BIK-liraren: Marcus Hellgren-Smed "Kommunikationen i vår egen zon är viktig!"

17 november 2021 15:00

Matchens BIK-lirare är målvakten Marcus Hellgren-Smed som bland annat berättar om sina gamedayrutiner, sin roll i lagets försvarsarbete och om hur han väljer musiken i lurarna.


Förra veckan vaktade han målet i tre matcher under fyra dagar då kollegan Lars Volden var på landslagsuppdrag. Det är brukligt att låta målvakter turas om med så täta matcher men Marcus Hellgren-Smed visade inga tecken på trötthet. I totalt 180 minuter utgjorde han en trygg sista utpost med många viktiga räddningar som gjorde det tydligt för alla att BIK anno 21/22 har ett riktigt starkt målvaktspar.

Hellgren-Smed, med Leksand som moderklubb, är 27 år gammal, 190 centimeter lång och kom till BIK Karlskoga från Karlskrona i HockeyEttan inför den här säsongen. Han har en hel del tidigare erfarenhet från HockeyAllsvenskan, bland annat från Karlskrona och Vita Hästen. Hans kontrakt löper över den här säsongen.

Marcus fortsätter i mål även i kvällens match mot MoDo Hockey med Lars Volden som back up. Som matchens BIK-lirare presenteras han dessutom lite extra idag, bland annat genom att han har fått svara på våra specialfrågor.

1. Beskriv dig själv som spelare, Marcus. Vilken roll har du i laget?

”Jag är ju målvakt så min roll är att rädda puckar och ge laget så stor chans att vinna som möjligt.”

Karl Helmersson har i tidigare intervjuer pratat om försvarsspelet som grunden till ett bra spel och om sin vision om ett försvarsspel som stressar motståndarna, styr avsluten och som snabbt kan vända spelet. Som målvakt är du ju en del av den helheten. Hur jobbar ni tillsammans där?

”Kommunikationen i vår egen zon är viktig och där kan jag hjälpa utespelarna med vad jag ser precis som de hjälper mig på andra sätt. Vi har ganska tydliga grunder för hur vi ska spela i olika situationer men snacket på isen är också viktigt så att vi kan hjälpas åt.”

2. Beskriv din gameday på hemmaplan, från det att du kommer till hallen tills du somnar efter matchen!

”Jag är ganska lugnt av mig. Det börjar med att vi värmer här i Nobelhallen, sedan åker jag hem och käkar lunch och tar det lugnt. Jag kanske går en promenad, kanske lyssnar jag på en pod och käkar lite mellanmål innan det är dags att åka tillbaka hit.”

Är du en sådan som väntar in i det längsta med att tänka på matchen eller kan du tagga igång tidigt och ändå hålla fokus?

”Jag brukar vänta ganska länge. En match håller ju på ganska länge och jag vill spara på krafterna så mycket det går så att jag har bra energi hela matchen.”

Tvånudd (fotbollsövning) är en favorit och givet inslag under värmningen för många – är du en av dem?

”Haha, nej. Jag har en bra tvånuddsfot men jag har gett lite handikapp genom att inte vara med.”

Det finns också lite olika skolor vad gäller musiken ni laddar med. Är du en i schlagergänget eller vad går hem bäst i dina lurar?

”Jag har faktiskt lite olika spellistor som jag kör. Nu på slutet har det blivit en del Sabaton, de tycker funkar bra som peppmusik. Men det är väldigt blandat vad jag lyssnar på, så länge det är peppande.”

Finns det något som du aldrig missar under värmningen?

”Jag brukar jonglera, det är viktigt för att få igång öga-hand-koordinationen. Tennisbollarna är alltid med!”

Hur är det när matchen är slut, har du svårt att somna?

”Ja, jättesvårt. Jag är så klar i skallen och pigg på det sättet även om kroppen är nöjd och trött.”

Vi går vidare med nästa fråga: 3. Det roligaste du vet…

”Att vinna hockeymatcher!”

4. Det värsta du vet…

”…att förlora hockeymatcher!”

5. Något som få vet om mig är…

”Jag var en ganska stor bebis som vägde 5,5 kilo när jag föddes. Sånt är kanske inte så lätt att veta om man ser mig idag.”

(Fotnot: Snittfödelsevikten för nyfödda, fullgångna barn i Sverige ligger på ungefär 3,5 kg.)

6. Vilken match är den viktigaste du spelat (och varför?)?

”Känslomässigt var det nog när jag spelade i Vita Hästen och mötte Leksand uppe i Leksand. Det är ju hallen som jag vuxit upp i och min familj har följt mig där under träningar och matcher i alla år. Det var stort att vi lyckades vinna den matchen.”

7. Till sist – vad betyder Stolt BIKare för dig?

”Sedan jag kom hit har jag lärt mig att det är något väldigt fint. Här finns en bra, stark gemenskap och jag är väldigt glad över att få vara en del av den.”


Vi ses väl i Nobelhallen?! Ditt stöd är oerhört viktigt för oss - både sportsligt och ekonomiskt.

Köp din biljett till kvällens match och kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.