Eftersnack omgång 16: BIK Karlskoga - MoDo Hockey 3-0

17 november 2021 22:40

Ännu en seger och, kanske ännu viktigare, en stark laginsats som osade självförtroende samt en hållen nolla. Vi följer upp 3-0-segern med rekordmålskytten Henrik Björklund samt debutanten Sebastian Collberg.


Omgång 16 och BIK kom från två raka vinster i och med helgens 6-3-seger över AIK hemma i Nobelhallen på fredagen och 3-1-seger borta mot Södertälje på lördagen.

För Sebastian Collberg, som den 23/9 snöpligt skadade sig i slutet av den sista träningen inför säsongspremiären, innebar onsdagens match debut för klubben i seriesammanhang. Oscar Lawner återkallades till Färjestad BK efter förra veckans tre matcher och Collberg gick in på Lawners plats i tredjekedjan med Sebastian Fakt och Juliuz Persson.

Lars Volden var tillbaka i Karlskoga efter förra veckans landslagsäventyr men tränarna hade valt att fortsätta med Marcus Hellgren-Smed i målet. Hellgren-Smed kommer för övrigt från en riktigt stark insats förra veckan när han vaktade målet i lagets samtliga tre matcher och han låg inför kvällens omgång på fjärde plats i HockeyAllsvenskans målvaktsliga med fina 92,55 i räddningprocent.

Åke Stakkestad, Henrik Larsson, Edwin Lindström, Viktor Lennartsson och Johan Larsson är fortsatt skadade. Oliver Åkelid har lånats ut till Tranås i HockeyEttan.

Kvällens motståndare, MoDo Hockey, har börjat säsongen bra och ligger med i toppskiktet. Inför kvällens möte låg laget trea i tabellen, tre poäng före BIK Karlskoga som skuggar på fjärde plats och på samma poäng (31) som tabelltvåan Björklöven. Målvakten Tex Williamsson var inför kvällens omgång etta i målvaktsligan med 95,55 i räddningsprocent.

Modo kommer senast från tre raka segrar över Västerås, Mora och Almtuna. Dessförinnan mötte man Björklöven back-to-back där Modo vann den första matchen med 5-2 och Björklöven den andra med 8-1.


Matchfakta omgång 16: BIK Karlskoga - MoDo Hockey 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)

Skottstatistik: 26-25 (6-7, 11-10, 9-8)

Målskyttar (assisterande):

1-0 Henrik Björklund (Aleksi Rekonen & David Lindquist). 2-0 Aleksi Rekonen, i spel fem mot tre (Gustaf Franzén & David Lindquist). 3-0 Alexander Leandersson, i tom målbur och utan assist.

Första perioden 1-0, skotten 6-7

Bra start av hemmalaget fick en paus när gästerna fick ett tidigt powerplay. Bra försvar av BIK-boxen, trots att en av de viktiga boxplaykuggarna (Mikael 'Daggen' Eriksson) satt på botbänken, såg till att MoDo kammade noll. Fortsatt stort puckinnehav för BIK under perioden men MoDo var giftiga när lägena uppstod - ofta genom brytningar eller någon bjudning i anfallszonen.

14.59 gjorde Henrik Björklund ett historiskt mål när han som första spelare någonsin i HockeyAllsvenskan nådde 200 mål. Det innebar även 1-0 för BIK. Aleksi Rekonen och David Lindquist passade fram.

MoDo pressade på i slutminuten men BIK höll undan.

Andra perioden 1-0, skotten 11-10

Andra perioden fortsatte där den första slutade - fartfylld och underhållande hockey med snabba kast och två skärpta målvakter.

BIK:s andra utvisning för matchen kom 11.19 när Henrik Björklund utvisades i två minuter för abuse of officials. Bra etablering av MoDo som fick fram flera skott men även fortsatt bra boxplay med Hellgren-Smed som sista och omutlig utpost.

Stolpträff av Björklund i snabb spelvändning när han kom direkt från utvisningsbåset.

16.26 drabbades MoDo av sin första utvisning när Oscar Pettersson visades ut i två minuter för en roughing. 39 sekunder senare följdes den av ytterligare en utvisning, den här gången av Filip Hasa två minuter för en tripping.

Det innebar spel fem mot tre i 1.21 för BIK som fick utdelning nästan direkt (17.28) när Aleksi Rekonen utökade till 2-0. Gustaf Franzén och David Lindquist assisterade. 2-0 blev också resultatet efter två perioder.

Tredje perioden 1-0, skotten 9-8

Collberg täckte skott när gästerna skapade tryck sex minuter in i perioden. BIK hade dock på intet sätt lagt sig på försvar utan fortsatte att spela md självförtroende, ha mycket puck och skapa lägen. På det stora hela kändes inte segern hotad även när MoDo försökte forcera och när skotten kom agerade Hellgren-Smed fortsatt som en levande vägg längst bak.

Återigen två täta utvisningar (Sebastian Ohlsson, tripping och Emil Wahlberg, hooking) för MoDo drygt halvvägs in genom perioden och 1.21 i spel fem mot tre för BIK. MoDo höll dock undan och det närmaste BIK kom ett mål var ett rappt skott av Rekonen som Tex Williamsson i MoDo-målet plockade.

Gästerna tog ut time out med drygt fyra minuter kvar och tog sedan i omgångar ut Williamsson för att spela med en extra utespelare.

Med exakt tre minuter kvar av perioden kunde så Alexander Leandersson avgöra i tom bur, utan assist. Matchen slutade därmed 3-0.

Målvaktsduellen mellan två av seriens bästa målvakter vanns därmed av Hellgren-Smed som alltså höll nollan och klev upp på tredje plats i den totala målvaktsligan.

I och med segern klev BIK upp på samma poäng som MoDo (31), dock med två mål sämre målskillnad. Det innebär att BIK stannar kvar på fjärde plats men hänger på i täten, en poäng efter tabelltvåan Björklöven och tre poäng före Kristianstad.


Det har surrats om det ett tag - Henrik Björklund ledde inte bara den interna målligan med sina nio fullträffar så här långt in på säsongen. Med 199 mål totalt under karriären stod han alltså inför en milstolpe som ingen annan i HockeyAllsvenskans historia tidigare har nått: 200 mål.

Grattis Henrik, hur trött har du varit på att höra surret om det där hägrande rekordet?

"Jag kände väl att jag måste försöka att inte tänka så mycket på det där. Någon gång blir det väl 200 mål, tänkte jag. Laget har haft en lite tuffare period nu och det har varit fullt fokus på att jobba upp vårt spel. Men visst var det skönt att göra det, skönare än jag trodde faktiskt, haha!"

Har du fått pucken?

"Ja, det har jag. Den får följa med hem."

Hur skulle du vilja sammanfatta matchen idag?

"En bra insats där vi kommer ut med en hög press. De vill vara lite konstruktiva i egen zon och spela sig ut men vi ligger på dem riktigt bra och får press på dem samtidigt som vi är aggressiva i egen zon. Jag tycker att vi styr och ställer i första perioden och de lägen som de faktiskt får är bjudningar från oss. I det stora hela gör vi en bra match och framför allt är vi fortsatt starka i boxplay, inte minst när jag klantar till det lite där. Vi visar riktigt bra karaktär och det är där vi vinner matchen, när vi klarar det där boxplayet och gör mål i powerplay inte långt efter. Starkt!"

En 2-0-ledning inför tredje kan ju vara lite läskig men det kändes ganska tryggt genom hela tredje, tycker jag. Håller du med?

"Ja, vi fortsatte med det vi skulle och jag tycker att vi visar upp ett bra självförtroende och tror på det vi gör. Vi tar ganska många smarta beslut och det gör det tufft för dem. Vi blockar en del skott och är trygga med Hellgren-Smed därbak. Stabilt, skulle jag säga."

För några veckor sedan hade vi det lite tufft i offensiven och hade svårt att komma till bra avslut, höll i pucken och sökte en extra passning. Vi har sett en rejäl scenförändring på slutet och idag spelar vi med ett helt annat självförtroende. Hur förklarar du det?

"Det handlar ganska mycket om att vi kommer in i zonen på ett helt annat sätt nu. Vi kan ofta bära in pucken, kan kontrollera nedspelen och är ofta först på pucken. Då blir det lättare att starta ett kontrollerat anfall och det gör en stor skillnad. Dessutoms är vi lite kaxigare nu med backar som vågar stå kvar och hålla upp. Det gör det jobbigt för motståndarna att spela i egen zon. Jag tycker absolut att vi har tagit ett steg framåt."

'Björkas' ena ögonbryn är blått och svullet med två (förvånansvärt snygga) stygn.

"Jag slog i sargen i slutet av den första perioden och fick gå ut och sy. Det är ingen fara med mig", kommenterar han. Trots ett med största sannolikhet rejält bultande ögonbryn och en begynnande blåtira ser han inte särskilt ledsen ut, vår nya rekordmålskytt.


Även Sebastian Collberg är strålande glad i omklädningsrummet efter matchen.

"Jätteskönt att vara tillbaka, jag var verkligen spelsugen!", säger han själv.

Det syntes att du hade längtat. Hur skulle du själv vilja summera din debut hemma i Nobelhallen?

"Jag tycker att det gick ganska bra, jag hade 3-4 skott på mål och vår femma skapade en del. Det är klart att det blir lite hackigt när det blir box- och powerplay och man inte spelar, men jag är ganska nöjd. Sedan var det otroligt kul att få komma in här i Nobelhallen och känna stämningen, det blir en annan upplevelse där än när man sitter på läktarna."

Handen på hjärtat, hur ont i fötterna hade du idag?

"Det hade jag, det erkänner jag utan omsvep, haha."

Du har ju följt laget från läktarplats i 15 omgångar och har sett spelet ur en annan vinkel än dina spelande lagkamrater. Hur skulle du vilja sammanfatta det du sett?

"När man sitter och kollar så mycket blir man ju ett proffs där uppe på läktaren, kan jag säga." Han skrattar lite innan han blir allvarlig: "Det är otrolig skillnad att uppleva matchen därifrån jämfört med att vara på isen. Det är nog många som inte förstår hur mycket lättare det ser ut att vara från läktarplats där man kan se situationerna på ett helt annat sätt. Det är något helt annat att vara därute på isen, det går så mycket snabbare!"

Nu när du är tillbaka på isen, hur ser du på lagets insats idag?

"Jag tycker att vi spelar kontrollerat genom hela matchen. De har inte jättemycket även om det går lite fram och tillbaka när vi blir lite slarviga med pucken. Men mestadels spelar vi bra och skapar de där lite längre anfallen som vi har pratat om. Sedan får vi hänga dit ett i powerplay också och vi håller dem på utsidan under tredje perioden när de jagar reducering."

Ja, det var ganska tydligt att ni hade bestämt er för att hålla igen i tredje och ni släppte inte till mycket. Själv täckte du ett stenhårt skott...

"Ja, det behövs att alla steppar upp och gör det och hjälper Hellgren-Smed på det sätt vi gör idag. Han höll ju nollan också och det var han verkligen värd."


Nästa hemmamatch spelas om en vecka, 24/11, då ett av seriens mest formstarka lag just nu, Kristianstad, gästar Nobelhallen. En riktigt intressant match då Kristianstad, som sagt, jagar på femte plats bara tre poäng efter.

Missa inte heller Barnens dag-matchen kl 15.00 söndag 28/11 då vi ordnar en match helt i kidsens smak. Dessutom erbjuder vi gå-två-betala-för-en i restaurangen. Köp din biljett till matcherna här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.