gameday på hemmaplan, från det att du kommer till hallen tills du somnar efter matchen.

”När jag vaknar på morgonen äter jag en väldigt stabil frukost. Jag drar till hallen en timme före matchvärmning, vilket brukar innebära klockan tio. Jag tejpar klubbor, tjatar lite med killarna och dricker några koppar kaffe. Efter värmningen käkar vi, oftast på Hugo och jag brukar åka med Oliver Åkelid. Efter det är det åker jag hem och kollar lite serier (just nu: ’How to get away with a murder’ med betyget ’riktigt bra’) och försöker att ta det så lugnt som möjligt. Jag går gärna en promenad på ungefär en kvart. En halvtimme innan samling sticker jag till hallen, dricker lite mer kaffe och fixar klubborna. Sedan är det ’boll’ som gäller!”

’Boll’, eller tvånudd, är en viktig och ganska prestigefull del av uppladdningen har jag förstått… Berätta mer om hur det går till!

”Det är den absolut. Bollen får inte nudda i backen, då åker man ut. De två som blir kvar till sist blir domare i nästa match – och det vill man förstås bli! Men det går väl lite upp och ned för min del, tycker jag.”

Vi går vidare och närmar oss nedsläpp på gameday – har du liksom många andra några fasta rutiner eller vanor?

”Det gäller att ta det så lugnt som möjligt så man inte blir övertänd. Jag vill helst sitta och prata lite med bänkgrannarna inför värmningen men efter den gäller det att gå in i bubblan. Då är det fullt fokus på matchen och de situationer som kan uppstå. För min del sätter jag på all utrustning på höger sida först.”

Hur funkar det för dig efter matchen – är du en av dem som somnar som en bäbis eller ligger du vaken?

”Jag har väldigt svårt att somna efter vissa matcher. Efter en viktig och rolig match där man tagit ut sig rejält blir det nästan ännu svårare.”

3. Det roligaste du vet…

”Är förstås hockey. Om jag inte får svara det skulle jag säga en härlig sommardag i Kristinehamn med bra väder. Då åker jag gärna ut med båten och så en grill på det. Det vinns verkligen inget bättre!”

4. Det värsta du vet…

”Det skulle väl vara en dålig sommardag i Kristinehamn när det regnar och man inte kan hitta på något, haha.”

5. Något som få vet om dig…

”Mitt efternamn är finskt men faktum är att jag även är lite rysk. Farfars pappa var ryss. Det är många som inte tror mig men det stämmer faktiskt!”

6. Vilken match är den viktigaste du spelat (och varför?)?

”Med A-laget är det slutspelet i fjol. I sista matchen mot Västerås spelade jag visserligen inte men var med i båset och så var jag även med mot Björklöven. Även om inte matchserien slutade som vi ville tycker jag ändå att det var bra matcher och de viktigaste som jag spelat.”

7. Till sist – vad betyder Stolt BIKare för dig?

”Allt! Allt från att vara här varje dag och göra jobbet till att försöka representera BIK på bästa sätt även ute på stan.”


Vi ses väl i Nobelhallen i kväll när BIK möter rivalen Västerås? Entrén öppnar 16.00 och pucken släpps 18.00.

Här köper du din biljett till kvällens match mot Västerås och kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.