Eftersnack BIK - Tingsryds AIF 7-5 (1-2, 3-1, 3-2)
Publicerad: 2020-11-18
Vi följer upp segern tillsammans med dubbla målskytten Mikael 'Daggen' Eriksson och Karl Helmersson samt kollar status på Thorell och Berglind med Medical Team

På onsdagskvällen tog BIK, på åttonde plats i den haltande tabellen, emot Tingsryds AIF som skuggade strax efter på nionde plats, två poäng efter men med två matcher mindre spelade.

BIK, vars bortamöte med Kristianstad i helgen med kort varsel flyttades fram på obestämd tid, kom till spel med 8-2-segern över Mora som senaste matchinsats. Tingsryd besegrade serietvåan Björklöven på övertid (3-4) på bortaplan i sin senaste match. I Tingsryd återfinns för övrigt BIK-bekantingarna Jacob Lundegård och Jonatan Harju.

I BIK vaktade Stefan Stéen kassen med Tim Juel som backup. Karl Jonsson återvänder från utlåningen till Kumla först i morgon, Åke Stakkestad, Edwin Lindström, Joel Kiirikki samt August Gunnarsson är fortsatt utlånade till Lindlöven. August är dock för närvarande skadad. Axel Bergkvist är fortfarande avstängd men är tillbaka till fredagens hemmamatch mot Väsby. I övrigt såg laget ut som vi blivit vana vid under de senaste matcherna.


BIK fick en mardrömsstart på matchen med två snabba baklängesmål och det blev inte bättre av att lagets bästa poänggörare, Gustaf Thorell, tvingades lämna isen efter en tackling som tog illa. Men Alexander Leandersson kunde, med bara 2,5 sekunder kvar av perioden, reducera till 1-2.

BIK stod sedan för en stark andraperiod där först Tor Immo kvitterade och sedan matchens profil David Lilja tog ledningen åt BIK med 3-2. Tingsryd hann visserligen kvittera men Mikael Eriksson såg till att BIK lämnade isen med ledningen 4-3 efter två perioder.

I tredje perioden gick BIK ifrån till 5-3 genom ett powerplaymål av Henrik Björklund. Gästerna hade dock inte gett upp utan gick i kapp till 5-5. Dessvärre tvingades också Victor Berglind lämna matchen efter att oturligt ha fått ett hårt skott i bakhuvudet. Med 59.9 kvar av ordinarie tid återtog 'Daggen' ledningen till BIK genom sitt andra mål för matchen och strax efter kunde Linus Karlsson avgöra i tom målbur. Matchen slutade därmed 7-5 till BIK.


Längst ned i inlägget kan ni som vill läsa ett mer utförligt matchreferat. Vi andra går direkt på eftersnacket.

Mikael Reinholdsson i BIK:s medical team gav följande rapport om ’Gurra’ direkt efter matchen:

"Det är en otäck smäll han får som tar i den vadderade stolpen vid plexiglaset (bredvid TAIF:s bås, min anm). Huvudet slängs bakåt men han har inte ont i nacke eller rygg utan klagar på kraftig huvudvärk. Han var lite knäsvag direkt efter smällen men var dock med och orienterad hela tiden. Men i och med huvudvärken har vi skickat honom till akuten för vidare undersökning."

Reinholdsson om Berglind:

"Victor får ett stenhårt slagskott i bakhuvudet som tar på nedre delen av hjälmen. Det innebär ett rejält slag mot huvudet men det är samma sak med honom, han är med i tid och rum. Han hade det lite jobbigt med balansen direkt efteråt men hämtade sig efter att ha vilat en stund. Där avvaktar vi och ser hur han känner sig framöver."


Mikael Eriksson stod alltså för två viktiga baljor i kvällens match.

"Vi började matchen bra, tog tag i taktpinnen direkt och så skjuter de typ två skott som båda går in. Vi lämnar Stefan väldigt själv där och det är inte mycket för honom att göra på målen. Men på något sätt visar det på en jäkla styrka att vi fortsätter att trumma på trots en tuff start. Men jag tror att det är enklare när vi trots allt spelar bra, trots att det smäller bakåt."

'Leo's reducering till 1-2 med 2,5 sekunder kvar av första perioden kändes viktig.

"Ja, vi har ju haft några sådana lägen mot oss, mot Timrå till exempel, men nu får vi det med oss. Då går man in till periodvilan med en positiv känsla. I andra tycker jag att vi kör över dem."

Det blev dödstyst i arenan när Thorell blev liggande efter en tackling. Hur påverkades ni i laget av den situationen?

"Ja, det såg inte bra ut. Jag har inte hunnit kolla hur det är med honom. Men det var mycket som gick emot oss idag, även 'Berra' (Berglind) blev också skadad. Men det visar också på en mental styrka hos oss, att vi kan bygga något bra trots detta."

Två mål från din klubba idag - och i viktiga lägen dessutom. Berätta om dem!

"Det roligaste var att det var en komplett Karlskogafemma ute på isen vid det andra (förutom 'Daggen' själv även Carl Berglund, David Lilja, Jesper Alasaari och Alexander Leandersson). Vi har pratat flera gånger om att det vore kul med fem karlskogapôjker på isen samtidigt. Jag tror inte att det har hänt förut. Jag blev jäkligt glad när jag såg det, haha!"

Ja, ditt 6-5-mål blev förlösande efter att TAIF gått ikapp till 5-5 i tredje. Snyggt var det också!

"Var det? Kanske, haha. Jag fick en kanonpassning av 'Bulan' (Berglund), han sliter otroligt mycket därute. Jag trodde faktiskt att han skulle skjuta själv, han brukar göra mål i det läget. Skönt att det kom ett mål ut av det."

Helgens bortamatch mot Kristianstad ställdes in när ni redan var på plats. Hur var det?

"Man får se positivt på det. Vi gjorde det bästa av situationen och fick lite lagsammanhållning tillsammans på hotellet med middag tillsammans. Det stärker oss som lag. Jag tycker att resultatet märktes i vår energi därute idag."

Vad, förutom två mål och tre poäng till laget, tar du med dig från kvällens seger?

"Framför allt jobbet vi lägger ned och energin vi spelar med. Trots en tung försäsong, som har speglats lite i resultaten så här långt, har vi ett jäkla bra go' i laget. Vi växer för varje match. Det vi måste lära oss är hur vår tredjeperiod ser ut och vara mer aggressiva."


"En svängig historia", summerar headcoach Karl Helmersson kvällens match. "Det som kännetecknar den här matchen är en bra moral i laget, att vi inte lägger oss ned och dör när de kvitterar i tredje. Det är härligt att se hur vi vågar tugga på och får in både sexan och sedan sjuan i tom målbur."

"Men vi blir lite för passiva i sista perioden. Det var därför jag tog time out, för att verkligen trycka på att vi måste vara mer samlade i hemgången så att backarna inte bara backar hemåt. Vi måste stå upp vid egen blå."

Ni möblerade om ganska rejält i kedjorna för några matcher sedan. Dina tankar om resultatet?

"Vi har gjort 15 mål på två matcher och försvarsmässigt släppte vi till 13 skott mot oss mot Mora och 17 idag. Det är ju bra signaler! Överhuvudtaget tycker jag att det gett oss bra energi."

"Det är roligt att se att vi inte är beroende av en specifik femma. 'Daggen' går till exempel in och gör två mål idag, målskyttet är utspritt i laget och det är en styrka!"


Matchfakta: BIK Karlskoga – Tingsryds AIF 7-5 (1-2, 3-1, 3-2)

Skottstatistiken: 24-17 (5-5, 9-4, 10-8)

Publik: 50 + 326 soffbiljetter

Första perioden 1-2, skotten 5-5

Matchen fick en mardrömsstart för hemmalaget, på flera sätt:

5.55 0-1 Sebastian Åkesson (Jacob Lundegård & Filip Cederqvist)

6.28 0-2 Simon Norberg (William Fransson & Sebastian Åkesson)

12.04 BIK tilldömdes kvällens första numerära överläge när TAIF:s Jakob Heljemo utvisades för en hooking.

Flera lägen för BIK i powerplay - bland annat för Aleksi Rekonen och Linus Karlsson (vars klubba gick av i skottögonblicket) men jakten på en reducering skulle snart hamna i skymundan då Gustaf Thorell blev liggande länge på isen efter en tackling. Tacklingen resulterade inte i någon utvisning men en ostadig 'Gurra' fick ledas av isen och återkom inte i spel.

19.57 1-2 Viktig reducering av framfrusande Alexander Leandersson som fick perfekt läge och dundrade in pucken. David Lindquist och Linus Karlsson assisterade.

**Andra perioden 3-1, skotten 9-4 **

Nära kvittering i periodinledningen när Gustaf Franzén påpassligt bröt gästernas uppspel och åkte sig till friläge som dock Andreas Ljunggren i TAIF-målet följsamt räddade. Strax efter höll Rekonen på att tråckla in pucken i ett två-mot-ett-läge.

Efter drygt tre minuters spel slog TAIF:s förstafemma in pucken i spelvändning men då buren rubbats ur sitt läge i samband med detta konsulterades situationsrummet som konstaterade att det inte var mål.

5.01 Nytt powerplay för BIK när avvaktande utvisning på TAIF-spelaren Felix Olsson (2 minuter highsticking) verkställdes. Linus Karlsson drog ned ett uppskattande sus från publiken när han försökte sig på en hockeydelikatess och lyckades så när.

7.09 2-2. TAIF hann visserligen bli fulltaligt innan kvitteringsmålet men metodiskt och tålmodigt spel i fem mot fyra låg bakom. Tor Immo gjorde målet, assisterad av David Lindquist och Robin Carlsson.

13.21 3-2 Snyggt och resolut av David Lilja som kom in från båset, fick pucken i mitten av Henrik Björklund och avslutade kliniskt. Förutom 'Björka' fick även Wilhelm Westlund en assist.

15.29 3-3 Snabb replik av gästerna när andrafemman checkade högt, stal pucken och avslutade distinkt. Roman Semijonov gjorde målet, Jonatan Harju assisterade.

1.58 4-3 Kapten Mikael Eriksson återtog ledningen till BIK. Linus Karlsson och Gustaf Franzén assisterade.

Tredje perioden 3-2, skotten 10-8

Flera viktiga räddningar av Stefan Stéen i inledningen av perioden, bland annat plockade han ett skott från David Gustafsson.

BIK, å sin sida, hade en klingande stolpträff.

2.55 Tingsryd fick spela i numerärt överläge för första gången då Jesper Alasaari utvisats i 2 minuter för en tripping.

Två täta utvisningar för Tingsryd (Simon Norberg, slashing och Jonatan Harju, puck out) nästan 7 minuter in i perioden innebar spel fem mot tre i 1.53 för BIK.

7.30 5-3 Powerplaymål (fem mot tre) av Henrik Björklund, assisterad av Aleksi Rekonen och David Lilja.

15.58 5-4 TAIF reducerade och gav matchen ny nerv genom en styrning av Roman Semjonov på skott från Simon Norberg.

14.28 Time out av BIK till ackompanjemang av 'Stolta BIKare' från de 50 i publiken.

Med drygt fyra minuter kvar blev Victor Berglind liggande på isen efter att oturligt ha fått Jacob Lundegårds stenhårda skott i bakhuvudet och fick ledas till båset. Han återkom inte i spel.

15.58 5-5 Kvitterat av gästerna genom ett skott rätt upp i krysset av David Gustafsson, assisterad av Anton Svensson och Ludvig Claesson.

Med 59.9 sekunder kvar av ordinarie tid återtog 'Daggen' ledningen till BIK genom sitt andra mål för matchen och strax efter (snyggt assisterad av Carl Berglund) kunde Linus Karlsson (Franzén & Björklund) efter 19.15 avgöra i tom målbur. Matchen slutade därmed 7-5 till BIK.

Skribent Marie Angle