BIK på besök: Vi hälsar på hos fritids på Strömtorpsskolan i Degerfors

4 november 2021 12:00

BIK på besök expanderar! Onsdagens trevliga besök på fritids på Strömtorpsskolan i Degerfors blev vårt allra första besök utanför kommunens gränser.


På onsdagseftermiddagen var det dags för ett historiskt BIK på besök - vårt allra första skolbesök utanför Karlskoga! Jättekul, förstås, att vårt hjärtebarnsprojekt når ut till fler.

Några veckor tidigare hade Åsa Jansson, rektor på Strömtorpsskolan i Degerfors hört av sig och frågat om vi inte kunde komma och hälsa på och hålla i lite aktiviteter med barnen på fritids under Läslovet (Höstlovet) vecka 44. Vi blev både glada och stolta över förfrågan och självklart var svaret ja.

Åsa berättar att skolan arbetar med Rörelse som ett av sina mål på fritids och därför bjuder in olika föreningar för att inspirera barnen till att vilja hålla på med fysisk aktivitet på fritiden.

"För att lyckas bra i skolan så är det viktigt med fysisk aktivitet, vi har för många stillasittande barn i dag", konstaterar hon.

"Anledningen till att vi denna gången valde BIK är för att jag själv är hockeymamma och bor i Karlskoga. Jag har förmånen att vara delaktig i den fantastiska verksamhet som bedrivs inom hockeyn och har även sett reportagen i tidningen om de besök ni gjort i Karlskoga och tyckte det vore bra att ni även kom till Degerfors."

Skolans personal hade förberett på bästa sätt inför besöket så när spelarna, som kom direkt från förmiddagens träningspass, kom in i gympasalen var såväl elever som personal samlade. Efter att spelarna presenterat sig pratade vi kort om hur man är en bra kompis och barnen hade många bra svar och kloka synpunkter. Även den här gången kunde vi konstatera att skolan och ett hockeylag har mycket gemensamt när det gäller att man måste hjälpas åt, stötta varandra och följa de gemensamma reglerna.

De cirka 40 eleverna i åldrarna 7-12 var uppdelade i två grupper där en stannade kvar inomhus i gympahallen tillsammans med Sebastian Fakt, William Pethrus och Arvid Aronsson och en gick ut och till skolans fina multiarena med Emil Öhrvall, Åke Stakkestad och Sebastian Collberg. Skolan hade plockat fram fotbollar, topsbandy och basketbollar, enligt vårt önskemål, och inomhusgruppen körde även några lekar som uppvärmning. Det dryga timslånga besöket avslutades med autografskrivning där alla fick sitt eget autografkort. Som vanligt fotograferades alla deltagare (som önskade det) tillsammans med spelarna och skolan fick även bilder från aktiviteterna.

För några av spelarna, som kom nya till laget inför säsongen, var det premiär men Sebastian Fakt har hunnit vara med under förra årets besök.

"Det är klart att det är roligt att komma ut och få träffa alla barnen. De blir så glada och det märks att de uppskattar de här besöken. Att tillbringa tid med dem, kanske spela lite fotboll och topsbandy, som vi till exempel gjorde idag, med dem ger även oss spelare energi", säger han.

Topsbandy, ja. För den som inte hört talas om det är det ett slags landbandyvariant där namnet kommer ifrån att klubban ser ut som en halv tops (se huvudbilden där Fakt håller en topsbandyklubba i handen) och där det inte är helt lätt att få till precisionen i skott och passningar. Detta fungerar i sig som en utjämnande faktor i en grupp där deltagarna har olika förutsättningar.

Även om just Sebastian har provat det förut är Topsbandy något nytt för de flesta spelarna och det har en poäng i sig - det är kul och lärorikt för eleverna att få ta ledarrollen och berätta för spelarna hur spelet går till. Ett typiskt praktiskt exempel på hur man får träna på att ta hand om nya kamrater, lära varandra och gemensamt komma fram till regler.

Spelarna hade en väldigt trevlig eftermiddag och även skolan uppskattade besöket:

"Jag har pratat med min personal nu efteråt och både de och barnen var också jättenöjda. De tyckte det var ett bra upplägg och mycket trevliga hockeykillar som engagerade sig på bästa sätt", avslutar Åsa.

Härligt att höra. Tack så mycket elever och personal på Strömtorpsskolan för att vi fick hänga med er!

Här kommer information för dig som vill veta mer om BIK på besök:

Sedan 2018 har vi besökt olika klasser och grupper i grundskolan och konceptet är uppbyggt tillsammans med skolornas personal. Förra läsåret kunde vi, på grund av pandemins restriktioner, inte komma ut i klasserna så som vi brukar. Som tur var blev dock vintern kall, vilket innebar att många skolor fick egna uteisar och vi kunde köra en ren utomhusvariant istället. I år har vi behållit båda varianterna och utvecklat konceptet så att vi, utifrån varje skolas behov och önskemål, kan köra klassrumsbesök (värdegrundsarbete), inom- och utomhusaktiviteter och besök i Nobelhallen med gemensam istid.

Besöken är givetvis helt kostnadsfria för skolorna - vårt syfte med BIK på besök är att försöka ge tillbaka till samhället och bidra med det som vi som barns förebilder kan i frågor som värdegrund, normer, kamratskap och motivation. Besöken planeras tillsammans med beställande skola för att på bästa sätt motsvara de önskamål skolan har. För att inte störa A-lagets sportsliga arbete är antalet tillfällen och tillgängliga tider begränsade men med lite framförhållning och en bra grundplanering från skolan brukar vi kunna lösa de förfrågningar vi får. Vi har olika färdiga grundkoncept som ni kan använda som inspiration för ert besök.

Om du har frågor eller är intresserad av att boka ett BIK på besök tar du kontakt med Marie Angle ([email protected])