Eftersnack BIK - Örebro HC 4-5 (efter förlängning)
Publicerad: 2019-08-14
Vilken lovande start på säsongen det blev! Även om Örebro till slut avgjorde i sudden tog BIK kommandot från start och visade att laget kan stå upp bra mot SHL-motstånd. Vi följer upp matchen med Staffan Lundh, Henrik Lundberg och målskytten tillika BIK-debutanten Max Wennlund.

På onsdagen var det äntligen dags för säsongens första träningsmatch och det blev rivstart direkt när Örebro Hockey kom på besök i Nobelhallen. Lagens förra möte, för nästan exakt ett år sedan, slutade i vinst med 5-2 för SHL-laget och det var givetvis laddat både i omklädningsrummet och på läktarna när det åter var derbydags.

De 2434 hockeysugna som hade begett sig till Nobelhallen på onsdagskvällen fick se följande premiärformationer i BIK:

Wilhelm Westlund och Dennis Fröland

Henrik Lundberg stod i mål, Tim Juel var back-up i båset.

David Lilja, Gustaf Thorell och Joshua Karlsson spelade inte.

BIK gick ut stenhårt från start, bosatte sig i Örebrozonen och ledde med 2-0 redan 2.44 in i första perioden. Jesper Kokkonen styrde in 1-0 på tungt backskott av Alexander Leandersson efter en dryg minut och sedan satte Tor Immo 2-0 i spel fem mot fyra efter snyggt powerplayspel. Filip Roos och Max Wennlund assisterade.

Hemmalaget trummade på och hade bud på ytterligare mål men Örebro kom igång något bättre mot mitten av perioden och var vid ett par tillfällen nära att reducera. Henrik Lundberg i BIK-kassen stod dock pall. Först i slutminuten, med matchklockan på 19.34, tvingades Lundberg till sist att kapitulera efter en rad räddningar. Linus Öberg gjorde målet, Stefan Warg assisterade.

Första perioden gick till BIK, närapå på knock även om Örebro fått in en mentalt viktig puck i slutminuten. Frågan var hur det skulle påverka matchbilden i andra perioden?

Det blev powerplayspel för Örebro redan efter 24 sekunder av den andra perioden när Alexander Anderberg utvisats i två minuter för en hakning. Lundberg fortsatte att storspela i målet och BIK höll undan. Nytt powerplay för gästerna med Immo på botbänken innebar dock utjämning till 2-2 genom Aaron Irving (Alfred Barklund) efter 5.56. Det dröjde sedan bara 29 sekunder innan Örebro tog ledningen med 3-2 genom Daniel Muzito-Bagenda, assisterad av Max Lundström och Viktor Lodin.

BIK-lirarna var något stukade direkt efter Örebros snabba vändning men kom snabbt tillbaka och med 17.50 på matchuret kvitterade Max Wennlund till 3-3 genom ett klockrent skott rätt upp i bortre krysset. Viktigt!

3-3 inför den tredje perioden, alltså, och nu stod matchen och vägde. 7.33 in i tredje perioden tog Örebro ledningen med 4-3 genom Aaron Irving, som därmed gjorde sitt andra mål för kvällen. Alfred Barklund och Max Lindholm assisterade.

BIK hade dock ingalunda gett upp och slutminuterna av matchen blev rafflande med powerplay för BIK sedan Örebro tilldömts ett lagstraff för en puck out i svallvågorna efter ett friläge för Jonathan Harju. Med matchuret på 19.16 kvitterade Filip Ahl, framspelad av Tor Immo, till 4-4. Immo drog dock på sig en utvisning i det gruff som följde målet och efter att BIK lyckats freda sig från en Örebro-offensiv i matchens slutsekunder blev det fortsatt boxplay i den efterföljande förlängningen.

Örebro avgjorde 2.34 in i förlängningen genom en frispelad Viktor Lodin.

Det innebar slutresultatet 4-5 (2-1, 1-2, 1-1, 0-1) med skottstatistiken 23-24 (8-6, 5-13, 9-3, 1-2).

Jesper Kokkonen (Alexander Leandersson), Tor Immo (Filip Roos & Max Wennlund), Max Wennlund samt Filip Ahl (Tor Immo) var kvällens målskyttar för BIK.

Sudden-förlust till trots var det, av förklarliga skäl, inte särskilt dystert i omklädningsrummet efter matchen.

”En bra förstamatch, tycker jag”, summerar headcoach Staffan Lundh efter matchen. ”Vi inledde jättebra och satte bra press och visar att det finns mycket skicklighet i laget.”

Jag tycker att första perioden helt klart var BIK:s. Håller du med?

”Ja, det tycker jag att man kan säga. Sedan blev vi kanske lite naiva i andra medan de snäppade upp sig och gjorde bra saker. Men vi kom tillbaka i slutet av andra, började jobba oss tillbaka och fick in ett mål och nästan ett till i läget när de blåste av på sekunden. I tredje var det ställningskrig och jag tycker verkligen inte att vi behöver be om ursäkt för vår insats idag. Vi gör många bra saker.”

Några tidiga tankar om de nyskapade formationerna?

”Jag har inte så mycket individuellt att dela ut idag, jag tycker att det var kul att se laget idag. Vi visar att mycket av det vi har tränat på finns där och nu är det bara att fortsätta jobba.”

Nästa vecka kör ni ett träningsläger och på onsdag åker ni till dina gamla hemtrakter och möter Mariestad BoIS. På fredag väntar Vita Hästen hemma. Vad förväntar du dig av nästa vecka?

”Det kommer bli lika tufft som idag. Vi kommer att jobba hårt nästa vecka, det blir vår tyngsta vecka på is under försäsongen. Det blir till att tugga is och kämpa sig igenom den veckan.”

Målvakten Henrik Lundberg var förberedd på att säsongens första match tenderar att bli lite speciell.

”Man får ta det för vad det är, situationer dyker upp och även om man har tränat är man kanske lite feltajmad eller långsam ibland. Men det är ju så det är så här i början.”

Lite extra taggande att möta en klubb som du dels själv har historia med och som dessutom är ett SHL-lag?

”Det är klart att det blir lite extra även om jag försöker att lägga bort allt sånt och fokusera på mitt jobb. Men visst var det roligt!”

Hur skulle du beskriva matchen från ditt perspektiv?

”Jag tycker att vi är bättre än dem stora delar av matchen. Vi checkar, håller dem på utsidan och så vidare. Vi kunde lika gärna ha tagit hem det i förlängningen.”

Hur var din egen match i matchen - börjar du känna dig bekväm i nya utrustningen?

”Ja, det tycker jag att jag gör. Däremot slösade jag alldeles för mycket energi under första perioden, men jag lyckades kontrollera det bättre under den andra och tredje perioden. Då blev det lite mer som jag vill ha det.”

Vad tar du med dig från den här matchen?

”Jag tar med mig att vi kan spela fantastiskt bra hockey och att vi vågar komma ut som vi gör. En stor eloge till grabbarna idag, för att vi spelar med det här modet.”

För nyförvärvet Max Wennlund var det debut i BIK-tröjan. Och vilken sådan det blev – förutom assisten till 2-0-målet stod han alltså för ett både snyggt och viktigt mål när han kvitterade till 3-3 i slutet av den andra perioden.

”Det var riktigt kul, både att spela match igen och att få göra första matchen med BIK med sådant tryck i hallen. Det är bra go i laget och jag tycker att vi gör en riktigt bra match, inte minst med tanke på att det är så tidigt på säsongen. Vi har ju inte hunnit träna ihop så länge på isen.”

Ja, formationerna är ju nya – hur mycket har du hunnit köra tillsammans med dina båda kedjekamrater Fredrik Forsberg och Jonatan Harju?

”Inte mycket alls, egentligen. Vi i vår kedja har väl bara hunnit köra två, tre pass ihop. Vi har bytt i stort sett varje dag, i det här läget gäller det ju att hitta så bra konstellationer som möjligt. Vi får se hur det blir för oss framöver men jag är ändå nöjd med vår kedjas spel idag. Vi låg på bra och skapade en del.”

Det blev mål i powerplay redan på första försöket – Tor Immo tryckte in pucken efter snyggt, öppnande förspel av dig och Filip Roos.

”Ja, vi hade pratat en del om det där, vilka lägen vi skulle försöka hitta, och vi fick ett bra direkt. De var ju ganska borta där. Jätteskönt.”

Ditt eget mål kom inte bara psykologiskt viktigt i slutet av andra perioden, pucken satt dessutom klockrent uppe i bortre krysset.

”Jag fick en bra träff och den satt bra där. Skönt att det kom redan i första matchen.”

Första perioden var vår men i andra perioden, när Örebro relativt snabbt kvitterat och tagit ledningen, tyckte jag att vi såg lite skärrade ut för ett kort ögonblick innan ni kom tillbaka. Hur gick snacket i båset då?

”Ja, det stämmer. De tog över litegrann där medan vi började slarva lite som man kan göra ibland och inte höll oss till det vi bestämt innan. Lite för svåra pass trots att man ska hålla det enkelt när isen börjar bli sämre och sånt. Det var det vi sa, egentligen, att vi var tvungna att komma tillbaka så snart som möjligt och det tycker jag också att vi gjorde riktigt bra. I slutet av andra och i tredje hade vi stora delar av matchen. De hade några strölägen och fick in pucken men jag tycker nog att vi är det bättre laget över 60 minuter idag. Det kan sluta hur som helst i en förlängning, men de fick inleda i powerplay avgjorde på ett friläge.”

Det har bara gått drygt två veckor sedan hela laget samlades på riktigt för allra första gången – hur tycker du att ni hunnit komma ihop som lag?

”Helt fantastiskt bra, jag är visserligen ung och har inte hunnit spela i så många lag men jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har svårt att tänka mig en bättre grupp att vara i. Vi har redan fått en otrolig sammanhållning helt utan grupperingar. Vi är som en stor familj och det känns riktigt, riktigt bra.”

Och idag spelade ni jämnt med ett SHL-lag…

”Ja, i år kommer vi bli farliga, kan jag säga!”

Nästa träningsmatch går alltså av stapeln på onsdag (21/8) 19.00 då BIK beger sig till Mariestads Isstadion för att ta sig an Mariestad BoIS.

Nästa hemmamatch spelas fredag 23/8 19.00 då allsvenska rivalen Vita Hästen kommer till Nobelhallen. Biljetter till den matchen köper du här.