Laget återsamlat: Karl Helmersson om vägen fram till seriepremiären

10 augusti 2021 09:00

På måndagsförmiddagen samlades laget och här berättar Karl Helmersson om vägen fram till seriepremiären och hans tankar om truppen & motståndet. Dessutom kollar vi läget med Kalle Jellvert och Åke Stakkestad.


Vid halvtiotiden på måndagsförmiddagen träffades hela laget för första gången för gemensam uppstart. För målvakterna Marcus Hellgren och Lars Volden var det första mötet med laget. Klubbchef Torsten Yngveson inledde med att hälsa alla välkomna innan head coach Karl Helmersson tog över med en kort information om vad som kommer hända under de närmaste veckorna och fram till seriestarten borta mot Kristianstad fredag 24/9.

Fysansvarige Tobias Thunberg kickstartade sedan det två dagar långa fystest som följer upp spelarnas ingångsvärden från försäsongen och undersöker effekterna av sommarens målmedvetna träning. Mer om detta kommer ni kunna läsa i en separat artikel längre fram under veckan.

Den första onsdagen tillsammans kommer laget att spendera på Karlskoga folkhögskola där budo-träning kommer att varvas med teori.

”Det blir kampsportsövningar för att bryta av lite från vår vanliga träning”, berättar Karl Helmersson medan spelarna springer, lyfter och hoppar för fullt bakom ståplatsläktaren. ”Jag och Johan (Schoultz) kommer att bryta emellan med teori i form av genomgångar av vårt grundspel.”

Under torsdag och fredag går spelarna på is för att prova ut utrustning och köra lite på egen hand innan den officiella ispremiären går av stapeln på måndag, 16 augusti. Ispremiären kommer att gå att se live via en gratis webbsändning och där kommer vi återkomma lite längre fram under veckan med detaljer om hur man bär sig åt. Sändningen blir ett gyllene läge för BIK-supportrarna att stifta bekantskap med lagets nya profiler och få följa med in bakom kulisserna.

”Det blir en del intervjuer och så förstås tävlingar spelarna emellan, skills competition i bland annat teknik och prickskytte", avslöjar Karl. "Vi kommer också dela upp killarna i två lag som möts.”

Torsdag till söndag veckan efter ispremiären (26–29/8) beger sig laget till Karls hemstad Mariestad på ett försäsongsläger som, förutom träning, innehåller bland annat teambuildingaktiviteter och säsongens första träningsmatch.

”Vi kände att vi ville komma i väg och bo tillsammans i några dagar innan seriestarten och Mariestad är ett bra alternativ av flera skäl, bland annat att det inte är så långt att åka. Vi kör dubbelpass på torsdagen och på fredagen blir det förmiddagsträning på is innan vi ägnar eftermiddagen åt olika roliga tävlingar utanför isen. På lördagen kör vi ett ispass på förmiddagen, spelar match mot Mariestad BoIS på eftermiddagen och avslutar med middag på kvällen. Dessutom kommer vi sitta en del med målsättningsarbete under hela helgen.”

Vilka förväntningar kan man ha på säsongens allra första träningsmatch?

”Spelet kommer absolut inte att sitta så tidigt, men vi vill att spelarna ska visa att de tagit till sig det vi kommer att prata om på onsdag och att de försöker. Allt kommer inte att gå som vi vill men vi vill i alla fall se tendenser. Mariestad har ett bra division 1-lag som kvalade till Hockeyallsvenskan i våras och som kommer bjuda på bra motstånd. Min känsla att lägret som helhet kommer vara bra för oss eftersom vi får komma i väg och se och göra lite annat.”

Efter lägret i Mariestad väntar fyra minst sagt intressanta hemmamatcher då BIK i tur och ordning tar emot HV71 (31/8), Mora (2/9), AIK (7/9) och Västerås (9/9) hemma i Nobelhallen. Till dessa räknar vi med att kunna ta in publik (ca 300 sittande och 150 ståplats) och mer information angående detta kommer. 16/9 och 21/9 spelar BIK returmöte borta mot AIK respektive HV71.

Vi möter fyra uttalat satsande lag och på pappret stenhårda motståndare i vinterns förmodat tuffa batalj om en slutspelsplats och en hägrande SHL-biljett. Hur ser du på motståndet i årets träningsmatchupplägg?

”Det är idel bra lag så vi lär få bekänna färg redan från start. De här mötena kommer att ge oss en första fingervisning om vad vi kommer att stöta på i vinter och därmed också en riktigt bra uppladdning.”

Det har varit mycket surr om Hockeyallsvenskan inför årets säsong, inte minst efter HV71:s degradering och efter att flera lag offentliggjort satsningar för att nå SHL. Vilka förväntningar har du i detta nu på årets upplaga av Hockeyallsvenskan?

”Det är många lag som ser jäkligt spännande ut och jag tror att serien kommer att bli ett riktigt getingbo. Jag har svårt att se att något lag kommer att sticka ut och dra i väg. Sedan höjer ett lag som HV71 statusen på hela ligan och det kommer verkligen vara laget som alla vill slå. En oerhört intressant säsong, tycker jag.”

Nu är vår trupp i stort sett spikad - hur skulle du själv vilja beskriva våra nyförvärv?

”Om vi ska börja med vårt målvaktspar har vi två killar (Lars Volden och Marcus Hellgren) som har varit med på den här nivån tidigare och presterat jäkligt bra. Vi känner oss väldigt trygga med dem och det kommer bli en bra tävling mellan dem båda. På backsidan tycker jag att det är väldigt kul att vi fått hem karlskogingen Henrik Larsson. (William) Pethrus har gjort det väldigt bra i Kristianstad, han är en ung spelare med stor potential. Kul också att se våra juniorbackar Anton (Wiklund) och Oliver (Åkelid), som gjorde bra ifrån sig redan ifjol när de var med oss, ta för sig.”

”På forwardssidan tror jag att vi kommer få se (Sebastian) Collberg lyfta här i BIK, vi vet ju vad han kan och han gjorde det dessutom bra i Tyskland i fjol. (Kalle) Jellvert, från Modo, tror jag också vi kan plocka ut mer av. Sedan tiden i ettan vet jag att (Viktor) Lennartsson är en riktig sniper. Honom tror jag väldigt mycket på och han kommer bli rolig att följa. Även (Emil) Öhrvall, som kommer från USA, är en spännande spelare som jag ser fram emot att följa i vinter. På det stora hela har vi en bra mix av unga, lovande och mer rutinerade, etablerade killar.”

Fystesterna pågår ju i detta nu medan vi talas vid, men vilka tidiga rapporter har du hunnit få?

”Vi har förstås jobbat med allt men tryckt lite extra på något som även spelarna själva efterlyst: spänst och explosivitet. Det såg bra ut innan sommaren och spelarna kände sig starkare, snabbare och explosivare när vi avslutade den gemensamma träningen så gensvaret har varit bra. Nu har de fått jobba vidare själva under de gångna fem veckorna men jag är inte orolig för resultaten, verkligen inte!”

Till sist, dina tankar just nu inför det som väntar?

”Även om vi gjorde en bra säsong i fjol är det historia nu. Det går inte att luta sig tillbaka och tro att det ska gå av sig själv, det ligger mycket och hårt arbete framför oss även i år men vi är redo.”


”Kul att träffa grabbarna igen och skönt att komma tillbaka till rutinerna”, säger Kalle Jellvert en stund senare i en paus mellan testerna. ”Jag är en rutinmänniska så för mig är väldigt positivt och jag ser också fram emot att få gå på is. Nu gäller det att ta det dag för dag, komma in i utrustningen och så mål nummer ett – att hitta tillbaka till mjukheten ute på isen. Det brukar vara ganska stappligt i början.”

Stämmer det att även hockeyspelare får ont i fötterna när de går på is?

”Ja då, det kommer göra ont i början. Man får se till att värma ’grillorna’ ordentligt och sen är det bara att gilla läget!”

Någon som däremot inte lär få ont i fötterna när det är dags att gå på is i slutet av veckan är Åke Stakkestad, vars sommar kom att bli ganska annorlunda mot lagkamraternas efter ett spännande telefonsamtal lagom till midsommar.

”Montén ringde”, berättar han själv och syftar förstås på Tomas Montén, förbundskapten för Team J20/juniorkronorna, som ringde för att meddela att han tagit ut Åke i truppen till 2021 World Junior Summer Showcase, en förturnering till vinterns junior-VM. Enligt Monténs eget pressmeddelande var Åkes gäng ’en spännande trupp med många spelare som visade framfötterna i fjol i sina lag och nu skall ta chansen att slåss om platserna till JVM i Edmonton om sex månader’.

Det blev därmed inte så mycket tid till vila – redan den 18 juli drog nittonåringens issäsong igång.

”Först var vi i Stockholm på träningsläger i fyra dagar och så åkte vi över till Detroit, USA där vi tillbringade tio dagar och spelade sex matcher.”

Åke har tidigare varit med på landslagscamper men nu fick han göra internationell matchdebut och passade därtill redan i sin tredje match på att göra sitt första landslagsmål. Målet gjorde han i matchen mot USA Vit 27 juli och tyvärr blev hans mål Sveriges enda då USA vann det mötet med 4-1.

"Jag tänkte att det inte är så gôtt att vänta med första målet, såsom jag gjorde i fjol, så jag slog till direkt”, skojar han.

Juniorkronorna förlorade fem av sina sex matcher men avslutade turneringen med en robust 7-1-seger mot just USA Vit och med en assistpoäng till Åke som därmed noterades för 1+1 på sex spelade matcher.

”Det är klart att det var en speciell upplevelse att få spela med juniorlandslaget, framför allt när vi mötte USA på liten rink. Det går fort, de spelar rakt mot kassen och det är lite annorlunda mot vad man är van vid. Väldigt kul."

Hur har det blivit med sommarträning och vila för din del?

”Det blev ju bara några dagar ledigt. Jag försökte hålla igång och vara lite på is hemma innan jag drog till Stockholm och sedan har jag ju kört på is istället för en del av fysen. Men förhoppningsvis har det bara varit positivt", avslutar han innan han går vidare till nästa test.