Fystesterna avklarade och sommarens totalsegrare utsedda

12 augusti 2021 07:45

Vi summerar försäsongsfysen och snabbbkikar på resultatet i fystesten med Tobias Thunberg. Dessutom träffar vi vinnare och förlorare i sommarens tävling - där en hemlagad trerättersmiddag stod på spel.


När det här inlägget publiceras håller spelarna på med det sista av totalt åtta fystester som snart kommer ge fysansvariga Tobias Thunberg och resten av tränarstaben svart på vitt om resultatet från försäsongens grundläggande fysträning och spelarnas individuella status.

Men Thunberg kan redan nu konstatera att det ser bra ut. Årets fokus på explosivitet och styrka har gett resultat och alla spelares värden ligger där de ska ligga.

”Ja, jag fick resultaten från tidigare tester först idag och har bara hunnit ögna igenom pappren men känslan är väldigt bra", konstaterar han när vi talas vid på onsdagskvällen. "Det syns till och med visuellt i vissa lägen, som när killarna körde sprint (30 meter) häromdagen. De här korta loppen motsvarar de korta ingrepp som spelarna gör ute på isen och då är explosivitet och styrka viktigt. Jag tänkte faktiskt på det när Arvid drog i väg från stillastående, med en power och ett klipp i steget som är otroligt att se."

Är du sugen på att göra samma fystest som spelarna? Då gäller följande åtta delmoment:

Assaultbike är lika brutalt som det låter och generellt den aktivitet som flest spelare drar sig för. Spelarna ska ge allt de har under en kort, intensiv tramptur på en monstervariant av träningcykel där man räknar resultatet i hur många kalorier de hunnit bränna under en minut. Det tar en rejäl stund att landa efter den minuten.

Bäst av alla var ’Daggen’ som brände 53 kalorier, motsvarande ett äpple, på en enda minut. ’Björka’ och Arvid var tog silver respektive brons i den grenen.

Spänsthopp, där spelarna ska hoppa så högt som möjligt rakt upp i luften, var nästa test och även där dominerade kaptenen som hoppade hela 59,5 centimeter. Anton Wiklund och Sebastian Collberg tog plats två och tre.

Det tidigare nämnda Snabbhetstestet, där spelarna sprang 30 meter på tid, vanns av Edwin Lindström som sprang på 3,79 sekunder, tätt följd av Arvid Aronsson samt Viktor Lennartsson och Anton Wiklund på delad tredjeplats.

Den lätt akrobatiska Brutalbänken, som vi lade ut ett klipp på i sociala medier i måndags, är inget för höjdrädda – och då har vi inte ens kommit till muskelstyrkan och pannbenet som krävs. 30 stycken var maxresultatet och det klarade sju spelare: ’Daggen’, nya målvakten Marcus Hellgren (som vi såg på videon), William Pethrus, Wilhelm Westlund, Sebastian Collberg, David Lilja och Edwin Lindström.

Test fem och sex utgörs av Bänkpress respektive Knäböj.

I bänkpress anpassas vikten efter spelarens kroppsvikt och där var maxresultatet 20 repetitioner. ’Daggen’, Hellgren, Pethrus, Aronsson, Henrik Larsson, David Lindquist, Alexi Rekonen och Anton Wiklund klarade alla maxresultatet.

Knäböj bygger också på spelarnas vikt och där klarade samtliga spelare de maximala 20 repetitionerna.

Hipthrust har vi också visat klipp på under sommaren och här lyfter spelarna en stång med vikter som placerats och lyfts över höfterna i sittande läge. Även här bygger lyftvikten på spelarnas egen vikt och innebär någonstans mellan 130-170 kilo. Samtliga spelare klarade maximala 20 repetitioner i sin vikt.

På torsdagsförmiddagen körs det avslutande testet, det så kallade Bronco-testet som mäter syreupptagningsförmågan, eller konditionen som vi i dagligt tal kallar det.


Vår kapten fortsätter att ligga med i toppen trots att han numera är näst äldst i laget. Kommentar till det, Tobias?

”Jag är inte förvånad men däremot blir jag mer och mer imponerad av honom för varje år som går. Det är bara att konstaterar att ’Daggen’ som kapten fortsätter att gå i bräschen genom att sätta ribban högt och sätta standarden för laget och de nya spelare som kommer. Det är guld värt!”

Någon annan individ som imponerat lite extra på dig i sommar?

”Det ska först sägas att ingen faller ur ramen men en kille som Sebastian Collberg imponerade redan när han kom och den känslan har jag fortfarande. Han ser mycket bra ut, har ett bra klipp i kroppen och är väldigt seriös och ödmjuk. Det kan bli hur bra som helst i vinter."

"Flera unga spelare, som till exempel Anton Wiklund, har visat framfötterna och så måste jag säga att Marcus Hellgren sticker ut rejält. Han har skött sin träning själv och kom ju hit först i måndags så jag har inte sett något av honom tidigare. Men han har uppenbarligen tränat på bra och visade upp fantastiska resultat. Jag vill också nämna Arvid (Aronsson) som nu blivit det kraftpaket man tidigare kunnat ana fanns kapacitet för.”

Hur står sig dagens BIK mot tidigare årgångar?

”Träningsmässigt står vi oss mycket bra men det har vi faktiskt gjort de senaste åren. Numera är alla spelare bra tränade i grunden och de är väldigt seriösa med de här bitarna. Går man tillbaka lite längre i tiden, 8-9 år kanske, kunde det vara större variationer mellan individerna. Då kunde det hända att enstaka spelare inte var ordentligt tränade när de kom till återsamlingen.”


Försäsongsfysen drog som bekant i gång i maj och pågick fram till veckan efter midsommar då spelarna under fem veckor fick sköta träningen på egen hand. Ett stort gäng spelare har varit med hela tiden, andra har anslutit allt eftersom eller deltagit delvis på grund av att de bor långt borta eller har jobbat. Det är bara de båda målvakterna som alltså skött träningen helt på egen hand.

Vi har tidigare rapporterat från olika pass, och ett av spelarna mycket uppskattat nytt inslag i träningsupplägget i år har varit ’veckans tävling’. Veckans tävling-momentet har bestått av en ny utmaning varje vecka – allt från pennkastning och bollsporter till friidrott och orientering – med syftet att tävlingsmomentet dels ska motivera spelarna och dels att ge ett avbrott i den annars ganska monotona fysträningen. Totalt har det rört sig om nio tävlingar.

Resultaten i de enskilda tävlingarna har sedan räknats ihop till en totaltabell där spelarna bland annat fått räkna bort sina två sämsta resultat och där viss hänsyn tagits till spelare som inte varit på plats och deltagit i alla tävlingar. När laget återsamlades på måndagsmorgonen var det äntligen dags att avslöja de tre topplacerade – och de tre som placerat sig sämst. Förutom äran stod en hemlagad trerättersmiddag på spel där förlorarna ska bjuda vinnarna.

”Det var jämnt både i botten och toppen, det var i princip målskillnad, och insatserna har varit bra överlag", avslöjar Thunberg. "Ett lite extra minnesvärt ögonblick är väl 'Willes' (Westlund) längdhopp med specialstil och han var dessutom grym på att kasta penna. Rekonens ’helikoptertaktik’ var dock inte riktigt lika lyckad, haha. Orienteringstävlingen var också väldigt rolig – Arvid, som ändå avslutade tävlingen starkt, visste först knappt i vilken kommun han sprang, haha.”

Henrik Björklund, Arvid Aronsson och David Lindquist blev etta, tvåa och trea totalt i årets premiärupplaga medan Alexander Leandersson, Emil Öhrwall och Kalle Jellvert får börja förbereda menyn.

”Ingen jävla sallad”, löd den första spontana reaktionen från vinnartrojkan. Vi lovar att återkomma med ett utförligare reportage från middagen.

För nyförvärvet Kalle Jellvert var veckans tävling en ny bekantskap.

”Ja, det är första gången jag varit med om något liknande. Jag hann ju inte vara med på alla tävlingar, men jag gillar egentligen allt som innebär tävling så det här var perfekt. Det finns en hel del grabbar härinne som vill vinna, kan man säga.”

Du, Emil och ’Leo’ kommer få stå för middagen till vinnarna. Tankar inför detta?

”Ja, det stämmer tyvärr. Vi får väl se vad grabbarna önskar. Mina matlagningskunskaper är väl helt okej, det handlar mest om brist på fantasi. Och så gillar jag inte att höfta, jag kör exakt enligt recept.”

Vinnaren David Lindquist ser fram emot middagen.

”Tävlingarna var ett kul inslag som bröt av lite och så fick man fram lite tävlingsskallar också. Jag gillar bollsport mest så mina favoriter var nog ’mjuktennis’ och badminton. Orienteringen var en del lokalkännedom så den var inget för mig, haha.”

Vilka önskemål – och förväntningar - har du inför middagen?

”Jag har inga större krav, jag är nöjd med en gratismiddag. Helst inte sallad, dock. Jag har dock hört att Emil är ganska bra på att laga mat så det kan nog bli en riktigt fin middag. Det blir nog bättre än när jag lagar själv i alla fall, haha.”