Träningskollen: Sista gemensamma försäsongspasset är avklarat

2 juli 2021 09:00

Idag går A-laget på välförtjänt "ledighet" - vi hänger med på ett av försäsongens sista pass och ber Karl Helmersson och David Lilja summera sina upplevelser.


När?

Onsdagen 30/6, 9.30-12.00 samt ett ungefär lika långt pass efter lunchen

Var?

Bergslagshallen och B-hallen bakom Nobelhallen.

Vad?

Förmiddagspasset inleds med fotboll där de äldre besegrade de yngre med 1-0 i en tempofylld match. Surt för de yngre som, efter en lite trög start på försäsongen, enligt egen utsago 'varit glödheta’ på slutet och som kom till spel med en seger i det senaste mötet.

’Larry’ stod för musiken under förmiddagens pass och som vanligt bjöds vi på en energifull mix som till och med emellanåt lockade till spontana dancemoves.

Efter gemensam uppvärmning i en stor ring, ledd av ’Daggen’, gick laget vidare till ett styrkepass som följdes av ett grupp-pass med fyra stationer och fokus på explosivitet och spänst.

Eftermiddagspasset hade fokus på kondition, den här gången i form av inlines i B-hallen. Det är äldre mot yngre även där och därmed upplagt för heta drabbningar även där. ”Full fart, kan man lugnt säga”, konstaterar Karl Helmersson.”Ett bra konditionspass.”

Vilka?

Nästan hela laget, den här dagen under ledning av headcoach Karl Helmersson.

Varför?

Hela spektrumet från styrka till explosivitet, spänst och kondition.


Onsdag i den sista veckan av gemensam träning innan laget skingras och stämningen i truppen är god när laget samlas strax efter 9.00, trots Sveriges nesliga uttåg ur fotbolls-EM kvällen innan. Idag kommer spelarna att få sina träningsprogram inför den ledighet som nu väntar, då varje spelare har ansvar för sin egen träning. Någon semester i traditionell tolkning med lata dagar i hängmattan och noll tankar på jobbet handlar det alltså inte om.

”Semester är kanske fel ord eftersom killarna ska fortsätta sin träning, men de får göra det på egen hand”, konstaterar headcoach Karl Helmersson som leder dagens pass. ”De får med sig sina sommarprogram och ska se till att bibehålla det vi byggt upp under de här veckorna. Det ser riktigt bra ut så här långt och nu står de inför utmaningen att se till att fortsätta bygga därifrån. Samtidigt är det viktigt att de får möjlighet att koppla av och ladda batterierna inför hösten.”

Upplägget har ju sett lite annorlunda ut i år med fokus på kvalitet framför kvantitet. Hur tänker du kring det?

”Det är viktigt att spelarna är fräscha inför passenoch varje övning så att vi kan gå för fullt i varje moment. Vi hockeyspelare har nog varit lite dåliga på det genom tiderna – ofta har träning handlat om att man bara ska bli så trött som möjligt. Men vi vill ha kvalitet på det vi gör och utifrån det jag sett har vi tagit stora kliv från starten och fram tills nu. När man pratar med killarna känner de också skillnad och ser en utveckling på grund av det nya tänket.”

Svart på vitt vad träningen gett får man i början av augusti. Spelarna testades när försäsongsträningen drog igång och när laget återsamlas kommer de att testas igen.

”Ja, då kommer vi att se både att de skött sig under sin egen träning och vilken effekt som träningen har fått.”

Laget återsamlas den nionde augusti, något senare än vanligt.

”Vi valde att köra en vecka längre nu istället för att sluta efter midsommar som man brukar. Eftersom vi körde igång så sent ville vi ha en lite längre period av gemensam träning, men den extra veckan före ledigheten innebär att vi återsamlas en vecka senare i augusti. Första veckan blir det fokus på tester och fysbiten. Det kommer också finnas tillgång till is för dem att testa lite utrustning. Men den officiella ispremiären blir den 16:e augusti.”

Lagets spelschema för träningsmatcherna har kompletterats med en extra match i samband med ett nyinlagt träningsläger.

”Ja, vi ska på träningsläger i Mariestad 26-29/8 och då spelar vi vår första match som blir mot Mariestad BoIS 28/8. Förhoppningsvis kommer det bli möjligt att släppa in lite publik då och vi hoppas givetvis att våra supportrar ska lägga en dag i Mariestad och ta sig till Mariehus Arena.”

Sommarprogrammen är, liksom upplägget för den gemensamma fysen, gjorda av Tobias Thunberg och utformade för att hjälpa spelarna med det just de vill och behöver träna på.

”Thunberg är huvudansvarig för den här biten medan jag dyker upp lite då och då, som idag. Jag tycker att det fungerar väldigt bra och både jag och spelarna är väldigt nöjda med honom och upplägget.”

Under styrke- och spänst/explosivitetspassen går spelarna runt bland stationer där man kör ett antal repetitioner på varje och för ett otränat öga kan det se lite underligt ut med pauserna emellan. Detta är dock en del av konceptet kvalitetsträning då det bygger på att spelarna ska vila mellan övningarna och på så sätt kunna kräma ut precis allt under korta, snabba och explosiva insatser.

Jag ber David Lilja sammanfatta sina upplevelser av årets försäsongsträning

”Som alltid är det kul att få träffa alla nya och börja bygga upp en ny stark grupp. I år har träningen haft mycket fokus på explosivitet och jag tycker att det här sättet att träna passar mig väldigt bra”, säger David, som trots sin ungdom är lite utav en veteran i gänget. ”Jag har absolut inget att klaga på, men det är klart att det var lite ovant i början eftersom vi kört en del löpning som jag varit så van vid under de senaste åren. Men man kommer in i det snabbt. Explosivitetsträningen handlar mycket om vila för att vara fräsch i benen när man väl kör och det har definitivt gett resultat att träna så här under de här åtta veckorna. Jag känner att ju att jag har fått mer tryck i benen, till exempel under hoppen.”

Nu blir det äntligen lite semester – vad innebär det för din del, David?

”Träna, chilla, sola och bada och hänga med kompisar. Dessutom ska jag åka på fiskeresa en vecka. Vi tar med oss ett tält och ska åka uppåt i landet, ända upp mot Norrland. Det ser jag verkligen fram emot!”


Vi hoppas givetvis att du hänger med oss i jakten på vår dröm och vi längtar efter att se dig i Nobelhallen i höst! Om FHM kan fortsätta att öpnna upp Sverige enligt planen kommer publik att tillåtas i arenorna. Information om våra träningsmatcher hittar du här. Information om hur du tecknar säsongskort hittar du här. Mer information om lösa biljetter kommer senare.