Träningskollen: Sista (gris)passet innan semestern!
Publicerad: 2019-06-20
Vi hängde med på sista träningspasset inför semestern och fick klart för oss varför det kallas för "grispasset". Vi passade också på att höra oss för med några spelare om årets semesterplaner.

Vad? Konditioncirkelträning aka ”Grispasset". 35 minuters stenhårt pass med bland annat assault bikes, burpees och squats.

Var? I Aeros träningslokal på Häsängsvägen.

När? Onsdagen den 19/6 klockan ca 10.00-10.40.

Vilka? I stort sett hela truppen – några nyförvärv har ännu inte anslutit och några lirare hade andra åtaganden. Fysansvarige Tobias Thunberg är arkitekten bakom passet men har just idag lite andra åtaganden och är därför inte på plats.


Musiken pumpar stenhårt i den mörka lokalen och kontrasten känns enorm mot den sömniga, idylliska sommardagen utanför. Vi besöker veckans tuffaste pass, det som internt går under namnet ”grispasset”, och man förstår snart varför det kallas så. Det här passet går ut på korta oerhört intensiva intervaller där spelarna går ut stenhårt och tar ut sig fullständigt för att sedan få en kort vila innan nästa intervall. Med andra ord väldigt likt ett byte på isen.

{!A}

Calle, vi är långt ifrån ’Huvud, axlar, knä och tå' idag!

”Ja, jag tror nog faktiskt inte att jag skulle klara av att köra den nu efter passet.”, erkänner Carl Berglund när vi pratas vid direkt efter passet. ”De här passen är sköna – vi kör ett varje onsdag – men vi kallar dem för grispass eftersom de är väldigt tuffa.”

Ni kör många krävande pass i veckan, på vilket sätt sticker onsdagspasset ut?

”Det är ett relativt kort intevallträningspass, någonstans mellan 30-45 minuter långt, med syftet att det ska vara extra intensivt. Innehållet varierar något beroende på vad Tobias satt upp men det brukar se ut ungefär som idag med en mix av assault bike och olika styrkeövningar.”

”Det är ju det här passet man går och har lite småångest över hela veckan, haha. Han brukar inte berätta hur passet ser ut i förväg så man sitter här varje onsdagmorgon och mår lite smådåligt mentalt inför det som komma skall, men det är bara att mata ur sig.”

Thunbergs filosofi är ju, som han berättade om i intervjun för ett par veckor sedan, att träningen ska efterlikna er verklighet ute på isen så mycket som möjligt. Det är inte svårt att dra en parallell till ett byte ute på isen.

”Jag gissar att det är så han tänkt, det här passet bygger på väldigt korta men tunga intervaller", bekräftar Calle.

Ni tar ut er extremt mycket under varje intervall och det står lite papperskorgar strategiskt utställda bland träningsredskapen…

”Ja, vissa har helt klart lättare för att spy än andra, haha. Det är låga odds på vissa och så har det varit hela sommaren. Men det visar ju att de verkligen tar ut sig och det smittar av sig på alla andra. Kör någon tills de spyr upp till en fem, sex gånger matar denne verkligen på och sporrar oss andra att ta i lite extra.”

Har vi någon extra duktig ’spyare’ i laget?

”Ja, Anderberg är vår champ där, haha. Det har varit flera spelare som spytt men han spyr i stort sett varje onsdag. Han får ta med sig påsen hem.”

Och jodå, som på en given signal kommer Anderberg knallande ut från lokalen med en soppåse i näven. Ordning och reda.

Berätta mer om övningarna som ingår, Calle!

”Det är mycket assault bike och burpees men vi kör också till exempel squats och roddmaskin. Assaultbiken är med alla intervallpass som vi kör under veckorna inklusive detta.”

Hatkärleken till den tungtrampade cykeln är uppenbar.

”Vi har bara haft dem i ett par säsonger och det är nog tur. Hade de funnits för tio år sedan hade jag nog redan slutat med hockeyn. Nej, men skämt åsido, träningen med dem ger mycket. Dels så är det tungt motstånd och dessutom får du jobba med hela kroppen, både armar och ben, så pulsen går upp bara av att sitta på den.”

{!B}

Just det här passet är lite speciellt – det är det sista inför den hägrande sommarledigheten. Det avslutas därför, som ni kanske redan sett en film av i våra sociala medier, med Arvingarnas ”Semester” där det jublas och sjungs så mycket som 20-talet utpumpade själar förmår efter omständigheterna.

Den allra sista svettdroppen är utkramad ur försäsongsfysen 2019, nu väntar drygt fem efterlängtade veckor med semester innan laget återsamlas för nästa fas av försäsongens förberedelser.

De flesta tappar tempot när nedräkningen börjat men ni körde på stenhårt in i det sista och peppade varandra ordentligt trots hägrande semester.

”Ja, det är vi bra på. Det är det lilla extra som kan behövas ibland när man är på väg att ge upp med tio sekunder kvar. Då är det bra att någon ryter till åt en. Att träna i grupp är mycket bättre, då kan man hjälpas åt att krama ur lite extra mycket.”

Nu är ni lediga fram till 29/7 och det innebär att ni sköter er fysträning själva. Hur ser upplägget ut rent praktiskt?

”Vi fick våra individuella scheman igår. Dosen går ned lite och man kan fördela passen lite som man vill under veckan och dagen.”

Hur funkar det om man är bortrest, måste man till exempel ha tillgång till gym för att kunna sköta träningen?

”En del övningar kräver gym men om man är bortrest i några dagar, till exempel någonstans utomlands där det inte finns gym, kan man satsa på kondition då och köra hårdare med styrka när man kommer hem. Det där brukar lösa sig på ett bra sätt. Vi har också vår app där vi varje dag rapporterar hur vi mår fysiskt och mentalt, hur vi sovit och träningsbelastning. Den kör vi året om och det är väldigt smidigt, man går in ett par minuter varje morgon och fyller i våra uppgifter.”

{!C}

Hur hittar man som elitidrottare balansen mellan semester – den tid vi alla behöver för att vila både kropp och själ – och att inte tappa något av det ni byggt upp under dessa stenhårda fysveckor?

”Upplägget är gjort för det. Efter de här tuffa veckorna behöver kropparna vila. Skulle vi fortsätta i det här tempot längre skulle det nog snarare vara skadligt. Under semestern handlar det om att hålla igång lite lätt och återhämta sig så att vi är redo när vi ska köra igång igen sista veckan i juli.”


Vi avslutar med att höra efter med några spelare hur semesterplanerna ser ut.

Alexander ’Leo’ Leandersson:

”Hela familjen drar till Spanien. Vi ska fira att morsan fyller 50.”

Henrik Lundberg:

”Midsommar firar jag med min tjej och familjen. Sedan kikar vi efter någon restresa efter det.”

Man får passa på att resa nu – det blir ju inte så många tillfällen för utlandssemestrar under året. Något speciellt resmål som du är sugen på?

”Jag tycker att Amsterdam ser fint ut och Island hade också varit kul men i år blir det nog en solsemester.”

Jesper Kokkonen:

”I morgon bilar vi mot Italien med husvagn. Vi räknar med två veckor på plats så vi kommer vara borta i tre veckor totalt.”

Carl Berglund:

”Först åker jag till Stockholm för att hälsa på min syster och sedan blir det 10 dagar i Italien med familjen. Sedan ska jag jobba lite också, jag lägger industrigolv åt en kompis som har golvfirma.


Trevlig semester önskar vi våra spelare och givetvis också alla våra fans och samarbetspartners som har förmånen att få lite sommarledigt. Ett lästips i hängmattan bjuder vi också på: Under sommaren kommer vi varje vecka att lägga ut en ny, lite längre intervju med våra nyförvärv så att ni får lära känna dessa lite bättre.

Skribent Marie Angle