Ny på jobbet! Möt Filip Roos

22 juli 2019 08:00

Trots att han bara är 20 år gammal har backen Filip Roos hunnit samla på sig nyttiga erfarenheter genom seniorhockeyspel och spel i olika föreningar och nivåer. I skrivande stund är han ledare i bröderna Lundqvists populära hockeyskola i Göteborg men innan dess satte vi oss ned för ett snack om det som varit och det som väntar.


20-åriga backen Filip Roos var det första nyförvärvet som presenterades inför säsongen 19/20. Han kommer närmast från Frölunda HC där han under den senaste säsongen spelade i klubbens J20-lag i SuperElit. Laget tog sig till bronsmatch i SM-slutspelet där man dock föll mot Djurgården.

Trots att han även lånats ut till moderklubben Hanhals IF under den gångna säsongen där han spelade 26 seniormatcher i division 1 (6+5) hann han spela 32 grundseriematcher och sex slutspelsmatcher för J20 där han noterades för totalt 18 poäng – fördelade på tre mål och femton assist.

I skrivande är han en av ledarna under bröderna Henrik och Joel Lundqvists hockeyskolor i arrangemang av Frölunda Indians, men under försäsongen satte vi oss ned för ett litet snack om det som varit och det som väntar i höst.

Välkommen till BIK, Filip! Vi rivstartar väl direkt med första frågan: Varför blev det hockey?

”Det beror nog lite på att min bror höll på med hockey. Man fick åka med på cuper och allt sånt och det var där det började. Sedan höll jag på med många andra sporter också – fotboll, innebandy och handboll. Två sporter på vintern och två på sommaren.”

Tror du att det var bra för din utveckling att hålla på med flera sporter så länge som möjligt?

”Ja, det tror jag verkligen. Det är viktigt för yngre spelare att träffa kompisar och ha skoj, och jag är tacksam över att jag fick den starten.”

Hur kom det sig att du valde att satsa på just hockeyn när det blev dags att välja?

”Till slut var det dags att välja och just i den stunden tyckte jag att hockeyn var roligast. Det är jag glad för idag.”

Inför säsongen 15/16, inför hockeygymnasiet, lämnade du moderklubben Hanhals för att gå till Troja/Ljungby.

”Ja, jag började hockeygymnasiet där och började i föreningens J18-lag. Men strax efter jul blev jag uppflyttad och fick spela med J20 i J20 Elit. Det gick bra, jag fick fortsätta där och vi var faktiskt här i Nobelhallen och spelade kval. Tyvärr blev det förlust den gången men jag fick fortsätta i J20 från start säsongen efter och fick även prova på lite division 1-hockey med A-laget.”

Efter två säsonger tog du sedan klivet till Frölundas juniorverksamhet och J20 SuperElit. Berätta!

”Ja, efter två år i J20 Elit kände jag att jag ville prova på något nytt och det var några lag som hörde av sig. När Frölunda dök upp som alternativ kändes det som direkt som rätt val eftersom jag dels kände att jag kunde utveckla min hockey på ett bra sätt där och dels kunde flytta tillbaka hem igen. Frölunda är en väldigt bra klubb med fantastisk juniorverksamhet där man tävlar mot duktiga spelare varenda dag.”

Du fick möjlighet att köra en del med A-laget och du hann också göra SHL-debut.

”Ja, borta mot Timrå. Jag visste ju att jag inte skulle få spela så mycket men några byten blev det i alla fall. Själva grejen var väl främst att få vara med och känna på hur det känns under match. Man har ju tränat mycket med A-laget och därigenom fått ett slags kvitto på att man hänger med.”

Vilka lärdomar tar du med dig från att ha spelat med SHL-lirarna i Frölunda?

”Man märker verkligen hur professionella de är. De är jättebra killar och de tävlar alltid. De kommer till hallen med ett leende på läpparna men samtidigt kör de stenhårt när det verkligen gäller. Så jag skulle säga att jag tar med mig deras inställning lika mycket som hur de spelar. Man lär sig förstås också mycket av att studera spelet.”

Vilken är den största skillnaden mot de spelare du mött tidigare, tycker du?

”Själva farten är inte så där jättemycket högre, utan det är mer att de är skickligare och snabbare i tanken. Man måste verkligen vara på tårna och hänga med hela tiden, annars rinner de förbi en.”

Du avslutade din tid i Frölundas juniorled med att spela bronsmatch mot Djurgården i våras.

”Ja, vi förlorade semin mot Modo lite snöpligt (Modo vann sedan guldet, min anm) men gick in för att vinna bronsmatchen. Tyvärr studsade pucken inte riktigt med oss så vi fick nöja oss med en fjärdeplats. Tungt och trist, men det har hunnit gå några veckor nu så att man har hunnit smälta och börja tagga för nästa säsong.”

Du noterades för totalt 18 poäng i J20 Super Elit förra säsongen – fördelade på tre mål och femton assist. Ska vi tolka det som att du gillar att passa fram?

”Ja, jag gillar att passa och visst är det kul när man får passningspoäng. Men det vore inte dumt att försöka få in några fler mål också. Jag hoppas att det kommer med tiden.”

Förutom grundseriespel och slutspel med Frölundas J20 spelade du också en hel del med moderklubben Hanhals i division 1 och även där fortsatte säsongen med kvalifikationsmatcher. Du har en lång och händelserik säsong bakom dig!

”Ja, det har varit ganska hektiskt. Jag opererade en hand förra sommaren och kom tillbaka precis till säsongsstarten. Jag började med Frölunda och det gick ganska bra men precis innan jul hörde Hanhals sportchef av sig och frågade om jag ville komma ned och prova på att spela lite med dem. Eftersom det var mitt sista år som junior ville jag gärna ta chansen att få prova på seniorhockey så jag sa ja. Det gick bra och jag fick stanna kvar.”

Vad tar du med dig från tiden i divsion 1 med Hanhals?

”Det är stor skillnad, framför allt genom att man får möta äldre gubbar istället för killar i min ålder. De är mer spelsäkra och det är väldigt lärorikt att spela mot dem. Man måste hela tiden tänka på vad man gör. Juniorspelet går lite mer fram och tillbaka. Så jag tycker att tiden i Hanhals var både lärorik och rolig.”

Hur tänkte du när du valde BIK den här säsongen?

”Jag blev väldigt glad när jag fick förfrågan och alla har pratat väldigt gott om BIK. Jag har hört att det är en väldigt professionell förening där alla jobbar väldigt, väldigt hårt – både på isen och runt om. Några jag känner har varit här tidigare och de hade bara bra saker att säga så det kändes som ett ganska självklart val.”

Ditt första intryck av BIK så här långt?

”Jag har fått ett jättebra första intryck av allt, det var riktigt skoj att få träffa alla killarna i laget. Så snart det blir klart med lägenheten är tanken att jag ska flytta hit.”

Hur känns det att bli värmlänning?

”Haha, ja, det ska bli kul med lite nya äventyr”, säger göteborgaren diplomatiskt.

Känner du igen försäsongsupplägget från tidigare somrar eller är det mycket nytt?

”Vi tränar nog lite olika mot därnere, men visst finns det likheter också.”

Ni har delats in i tre grupper – vilken hamnar du i?

”Som yngling får jag nog räkna med att hamna i grupp ett, åtminstone till en början.”

Om du ska försöka beskriva dig själv som spelare, vad säger du då?

”En tvåvägsspelare som gillar att hänga med i offensiven. Speluppläggare med bra sinne för spelet.”

Din största styrka?

”Det är nog att kunna ligga rätt och ha ett bra förstapass.”

Något som du vill bli bättre på?

”Man kan alltid bli bättre på offensiven, känner jag. Alltid ligga rätt, ha klubban mot pucken och hamna på rätt sida – sådana saker.”

Ditt personliga mål för säsongen?

”Det är ju första året i seniorhockeyn och dessutom i ett nytt lag med nya spelare så man får väl inte ha för höga krav. Så mitt mål är att komma in i det, spela mitt spel så bra jag bara kan och hjälpa laget så mycket som bara möjligt.”

Berätta något om dig som få vet!

”Oj… Jag måste säga att jag är en grym bilförare!”

Är det månne dags för en folkrace-karriär nu när du kommit till Värmland och allt?

”Haha, nej, inte än i alla fall.”

Nästa fråga är okänd talang, men det har du ju redan svarat på. Ska vi vända på frågan och ställa frågan om du är riktigt dålig på något?

”Haha, ja, jag var verkligen inte bra på matematik när jag gick i skolan. Helt ärligt, det var jag verkligen usel på.”

Men du kan räkna in på isen i alla fall!

”Jajamensan, det fixar jag, haha.”

Finns det något du drar dig för att göra?

”Jag tog studenten i Göteborg nu i våras och jag måste säga att det skönt att skolan är över! Även om det gick okej och att det fanns roliga stunder också så känner jag att jag inte saknar skolan just nu.”

Om du inte hade spelat hockey, vad hade du gjort då?

”Hm… Då hade jag nog pluggat vidare nu i alla fall. Kanske till säljare eller marknadsföring, det tycker jag verkar vara ett intressant yrke.”

När du vill koppla av från hockeyn och tänka på något helt annat, vad gör du då?

”Då umgås jag gärna med kompisar, spelar golf eller tar det lugnt. Jag har inte hunnit spela så mycket golf på grund av skadan jag hade i fjol men hoppas kunna spela mer i sommar. Förhoppningsvis kan jag utforska lite banor häruppe.”

Är din hand helt återställd nu?

”Ja, det är den.”

Bästa minnet från hockeyn så här långt?

”Jag har ju tyvärr inte haft förmånen att få vinna så mycket än, men jag har spelat många år i olika föreningar som alla har varit olika. Det tar jag med mig – jag har lärt mig mycket av den här tiden. Nu hoppas jag få vara med och vinna med BIK i vinter!”

I hockeydataspelet NHL18 och framåt finns allsvenskan med som liga. Har du spelat det någon gång?

”Det händer att jag spelar det men jag har överhuvudtaget inte spelat så mycket spel under de senaste månaderna. Jag har inte tyckt att det är lika skoj. Men nu när jag flyttar upp hit och får egen lägenhet kan det nog bli lite mer tv-spelande. Jag har inte spelat som Allsvenskan än, men det får jag väl utforska nu.”

Vilken allsvensk spelare skulle du spela som i så fall och varför?

”Hm. Det hade väl varit kul att spela som sig själv, haha. Det måste man ju självklart testa.”

När du åker på semester – väljer du paradisstrand eller storstad?

”Paradisstrand.”

Mål eller assist?

”Det är alltid kul att göra mål men en snygg assist är också är rolig att göra.”

Om du ska impa på någon – flossar eller flexar du?

”Oj! Jag får nog ändå välja att flossa. Jag skulle inte säga att jag är bra på det men det är i alla fall roligare än att stå där och flexa.”

Restaurang eller hemlagat?

”Restaurang är alltid trevligt men en middag med familjen kan vara minst lika mysig. Så jag väljer en middag hemma med gott käk. Jag gillar inte att laga mat själv men i trevligt sällskap kan det vara kul.”

Skarpt läge: Lägger du helst den avgörande straffen eller täcker ett avgörande skott?

”Täcker skott gör man ju självklart när det behövs men det är aldrig fel att sätta sista straffen.”