Eftersnack BIK - IF Björklöven 4-5 (1-1, 0-2, 3-2)

23 oktober 2020 22:01

Vi följer upp fredagens nagelbitare till match mot IF Björklöven tillsammans med dubbla målskytten Linus Karlsson.


Tidiga tabellettan (i en lindrigt sagt haltande tabell) och det tippade topplaget IF Björklöven gästade på fredagskvällen Nobellhallen för lagens första möte säsongen 20/21.

BIK Karlskoga, femma i tabellen inför kvällens omgång, hade valt att låta Tim Juel vakta målet med Stefan Stéen som back-up.

Femmorna såg ut som följer:

Förstalinan: Victor Berglind, Wilhelm Westlund, Henrik Björklund, Gustaf Thorell och Aleksi Rekonen.

Andralinan: Alexander Leandersson, Arvid Aronsson, Robin Carlsson, David Lindquist och Tor Immo.

Tredjelinan: Axel Bergkvist, Filip Roos, Linus Karlsson, Åke Stakkestad och Sebastian Fakt.

Fjärdelinan: -, Jesper Alasaari, Carl Berglund, David Lilja, Mikael Eriksson

Extra: August Gunnarsson, Marcus Andreasson (extra målvakt)

Matchfakta: BIK Karlskoga - IF Björklöven 4-5 (1-1, 0-2, 3-2)

Skottstatistik:30-31 (12-13, 4-10, 14-8)

Publik:50 + ca 370 soffbiljetter

Första perioden 1-1, skotten 12-13

Första perioden bjöd på underhållande, fartfylld hockey.

BIK tog taktpinnen från start och bet sig under långa sekvenser kvar i Björklövens zon med flera bra avslut som följd. Gästernas första riktiga målchans kom först i den sjätte minuten då dock Tim Juel stod stabil i BIK-målet och räddade.

Efter 6.42 tog Gustaf Thorell rättvist ledningen med 1-0 åt BIK.

11.30 1-1. Målskytt Tyler Vesel, assisterad av Alex Hutchings och Justin Crandall. Snabb spelvändning och resolut passningsspel bakom gästernas kvitteringsmål som kom under avvaktande, ej verkställd utvisning för BIK.

12.40 var det dags för matchens första riktiga powerplay som tilldömdes Björklöven efter att Tim Juel utvisats i två minuter för delaying the game. BIK höll dock tätt.

15.52 Powerplay för BIK efter att Alexander Wiklund utvisats i två minuter för en slashing. Inspirerat powerplay-spel av BIK med flera chanser men Björklövenmålisen Isak Mantler stod emot.

Andra perioden 0-2, skotten 4-10 Fortsatt drag under skridskorna och böljande spel i inledningen av den andra perioden där dock Björklöven tog över taktpinnen och kunde dra nytta av flera numerära överlägen.

Powerplay och spel fem mot fyra för Björklöven efter 2.52 (då Tim Juel oturligt åkt på ännu en tvåa för delaying the game) utökades till spel fem mot tre när Mikael Eriksson strax efter utvisades för en crosschecking.

3.49 1-2 Målskytt: Tyler Vesel, assisterad av Justin Crandall, Justin och Zach Palmquist. Målet kom alltså i spel fem mot tre.

6.00 1-3 Fredric Andersson, assisterad av Daniel Rahimi och Alexander Wiklund. Björklöven bet sig fast i BIK-zonen även efter att hemmalaget blivit fulltaligt.

7.44 Lagstraff för Björklöven för för många spelare på isen och powerplay för BIK. BIK flyttade upp positionerna igen efter utvisningen med ett böljande spel som följd.

15.22 Powerplay för Björklöven med Sebastian Fakt utvisad i två minuter för en slashing men BIK höll undan bra i boxplay.

18.48 Powerplay för Björklöven som därmed avslutade perioden i spel fem mot fyra då Axel Bergkvist utvisats för en slashing. Gästerna låg på för ytterligare ett mål men BIK fortsatte att spela bra i boxplay.

Tredje perioden 3-2, skotten 14-8

Björklöven drog ifrån genom två tidiga mål i den tredje perioden men BIK hade ingalunda gett upp kampen, vann skotten och var ytterst nära att gå ikapp.

Efter 3.18 gjorde Daniel Norbe (Crandall & Vesel) 1-4 på ett backskott som gick via Juels skydd upp i krysset.

5.20 utökade Alex Hutchings (Norbe & Vesel) till 1-5 strax efter efter att BIK och David Lilja varit nära en reducering.

BIK tog nu Timeout - som visade sig bli produktiv:

5.51 2-5. Målskytten Henrik Björklund (assisterad av Axel Bergkvist och Gustaf Thorell) gav hopp och välbehövlig energi till BIK.

10.57 3-5. Linus Karlsson, assisterad av David Lindquist och Victor Berglind.

13.54 Chans till momentum när BIK fick spela powerplay med Björklövens Alexander Hellström utvisad för interference men gästerna höll undan.

Flera bra lägen, bland annat av Gustaf Thorell, efter att Björklöven blivit fulltaliga.

19.26 4-5. Linus Karlsson gjorde sitt andra mål för matchen, den här gången assisterad av

Med 27 sekunder kvar fick BIK spela powerplay med Daniel Rahimi på botbänken för en interference. BIK valde då att ta ut Tim Juel och ersätta honom med en extra utespelare men lyckades inte få in någon kvittering. Matchen slutade därmed 4-5 till Björklöven.


Linus Karlsson stod alltså för två mål under matchen - 3-5 och 4-5 och hade bud på ytterligare mål i jakten på kvittering vid matchslutet.

Förlusten till trots var det en underhållande och fartfylld match tyckte vi på läktarna. Hur upplevde du den nere på isen, Linus?

”Det kan jag hålla med om, det är bara tråkigt att den slutar som den gör. I första perioden tycker jag att vi kom ut starkt och bra och även de sista tio är bra.

Ja, första perioden slutar visserligen 1-1 men det känns som ni vinner på poäng…

”Exakt. Sedan tar de över i andra perioden och vi får många utvisningar mot oss vilket gör det jobbigt för oss. Men vi kommer tillbaka i tredje och visar hur starka vi kan vara när vi nästan lyckas vända ett 5–1-underläge. Det är tråkigt att vi sätter oss i den här situationen men vi avslutar starkt ändå, tycker jag.”

Ni tog timeout direkt efter Björklöven gjort 5-1 i den tredje perioden och den gav utdelning i form av tre raka mål. Hur gick snacket i båset under de där trettio sekunderna?

”Vi sa att även om det är ett tufft läge att komma tillbaka ska vi inte vika ned oss. Vi spelar för märket på våra tröjor och vi ger hos aldrig! Och det gjorde vi verkligen inte, vi gav det en chans och höll på att kvittera i spel sex mot fyra i slutet. Hade vi gjort det hade det kanske varit årets vändning. Som helhet var det väl en okej match även om det är tråkigt att vi släppte dem så långt. ”

Björklöven är favorittippat i årets upplaga. Hur tar man sig an ett sådant lag?

”Björklöven är definitivt ett skickligt lag. Man måste ha respekt, vara noggrann över linjerna och sådant och framför allt alltid vara beredd. Men vi är också ett skickligt lag så vi ska visa dem vad vi kan.”

Ni vinner sista perioden med 3-2 och skotten 14-8. Vad tar ni med er från den här matchen?

”Det är positivt även om vi förstås helst vill ha med oss tre poäng. Nu gäller det att ladda om för nästa match och ta med oss de bra bitarna. Vi kommer ut bra i den här matchen och de sista tio visar vi att vi kan forcera.”