Häng med på uppstarten av säsongen 21/22

11 maj 2021 10:00
träningskollen

Säsongen 21/22 är officiellt igång. Vi pratar med head coach Karl Helmersson, fystränare Tobias Thunberg samt spelarna Henrik Björklund & William Pethrus


The boys are back! Säsongen 21/22 drog på måndagsförmiddagen officiellt igång när laget samlades för uppstartssnack, tester och ett första gemensamt träningspass. Två nyförvärv fanns på plats – backen William Pethrus och forwarden Viktor Lennartsson.

Laget samlades först i omklädningsrummet där Karl Helmersson inledde med en kort introduktion och programförklaring innan fystränaren Tobias Thunberg tog över för mer praktiska frågor kring träningsupplägget.

”Det var vårt startskott, signalen för att den nya säsongen är i gång”, konstaterar Karl en stund senare när spelarna spritt ut sig på läktaren för diverse olika tester och övningar. ”Det är en ny resa som börjar redan idag och det krävs att vi gör allt jäkligt bra redan nu för att vi ska kunna fortsätta där vi slutade i fjol. Vi ligger ganska långt framme redan nu och under de åtta veckor vi kommer träna tillsammans fram till sommaruppehållet gäller det att ha hög kvalitet varenda dag.”

Säsongsavslutningen och starten på den nya säsongen kom väldigt tätt i år, hur påverkar det upplägget och hur ser planeringen ut?”

”Det var ju intensivt in i det sista och spelarna behövde några veckor till läkning och återhämtning. Vi kommer att köra tillsammans fram till sista veckan i juni, sedan kör killarna egenträning under sommaruppehållet innan vi återsamlas den nionde augusti. Då fortsätter vi med fysträning i två veckor, tills killarna går på is i slutet av augusti. Seriestarten kommer bli något senare i år, även om exakta datum ännu inte är spikade.”

Det faktum att alla inte är på plats ännu, hur påverkar det upplägget?

”Alla som ska vara på plats är ju här, men visst har vi några luckor att fylla upp och det kommer att ske under resans gång. Det är ett pågående arbete hela tiden. De nya spelare som kommer att ansluta så småningom vet hur det funkar, tränar på egen hand och brukar vara väl förberedda.”

Analysen av förra säsongen är klar, vad tar ni tränare med er från den in i den nya säsongen?

”Vi kommer att bygga vidare på många saker i vårt spel. En viktig del är försvarsspelet där jag tycker att vi anammade det på ett bra sätt redan i fjol då alla köpte vår idé.”

”Det jag skulle vilja skruva lite på är att vi ska styra matcherna på ett bättre sätt. Ibland fick vi dippar under matcherna där vi kunde släppa in flera mål väldigt snabbt. Match fem här hemma i semifinalen när vi släppte in fem mål på tio minuter är ett färskt exempel. Där håller vi på att se över hur vi kan styra matcherna bättre och även under själva matcherna på ett bättre sätt. Här måste vi ha både en plan A och en plan B beroende på matchbilden.”

Det här är din andra säsong som huvudtränare för BIK Karlskoga. Känns det annorlunda för din egen del nu när du återvänder till Nobelhallen?

”Nu vet jag ju vad jag kommer till. Det gäller att fortsätta jobba på det man tror på. Den stora skillnaden från ettan är att matchningen var tätare från start och att vi har fler och längre resor. Det är dessutom mer media både före och efter matcher och man blir synad lite mer. Det gick bra ifjol, tycker jag, men det gäller att vara vaken och påkopplad varje dag.”


Fystränaren Tobias Thunberg har, i vanlig ordning, lagt upp försäsongsträningen efter lagets förväntningar & förutsättningar.

”Det blir ju alltid några ändringar varje år", berättar han. "I år kommer vi ha väldigt stort fokus på explosivitet och power. Eftersom spelarna inte har varit lediga så länge i år har de inte hunnit tappa så mycket, de är så bra tränade att vi inte behöver lägga värdefull tid på grundträning. Det blir därför inte riktigt lika grisigt som det brukar vara, istället jobbar vi på att spelarna ska bli ännu mer explosiva.”

”Men även i år kommer spelarna att träna en del i smågrupper. Nu trängs vi förstås aldrig i några små lokaler så vi kommer även att kunna köra gemensamma pass.”

Vilka kriterier utgår ni ifrån när ni skapar de här smågrupperna?

”Det är Karl som har gjort grupperna och den här indelninen går förstås att göra på olika sätt. Vi har valt att mixa grupperna så det är både äldre och yngre spelare i alla grupper. Sedan kör vi en del pass när spelarna i samma grupp gör lite olika grejer beroende på vad de behöver. Men vi har starka, drivande personer i alla grupper.”

Under måndagsförmiddagen körde han den första testrundorna av flera planerade.

”Ja, vi börjar med att köra tester nu, sedan checkar vi av om åtta veckor, det vill säga veckan efter midsommar, innan de går hem och kör egenträning under sommaruppehållet. När vi drar igång igen i augusti testar vi dem igen.”

Hur många pass kommer spelarna köra per vecka?

”Den här veckan blir lite speciell men sedan räknar vi med ungefär åtta pass i veckan. Det är något färre än i fjol men i och med att vi tränar explosivitet gäller det att vara fräsch hela tiden och då krävs mer tid för återhämtning mellan passen. Man måste våga vila ibland, det är viktigt!”

Vilka olika sorters pass kommer de få vara med om?

”En ganska rejäl mix, skulle jag vilja säga: kondition via inlines, löpning på konstgräsplan, tre pass renodlad explosivitet, lite yoga och ett ganska stort fokus på core. Där handlar det inte bara om att ligga på rygg och göra situps, utan om många utmanande stabilitetsövningar.”

Vilken eller vilka spelare förväntar du dig kommer att sticka ut under försäsongen?

”Det får vi se, men ’Daggen’ brukar driva på sitt gäng ganska bra. Jag vet inte så mycket om de nya killarna än men av det lilla jag har hunnit se av dem verkar förutsättningarna goda. Vi kommer ha inslag av tävlingar så det kommer nog att hetsas en del internt, haha. Det är mycket prestige och det ska det ju vara.”


Henrik Björklund var en av lagets stora härförare under den gångna säsongen och återvände på måndagsmorgonen till Nobelhallen och uppstarten med ett nysajnat treårskontrakt.

Det känns nästan som om det var igår vi stod här och pratades vid efter säsongens sista match, Henrik, och nu är vi här igen.

”Haha, ja det känns lite konstigt att stå här när Timrå och Björklöven fortfarande spelar och just har dragit igång finalserien igen. Men jag tycker ändå att jag hunnit få lite distans till allt, hämtat andan och fått nya krafter.”

”Vad gäller den fysiska energin återhämtar man sig snabbt och det har även varit skönt att få lite tid att ladda om mentalt. Jag har bara varit hemma, spelat padel och hållit igång träningen och varit med familjen.”

Då var det en enorm besvikelse efter att ha fallit i sista semifinalmatchen. Hur känns det nu, när du ser tillbaka?

”Det känns fortfarande väldigt surt. Vi hade en så bra känsla i laget och trodde stenhårt på det så det var en rejäl knäpp på näsan. Men nu handlar det om att omvandla besvikelsen till revanschlusta. Nu kickar vi igång en ny säsong och siktar mot nya mål.”

Du hade ett år kvar på säsongen men rev det och skrev istället på för tre nya säsonger för BIK Karlskoga. Hur gick tankarna?

”Signalerna som jag fick från klubben är att man vill satsa, skruva på saker och på så sätt ta nästa steg. Dessutom blir det en ny arena. Det var en helhetsbild som avgjorde – jag trivs ju så fantastiskt bra här och känslan i laget är suverän så jag är jättenöjd.”

Försäsongsträning brukar vara en vattendelare – tillhör du dem som älskar eller som hatar den här tiden?

”Jag får väl säga ’älska’, då. Det är en bra brejk just för den mentala biten i och med att man får göra något annat under ett tag. Det är ett sätt att utvecklas på och det är en viktig del av säsongen. Men det är klart, frågar du mig under vecka sju av åtta kanske jag väljer ’hata’, haha.”

Har du några favoritpass – och några som du gillar lite mindre?

”Jag gillar när vi kör som vi gör nu – inlines, några grispass och olika tävlingsmoment. När man får tävla är det lättare att krama ur det allra sista. Men ett tvåtimmars styrkepass är ganska långtråkigt.”

Björka ingår i den så kallade Karlsta’gruppen, där de andra medlemmarna just nu är Wilhelm Westlund och Viktor Lennartsson.

”Ja, än så länge är det vi tre. Vi kommer att träna ihop på gymmet i Karlstad när vi inte kör gemensamma pass här i Karlskoga.”

Då är ju frågan, vem är den tuffaste motståndaren i laget under försäsongen?

Henrik Björklund ignorerar lugnt de alltmer ihärdiga, menande harklingarna från Johan Larsson som lyssnar en bit bort.

”Jag!”, säger han med eftertryck och flinar. Vi kan lugnt konstatera att kampen om den titeln kommer att bli stenhård i sommar.


För nyförvärvet William Pethrus är det första gången han sitter i BIK Karlskogas omklädningsrum. Det har hunnit gå nästan sju veckor sedan hans senaste match – för ett Kristianstad som då säkrade det allsvenska kontraktet efter att ha slagit Väsby i en dramatisk kvalserie.

”Det är kul att äntligen få träffa alla och kunna köra igång", säger han mellan testerna uppe i gången bakom långsidans ståplatsläktare. "Min senaste match var den 23 mars och sedan har jag varit hemma och tränat på egen hand under några veckor. De två första veckorna tog jag det lite lugnt och körde mest padel, men efter det har jag försökt köra på. Men det är förstås svårare att träna själv så jag har verkligen sett fram emot detta.”

Uppstarten har inte bjudit på några överraskningar så här långt för den tjugotreårige backen.

”Nej, det handlar ju om att sätta sig ned tillsammans i omklädningsrummet och prata lite, höra hur planeringen ser ut och få lite namn på alla nya spelare. Känslan är bra.”

Varför blev det BIK?

”Jag ville komma till en klubb som strävar uppåt. BIK har varit med i toppen under många år, får alltid ihop ett bra lag och spelar dessutom rolig hockey. Jag är bra kompis med Linus (Karlsson) så jag har haft ganska bra koll på klubben. Hela familjen satt bänkad under BIK:s matcher i slutspelet. Det var roliga matcher, inte minst semifinalserien mot Björklöven! Sista matchen var nog bland det sjukaste jag sett, när BIK vände så otroligt snabbt och nästan lyckades få in 6-6!”

William har än så länge sin bas i hemstaden Mariestad men hoppas snart få klart med boende i Karlskoga.

”Det vore skönt att hitta något här uppe så man slipper köra så mycket. Jag hoppas att vi löser det snart.”

Hur är din relation till försäsongsfysen?

”Jag har varit på ’hatar-sidan’ men man har ju vant sig. Det hör ju till, ska man spela hockey är det ett måste. Jag ser fram emot det i år, jag har tränat själv i några år och det är roligare att träna i grupp. Jag är redo att köra!”