BIK-liraren: Juliuz Persson: "Jag ringde min agent direkt och sa i princip att 'jag ska hem!'"

12 november 2021 15:00

Matchens BIK-lirare är Juliuz Persson som gör comeback i Nobelhallen i kvällens match och som bland annat berättar om en omvälvande vecka, den nya hobbyn och vad klubben betyder för honom.


"Det är skitroligt att vara tillbaka men jag har knappt hunnit få in det i skallen än", skrattar Juliuz när vi sätter oss ned på torsdagseftermiddagen för ett kort snack efter dagens träning. "Jag har nog ärligt talat knappt kommit över bron än. Söndag får bli en spa-dag med tanke på de totalt fyra matcher på sex dagar som det kommer bli för min del. Jag får nog ringa Loka, haha."

Ja, det har verkligen varit snabba ryck för 'Julle'. När vi talas vid har han varit hemma i Karlskoga i totalt nästan åtta timmar efter den nattliga bussresan med laget hem från Kristianstad och hunnit sova i totalt två av dem. Han anslöt till laget därnere via tåg och hade inte gjort en enda träning med laget innan onsdagens match då han dessutom fick spela med lånade klubbor. Men han är sprudlande glad över att vara här.

"Jag fick allt nytt av 'Sudden', förutom klubborna som jag lånade av 'Leo'. Kanske därför som det inte blev några mål för min del..?"

För en vecka sedan var Juliuz en Rødovre Mighty Bulls-spelare och spelade i den danska högstaligan.

"Min familj kom ned i onsdags och jag spelade match i torsdags. Jag satt och käkade mat med familjen på fredagen när jag först fick ett meddelande från Torsten. Han ringde upp och det ledde till en hektiskt dag med min agent. Jag tränade med laget på lördagen och hade möte med Rødovre efteråt då jag berättade att jag ville lämna klubben. Det blev i princip klart på söndagen, men de ville att jag skulle spela mot Aalborg på måndagen. Det innebar fem och en halv timme i buss, så det har blivit några timmar i buss hittills den här veckan. Det har så klart varit några hektiska dagar men det är väldigt kul att vara hemma igen!"

Var det ett svårt beslut att ta att flytta hem?

"Nej, när jag och Torsten hade lagt på ringde jag direkt min agent och sa i princip att 'jag ska hem!'"

Den 27-åriga centerforwarden lämnade moderklubben efter säsongen 18/19 när ett utlandsäventyr lockade. Då hade han fem säsonger och 225 matcher i HockeyAllsvenskan (inklusive slutspel) med BIK bakom sig under vilka han noterats för totalt 90 (36+55) poäng. Två säsonger i norska högstaligan med Lillehammer följdes av en flytt till Rødovre inför årets säsong.

Hur nära har du följt BIK under tiden som du har varit utomlands?

"Jag har följt laget så mycket jag har kunnat. Ibland har man ju spelat själv eller hållit på med något annat men jag har ofta haft på matchen i bakgrunden. Man vill ju se hur det går för grabbarna och det är kul att se att det går bra."

Som matchens BIK-lirare får man svara på några fasta frågor och här kommer den första: 1. Beskriv dig själv som spelare! Vilken roll har du i laget?

"Just nu är det svårt att säga, vi får se vilken roll jag kommer att växa in i här i det här laget. Jag kommer in här som ny och får ta den roll jag får. Vi har som mål att vi ska uppåt och jag ska göra mitt allra bästa. Laget före jaget är viktigt och om alla gör sitt allra bästa i sin roll, om alla kuggar i, kommer vi nå de mål vi satt upp."

Vad ser du själv att du kan bidra med som spelare?

"Jag är en tvåvägscenter som även spelat mycket som ytterforward. Nu är jag tillbaka som center, precis som jag var på slutet i Danmark. Det blir kanske ett lite klyschigt svar här men jag försöker bidra i båda ändarna av planen. Jag vill skjuta mycket och få många skott på mål och så får vi ta det därifrån."

2. Beskriv din gameday på hemmaplan.

"Haha, jag har bott i campingstuga nere i Danmark men det var morgonvärmning, hem och käka lunch och ta det lugnt. Var familjen nere och hälsade på gick vi kanske en sväng på stan i Köpenhamn och köpte en smoothie eller så. Vissa matcher startade inte förrän 20.15 därnere så det gällde att inte börja tänka på dem för tidigt. Förr hade jag väldigt mycket grejer för mig och jag kanske går tillbaka till det nu när jag kommit hem och ska vara här i ett och ett halvt år, haha. Så aktuella gameday-rutiner får jag kanske återkomma med längre fram..."

Har du något som du absolut inte missar?

"Jag försöker att dricka mycket vätska, det är prio ett. Numera är jag ganska öppen, tidigare satt jag spänd och bara fokuserade på matchen men då riskerar man att ladda ur innan matchstart. Så nu kommer jag till hallen vid samlingen, rullar lite och lyssna på en skön podd eller lite bra musik - gärna schlager - för att komma in i matchmode!"

'Daggen' passerar lagom för att höra det sista och inflikar att Juliuz har en väldokumenterat dålig musiksmak. Det fäster inte Juliuz någon större vikt vid:

"Jag är känd för att ha Karlskogas bästa musiksmak!"

Någon 'tvånudd', A-lagets egen nationalsport, blir det dock inte för Juliuz.

"Nä. Jag har visserligen spelat fotboll men jag var ingen dribblare, jag fördelade bollarna. Jag är mer en löpstark mittfältare, haha."

3. Det roligaste du vet...

"Jag fick faktiskt en ny hobby under sista året i Norge - jag och en polare där började spela bingo. Senast när jag var hemma blev jag medlem i Bingohallen och det var kanske skrivet i stjärnorna eftersom jag ju kom hem till BIK igen? Det är kul att åka och spela binga någon timme en gång i veckan bara för att få slappna av och tänka på lite annat. Lite gubbigt kanske somliga tycker men jag tycker att det är superkul!"

4. Det värsta du vet...

"Jag är ju färgblind så att måla är inte någon höjdare, haha."

**Hur funkar det när du ska köpa och välja kläder?*'

"När jag var yngre fick morsan lägga fram en bra outfit så att jag inte skulle komma till skolan och se helt konstig ut. Men jag kör mycket mörkblått, det är min favoritfärg och det blir aldrig fel!"

5. Något som få vet om dig...

"Det är kanske dumt att säga att jag är bingoproffs, men jag har i alla fall spelat med den norska eliten. Jag vet dock inte hur långt det räcker här hemma?"

6. Vilken match är den viktigaste du spelat och varför?

"Först och främst SHL-kvalmatcherna som vi spelade för några år sedan. Sedan spelade vi, när jag var i Lillehammer, Hockey Classic i den gamla OS-arenan inför tiotusen på läktarna vara ett femtontal var mina närmaste. Det var en viktig match, speciellt för att man skulle kunna njuta och ha det trevligt på kvällen, och vi vann med 3-1 där jag dessutom fick göra ett mål. Det var skönt!"

Till sist: 7. Vad betyder Stolt BIK:are för dig?

"Jag har ju läst några av de andra intervjuerna med BIK-lirarna och sett deras svar... Det är svårt att sätta ord på det eftersom Stolt BIK:are nog kan betyda olika för olika personer. Men för mig går allt tillbaka till skölden och till staden. Det är inte bara vi spelare, det är hela stan som sluter upp för att göra något bra tillsammans."


Kvällens match mot AIK är Ladies Hockey Night och alla tjejer går in gratis på ståplats. Köp din biljett till kvällens match och kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.