Ny i laget: Möt Åke Stakkestad

23 september 2020 07:00

Vi sätter oss ned med 18-åriga Åke Stakkestad som efter några imponerande produktiva år i juniorleden skrivit på ett tvåårskontrakt med A-laget.


Han fyllde 18 så sent som i våras, är yngst av alla i A-laget och har därtill bara spelat för klubben sedan säsongen 18/19. Men Åke Stakkestad har redan hunnit sätta stora avtryck på juniorsidan och står nu med ett nysajnat A-lagskontrakt för två säsonger.

Förra vintern gjorde han flest mål (18), flest assist (23) och följaktligen också flest poäng (41) av alla i J18 Allsvenskan Södra, toppserien som lagen i Sveriges högsta J18-serie (J18 Elit) spelar om en plats i under hösten. När säsongen på grund av pandemin och dess restriktioner avblåstes i förtid stod Åke och hans lagkamrater redo för en åttondelsfinal i SM-slutspelet.

I skrivande stund är dessutom Åke den spelare som gjort flest mål genom tiderna i BIK Karlskogas J18-lag och dessutom den spelare som noteras för totalt flest poäng. Under 70 spelade matcher har han stått för 50 mål och totalt 103 poäng.

När A-laget i fredags spelade sin andra träningsmatch för säsongen, hemma mot Mariestad BoIS, började Åke på bänken men fick ganska omgående komma in. 18-åringen tackade för förtroendet genom att sätta 3–1 till BIK i tredje perioden och därmed i princip stänga matchen.

Men vi börjar väl, som alltid i våra presentationer, med att backa tillbaka bandet till de allra första skridskoskären. Åke är född i Göteborg och inledde sin hockeykarriär i Kungälvs IK. Inspirationen till hockeykarriären kom från en äldre kusin.

”Han är fem, sex år äldre, spelade hockey och var min idol!”, minns Åke idag, med ett leende.

Kusinen lade av för några år sedan men Åke blev biten.

”Jag spelade i Kungälv under ungdomsåren men inför J18 kontaktade (Kristofer) Näslund min TV-puckstränare och ville att jag skulle komma till BIK på try-out. Jag var här och på några andra ställen och tyckte att BIK hade bäst plan för mig personligen. Jag kände att jag skulle få ut mest av tiden här.”

Vad var det i planen som lockade?

”Framför allt är BIK en bra, stabil förening. Många juniorer från J18 plockas upp till J20 och åldern spelar ingen roll.”

Karlskoga ligger en bit bort från barndomshemmet, hur var det att lämna familjen och bo själv när du var så ung?

”Familjen har alltid stått bakom och stöttat mig till hundra procent. Det var mitt beslut. Men jag bodde med en kille från Göteborg under mina första två år och det underlättade förstås.”

Skönt att få höra lite välbekant göteborgska..?

”Haha, precis”, skrattar Åke som förstås även han har en varm göteborgsdialekt.

Matlagningen har aldrig varit något problem för hans del, hävdar han bestämt.

”Nej, jag gillar att laga mat. Om jag sedan är särskilt bra på det vet jag inte men något bättre koll än genomsnittet har jag nog. Men diska och sånt är la´ mindre kul!”

Numera har han en fyrbent inneboende i kattungen Mason - vars namn även så smått har börjat fastna som lagets smeknamn på husse.

Åke har, som tidigare nämnts, varit en pålitlig poängproducent under hela sin ungdoms- och juniortid. Förutom toppnoteringarna i J18 har han även hunnit sätta avtryck i BIK:s J20-lag där han under den senaste säsongen noterades för 26 (16+10) poäng på 16 spelade matcher.

”Jag är inte den största forwarden men jag är inte rädd för att tacklas", kommenterar han. "Mitt mål varje byte är att få upp pucken till anfallszonen, det är där jag är som bäst och om man skapar lägen brukar pucken trilla in till slut.”

Redan under förra säsongen fick då 17-årige Åke prova på att spela i Hockeyallsvenskan med A-laget. Fem matcher blev det till slut.

”Det var grymt coolt! Speciellt min första A-lagsmatch här i Nobelhallen, en nästan fullsatt match (BIK-kronanmatchen, min anm) mot Vita Hästen. Det var riktigt häftigt. Det är klart att man var lite nervös innan men inte så farligt, faktiskt.”

Inför säsongen skrev du A-lagskontrakt trots att du fortfarande har två säsonger kvar som junior. Hur ser din målsättning för säsongen ut?

”Jag vill försöka få spela så mycket som möjligt och göra bra ifrån mig ute på isen. Jag vill hjälpa laget på de sätt jag kan och får göra. I och med att jag har två år kvar på J20-nivå kan jag vid behov bli utlånad dit men det är inte mitt mål. Jag vill spela med och mot seniorer!”

Du är yngst i laget, även om Joel Kiirikki bara är några månader äldre. Vad innebär det, rent praktiskt?

”Man får göra lite extra grejer som att plocka in puckarna efter träning och lägga fram damasker och andra småsaker. Men vi är ett ungt lag så det är lugnt, vi är flera som hjälps åt.”

Hur är det att komma upp och dela omklädningsrum och spela med spelare med lång erfarenhet och som man kanske själv sett upp till tidigare?

”De har alla haft en bra karriär och man lär sig mycket av dem och deras rutin. De hjälper mig mycket med olika småsaker. Det är jättebra.”

Hur skulle du beskriva den största skillnaden mellan juniorhockey och seniorhockey?

”Det är mer struktur i seniorhockeyn. I juniorhockeyn är det mer 'ta pucken och så kan man göra lite vad man vill'. I seniorhockeyn är det svårare att komma in mot kassen och att få till en målchans.”

Vilka strategier har du satt upp för att komma in i seniorhockeyn på ett bra sätt?

”Det gäller att jobba sig in och försöka förstå hur de tänker och spelar. Sedan får man anpassa sig efter det.”

Finns det någon slags röd linje i spelet mellan juniorlagen och A-laget?

”Inte så mycket i det taktiska men i BIK-hjärtat framför allt. Man gör allt för laget oavsett var man spelar eller om man inte spelar alls. BIK-hjärtat är den röda tråden.”

Huvudtränaren Karl Helmersson om Åke:

”Åke har gjort mycket poäng i juniorlagen och gjorde det bra när han fick spela några matcher med A-laget förra säsongen. En spännande ung kille som är kreativ ute på isen. Vi har stora förhoppningar på honom. Han kommer att spela ytterforward hos oss.”